Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Колко време след преглед в НКБ при д-р Протич ви се обадиха за дата и час за аблация?
Какво показва точно изследване, наречено "късни потенциали"?
Как да се справим с пристъпите на сърцебиене?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Колко време след преглед в НКБ при д-р Протич ви се обадиха за дата и час за аблация?
-
Какво показва точно изследване, наречено "късни потенциали"?
-
Как да се справим с пристъпите на сърцебиене?
-
Какво трябва да направя, ако получа пристъп по време на почивка в Турция?
-
Каква е разликата между аблация и ЕФИ?
. Получих един припадък в първите дни на м.януари с пълна загуба на съзнание, според мен за кратко. Това се случи на обществено място, след скромен обяд от салата, сок и крем за десерт. След като дойдох в съзнание почуствах лека болка зад гръдната кост, която продължи около 30 мин. А Бърза помощ, които дойдоха след 45 мин. и измериха кръвното налягане, кръвна захар и ЕКГ направено ми обявиха нервна криза, биха ми успокоително и ме пратиха в къщи да спя. Така и направих, но за първи път реших да отида след някой и друг ден на преглед при кардиолог. Установиха екстрасистули - за тях знам и от преди, но не съм ги усещала толкова осезателно. И пак с цел да спестя многото детайли ще карам по-на едро с обясненията - лежах една седмица в НКБ, правиха ми различни тестове, ехокардиография, холтер и поради високият ми холестерол в този момент накрая ме изписаха с извода, че няма нищо толкова сериозно, да си пия само хапчето за холестерола и да се проверявам от време на време. Аз обаче не се чуствах добре, в смисъл че от време на време ми ставаше лошо, но повечето дни си бях ОК. И така 1-2 месеца, минах през невролог, даже ядрено магнитен резонанс ми правиха на главния мозък - всичко е ОК. Но започнах да вдигам кръвно, ей така спонтанно от нищото...и не всеки ден, а например веднъж-два пъти в месеца. От там - на проверка за щитовидна жлеза, все пак съм жена и на 46 г. - нормално да се провери и това. Е там проблема беше с един голям възел иначе хормоните тотално са си в нормата. Веднага се съгласих да ме оперират с мисълта, че после другите проблеми които изпитвах с високото кръвно, сърцебиенето и прилошаването ще отминат безвъзвратно. Е, да ама не....след операцията стана даже по-зле, аритмиите много зачестиха, но също така имам постоянно усещане за "потъване", прилошава ми постоянно , а също и още веднъж припадък с краткотрайна загуба на съзнание. Под наблюдение съм от лекар-кардиолог работещ в Александровска, след една седмица влизам за допълнителни изследвания в Св. Екатерина, на последния холтер от миналата седмица се регистрираха синусови аритмии няколко на брой, една кратка тахикардия, би и тригемения и съответно ми предписаха ритмонорм 2Х150 мг. на ден. Тези пристъпи за които всички тук говорят ги имам и аз под формата на гадно усещане за неритмично биене на сърцето, сърцебиене, прилошаване, вдигане на кръвно (особено след започване приема на ритмонорма - странно!), и екстрасистули и ускорен пулс. Но не мога сама за себе си да преценя какво точно е "излизане от ритъм"... най-високия пулс който съм вдигака е бил 146 за 4 мин., а в последните дни пулса ми е в границите на 90-110 максимум, а в определени часове си е съвсем нормален 75-80 удара в минута. Сега ще изчакам реултатите от допълнителните изследвания които ще ми направят (май, че сте включат и ЕФИ) и ще се разбере решението на докотрите какво точно ще се прави - аблация или нещо друго, като пейсмейкър например, защото и това споменаха. Написах всичко това, защото исках най-вече да сравня признаците които имам и физически изпитвам - дали и вие сте имали всичко това преди да ви направят аблацията? От самата процедура не ме е страх - ако се налага нека я направят, защото иначе живота по този начин никак не е приятен - изгубих си апетита, от неядене отслабнах за 3 месеца с повече от 10 кг. (което не е чак толкова лошо, холестерола от 9.8 вече е на 4.
, не мога да спя нощем нормално и се чуствам естествено мъртво изморена вече.