Родителите, купоните, алкохолът и свободата на 14-15+ годишните

• 114 171
  • 1 172
  •   2
Отговори
# 105
брейййй като чета тук ще каже човек че това е най важно на света - да се напиеш като свиня, да ходиш по купони и да спиш в нечия къща.  че и от 15 годишни трябва да се почва, че и алкохол и терен трябва да предоставям. що за мислене и действие  newsm78 за протокола никога не съм се напивала и почти и не пия. не спя в чужди къщи. не смятам и за децата ми да са важни тези дейности. що се отнася до купоните да ходила съм няколко пъти и съм се удивлявала на това колко жалък може да станеш, когато си мислиш че си велик с чаша алкохол в ръка.
Бай бабо, да не те стигне. Понякога едно си мислиш, пък друго се получава. Това, че ти не си правила нещо съвсем не означава, че децата ти няма да го направят - независимо от личния пример и цялото говорене вкъщи.

# 106
  • Пловдив
брейййй като чета тук ще каже човек че това е най важно на света - да се напиеш като свиня, да ходиш по купони и да спиш в нечия къща.  ....

Ами не, не е най-важното на света, но децата го правят. И тук точно това обсъждаме т.е. кой какво прави, та детето му да НЕ се напива като свиня на 15 год., когато ходи на купони или спи в нечия къща, или просто се чупи от час и с другарчетата от класа си купят някой ментак за 3 лв. литъра, продаден им в някой гараж от "доброжелателен" продавач. 

# 107
  • София
единственият начин да не попаднат на ментета е просто да не пият. Просто е. Алкохолът, заедно с други депресанти или стимуланти, не са задължителна и неотменна част от купона, особено при тийновете. Не е нужен много акъл, за да се досети човек.

# 108
Точно тийновете не се отличават с много акъл, поне не масово. И нямам предвид, че не са умни, а че просто се държат безразсъдно. Ти си му говори колко е просто нищо да не пиеш и как е тъпо да се докарваш до жалко състояние, ама никой няма и да те чуе дори. Иначе да, не е нужен много акъл, но все пак и тези с акъла се държат точно като тези без по купоните.
Отделно, сума ти родители са в пълно неведение какво им правят децата, когато не са си вкъщи, защото все пак имат достатъчно акъл, за да се спретнат за пред дъртите. И това се отнася повече за момичетата, защото те и секс правят, въпреки че са уверили майка си как са разумни и ще се посъветват с нея ако решат да правят секс.

# 109
Не е нужен много акъл и за да се досети човек, че тийновете не се държат разумно. И забраните не работят ори тях. Печелившата тактика е да се проповядва умереност. Вместо да им казваме "не пийте", да им казваме как да пият минимално и безопасно. А за да не пият ментета има две решения - да пият бира и марково вино (там ментета няма) или да имат достатъчно пари за да не събират стотинки за ментета.

# 110
  • София
Дооообре! Значи, даваме им по поне двайсет лева на излизане, че да имат за качествена пиячка, после и за качествена дрога, че да не се мъчат с ментета. И то говорим за 15-16-годишни.

# 111
Много взехте да изопачавате нещата май ...

# 112
  • София
Ми, то така стана - дай да им даваме ние пиене (пардон, да ги научим да пият) или пари за качествено пиене, че да не се наливат с ментета. Дай да ги водим с нас и гаджетата им, да им обзавеждаме кът за уединение, че да не се натискат по пейките в парка и да не правят секс по входовете. Щото така или иначе на 15-16 я подкарват вече с живота, та да ни е мирна главата и да ограничим щетите. А иначе голям вой става в темите за лавките, чипса и газираните напитки като са в начална и основна степен. От една страна никаква боклучава храна никога, а от друга - да им осигурим качествено пиене и места за секс, за да сме добри родители в собствените си очи. Някакъв двойнствен стандарт или някаква шизофренна нагласа.

# 113
Много взехте да изопачавате нещата май ...
Точно.  Peace

# 114
По тая логика да вземем и да ги омъжваме на тая възраст , че явно са готови да се правят на възрастни .... newsm78

# 115
Дооообре! Значи, даваме им по поне двайсет лева на излизане, че да имат за качествена пиячка, после и за качествена дрога, че да не се мъчат с ментета. И то говорим за 15-16-годишни.

ИЗОБЩО не съм казала такова нещо.

# 116
  • София
А какво точно каза?

# 117
Не мисля, че бих тръгнала да обяснявам на дъщеря ми да пие вино вместо водка или да ѝ предложа да пуши.Обаче, ще се опитвам, съобразено с възрастта  ѝ, да бъде информирана и запозната с вредите от пушенето, алкохола, наркотиците.С помощта и на подходящи книги, документални филми, разкази, бих ѝ поднесла достъпно необходимото, за да има основата.

Лошо впечатление ми прави, че много родители, избягват по всякакъв начин подобни теми, с безумната мисъл, че така детето има няма да прояви интерес или проявяват остарелите си виждания, че на такива теми не се говори, защото е срамно.
Заравят си главата като щрауси и анатемосват разговорите засягащи сексуалната култура, наркотиците, алкохола, като нещо гнусно и неприлично.

Последна редакция: нд, 11 авг 2013, 16:51 от Magnificent

# 118
Най-общо (за да не се повтарям) казах, че ако нещо все едно ще стане, то по-добре да стане под мой контрол, отколкото тайно. А също така, че забраненият плод е най-сладък и липсата на абсолютна забрана за алкохола го прави по-малко желан. Още чорбаджи Марко го е знаел това.

# 119
Ужасно преувеличавате нещата.

Идеята е да научите децата си да мислят, да имат идея какво искат за себе си и да разграничават правилно от неправилно не в контекста на "това може, а онова не", а в смисъла на "това би ми се отразило добре, другото - не".

Едно дете, на което сте говорили и ви чувства като приятел, няма да пропадне, защото е отишло на купон, тъй като има идея какво е ок, и какво не е. Грешно е да разглеждате тийнейджърите като безмозъчни предмети, водени от подивяли хормони. Напълно възможно е да идат на купон и без да се върнат бременни с махмурлук. На 14-15 ми се е случвало да съм на рожден ден на най-добрата ми приятелка и тъй като една нейна братовчедка си викна приятели, беше точно като най-големия ви кошмар: алкохол, цигари и секс. Еми, явно майка ми хубаво се е справила, защото не пих и не се про*бах. Въпрос на дете е, не на забрани.

Дали гаджето ще иде на море с вас, ми се струва по-скоро въпрос на финанси и организация. Какво има да ви пада в очите, не знам. Нали идеята за почивката е да си изкарат всички хубаво и да си отпочинат? Щом заедно ще им е добре и ще се забавляват повече, защо не? Едно нещо ще ви кажа: Шансовете да правят секс точно, когато за пръв път им е засвидетелствано такова доверие да са заедно и когато родителите им са на 1 стена разстояние, е много много малък. Тъй като с моята майка бяхме много близки приятелки и още сме, мога спокойно да кажа, че винаги, когато съм получавала доверие и не ми е било скърцано със зъби, съм изпитвала неистова нужда да докажа, че го заслужавам. Точно обратното, когато нещо ми е забранено с идеята, че не мога едва ли не да се владея и нямам разсъдък да се справя с евентуална ситуация, ме е карало да търся начин да направя, каквото си искам тайно. Покажете на децата си, че ги приемате за умни хора, разумни, отговорни и зрели, и вижте дали няма да се постараят да не ви разочароват. Покажете им, че ги мислите за неспособни да вземат решения, безотговорни животни, подвластни  на хормони, резултатът ще е отрицателен.

Общи условия

Активация на акаунт