Студенти в чужбина - 4

• 80 759
  • 757
  •   1
Отговори
# 555
Вижте, с банките е като при всеки друг отрасъл, не само у нас. При всяка една има разлики в тарифите, всяка в различно нещо, но в крайна сметка ако се тегли чертата на хипотетичния клиент с хипотетична дейност във всички направления - разплащателна сметка, преводи към, от чужбина, инкаса, акредитиви, гаранции, доверени сметки, кредити и т.н., общо взето навсякъде плаща една цена средно.  И вече всеки конкретен клиент, ако сам или с помощта на специалист си направи проучване, може да намери най-изгодната (но за момента на проучване, без гаранция че утре няма да се променят условията) банка за конкретната негова дейност. Ето защо откриването на сметка повсеместно е безплатно, а закриването - с такса...
Така че, отворете сайтовете, намерете тарифата и гледайте условията за преводите. Имайте предвид че при изходящи приведи често в главата преводи се споменава само таксата за превод, а таксата за Суифт съобщението (8-12 евро) е отзад, в други, а винаги има суифт.
Райфайзен е по принцип по-скоро скъпа за този вид услуги.
Колкото за посредниците - всеки си решава. възможно е да излиза по-евтино да се пратят пари от Острова към БГ с тях, но от тук натам не знам как ще излезе по-малко, те пак ползват банкова услуга, а докато БГ не влезе във валутния съюз и Таргет или СЕПА (системите за валутни разплащания) не започнат да струват колкото преводите по Борика, (щото тогава еврото ще е както сега е лева) все ще е скъпо. По същество сега преводите в евро към страните имащи евро за валутна единица стават технически като преводите в лева примерно от София до Бургас или от клона на ПИБ до клона на ОББ в СФ, стават за секунди, само дето у нас банките взимат по 5-10-20 евра за превод, както им е в тарифата. Да не говорим за таксите за получен валутен превод, които повсеместно се наложиха , това си е жив десятък...
С Англия нещата са по-сложни, хеле пък ако клиента няма сметка в паунди, тогава са още по-сложни.
За теглене на паунди от българска дебитна карта става там с 1-1.5% комисион (според банката)плюс 5 лв примерно, но за директен дебит не. От кредитна директния дебит може и да се получи, зависи от английската институции както и от българската банка, но пък кредитната карта не е изгодно да се ползва на банкомат, скъпо е.
Така че, хората са казали - сиромах човек-жив дявол, чете се, рови се, взимат се няколко карти, включително и английка - за студенти има без такси и се реагира според ситуацията... За да се минимизират разходите.

# 556
Изключително интелигентен коментар, доколкото знам за класически валутни преводи най-евтино е в ОББ.

# 557
bloomnicer, правилно си разбрала за плащането на общежитието. Ние така плащаме, аз прехвърлям парите в сметката на сина ми в Райфайзен, а той плаща чрез системата на общежитието, както се купуват самолетни билети. Аз също си мислех, че няма такси като е чрез интернет, но има такса превалутиране, която е 1 % от сумата за нашата банка.
Ако преведа парите към шотландската му сметка ще имам по-големи такси.
За сега друг по-изгоден начин не съм намерила. Макар, че се ядосвам на Райфайзен - хем не предлагат сметка в паунди, хем си удържат такса превалутиране.
Преди малко питах в Уникредит, където е сметката и картата и. Казаха, че нямат такса "превалутиране". Превалутира се по курс на картовия оператор.
И ние плащахме депозита с картата и не си спомням да сме установили някакви такси.

Е при нас пък имаше, не само че си проверих картата, ами проверих и в банката. Дали таксата е към картовия оператор или към банката няма значение, безплатен обяд няма. За превода ми бяха удържали точно 1 % от сумата за превалутиране. И понеже сумата е голяма, няма как да не разбера.

# 558

Колкото за посредниците - всеки си решава. възможно е да излиза по-евтино да се пратят пари от Острова към БГ с тях, но от тук натам не знам как ще излезе по-малко, те пак ползват банкова услуга, а докато БГ не влезе във валутния съюз и Таргет или СЕПА (системите за валутни разплащания) не започнат да струват колкото преводите по Борика, (щото тогава еврото ще е както сега е лева) все ще е скъпо. 

Ами явно са намерили начин да го правят без да им струва чак толкова много, в противен случай нямаше да я предлагат тази услуга Simple Smile Хубавото при тях е че, ако реша да пратя пари от Англия за Бг, не е необходимо получателя в Бг да има сметка в паунди, а могат да ги преведат в левова сметка Wink отелно че всичко става по телефона и не ми се налага да ходя да се разправям с разни банки ...

# 559
Най-вероятно просто имат сметки в България и във Великобритания и правят тези разплащания от собствените си сметки. Печелят от таксите, не съм съвсем убедена дали имат изобщо права да извършват такива услуги.

# 560
Не ме интересува какви права имат, вземат ми по малко от банката, извършват ми услугата по телефона, не си губя времето и са коректни! Какво повече мога да искам ?

# 561
  • Пловдив

Laughing
Скрит текст:
Казвам се Стивън и съм от Уулвърхямптън – града и отбора. Сега ще ви разкажа за двамата си квартиранти от България. Студент съм в Бирмингам – уча корпоративно право. Работя като стажант в престижна фирма, но с майка решихме да си помагаме, като вземем наематели вкъщи. Искахме да са бели, за да не трябва да се съобразяваме с културните различия. Имаше кандидати, но се спрях на двама българи. Изглеждаха надеждни. Платиха два наема(800 паунда) с всевъзможни банкноти, монети и 17 долара по курса. Бяха облечени с маркови спортни дрехи(единия даже имаше кожено яке връз анцуга), но явно я бяха окъсали здраво. Вечерта ги поканихме да хапнат с нас. Майка беше направила любимото ми говеждо. Българите донесоха шише с бледо жълтеникава течност. Викаха му ракия, а аз отрова. Пиха и се натъпкаха здраво, искаха допълнително без срам. Майка беше много доволна, колко много са харесали гозбата и. Изпиха и всичката бира, а аз се бях запасил за седмица. С учудващо добрия си английски благодариха за вечерята, помогнаха за дигането на масата и слязоха в стаята си на долния етаж – утре били на на работа в консервната фабрика. Забравих да ви кажа имената им – Александър и Георги. После разбрах, че българите имали по две първи имена – по паспорт и такова за пред хората. Така, че моите хора всъщност се казваха Сашо и Жоро. Егати странното. Но имаха и прякори – Сашо Багажника и Жоро Бухала. Всъщност не използваха и третото си първо име, а се обръщаха един към друг с названия като: хуйо, педер, лайньо, братле, льохман... и мн. други.
Първоначално българите бяха много тихи и някак угрижени. Виждах ги, да купуват само хляб и бульончета. Но когато взеха първата си заплата – шок, пълна промяна и го разбра целия квартал. Напиха се брутално на шантавата си музика. В неделя ни поканиха с майка на български обяд. Бяха ни предупредили да не закусваме. В 12:00 почуках на вратата им. Отвори Багажника, беше неприятно изненадан, че сме дошли навреме. Каза да си събуем обувките. Да ми нареждат да се събуя в собствения си дом, тоя е мръднал, в България по какво ходят ?! Как да е, събухме се. Тръгнахме да седнем, но се оказа, че имало задачи и за нас – ти измий онова, ти донеси това. Единия правеше салата по най-безумния начин – реже марулята на ситно и после я хвърля в купата с все изтеклата от нея вода !? Сложи вътре ряпа и краставици – лудост. После изля вътре стабилно количество олио и оцет, сложи шепа сол и разбърка. Другия беше изнесъл скара на прозореца и печеше огромни топки кайма пълна с хляб, лук и магданоз – поредното безумие. Към един часа седнахме, наляха от отвратителната си спиртна отвара. На майка много и харесваше ракия със салата. На мен не. Егати изродите, бяха толкова весели и изобщо не им пукаше от сдържаното ми поведение. Надуваха музиката, припяваха, говореха на висок глас, разсмиваха майка с просташките си истории – забавляваха се. Онова с каймата беше фантастично(забравих му името), но изядох само едно от яд. Мразех ги, някакви бедняци дошли да блъскат от другия край на света, че и ще са щастливи. Аз представителят на Британската Империя не съм щастлив, та тия източноевропейски отрепки ли ?!
Денят на българите минаваше така: сутрин са нервни и се карат(може и да се сбият), подреждат и чистят стаята, после отиват на работа в последния момент. Връщат се вечер с огромно настроение и няколко торби ядене и както му казват „резервно пиене” – имат страх пиячката им да не свърши. Къпят се набързо, а после готвят. Всичко е организирано до секундата – по закон трябва да са седнали в девет. Веселбата почва с метъл и завършва с тяхната телевизия Планета. Филми не гледат, на игри не играят, само си говорят и се смеят на простотиите си. Идиоти, ненавиждах ги. В почивния си ден обикаляха околността с новозакупената си хладилна чанта. Прибираха се изморени, но весело пияни. Само в неделя вечер не се наливаха, а гледаха телевизия. Винаги пресичат дворната алея на диагонал – направиха пътека. Баси, за няколко метра по-малко – малоумници. От къде се бяха запознали с момичета не знам, но редовно водеха дами у нас. Я пакистанка, я украинка или полякиня. Чу*аха даже и местни. Англичанки представяте ли си. Аз чу*ам 2-3 пъти годишно, а тия лузъри всяка седмица, че понякога и повече. И то да беше секс или любов, а то живо е*ане(както те му викат) – девойката все едно я колят – викове, стенания, падат предмети – добре, че майка е леко глуха. После съм виждал момичето как излиза – все едно е преживяла вселенски катарзис. Оплита си краката по ши*аната им пътека, а българинът доволно си чеше корема след нея. Сядат на пейката пред нас, а от там тръгва другия с поредната си избраница. Писна ми от тия смотаняци. Те знаят ли, че англичаните сме покорили тая планета, че цял свят говори езика ни. А те нещастниците идват да ни слугуват от 60 годишната си държавица. Реших да проуча в Гугъла пропадналата им кратка история. Пак проблем – тия имали държава преди нашатаа. Пребивали авари, хазари и византийци, като на последните режели главите за чаши, поради непригодността на стъклените сервизи за транспортиране от коне. И така през вековете българите се занимавали основно с кланета, онождане и дестилация високо алкохолни продукти.

# 562
  • София

Laughing
Скрит текст:
Казвам се Стивън и съм от Уулвърхямптън – града и отбора. Сега ще ви разкажа за двамата си квартиранти от България. Студент съм в Бирмингам – уча корпоративно право. Работя като стажант в престижна фирма, но с майка решихме да си помагаме, като вземем наематели вкъщи. Искахме да са бели, за да не трябва да се съобразяваме с културните различия. Имаше кандидати, но се спрях на двама българи. Изглеждаха надеждни. Платиха два наема(800 паунда) с всевъзможни банкноти, монети и 17 долара по курса. Бяха облечени с маркови спортни дрехи(единия даже имаше кожено яке връз анцуга), но явно я бяха окъсали здраво. Вечерта ги поканихме да хапнат с нас. Майка беше направила любимото ми говеждо. Българите донесоха шише с бледо жълтеникава течност. Викаха му ракия, а аз отрова. Пиха и се натъпкаха здраво, искаха допълнително без срам. Майка беше много доволна, колко много са харесали гозбата и. Изпиха и всичката бира, а аз се бях запасил за седмица. С учудващо добрия си английски благодариха за вечерята, помогнаха за дигането на масата и слязоха в стаята си на долния етаж – утре били на на работа в консервната фабрика. Забравих да ви кажа имената им – Александър и Георги. После разбрах, че българите имали по две първи имена – по паспорт и такова за пред хората. Така, че моите хора всъщност се казваха Сашо и Жоро. Егати странното. Но имаха и прякори – Сашо Багажника и Жоро Бухала. Всъщност не използваха и третото си първо име, а се обръщаха един към друг с названия като: хуйо, педер, лайньо, братле, льохман... и мн. други.
Първоначално българите бяха много тихи и някак угрижени. Виждах ги, да купуват само хляб и бульончета. Но когато взеха първата си заплата – шок, пълна промяна и го разбра целия квартал. Напиха се брутално на шантавата си музика. В неделя ни поканиха с майка на български обяд. Бяха ни предупредили да не закусваме. В 12:00 почуках на вратата им. Отвори Багажника, беше неприятно изненадан, че сме дошли навреме. Каза да си събуем обувките. Да ми нареждат да се събуя в собствения си дом, тоя е мръднал, в България по какво ходят ?! Как да е, събухме се. Тръгнахме да седнем, но се оказа, че имало задачи и за нас – ти измий онова, ти донеси това. Единия правеше салата по най-безумния начин – реже марулята на ситно и после я хвърля в купата с все изтеклата от нея вода !? Сложи вътре ряпа и краставици – лудост. После изля вътре стабилно количество олио и оцет, сложи шепа сол и разбърка. Другия беше изнесъл скара на прозореца и печеше огромни топки кайма пълна с хляб, лук и магданоз – поредното безумие. Към един часа седнахме, наляха от отвратителната си спиртна отвара. На майка много и харесваше ракия със салата. На мен не. Егати изродите, бяха толкова весели и изобщо не им пукаше от сдържаното ми поведение. Надуваха музиката, припяваха, говореха на висок глас, разсмиваха майка с просташките си истории – забавляваха се. Онова с каймата беше фантастично(забравих му името), но изядох само едно от яд. Мразех ги, някакви бедняци дошли да блъскат от другия край на света, че и ще са щастливи. Аз представителят на Британската Империя не съм щастлив, та тия източноевропейски отрепки ли ?!
Денят на българите минаваше така: сутрин са нервни и се карат(може и да се сбият), подреждат и чистят стаята, после отиват на работа в последния момент. Връщат се вечер с огромно настроение и няколко торби ядене и както му казват „резервно пиене” – имат страх пиячката им да не свърши. Къпят се набързо, а после готвят. Всичко е организирано до секундата – по закон трябва да са седнали в девет. Веселбата почва с метъл и завършва с тяхната телевизия Планета. Филми не гледат, на игри не играят, само си говорят и се смеят на простотиите си. Идиоти, ненавиждах ги. В почивния си ден обикаляха околността с новозакупената си хладилна чанта. Прибираха се изморени, но весело пияни. Само в неделя вечер не се наливаха, а гледаха телевизия. Винаги пресичат дворната алея на диагонал – направиха пътека. Баси, за няколко метра по-малко – малоумници. От къде се бяха запознали с момичета не знам, но редовно водеха дами у нас. Я пакистанка, я украинка или полякиня. Чу*аха даже и местни. Англичанки представяте ли си. Аз чу*ам 2-3 пъти годишно, а тия лузъри всяка седмица, че понякога и повече. И то да беше секс или любов, а то живо е*ане(както те му викат) – девойката все едно я колят – викове, стенания, падат предмети – добре, че майка е леко глуха. После съм виждал момичето как излиза – все едно е преживяла вселенски катарзис. Оплита си краката по ши*аната им пътека, а българинът доволно си чеше корема след нея. Сядат на пейката пред нас, а от там тръгва другия с поредната си избраница. Писна ми от тия смотаняци. Те знаят ли, че англичаните сме покорили тая планета, че цял свят говори езика ни. А те нещастниците идват да ни слугуват от 60 годишната си държавица. Реших да проуча в Гугъла пропадналата им кратка история. Пак проблем – тия имали държава преди нашатаа. Пребивали авари, хазари и византийци, като на последните режели главите за чаши, поради непригодността на стъклените сервизи за транспортиране от коне. И така през вековете българите се занимавали основно с кланета, онождане и дестилация високо алкохолни продукти.

Joy balloon rotfImao rotfImbo  Mного е вярно всичко ........... Joy

# 563
Някой знае ли как става освобождаването от плащане на общински данък от студентите?

# 564
В сайта на университета трябва да има място където да си изиска писмо, че  студент и това писмо се праща на общината  Peace

# 565
Да разбирам ли, че става изцяло онлайн? Извинявам се за глупавия въпрос, но като се каже община и веднага ми изниква пред очите картинката - формуляри, чакане по опашки и грубо отношение.

# 566
Да, просто трябва да изиска писмото и това писмо го дава на хазяина си и той вече се занимава с общината.

# 567
  • Варна
Да разбирам ли, че става изцяло онлайн? Извинявам се за глупавия въпрос, но като се каже община и веднага ми изниква пред очите картинката - формуляри, чакане по опашки и грубо отношение.

Моят син каза , че като си вземе удостоверението от Университета и ще го праща по пощата до Общината , за да го освободят от данъка. Предполагам, че и копие от договора за наем трябва да прати  newsm78 .Като го чуя пак ще питам.

Тук за пред НОИ за здравните , трябваше ли да превеждаме уверението от Университета , че не си спомням точно ? Мисля, че го превеждахме миналата година с печат от преводаческата агенция , но все пак да ви попитам.

Laughing
Скрит текст:

Това го е писал българин със сигурност, не англичанин  Wink

# 568
Задължително превод, че и миналата година ме връщаха, че съм нямала мокър печат. Така че тази година предупредих - искам с червен печат.

# 569
  • Русе

[/quote]
Това го е писал българин със сигурност, не англичанин  Wink
[/quote]

Абсолютно същото си помислих и аз, когато този текст ми попадна за пръв път... #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт