Математически турнири - 23

• 74 334
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
Kod, в по-горния пост писах причината - регистрациите при повечето големи състезания са в петък.

# 316
  • най-шареното място
Вероятно има обаяние и чар които са безценни, включително и от пътуването и приключенсата част на нов град, екскурзии, турнирна атмосфера. Нямам наблюдения как е.

Но ми е странно, че се обсъжда неравнопоставеност, а се подминават хубавите страни. Домакините винаги са с предимство, а България макар и малка, не е съвсем такава. Малко деца от Русе ще отидат в Пловдив, малко бургазлийчета в Монтана, малко варненчета в София /и съответно в обратната посока за всяка двойка/. Почти ден път си е. Едва ли домакините печелят по правило обаче. Не съм гледала достатъчно резултати за да бъда категорична.

А състезанието е наистина хубаво и да се популяризира е чудно. Вярно, че ще се загуби част от духа, ако не пътуват децата. Особено до град като Габрово.  Но ако трябва всички да пътуват, ще пътуват част от желаещите. А който иска и може да пътува, пак ще си пътува до Габрово /или където е съответното състезание/. Даже поне 4 града едновременно трябва да има когато едно състезание се е доказало и е обичано според мен. Пък може да се въртят през годините четворките за да се докоснат децата до състезанието. Иначе участват ограничен брой пътуващи съсътезатели.

ПП Не бих го сравнила с ПМС защото те са друг тип състезания. И не са така масови като идея. А Хитър Петър губи участниците заради логистика. Сещам се и за Салабашев.

# 317
арт мама, състезанието може да спечели някакъв брой участници, но ще загуби много повече.
Не мога да си представя " Хитър Петър", " Академик Кирил Попов" или " Роман Хайнацки" (нечетни години) да се провеждат из цяла България. Най-вероятно ще се превърнат в поредната масовка като КМС, ВМС, а в последните години и Салабашев.

Иначе участват ограничен брой пътуващи съсътезатели.
Също, както на повечето спортни състезания. Който има желание, ще намери начин да участва. В крайна сметка участието не е задължително. Около хиляда участници за мен са прилично число.

# 318
  • най-шареното място
Така е, има достатъчно и сега. За състезанието са достатъчни.
Но много деца, които биха искали, не могат да пътуват.
*Ирина* е писала по-горе. За едни родители и деца цената на организацията и времето е непосилна, за други на парите.

Аз не споделям идеята, че "масовката" на празничните състезания е резултат от достъпността им като локация.
За мен тя е резултат на формат, задачи и целеполагане. Нивото е различно, оттам и участниците са по-широк или по-тесен кръг.
Затова мисля, че задачите са в центъра на всичко и те дават качеството. И организацията разбира се, но тя варира и в рамките на град. В нашият празничните страдат и от това.

ПП "Масовка" им негативен смисъл за мен - масово и некачествено. Не знам това ли имаш предвид.

# 319
С годините състезателите от страната си създават трайни приятелства и им е изключително приятно точно на тези национални състезания в страната да се видят. Обикновено на тях ходят най-силните състезатели.

И на мен ми беше преди време леко странно, но постепенно се наложи и аз да се включа покрай сина ми. Наистина си е нещо коренно различно от състезанията по градовете. Повечето деца са настанени в 1-2 хотела. Опознават се, забавляват се, след състезанието обсъждат задачи. Много е различно. Трябва да се усети.

За съжаление синът ми май няма да участва в Габрово, но поне на ПМС в Русе се надявам да отиде.

# 320
  • София
Може ли да помоля за повече информация за ЗМС и ПМС? Кога се провеждат и къде? Гледам в различни години - различни градове и съвсем се оплетох в информацията.

# 321
ЗМС вече е ПМС. Тази година за малките ученици 4-8 клас ще бъде в Русе. За големите ще бъде в Плевен. Миналата малките бяха във Варна. Другият град-домакин е Бургас. Градовете се редуват по двойки - Русе/Плевен и Варна/Бургас. По-миналата година малките бяха в Плевен, сега големите ще са там.

# 322
  • София
ЗМС вече е ПМС. Тази година за малките ученици 4-8 клас ще бъде в Русе. За големите ще бъде в Плевен. Миналата малките бяха във Варна. Другият град-домакин е Бургас. Градовете се редуват по двойки - Русе/Плевен и Варна/Бургас. По-миналата година малките бяха в Плевен, сега големите ще са там.
Стана ми напълно ясно. Благодаря ти.   bouquet
А къде има задачи от минали години? Аз намерих дотук само от 2013.

# 323
А къде има задачи от минали години? Аз намерих дотук само от 2013.
http://math-bg.com/?page_id=2967

И 2012.
http://estoyanov.net/files/sastezania/PMT_2012.pdf

# 324
  • София
Страхотни сте.   bouquet

# 325
  • Варна
Един въпрос вместо запис. Нали не бъркам ,че на Олимпиада по мат. могат да участват деца от 4кл. И нагоре? Преди това не Rolling Eyes

# 326
Един въпрос вместо запис. Нали не бъркам ,че на Олимпиада по мат. могат да участват деца от 4кл. И нагоре? Преди това не Rolling Eyes
Историята познава случаи на третокласници, които са се явявали на олимпиада ( естествено в групата на 4 клас) и са се справили сравнително добре. Иначе си права - от четвърти клас включително И нагоре.

# 327
Вчера, докато „ровех” в http://math-bg.com/?page_id=157 за някакви задачи за 7-ми клас, попаднах на едно състезание, за което до момента нямах никаква представа, а именно „Национално състезание – тест по математика за 7 клас”.

Днес, продължих да търся информация за това състезание и разбрах следното:
• Състезанието се провежда в 3 кръга – общински, областен, национален. От общински за областен ти трябват 75% от точките, а от областен за национален – първите 50 за страната;
• 1/2/3-я в националния кръг получават право на стипендии, което „субективно” поставя състезанието в рамките на четирите най-значими състезания за 7-ми клас (+ национален/3-ти кръг на олимпиадата, ПМС, национален кръг „Кенгуру”);
• Форматът на състезанието (национален кръг) е доста тежък – 50 задачи за 2.5 часа;
• Самите задачи (за националния кръг), особено тези от 3-ти модул са доста „сериозни”, като някои са директно „преписани” от популярни международни състезания;
• Автори на задачите (от националния кръг) са все мастити математици като С. Гроздев, Ив. Кортезов, Св. Дойчев, Ир. Шаркова и т.н.

Не намерих никаква информация за състезанието, както за 2012-та, така и за 2013-та. Може би, вече не се провежда.

Аз лично, като разгледах задачите, веднаха му станах фен – 50 „тежки” задачи за 150 минути, си е сериозно „отвсякъде”.

Знае ли някой нещо повече за гореописаното състезание?   

# 328
  • София

Отпадна, за сметка на него промениха регламента на ОМ и коледното за 7 клас и от 2012 са с формата на матурите за 7 клас.

# 329

Отпадна, за сметка на него промениха регламента на ОМ и коледното за 7 клас и от 2012 са с формата на матурите за 7 клас.

Жалко. Националният / 3-ти кръг на Олимпиадата за 7-ми клас и ПМС са сериозни състезания с описателни задачи и не е зле да има подобно сериозно „скоростно” състезание.

При формат от 50 задачи за 150 минути, вероятността една задача да е решаваща за крайното класиране е доста по-малка отколкото при НК на Кенгуруто. 

Общи условия

Активация на акаунт