За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 4-та Тема

• 107 007
  • 732
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте,
Как си замразявате червени чушки за пълнене , аз ги измивам слагам в пликове и във фризера, но заемат много място.
  bouquet

Като си ги замразила хубаво, вадиш ги да се размразят, махаш им водата, подреждаш си ги в пликчета и ги слагаш във фризера, заемат много по-малко място.

Глупости. Никога не се замразява повторно продукт!

По-добре два пъти замразявано, отколкото 15 минути варено!

Бланшират се леко за да омекнат . Потапят се за малко в гореща вода , няма и минута и им стига. И аз не бих размразила и пак да замразя, та те ще станат на каша, не знам дали ще има какво да се замрази повторно , дори замразени като готвя не ги чакам да се размразят, а ги пълня както са си , ако не стават кашкави.

# 481
само дето при повторно замразяване в продуктите могат да се развият  плесени и бактерии, които продължават да бъдат активни и след замразяването, а при размразяването са се активирали.  Особено за месото направо е задължително да си го замразяваме по два пъти.  Laughing  поне докато пипнем ботулизъм.

Навсякъде пише веднъж размразени храни да не се замразяват повторно, пък вие колко пъти ще си ги замразите си е ваш избор.

Алис, времето за месото е относително - зависи колко е възрастно добичето. Кокошка например може да се вари 2 часа и още да е жилаво месото. Също и с дърто свинско; овче месо.
Но за пилета са достатъчни и 60-90 мин.
А рибата - колкото повече се вари и на бавен огън, толкова повече се стапят костиците и.  

# 482
  • Балчик
Здравейте,
Как си замразявате червени чушки за пълнене , аз ги измивам слагам в пликове и във фризера, но заемат много място.
  bouquet

Като си ги замразила хубаво, вадиш ги да се размразят, махаш им водата, подреждаш си ги в пликчета и ги слагаш във фризера, заемат много по-малко място.

Глупости. Никога не се замразява повторно продукт!

По-добре два пъти замразявано, отколкото 15 минути варено!
Ами пак глупости.  Grinning
Никой  не вари 15 минути суров пипер за пълнене.

пеп-чо,   202uu

# 483
Алис, времето за месото е относително - зависи колко е възрастно добичето. Кокошка например може да се вари 2 часа и още да е жилаво месото. Също и с дърто свинско; овче месо.
Но за пилета са достатъчни и 60-90 мин.
А рибата - колкото повече се вари и на бавен огън, толкова повече се стапят костиците и.  

Пепчо, нямам предвид това дали ще се свари месото. Четох, че има опасност да се развият някакви бактерии, които са опасни за здравето, ако месото се вари по-малко от 3-4 часа. Пилешко не сме консервирали, само овче и агнешко. Коментирам го, защото и на мене ми се иска да не кисна пред казана толкова време  Peace. Даже преди да го сложа в буркани, запържвам месото. Видях, че доста е коментирано през годините (по форумите, включително тук).

# 484
Настъргани краставици в пликчета замразени . Зимата вадите слагате в кисело мляко подправяте и като се размрази краставица ви е готов таратора. Трябва да се изяде същия ден , най-много до 2 дена . Не си личи , че е от замразявана краставица изобщо. Зимната краставица, освен , че е по скъпа няма съшия вкус .

# 485
Да кажа за месото. Произвеждаме много месо и почти винаги ми се налага да го консервирам. По-вкусно ни е от замразеното, и е готово за директна консумация, ако нямам време да готвя.
Месото се изпържва продължително, докато се стегне и порозовее. Бурканите се стерилизират 2 часа. Имам буркани от миналата година с пуешко и свинско месо - не са мръднали.

# 486
  • Пловдив
         Здравейте!
Мога ли да ви попитам как е:
- Ръжено брашно
- Типово брашно
на турски?
Знам, че брашно е UN. И когато съм в Турция търся UN, на което пише Баклава, Юфка, Бюрек.
Искам да разнообразя и да си купя и от другите.
Какво брашно бихте ми препоръчали от Одрин? Интересуваме марката му. И да е ръжено или типово. Изобщо кое брашно си заслужава?

Благодаря предварително!

# 487
         Здравейте!
- Ръжено брашно
- Типово брашно
на турски?
Знам, че брашно е UN. И когато съм в Турция търся UN, на което пише Баклава, Юфка, Бюрек.
Какво брашно бихте ми препоръчали от Одрин? Интересуваме марката му. И да е ръжено или типово. Изобщо кое брашно си заслужава?

Благодаря предварително!

И ръженото и типовото са полезни . Типовото е богато на витамини от групата В , както и други полезни неща за разлика от бялото . От ръженото мисля самостоятелно не можеш да приготвиш нищо , иначе 50 /50 с бяло стана хубава пица.

# 488
Не пържа месото, подреждам го сурово , слагам отгоре няколко зърна черен пипер и една равна лъжица сол, варя 2 часа може и 2,5 часа . Никога не е имало проблем говоря за свинско месо. може и пуешко. Другото го ядем натурално от фризера Crazy

# 489
  • Балчик
        Здравейте!
- Ръжено брашно
- Типово брашно
на турски?

Благодаря предварително!

Точно си улучила правилната тема. Laughing

# 490
Не пържа месото, подреждам го сурово ,====

също не пържа, за мен така му излиза сока, вместо да остане на желе в буркана. Но преди да пълнимв буркани -осоляваме месото и оставяме на наклонена повърхност да се отцежда - около 6 часа.
Различно е времето за варене, но  така правихме телешкото, докато имахме; така правим и  пилешко, пуешко, заешко и свинско.

Алис, не знам защо 3 часа пише. Бактериите умират до 15мин. при готвене/варене на висока Т*. Дори за дивеча те са достатъчни, след което може да се продължи да се готви на по-ниска Т*. Пише, че те са наситени в 1см. от повърхността на месото -което го потвърди и профи готвач, тъй като ми трябваше повече информация за дивеча в бавноготвещата тенджера.

# 491
Алис, не знам защо 3 часа пише. Бактериите умират до 15мин. при готвене/варене на висока Т*. Дори за дивеча те са достатъчни, след което може да се продължи да се готви на по-ниска Т*. Пише, че те са наситени в 1см. от повърхността на месото -което го потвърди и профи готвач, тъй като ми трябваше повече информация за дивеча в бавноготвещата тенджера.

Оф, ще разучавам още. Когато просто готвя, ме интересува месото да е сварено, тогава не засичам никакво време (е, поне 1 час сигурно ври, де). Варихме последно преди три години сигурно в буркани и понеже все не съм сигурна колко часа да кипи, се рових в нета. Като питах познати, казаха поне 3 часа. Както и да е, един час няма да го правя на въпрос. Вероятно не съм запомнила добре - сигурно става дума за някакви вещества, които се образуват..., а не за бактерии.

Днес успях преди овцете да обера падналите ябълки и ги заложих за оцет. В тенджера са, в мазето ... Дали не трябваше да е в някой по-прибран съд? Дано успеят да ферментират. И бидоните с джанки стоят там. Нямах много време за пазаруване, та не намерих ръжено брашно, ще карам без добавка на хляб, само вода, захар и мая сложих, спазвайки рецептата.

Последна редакция: ср, 04 сеп 2013, 23:21 от Анонимен

# 492
можеш да добавиш хляба или маята до 2-3 дни след залагането им. Ще питам М.за тенджера, или по прибран съд, но не виждам защо не в тенджера  Peace

# 493
Здравейте. Имам нужда от помощ и съвети. За първа година правя зимнина. Не искам да правя промишлени количества, а просто ей така. Да си имаме десетина бурканчета. Направих 1 буркан лютеница ( останалото го изядохме ). Лютеницата е единственото, което ми се запечата. Правих опит с чушки, домати и тиквички (като миш-маш запържени). В нови бурканчета ги слагам на винт. Затягам, колкото мога, слагам в тенджерата надолу с капачките, защото тенджерата ми е малка. Варя около 10-15 минути. Вадя ги и ги слагам, както са си с капачките надолу. Обръщам ги след като изстинат и нищо... или капачките не са хлътнали, или са бумбаж... Още не съм се отказала от опити, но не разбирам какво се обърква. Може ли някой много основно да ми каже къде е проблемът и как да го оправя, че искам да се похваля с моя продукция Simple Smile П.С. Поне лютеницата стана много вкусна...  Sunglasses
Не се варят бурканите с капачките на долу в тенджерата! Така не може да излезе въздуха от тях и да се получи необходимия вакум за стерилизация. За това стават бомбаж.Обръщат се с капачката на долу , след като ги извадиш от тенджерата до като изстинат. Naughty
някъде бях чела, че ако ти е малка тенджерата и така ставало... ужас. Да се похваля поне с малко сладко от праскови! Все нещо се получи. Няма да умрем гладни  Laughing

# 494
Майка ми стерелизира краставички във фурната, докато си променят цвета и ги вади . Възможно е и за други буркани да може , но не съм на ясно .

Общи условия

Активация на акаунт