Родителите, купоните, алкохолът и свободата на 14-15+ годишните

• 114 170
  • 1 172
  •   1
Отговори
# 120
А за да не пият ментета има две решения - да пият бира и марково вино (там ментета няма) или да имат достатъчно пари за да не събират стотинки за ментета.

Има една японска мъдрост, която гласи: "Ако мразиш детето си, дай му пари, ако го обичаш - бий го." Изключително е вярна.
Достатъчно пари на тийнейджър няма да давам, защото няма да отглеждам малко лайненце. И какво е това достатъчно? Нито за пиене, нито за почерпки на приятелки ще му давам. Пари на деца, включително тийнове, се дават за сандвичи в училище и някоя стотинка отгоре за различни случаи по преценка на родителя. Пък и след 16 може да работи лятото и да си изкарва пари, да видим за какво ще си ги харчи.

# 121
Ами бий си детето, давай му само стотинки и няма да имаш лайненце. Не ти се меся.

# 122
Наистина ли давате на децата си само пари за сандвичи и някакви "стотинки" отгоре?
Или е в преносен смисъл?

# 123
Официалната статистика показва, че по-младите имат проблем с разбирането на смисъла в текста, очевидно не са само те, просто преди такива проучвания не са правени.

# 124
Официалната статистика показва, че по-младите имат проблем с разбирането на смисъла в текста, очевидно не са само те, просто преди такива проучвания не са правени.
И все пак не отговори. Само колкото за храна ли даваш на детето си?

# 125
Наистина ли давате на децата си само пари за сандвичи и някакви "стотинки" отгоре?
Или е в преносен смисъл?

Че вие като отиват на училище за какво още им давате?  newsm78
През ваканцията и когато излиза някъде - на кино, игри, разходки, рожден ден... зависи от мястото, му давам някаква по-прилична сума, определено не му давам всеки ден по двайсетачка, а само когато отива някъде.

Всъщност, вашите деца всеки ден ли ходят някъде и харчат пари за нещо си, различно от храна и вода/сок/безалкохолно, през учебно време?
Моят сега ще е осми клас, явно за по-големи деца говорите.  Thinking

# 126
Естествено, че не ходят всеки ден. Но и пари не давам всеки ден. Има си седмична дажба и се оправя с нея както и хареса. Допълнително давам по специални поводи. Но дори и да съм и дала само два лева за сандвич, ако и е кеф ще стои гладна и пак ще си купи цигари или бира. Искам да кажа, че орязването на джобните нищо не гарантира и е кофти като подход. АМИ Ако компанията реши да обядват в Събуей например, за къде ще стигнат тези два лева? И какво, да подсмърча ли? Джобните трябва да са в нормата за възрастта и средата. Еднакво лошо е да се изхвърляме с много пари, но и да караме детето да се чувства ограничено и изолирано от средата си.

И още нещо. Като чета някои мами и се чудя тотално ли са забравили какво е било по време на младостта им??? Аз обаче много добре помня какво се е правило по купоните. И то е топ гимназиите на София.

# 127
  • град-държава
Дали ще си купи бира и цигари, не зависи от съдържанието на джоба, а от съдържанието на кутията, семейния модел, средата.
Факт е, че най-големите парцали бяха тези, които ако днес не са яли бой ще имат за баница и сок, за сметка на това имаха една торба с фокуси как да си набавят и за кафе, и за цигари, червило, и каквото...

# 128
  • София
Та, значи, не е въпросът дали ще пропият, а кога ще пропият, т.е. на каква точно непълнолетна възраст ще пропият.  Хубаво.

# 129
  • София
Доста преувеличаваш с думата "пропият". Мъча се да се сетя колко от съучениците ми завършиха 9-10 клас без да опитат алкохол или да отидат на купон. Май бяха две девойки, но не съм сто процента сигурна за тях. Това е доста малък процент. А сега времената са малко по-различни и като цяло децата имат доста повече свобода и достъп до алкохол и други неща. Значи въпросът е точно такъв - кога ще опитат забранените неща. Честно казано на мен ми се струва ненормално обратното - да не опитат.

# 130
Ами, така е. Ако някой си мисли, че златното му детенце няма да опита алкохол преди 18, много се заблуждава, но все пак си е негово право.

# 131

Едно дете, на което сте говорили и ви чувства като приятел, няма да пропадне, защото е отишло на купон, тъй като има идея какво е ок, и какво не е.

И за мен това е простичката истина.Но колко родители, включително и тук, мислят за нещо много погрешно, детето да те чувства и като приятел.Или по-скоро, аз си го обяснявам като неумение от страна на възрастните, да се създаде подобна връзка.
А колко безценно би било-и за родителите, и за детето, при проблем или просто по всякакви въпроси, отрочето да се обръща за съвет или решение към тях, защото знае, че освен родители, са му и най-доверените приятели.

Последна редакция: нд, 11 авг 2013, 21:18 от Magnificent

# 132
И това с родителите - приятели според мен е клише и всеобща заблуда, имах приятелки с мами-приятелки, които споделяха с тях със сигурност по-малко, отколкото с мен и други близки приятелки.  Mr. Green
Имахме си своите тайни от тях, нищо, че те не знаеха.  Laughing
Аз лично на тийна нямам намерение да му имам сто процента вяра, че споделя и ще споделя всичко с мен или с баща си, колкото и примамливо да звучи.

Усещането да разчиташ на родителите си за мен е различно от това да ги чувстваш като приятели-връстници.
Даже обратното, трябва някакъв респект да изпитваш към тях, за да си убеден, че теще ти помогнат да излезнеш от ситуация, която с пуберския ти мозък изглежда безнадеждна и нерешима от теб и приятелите ти - връстници, с които си я създал или споделил и не сте намерили изход.

Последна редакция: нд, 11 авг 2013, 21:28 от нова

# 133
  • sofia

И още нещо. Като чета някои мами и се чудя тотално ли са забравили какво е било по време на младостта им??? Аз обаче много добре помня какво се е правило по купоните. И то е топ гимназиите на София.
Като се сетя какви съм ги вършила ми се изправя косата......тогава ми беше гот.
Пиех много,ама носех. До сега не съм имала бели петна вследствие употреба на алкохол, но до скоро не пиех джин, заради едно напиване в 9 клас на РД на приятелката ми....повече от 15 години.
Като имаме едно на ум, че алкохола не е най-страшното......
Това, че аз съм правила някакви неща не означава, че другите от компанията са правили същото.
Важно е младия човек да съумее САМ да си постави границите. Тъй като това не го могат и голяма част от възрастните, поставя проблема с усвояването на това умение.

Пп Вяра никому. Проверката висша форма на доверие Mr. Green

# 134
И това с родителите - приятели според мен е клише и всеобща заблуда, имах приятелки с мами-приятелки, които споделяха с тях със сигурност по-малко, отколкото с мен и други близки приятелки.  Mr. Green
Имахме си своите тайни от тях, нищо, че те не знаеха.  Laughing
Аз лично на тийна нямам намерение да му имам сто процента вяра, че споделя и ще споделя всичко с мен или с баща си, колкото и примамливо да звучи.

Усещането да разчиташ на родителите си за мен е различно от това да ги чувстваш като приятели-връстници.
Даже обратното, трябва някакъв респект да изпитваш към тях, за да си убеден, че теще ти помогнат да излезнеш от ситуация, която с пуберския ти мозък изглежда безнадеждна и нерешима от теб и приятелите ти - връстници, с които си я създал или споделил и не сте намерили изход.

Заради тоя респект и нежелание да се изгради приятелство между родител и дете, моя позната претърпя много опасен аборт от лекар без нужната квалификация. Стана тя белята, а нашата я беше страх да каже на майка си, защото не бяха говорили напълно свободно никога. Майка и даже не знаеше, че си има приятел.

С моята майка споделям много. Естествено, не описвам детайлно сексуалния си живот и прочие неудобни теми, но това не го правя и с другите си приятели. Винаги е знаела към кого имам симпатии, какво се е случило през деня, с кои дружа, за какво ми е тъжно, коя книга съм отворила и къде сме ходили в свободен час. Затова, ако някога ми е трябвала помощ, винаги съм се сещала да се обърна първо към нея. Това, че децата си имали приятели и не им трябвал родител в това число е голяма глупост. Особено на 14-15 колко истински приятели мислите, че са намерили? На тази възраст ти трябва някого, на когото да можеш да разчиташ на 100% и да знаеш, че ти мисли доброто. Дружките от гимназията в повечето случай ще те спънат само, за да видят как се разпльокваш на пода по нос.

Общи условия

Активация на акаунт