Родителите, купоните, алкохолът и свободата на 14-15+ годишните

• 114 268
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 165
От описаното от теб разбираам, че приятелството е отношения без вербално или невелбално насилие. А приятелството включва ли и забраната да се отиде  на купон или да се пие и прави секс под родителския покрив? Или щом сме приятели, значи не забраняваме, за да не разсърдим детето? newsm78
Ако сте изградили такава връзка, няма нужда от забрани, защото детето се съобразява. Да съм добра дъщеря (както и да се приема този израз) винаги е било усещане, водено от желанието да не разочаровам майка ми, не заради някакви специални наложени правила. В този ход на мисли, ако знам, че на нея ще и е некомфортно да правя секс в съседната стая, просто няма да го направя.

Що се отнася до забраната за ходене по купони, разбира се, че може да не те "пуснат", но с разумни доводи и да има реална причина, а не: "Ами нямам ти доверие, че няма да се изпраскаш с някого или да се напиеш." Аз съм пропускала доста рождени дни и други събирания, защото съм била близо до изпити и е трябвало да уча, защото е трябвало да помагам с нещо или пък самата компания има нещо гнило (като за тези неща сме говорили! не е било със забрани и "ами аз така казах"). Като цяло всъщност лично аз не си падам много по купони и дискотеки и от един момент спрях и да искам да ходя някъде.

# 166
  • София
Децата се развиват по същия начин, защото са им също толкова кухи главите, колкото и на бабите и дядовците им на същата възраст, но разликата е в това, че на 14 навремето са бъхтили на нивата, а не са ходили по молове. И първата менструация не е идвала на бабите на по 17, защото иначе е нямало преди сто години на 16 да раждат. През последните десетилетия изместването е с година-две като средна стойност. Ккато спомена менструация, има хипотеза, базирана на клинични и статистически данни, че момичетата, живеещи в нездрава среда са принудени да съзряват по-рано и затова не само, че им идва по-рано, а и започват със секса доста рано, като под рано се разбира 14-15.

А защо "нямам ти доверие4 да не е валидна причина? На 14-15-годишно няма и как да му се има  доверие, ако е поставено в ситуация, при която дори възрастните свалят задръжките. А така, както го пишеш, значи трябва да представя така нещата, че да преглътне хапа по-лесно.

# 167
 Google76 , всичко това, което описавш в последните си постове, не е точно приятелство между родители и дете, а отговорно родителство му се казва.     Grinning
Т.е., да знаеш къде и как да поставиш границите така, че детето да не се чувства като в окови, да знаеш кога да отпуснеш "въженцето" и колко, така че детето да има усещането, че има контрол над събитията донякъде, или кога да подадеш спасително въже, така че детето да усети, че е започнало да "се дави", но и да има възможността да оцени навременната помощ.
Отстрани може и да изглежда като вид приятелство, но хич не е лесно да изградиш подобни отношения с децата.

А защо "нямам ти доверие4 да не е валидна причина? На 14-15-годишно няма и как да му се има  доверие, ако е поставено в ситуация, при която дори възрастните свалят задръжките.
Всъщност,  и на мен това ми се върти в главата откакто се обсъждат тези теми, + съвместните морски почивки....    Laughing   Доста мъже оправдават изневярата си с неумението да се въздържат след някоя и друга чашка алкохол, а и доста жени оправдават по подобен начин изневярата на мъжете си, но неясно защо ние очакваме незрели още психически деца на по 14-15 години, да проявяват повече воля и да имат повече задръжки от възрастен човек....

# 168
Децата се развиват по същия начин, защото са им също толкова кухи главите, колкото и на бабите и дядовците им на същата възраст, но разликата е в това, че на 14 навремето са бъхтили на нивата, а не са ходили по молове. И първата менструация не е идвала на бабите на по 17, защото иначе е нямало преди сто години на 16 да раждат. През последните десетилетия изместването е с година-две като средна стойност. Ккато спомена менструация, има хипотеза, базирана на клинични и статистически данни, че момичетата, живеещи в нездрава среда са принудени да съзряват по-рано и затова не само, че им идва по-рано, а и започват със секса доста рано, като под рано се разбира 14-15.

А защо "нямам ти доверие4 да не е валидна причина? На 14-15-годишно няма и как да му се има  доверие, ако е поставено в ситуация, при която дори възрастните свалят задръжките. А така, както го пишеш, значи трябва да представя така нещата, че да преглътне хапа по-лесно.

Естествено, че го има и моментът с поднасянето. Simple Smile На 14-15 спокойно може да се има доверие на човека, вече не е толкова малък, че да не може да мисли и преценява, камо ли, ако е наясно с опасностите и има акъл в главата.

Именно тези 1-2 години са решаващи. На нас ни говориха като малки да чакаме да ни дойде на 13-14, половината ни се случи на 11, а в момента доста първокласнички си носят превръзки вече. Та да, тези 1-2 години са тамън разликата 18-16, 17-15. Впрочем, далеч не всички са чак толкова зажаднели за секс, че да нямат удържане. Сега се замислих, че реално момичетата, които си загубиха девствеността преди 16-17 от моя бивш клас, бяха 1-2 максимум и не бяха иначе от пропаднали семейства. Останалите бяха решили, че ще изчакат заради себе си и цялата тази тревожност, която вероятно е витаела около родителите им, е била съвсем излишна. Впрочем, сега съм втори курс и в потока ни има няколко девствени момичета. Ами, на този етап ми изглеждат странно, без да целя да обидя някого.

# 169
  • София
тъй, тъй, накрая ще си дойдем на думата, че на възраст14-15-16 хич не им е толкова голям сърбелът, колкото май на майките на средна възраст.  Wink Дори подозирам, че доста майки приписват на децата си сексуални и алкохолни мераци, и така без да разберат ги подтикват към подобно мислене и поведение. Винаги е имало и ще има тийнове, които са напред с материала, и тях обикновено и родителите си ги усещат, но повечето започват да пият и да правят секс или от глупост, или за да се докарат колко са отворени, което пак е глупост.

Точно, че зорлем поставяме или смятаме за нормални ситуации, в които е ясно, че предразполагат към падане на задръжките, но очакваме по-голяма зрялост от незрелите, като в същото време оправдаваме собствената си незрялост.

# 170
От глупост или не, децата ви ЩЕ опитат алкохол и ЩЕ правят секс за пръв път преди 18. Поне на 90% от потребителките тук. Просто се примирете.

# 171
Зависи какво се разбира под предразполагащи падането на задръжките ситуации. Нечий рожден ден, според мен, не е такава. А морето с родителите от другата страна на стената, съвсем. Simple Smile

# 172
Зависи какво се разбира под предразполагащи падането на задръжките ситуации. Нечий рожден ден, според мен, не е такава.
А да събереш 10-15 деца на 15 години на едно място, да им осигуриш качествен алкохол и родителското тяло да се изнесе от къщи, какво друго е, ако не ситуация, предразполагаща към падане на задръжки?
Както писах, в подобна ситуация възрастни хора трудно се контролират и удържат нагона си, а какво остава за незрели деца...

# 173
Зависи какво се разбира под предразполагащи падането на задръжките ситуации. Нечий рожден ден, според мен, не е такава.
А да събереш 10-15 деца на 15 години на едно място, да им осигуриш качествен алкохол и родителското тяло да се изнесе от къщи, какво друго е, ако не ситуация, предразполагаща към падане на задръжки?
Както писах, в подобна ситуация възрастни хора трудно се контролират и удържат нагона си, а какво остава за незрели деца...

Да им осигуриш алкохол е много. Вероятно, обаче, сами ще си осигурят. Лично смятам, че няма да правят оргии. По-скоро ще се хилят, ще танцуват, вярвайки че изглеждат секси, ще се лигавят и ще играят някоя глуповата игра. В най-лошия случай ще играят на шише и 90% от случаите ще пропускат от срам. Ако не са толкова притеснени за собствената си сигурност, никак не им се иска да се разчуват неприятни слухове за тях из училище. Гимназистките са също толкова разтревожени за репутацията си, колкото и възрастните, а понякога дори повече, защото децата са по-недискретни и реагират доста по-грубо. Това, че така ставали готини, просто не е вярно. Сега е на мода да си по-неопитна, отколкото да си минала класа.

# 174
  • София
Ха, сега де! Хем почти всички пият и се сексят доста преди пълнолетие, хем били разтревожени за репутацията си! На кого да вярвам аз? И защо в такъв случай възрастните толкова лесно се примиряват, че и поощряват падането на задръжките, като смятат, че е нормално и едното, и второто? Нещо се обърках. Всъщност на кого повече му се иска алкохол и секс - на децата или на майките?  newsm78

# 175
Кой е разтревожен за репутацията си? Че нали репутация се прави с литрите изпит алкохол и броят минати партньори?!

# 176
  • където ми харесва
Аз се чудя друго нещо. Много се разписахте относно това, че не може (или не трябва) да има приятелство между родител и дете. Аз искам да знам защо така смятате, че ми е много любопитно.
Моята връзка с майка ми винаги е била изключително откровена. В този ред на мисли, мога да споделя, че я имам за приятелка, както съм я виждала и в тийн годините си. Никога не са ми били поставяни забрани. Дали за купон с/без преспиване, дали за детска дискотека, дали за ходене на море с приятели, или просто излизане вечерта. ПОДЧЕРТАВАМ НИКОГА Simple Smile
Разговорите ни винаги са били в следния ред на мисли:
АЗ : Мамо, в петък съм на рожден ден/купон на еди кой си, знаеш къде живее, ако има проблем ще се обадя, ще се прибера към 12 (примерно).
Мама: ОК...само ако има някакви промени в плана ми звънни.

АЗ: Мамо, излизам с този, този и този, еди къде си, ще се прибера еди кога си, ако закъснявам, ще се обадя.
Мама: Ок Wink

АЗ: Мамо, еди кой си и еди кой си ще ходят на море, еди къде си и ме поканиха с тях за 1 седмица...Има ли проблем да отида?
Мама: Не, няма проблем, само искам да ми звъниш, за да знам как си.

Никога не съм се възползвала от показаното ми доверие и винаги съм държала майка ми да е наясно, че може да ми има доверие. Аз също съм й се доверявала безпрекусловно  и съм говорила с нея на всякаква тематика. Връзката ни винаги е била приятелска и гледам да поддържам същата връзка с моята дъщеря...за сега нещата се получават идеално. Случи й веднъж да се напие на един купон, обади ми се и ми каза...чувстваше се много виновна. Отидох, прибрах си я вкъщи, сложих я да спи...на сутринта я оставих малко да се помъчи с махмурлука и седнах да говоря нормално с нея, без да крещя, да обиждам, или да наказвам. Обясних й, че перфектно разбирам влечението й да пробва нови неща, но организма й не е дорасъл, да пие твърд алкохол безгранично...и че ако й харесва чувството да се буди с неистов махмурлук, да си пие, но ако не й е приятно, или да не консумира алкохол, или да не прекалява с него. От тогава що рожденни дни и купони минаха, моето дете, както казах, пие по една чаша бира и приключва.

# 177
  • София
Защото изначално отношенията са съвсем различни. Родител-дете е йерахчина структура, докато приятелската е основана на доброволност. Щом има йерархия,  значи има и власт на единия над другия, а властта се налага по усмотрение на властимащия. Приятелство между родител и дете може да има толкова, колкото и между началник и подчинен. Колко хора могат да кажат, че са приятели с началниците си или с подчинените си, макар да им се иска и дори да си го въобразяват? Дори когато се случи така, че интимни партньори бъдат поставени в ситуация на йерархичност между тях, то веднага партньорството се изпарява, и се започват обичайните отношения на властващ и над когото се властва, и накрая партньорската връзка се разтрогва. Нито детето може да си избере дали да е дете на родителя си, нито родителят може да си избере дали да е родител на детето си. Връзката родител-дете е за цял живот и не се разкъсва по желание на единия или другия. В приятелството хората са равни, то е доброволно и може да бъде прекъснато по всяко време по желание на единия, ако той смята, че вече не е равен на другия. В приятелството няма подчинение на единия от другия.

# 178
  • sofia
Айде са, на шише играехме в 6-ти клас....след 8 клас определено хормоните започват да "говорят". При момичетата по-рано идва този етап и съответно си търсят и намират малко по-големи момчета.
Ха, сега де! Хем почти всички пият и се сексят доста преди пълнолетие, хем били разтревожени за репутацията си! На кого да вярвам аз? И защо в такъв случай възрастните толкова лесно се примиряват, че и поощряват падането на задръжките, като смятат, че е нормално и едното, и второто? Нещо се обърках. Всъщност на кого повече му се иска алкохол и секс - на децата или на майките?  newsm78
Не знам на кого повече му се иска, това е абсолютно индивидуално. Просто при някои нагона не е толкова силен, докато при други е страшно (и млади, и стари).
За репутацията ми не съм се и сещала.......не сме в американски тийн сериал.
Изумих се, когато мой съученик почна да ме разпитва за разни методи за контрацепция (10 или 11 клас сме били). При положение, че никога не съм оповестявала какво правя. После ми обясни, че видял с кой се срещам след училище, бяхме се засекли в една странна компания (той много се изненада) и явно е решил, че съм информирана.

# 179
без да крещя, да обиждам, или да наказвам

А защо се приема, че родителят с ясно определени граници задължително крещи, обижда и наказва  Rolling Eyes  Жалко, ако познавате само тези два типа отношения...

Странни крайности се обсъждат тук, както обикновено - от едната страна, едни родители сипват алкохол и изпращат непълнолетните си деца на купон на Слънчев бряг със сак презервативи, от другата страна - садистични истерици размятат камшици и държат децата си под ключ до пълнолетие  Joy  Joy  Joy

Слава богу, в реалността има достатъчно балансирани хора с нормални семейни отношения.

Общи условия

Активация на акаунт