Частни детски градини - София (7)

• 64 788
  • 752
  •   1
Отговори
# 240
Tатко Мецан и аз да се изкажа..за парите за образованието на детето ми са най-добре инвестираните пари. За мен това не са похарчени пари.
Няма да зачеквам плюсове и минуси на ЧДГ...само ще кажа, че лично ние взехме категоричното решение за ЧДГ и ЧУ след един излет. Две деца на приятели - бяха 3 клас. Едното в ДУ и едното в ЧУ.
Та какво видяхме: Детето от ДУ - сричаше когато четеше непознат текст. Детето от ЧУ - четеше прекрасно и с ентусиазъм разказваше за Пърси Джаксън дадена като задължителна литература за ваканцията им. Е прочетох трилогията и аз - като я получих на заем от същото дете.
Детето от ДУ - ходеше на курсове по английски от ДГ. Родителите споделиха, че ще го спрат защото за 4 години знае 200 думи който неможе да навърже. Детето от ЧУ говореше добре елементарен разговор.
Детето от ДУ - нямаше идея що е това Power Point...другото ми показа презентация /непомня темата/.
И още някой малки неща в общуването с тези 2 деца затвърди мнението ми че съм ЗА ЧУ.
Децата са от интелигентни семейства...бих казала от една среда. И двета са умни и двете момчета.

# 241
  • София
При нас заниманията у дома, не са толкова успешни, както в градината. Признавам си го с ръка на сърцето. Особено по езика. В градината няма как- слуша учителката, прави, каквото му се каже, пише, говори, брои и т.н. У нас само преговаряме под формата на игра и често се глези, не искам сега да говоря на англ. език, не ми се играе на думи, по-интересно ми е в граднината и т.н. Аз може да знам езици, но за съжаление нямам педагогическо образование. А, наблюдавам по направеното и наученото, че е много важен този подход, особено след 3-та година  Peace И не е само езика. Правят прекрасни неща в градината. Аз съм се чудила, как ги измисля учителката тези творения и той е много доволен от себе си  Peace

Затова казвам, че е хубаво да се опита. Ако държавната градина задоволява изцяло нуждите на детето и родителите, тогава няма смисъл да се набиват едни 600-700лв за ЧДГ. Затова родителите сме различни, децата ни също  Peace Дайте на детето си това, от което то има нужда  Peace

# 242
Татко Мецан, аз честно да ти кажа, имам усещането, че просто търсиш тук някой да ти каже: "Няма разлика никаква. Давайте го в държавната, че да ви излезе по-евтино. Ще научи същото"  Rolling Eyes
Ако е така, сбъркал си темата  Simple Smile

Не е така, не търся някой да ми каже това, защото има достатъчно такива, дето са ми го казали:)
Нали форумът е за множество мнения - ето вие ги давате, благодаря за което, пък който чете, си прави изводите:)

При нас заниманията у дома, не са толкова успешни, както в градината.  У нас само преговаряме под формата на игра и често се глези, не искам сега да говоря на англ. език, не ми се играе на думи, по-интересно ми е в граднината и т.н. Аз може да знам езици, но за съжаление нямам педагогическо образование.
Същата работа е и при нас, жена ми е преводач и знае прекрасно езици, но той не слуша тя като му говори, обръща се на другата страна, прави нещо друго и т.н. И аз не мога да го накарам да ме слуша, като му показвам нещо. Само ако той реши, че му се слуша - тогава:)

# 243
Ние не сме започнали сериозно с езиците -засега борим българския.Наблюдавам,че моите деца обичат да заучават песнички на съответния език и питат какво означава това,какво онова -също знаем да броим на до 20 - не наизустт ами броим различни предмети на немски език ,играем си.В крайна сметка ,за да  научат езика трябва да видят някакъв смисъл от него - да го използват ,да играят с него.За компютъра съм силно против 4-5 годишни деца да стоят на компютър

# 244
  • София
Ние не сме започнали сериозно с езиците -засега борим българския.Наблюдавам,че моите деца обичат да заучават песнички на съответния език и питат какво означава това,какво онова -също знаем да броим на до 20 - не наизустт ами броим различни предмети на немски език ,играем си.В крайна сметка ,за да  научат езика трябва да видят някакъв смисъл от него - да го използват ,да играят с него.За компютъра съм силно против 4-5 годишни деца да стоят на компютър

Е, те тези неща са ясни. Почти всяка майка го прави това у дома. Просто аз имам изисквания, които в държавната детска градина няма как да ги изпълнят за съжаление. 
И тук не става дума само за език. Имат всеки ден "basteln" . Такива неща ми носи от красоти, красоти  Crazy Нямам идея, как й идват на учителката такива идеи, но той е просто запленен от начина на правене  Peace У дома също имаше подобни занимания, но сега с удоволствие ги сравнява с тези на другите деца и е по-интересно. Имат градинка, за която се грижат. Изобщо по-различни занимания. Имат излети, спорт, посещения на работното място на някои интересни професии (пожарна и т.н.).

Няма как да искам от една учителка, която гледа 30 деца, да има индивидуален подход, да води всичките 30 деца на излет, да ги учи всички на език, да сяда до всяко и да му помага, да развива на всяко дете по отделно възможностите. Това е положението у нас!

Ако обаче изискванията на родителите се покриват от държавната детска градина, аз не бих дала детето на частна  Peace Това по повод чуденката на Татко Мецан  Peace

# 245
  • Sf
Аз пък мисля, че в София има предостатъчно държавни градини, които биха отговорили на моите изисквания. И парите, които давам за частната градина, са изключително да заплатя мое удобство,  без да очаквам свръх качество на образованието (това какво е изобщо?) и какво ли не. Поршето как вози спрямо Мерцедеса и Голфа? Да не би хиляди пъти по-добре? А по разбит път? Смешно!
Какво очакваш за 40 хиляди? Професор в първи клас няма да стане, колкото и да платиш.

# 246

Какво очакваш за 40 хиляди? Професор в първи клас няма да стане, колкото и да платиш.

Факт. А освен образование, предвид възрастта на детето и други неща имат значение. Какъв е темперамента на детето, как би се чувствало? Ще му бъде ли комфортно в такава голяма група? И още ред такива неща. Иначе на две години основното според мен е да има много индивидуално внимание - да му се говори, песнички, стихчета, простички неща от сорта на показване на околния свят и т.н, с оглед развитие на речта, натрупване на речников запас и основни понятия и познание. Желание, внимание, разбиране. Според мен, например, тези неща една подходяща гледачка може да ги даде на двегодишно-затова и моето положително отношение в този аспект. При всички положения си представям двегодишното в една малка група.
Как ще се чувства детето няма ли също значение, само немския ли има значение, нищо друго? Какъв ще е стилът на възпитаване, отношенията между децата, ще ги оставят ли "да се оправят" в стил "ами удари го и ти"? И прочее...

# 247
Аз пък мисля, че в София има предостатъчно държавни градини, които биха отговорили на моите изисквания. И парите, които давам за частната градина, са изключително да заплатя мое удобство,  без да очаквам свръх качество на образованието (това какво е изобщо?) и какво ли не. Поршето как вози спрямо Мерцедеса и Голфа? Да не би хиляди пъти по-добре? А по разбит път? Смешно!

Ами свръхкачество е например разликата между Харвард и който и да е български ВУЗ.
Поршето спрямо Голфа има съществена разлика. Спрямо Мерцедеса - не, Мерцедес е световна марка. Е и цените са сходни в еднакъв клас. По разбит път разлика между мерцедеса и голфа е от небето до земята- и не е смешно.

За 40 хиляди имам право да очаквам страшно много нещо- ако не, не си струва 40- хиляди и не бих ги наръсил ей така.

# 248
  • Sf

Ами свръхкачество е например разликата между Харвард и който и да е български ВУЗ.
За 40 хиляди имам право да очаквам страшно много нещо- ако не, не си струва 40- хиляди и не бих ги наръсил ей така.

Харвард също не е гаранция за успех, така че и те май не дават чак толкова много спрямо таксата, която имат. Помисли, преди да наръсиш.  Wink

П.С. Ти всъщност разсъждаваш правилно, само не разбирам, защо така упорито продължаваш да пишеш за тези 40 хиляди? Нали решихте за държавна ясла? Или това е някаква пропаганда? Малко в духа на една потребителка, която много държи да убеди всеки, колко глупаво е да се дават пари за частно образование.

Последна редакция: сб, 31 авг 2013, 00:12 от Mrs. Lovett

# 249
Аа, не, много моля не ме сравнявай с Андариел:) Това първо.

Второ - изобщо, ама никак, не сме решили за държавна ясла. Напротив, мисля да го дам в частна. Детето не ми е играчка, че да си правя с него експерименти- я да пробваме в държавната, както ми писаха някои потребителки. Не мисля да си играя на проби с най-важното в живота ми.

Трето - Харвард Е гаранция за успех и дават много спрямо таксата си. Както и останалите от Бръшляновата лига. Таксата за всичките 5 години обучение после е примерно равна на годишния им доход- макар че това е доста встрани от темата. Казах го образно.

И последно -  за 40-те примерно хиляди не пиша упорито, ама изобщо. Споменах ги само един път. Все пак, за тези пари верно и професор да очакваш да го направят, не е прекалено. Прекалено ще е, ако разликата с държавните градини е съвсем минимална. Тогава лудия ще е не който изяжда зелника, а който му го дава:)

Последна редакция: сб, 31 авг 2013, 00:29 от Татко Мецан

# 250
  • София
....

Очаквам детето ми да е спокойно, да е понаучило нещо повече от ядене, спане и някоя рисунка в промеждутъка. Очаквам да не му се крещи, ако стане някакво спречкване м/у децата, да се реагира адекватно, а не "не видях, не разбрах", очаквам учителката да взема участие в игрите и да ги учи в самата игра, а не са седи на пейката под сянката и да си говори по тел. Очаквам да имат спортни занимания, да има занимания за концентрация и т.н. И най-вече очаквам индивидуален подход и осигуряване на спокойна среда за развитие на детето ми. Очаквам толкова много неща на брой, но всъщност нормални, които според директорката на държавната градина са невъзможни и ме гледаше  Shocked
С 35-40 деца това няма как да стане. Следователно: моето дете не е за там  Peace

# 251
missense - +1  202uu  202uu

# 252
  • Sf
Все пак, за тези пари верно и професор да очакваш да го направят, не е прекалено. Прекалено ще е, ако разликата с държавните градини е съвсем минимална. Тогава лудия ще е не който изяжда зелника, а който му го дава:)

Ами хубаво е да не се прекалява с очакванията, все пак. Повечето деца няма да стигнат до бръшляновата лига, дори тези от частните училища.

Лошото при държавните градини е, че е въпрос на късмет, в каква ще попаднеш. Има по-добри от частните, има и много по-лоши. Как да изведеш разликата при това положение? Приемам, че са сравнително равни с частните, с поправката, която дава missence - отношението към детето и родителя в една частна градина по правило е по-добро. Макар че също не е гаранция.

Друг момент е, само мое лично мнение, че до 4 - 5 години всякакви екстри като спорт и език са излишни. Взимат ти пари за нещо, което не можеш да контролираш, съответно можеш спокойно за спестиш този разход, като запишеш детето в градина, която струва не 700, а да кажем 500 лв. с пълното съзнание, че не губиш нищо.  Има градини дори с включен английски в тази такса.

Някои градини имат такса лукс, заради местоположение, обзавеждане, за да имат родители с определено ниво на доходи също. За работещ родител една такава градина не е здравословна по много причини и тук бих се съгласила по отношение на зелника. Simple Smile

Последна редакция: сб, 31 авг 2013, 01:20 от Mrs. Lovett

# 253
Татко Мецан най-добре пробвайте вариант с частна детска градина и държавна и си вземи решението на базата на собсвения си опит.Тук и да пописваш и да питаш и да се чудиш всеки ще ти каже различни неща,които най-вероятно във вашият случай няма да бъдат адекватни.

# 254
  • София
Възхищавам се на търпението ви да повтаряте едно и също, момичета.  Hug
Аз си признавам, че моето се изчерпа преди доста време. Сериозно почвам да си мисля, че Татко Мецан просто ни взима за мезе.

Общи условия

Активация на акаунт