Болничен по време на бременност-4

• 63 189
  • 753
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте момичета, да споделя какво ми се случи. Ще уточна отново, че съм на срочен ТД от 2 мес., а бременна от 3 мес. Направих много консултации и аз незнам защо, след като не постъпих както ме посъветваха, а именно да цакам болничните без да уведомявам работ. предварително. Та реших, че съм лоялен и честен човек и първо трябва да уведомя работодателя и тогава да пусна болничен. Е, вчера го уведомих и днес ми връчиха заповедта, аз я разписах, така или иначе няма какво да направя. Фирмата е голяма и реших, че могат да ме оставят с цел да си ползвам болничните чрез тях, но тезата беше, че аз съм била вече бременна когато съм започвала и един вид можело да се счете, че съм окривала. То в закона предполагам, няма такъв член...ама както и да е. Това се случи с мен. До колкото се консултирах мога да ползвам болничен в рамките на 1 мес след датата на прекратяване на договора и така ще направя, че да получа нещо от НОИ и после ще се водя на  работа при позната. Жената дори съм я виждала веднъж и веднага ми подаде ръка. Явно си има хора и хора. Та стигнах до извода, че понякога да си лоялен и честен ти носи вреди. За това скъпи момичета малтретирайте работодателите си колкото можете...и аз трябваше да направя така...

# 61
  • София
За съжаление нищо не те защитава на срочен договор, единствено добрата воля на работодателя, която явно липсва при твоя...Важното е ти и бебето да сте добре, а браво на жената, която ще ти помогне  Peace

# 62
  • Пловдив
За съжаление нищо не те защитава на срочен договор,

Да,точно така.Сключват се в полза на работодателят и той може да прекрати договора,когато поиска.Болничният не те спасява.
Не е приятно да те освободят,но работодателите също имат своите права.Не е приятно да вложиш в служител обучение,даваш му възможност да влезе в час,а той да е бил бременен и след няколко месеца да излезе в болничен.Започва търсене на нов,обучение и т.н.

# 63
  • София
Елфита е права и е така ако се поставим на мястото на работодателя  Peace Все пак важни сте ти и бебето   bouquet Успех!

# 64
Да аз за това му казах, че не мога да му се сърдя, в крайна сметка е негово решение и, че съм запозната, че не съм защитена от закона. Може би съм спокойна заради жената, която ще помогне, тя води още няколко момичета при нея на работа точно с целта до помогне. Такива хора са за възхищение и още незнам как да й се отблагодаря. Пък за работодателя- като го питат колежките утре, защо съм напуснала, той ще черви бузи, аз не се срамувам нищо, но се опитвам да не се озлобявам допълнително все пак ме чака най-голямото щастие. Реших да споделя този опит, защото е един житейски пример за бъдещи мами в моята ситуация  Wink
А относно обученията и новите служители, във фирмата работят 70 души, всеки може да ме замести, работата е телефонно събиране на вземане. Дори миналата седмица постъпиха 2 колежки, тази постъпи една. За това точно обучението и търсенето на нови кадри не е оправдание в случая. Аз просто да си споделя Simple Smile каква е ситуцията. Преди това работех като сътрудник на адвокат, тогава вече щеше да е проблем защото тогава трябваше да се търси човек за моето място. Надявам се ме разбирате. Не, че сте длъжни да четете мъките ми, но....аз да си напиша  Embarassed

# 65
Благодаря ви искренно за отговорите    bouquet

# 66
Здравейте,
имам следното чудене по повод болничен лист по общо заболяване и този за бременност и раждане.
На 25.08 би трябвало да ми бъде издадено продължение на болничния по общо за 30 дни от ЛКК.
В същото време обаче терминът ми е на 17.10 - следователно от 3.09 би трябвало да имам болничен лист за бременност и раждане за 45 дни.
Нямам проблем с издаването на 30-дневното продължение, защото съм в частна болница. Въпросът ми е как се процедира в такива случаи - намалява се броят дни за листа по Общо заболяване или се коригира после с другия болничен, в който се вписва терминът?
Благодаря предварително! 

# 67
  • Пловдив
jonka62,ЛКК да ти издаде от 25 ти август до началото на 45 дневния.Те не издават само по 30 дни.Може и да са по-малко
Друг вариант ти е отпуск

# 68
Elfita, много благодаря за бързата реакция!
Ще обърна внимание на ЛКК, тъй като не ми се иска да пускам отпуск на този етап.
Все си мисля, че пускането на такъв ще намали размерът на майчинство после. Хубав ден!

# 69
Ани, сега прочетох какво се е случило с теб. наистина не си заслужава да го мислиш, макар че аз се поядосах, но вероятно сега и аз съм в позицията на бременна, ако бях работодател... Ама все си мисля, че това са човешки неща и не бива да се постъпва така. Пък и той какво губи освен, че ще търси заместник, а такива при теб е имало.. Бе, мани. Супер, че имаш решение.
Сега си почивай и се радвай на бъдещите месеци. Четох, че следващите три месеца са т.нар. Златна бременност, защото се чувстваш комфортно и може да ги отдадеш на себе си Simple Smile Аз мисля точно така а направя и да си искам болничен при следващия  преглед.
Елфита ми обясни каквото ме интересуваше и сега ще действам.

# 70
Ани, сега прочетох какво се е случило с теб. наистина не си заслужава да го мислиш, макар че аз се поядосах, но вероятно сега и аз съм в позицията на бременна, ако бях работодател... Ама все си мисля, че това са човешки неща и не бива да се постъпва така. Пък и той какво губи освен, че ще търси заместник, а такива при теб е имало.. Бе, мани. Супер, че имаш решение.
Сега си почивай и се радвай на бъдещите месеци. Четох, че следващите три месеца са т.нар. Златна бременност, защото се чувстваш комфортно и може да ги отдадеш на себе си Simple Smile Аз мисля точно така а направя и да си искам болничен при следващия  преглед.
Елфита ми обясни каквото ме интересуваше и сега ще действам.

Блгодаря Жужи за духовната подкрепа, всичко човешко в българина е изчезнало за жалост, дано наите деца са по-сърдечни...прегръдки  Hug

# 71
Здравейте, писах и в друга тема, но ще задам въпросите си и тук, защото ми се струва, че всъщност това е точното място.
Оказва се, че са ми издадени болнични листове за общо 190 дни, а се допускат до 180, издадени от ЛКК без експертно решение на ТЕЛК. Поради тази причина ми е спряно изплащането на последния болничен преди 45-дневния. Позовават се на чл.112, ал.1, т.2  от Закона за здравето. Болничният лист е издаден в нарушение на чл.6, ал.5 от НМЕ. Разпореждането за спиране на изплащане на обезщетение е на основание л.40, ал.4 от КСО.
Въпросът ми е - 180 дни, които са дадени само от ЛКК или 180 дни без прекъсване, без значение от кой са издадени? При мен с ЛКК са 90 дни, останалите са след престой в болница.  
Болничният лист, който се обжалва, е издаден след престой в болница, а не от ЛКК.
В писмата, които получих, е цитиран некоректно - сбъркана е годината на издаване - вместо 2013год. е изписана 2012 год., и в двете писма.  Освен това в писмото пише, че прилагат копие на болничния лист и справка за временна неработоспособност, но те липсват.
Може ли да ми се издаде болничен от личния лекар за 10 дни за някакво общо заболяване, който да допълни другия от гинеколога, трябва да е за период до 01.08 включително, т.е. трябва да се издаде със задна дата?
Какви варианти за справяне със ситуацията имам според вас?
Извинявам се ако звуча объркано, но не съм и предполагала, че може да съм превишила позволения период и ми идва като гръм от ясно небе. Според това, което пише в личната ми амбулаторна карта, съм ползвала 166 дни, но като преброя календарните са 190. Не знам кой какво е сбъркал, но е факт, че чакам обезщетение, а получавам жалба и разпореждане за спиране на производството по изплащането му.
Благодаря предварително на всички, които ще ми отговорят!

# 72
Здравейте, писах и в друга тема, но ще задам въпросите си и тук, защото ми се струва, че всъщност това е точното място.
Оказва се, че са ми издадени болнични листове за общо 190 дни, а се допускат до 180, издадени от ЛКК без експертно решение на ТЕЛК. Поради тази причина ми е спряно изплащането на последния болничен преди 45-дневния. Позовават се на чл.112, ал.1, т.2  от Закона за здравето. Болничният лист е издаден в нарушение на чл.6, ал.5 от НМЕ. Разпореждането за спиране на изплащане на обезщетение е на основание л.40, ал.4 от КСО.
Въпросът ми е - 180 дни, които са дадени само от ЛКК или 180 дни без прекъсване, без значение от кой са издадени? 180 дни без прекъсване, независимо от ЛКК или едноличноПри мен с ЛКК са 90 дни, останалите са след престой в болница.  
Болничният лист, който се обжалва, е издаден след престой в болница, а не от ЛКК.
В писмата, които получих, е цитиран некоректно - сбъркана е годината на издаване - вместо 2013год. е изписана 2012 год., и в двете писма.  Освен това в писмото пише, че прилагат копие на болничния лист и справка за временна неработоспособност, но те липсват. те са в писмото до работодателя
Може ли да ми се издаде болничен от личния лекар за 10 дни за някакво общо заболяване, който да допълни другия от гинеколога, трябва да е за период до 01.08 включително, т.е. трябва да се издаде със задна дата? не, можеш да си пуснеш отпуска
Извинявам се ако звуча объркано, но не съм и предполагала, че може да съм превишила позволения период и ми идва като гръм от ясно небе. Според това, което пише в личната ми амбулаторна карта, съм ползвала 166 дни, но като преброя календарните са 190. Не знам кой какво е сбъркал, но е факт, че чакам обезщетение, а получавам жалба и разпореждане за спиране на производството по изплащането му.

# 73
Въпросът ми е - 180 дни, които са дадени само от ЛКК или 180 дни без прекъсване, без значение от кой са издадени? 180 дни без прекъсване, независимо от ЛКК или едноличноПри мен с ЛКК са 90 дни, останалите са след престой в болница.  
В писмата, които получих, е цитиран некоректно - сбъркана е годината на издаване - вместо 2013год. е изписана 2012 год., и в двете писма.  Освен това в писмото пише, че прилагат копие на болничния лист и справка за временна неработоспособност, но те липсват. те са в писмото до работодателя
Може ли да ми се издаде болничен от личния лекар за 10 дни за някакво общо заболяване, който да допълни другия от гинеколога, трябва да е за период до 01.08 включително, т.е. трябва да се издаде със задна дата? не, можеш да си пуснеш отпуска
Мога ли да се явя сега пред ТЕЛК, за да разрешат удължаване на периода? Ако "да" това в града, където е издаден болничния ли става, или по местоживеене? Да броя ли дните от личния лекар, който ми е дал болничен по други причини непосредствено преди да започнат тези от гинеколога? С тях са общо 196 дни.
А мога ли да си пусна отпуска за вече минал месец? Трябва ли в този случай да подавам някакви допълнителни документи, за да ми изплатят болничния?

# 74
Мога ли да се явя сега пред ТЕЛК, за да разрешат удължаване на периода? ще те викнат служебноАко "да" това в града, където е издаден болничния ли става да , или по местоживеене? Да броя ли дните от личния лекар, който ми е дал болничен по други причини непосредствено преди да започнат тези от гинеколога? да С тях са общо 196 дни.
А мога ли да си пусна отпуска за вече минал месец? ако се разберете със счетоводителяТрябва ли в този случай да подавам някакви допълнителни документи, за да ми изплатят болничния?
Изчакай резултата от ТЕЛК. Говори и със работодателя за отпуска със задна дата, ако ТЕЛК не потвърдят болничния от ЛКК да пуснеш отпуска за този период.

Общи условия

Активация на акаунт