Частни детски градини - София (7)

• 64 780
  • 752
  •   1
Отговори
# 75
Специално в това към немското посолство родителите са доста изолирани от децата.
И от ръководството.

Възможно е. Нямам познати от това у-ще.

# 76
От познати, чието дете е там, разбрах, че са в процедура някаква (явно за лиценз). Но те сега - детето ще е 5 клас - установили (не знам как), че нещо хич не е на ниво и има големи пропуски.
Това е едно субективно мнение на познати, разбира се, нямам лични впечатления. Казвам го, защото наскоро говорихме и така - за едно на ум да си поразпита, който има интерес.

# 77
  • София
В списъка на 1-ва страница гледам, че е пропусната "Пламъче" в Борово, ул. Дебър 30. Таксата е 450 лв на месец, транспорт мисля, че не предлагат. Сайтът им е http://www.plamache.net23.net

Базовата такса на "101 Защо" е 627 лв, отделно се плащат 300 лв еднократна такса при записването.

# 78
  • София
В списъка на 1-ва страница гледам, че е пропусната "Пламъче" в Борово, ул. Дебър 30. Таксата е 450 лв на месец, транспорт мисля, че не предлагат. Сайтът им е http://www.plamache.net23.net

Базовата такса на "101 Защо" е 627 лв, отделно се плащат 300 лв еднократна такса при записването.

И каква е ролята на тази такса  newsm78 За първи път чувам такса за записване  Tired

# 79
А, за първи път чуваш, но има ЧДГ и ЧУ, които имат такава такса. Еднократна при записване и е невъзвращаема. Такава такса имат Френския лицей, Увекинд и някои други, мисля, че и Дойче шуле, трябва да се види на сайта им. Където има, са обявени на сайтовете. Каква е ролята - ми да събират пари, ква друга:) и я губиш при отказване, един вид пишманлък . Тази смешна дума я има в стария Търговски закон, сега се нарича "отметнина", та неизправната страна, която е дала отметнината, има право да се отметне от сделката, като я загуби. Мен ме кефи старото понятие "пишманлък", ха ха, много смешно звучи.

# 80
  • София
А, за първи път чуваш, но има ЧДГ и ЧУ, които имат такава такса. Еднократна при записване и е невъзвращаема. Такава такса имат Френския лицей, Увекинд и някои други, мисля, че и Дойче шуле, трябва да се види на сайта им. Където има, са обявени на сайтовете. Каква е ролята - ми да събират пари, ква друга:) и я губиш при отказване, един вид пишманлък . Тази смешна дума я има в стария Търговски закон, сега се нарича "отметнина", та неизправната страна, която е дала отметнината, има право да се отметне от сделката, като я загуби. Мен ме кефи старото понятие "пишманлък", ха ха, много смешно звучи.

Странно, но явно на мода  Tired

# 81
Е, чак мода не е, повечето все пак нямат такава такса. А тия, дето имат, и без нея са достатъчно скъпи. Mr. Green

# 82
  • София

И каква е ролята на тази такса  newsm78 За първи път чувам такса за записване  Tired
Нямам никаква идея уви. В договора им пише, че е за подобряване на материалната база и други такива общи приказки, но доколкото разбрах на родителите не се предоставя някаква отчетност за какво точно са похарчени тези пари...

# 83
  • София

Нямам никаква идея уви. В договора им пише, че е за подобряване на материалната база и други такива общи приказки, но доколкото разбрах на родителите не се предоставя някаква отчетност за какво точно са похарчени тези пари...

Аха, просто си събират някаква сума за отскок  Simple Smile

# 84
Частните образователни заведения са си търговски дружества, които не са длъжни да дават по този начин отчети на родителите. Но за тази цел си има финансови отчети, които те публикуват в Търговския регистър. Аз съм гледал на някои от тях. Там си дават отчет хората, какво си правят парите. Бях писал в една друга тема, че печалбата на тези, които съм гледал, се движи между 7 и 11-12% от таксата, а останалите 90% се харчат наистина за децата, за материали, ток, заплати на учителите, консумативи, учебни пособия. Та като са казали, че отива за материалната база, не лъжат, просто парите си отиват, както във всяка една работеща фирма. Аз им бях сметнал на тези, които говорят за мръсни частници, че всъщност от една такса около 6000лв даваш за мръсния частник около 600лв, тоест 50 лв на месец. Задето ти е организирал всичко това и ти е създал условия да ти гледа детето. 50 кинта на месец, а аз примерно за цигари давам около 300. А останалите пари отиват наистина за твоето дете.

Та така го сметнах и какъв продукт получаваш в частното - плащаш да речем 6000, а получаваш реален продукт за 5400.  Докато в държавните субсидията нали беше нещо 1250лв на година? Е, значи в частното получаваш поне 5 пъти по-голям продукт.

Леле, то не бяха възражения и чудо, как съм бил измервал образованието в пари, как знанията и даже любовта не се измервали с пари. Ами за любовта съм съгласен, тя не е продукт! Ама образованието си е точно продукт, и не случайно в харвард струва 60000 долара годишно.
Как съм бил сравнявал Харвард с ЧУ в България. Ама не ги сравнявам! Те и таксите са несравними! Просто принципът е същият обаче.

# 85
Сигурно част от парите отиват и за учебни помагала. Е, те не са кой знае какво разните му там тетрадки, но ако имат и по език и това онова и се събира някаква сума. Аз лично - обратното - се изненадах, че при тази такса нищо не ми поискаха за помагала и си ги закупиха за своя сметка.

# 86
  • София
Сигурно част от парите отиват и за учебни помагала.
Най-вероятно е така. От другия месец ще мога да кажа дали събират някакви допълнителни средства за помагала.
Не съм им се оглеждала за какво точно ги харчат, просто ми се видя малко странно да се събира отделно такава такса. Не знаех, че и в други ЧДГ се прилага тази практика - всички, които аз проучвах, нямаха такова нещо, та затова се учудих. Така или иначе реших да ги прежаля тези 300 лв, пък дано си заслужава.

# 87
  • София
Ние ще плащаме 150лв. (еднократно) за помагала.

# 88
Здравейте,
Налага ми се да търся нова детска градина за дъщеря си, която скоро ще стане на 5 г. Досега бяхме в ЧДГ, но бих искала да не споменавам името й. За съжаление се местят на място което за нас е изключително неудобно и новата сграда е абсолютно неподходяща за детска градина.
Ориентирала съм се към три детски градини - "Питър Пан", "Мечо Пух", които са в Гео Милев и "Слънчево зайче" в Българското школо. Живеем в Изток, а аз работя в Младост 4. Бих иксала да събера по-пресни впечатления и мнения за тези градини.
Благодаря Предварително!

# 89
Това за "първоначалната" вноска го има почти във всяка ЧДГ и ЧУ. Но тази сума е част от обявената цяла сума./поне аз така знам, а ако не е така е.....некоректно/ А и да се събират допълнително пари за помагала?! Редно е като си калкурат цялата такса да си предвидят всичко иначе с това допълнително събиране на парички ми напомня за държавните ДГ!! Ами като отидете да оглеждате питайте-това ли е сумата събират ли се допълнително пари за нещо и т.н.т. Всеки собственник/директор държащ на авторитета си би трябвало да не прилага такива врътки тип "женския пазар".
Татко Мецан, много ми харесват постовете ти  Peace

Общи условия

Активация на акаунт