Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 22

• 48 373
  • 769
  •   1
Отговори
# 150
Благодаря  Hug

п.п. какво значи " пълнозърнести и житни храни"?

Последна редакция: ср, 21 авг 2013, 23:00 от -True Blue-

# 151
Трю, "пълноценно" означава да приемаш храна, която е "пълна с ценности", т.е. богата на хранителни вещества и бедна на калории.

Такива са всички сурови зеленчуци, пресни плодове, крехки меса (за предпочитане птичи), морски продукти (риба, дарове, водорасли), сурови ядки (повечето от тях искат предварително накисване), яйца, пастьоризирано мляко (пълномаслено, за да се усвоява вит. Д) и млечни продукти. Зърнените и бобовите могат както да се ядат покълнали (така са по-полезни), така и готвени.

Ако поне 80% от храната ти е в суров вид, ще си набавяш необходимите хранителни вещества в естествената им за организма ти форма => те ще са по-лесно и по-добре усвоими.

# 152
  • Пловдив
На мен доктора ми изписа Витамам,взех ги и започнах да ги пия.До колко са хубави - не знам Rolling Eyes

# 153
  • London
Аз съм на тези, не са синтетични и са от растителен произход само

http://www.naturesplus.com/sourceoflife/products/productDetail.php?id=3091

# 154
Добро утро момичета вчера ми изписаха феро-фолгамма което съдържа фолиева киселина,а нея да продължавам ли да я пия.

# 155
Според мен е излишно да приемаш витамини, особено през лятото в България има сезонни плодове и зеленчуци и такова разнообразие, че не е истина. Стига да си направиш добре балансирана диета е напълно достатъчно според мен. И между другото никой не може да ме разубеди, че не се пълнее от  синтетичните витамини. Е, да има  жени, който може би приемат витамини  не са качили много килограми, но това не е масовия случай. 
Спомням си , когато си живеех в България , всеки ден минавах през пазарчето за нас и си купувах плодове и зеленчуци. Винаги имаше в една купа на масата в кухнята - плодове , колкото искаш. Сега пак има , но не са сезонни и толкова евтини.  Peace
Аз лично съм си направила диета от която се чувствам изключително добре. 
Опитът ми с витамините беше неуспешен- приемах комбинирани витамини през 2-3 месец на тази бременност, ами за този период качих 5 килограма. Като не ги пия и качвам нормално. Всичко общо дотук съм +9, 10 килограма. Само 5 от тях дължа на витамините.  Shocked
И защо ,ако ме питаш? Незнам. 
Като един плод хем ще ме засити повече, хем ще ми набави нуждата от сладко и ще усвоя витамини много по- добре от него.
Грехота е на тези чисти плодове през лятото в България да се приемат витамини като заместители вместо да се тъчете с плодове  Peace

# 156
  • London
kris 87 фолиевата киселина е необходима през първия триместър, но след това не вреди, просто не е необходима. Понеже я има във моите витамини, аз не съм я спряла също.  Peace

# 157
Аз я пия отделно но сега я има и в витамините и незнам дали да я спра

# 158
  • Шоколандия
Наистина сега е много благодатен периода, защото повечето плодове и зеленчуци на пазара са си сезонни, което ще предположи, че са с минимално количество вредни вещества (като нитрати и т.н.). а ако нямаш доверие на тези на пазара, сигурно ще намериш някоя баба, която продава ябълки, сливи, праскови, круши, домати и т.н. от собствената си градина. Виж, зимата е малко по- особено, тогава може и да взимаш витамини, но в разгара на лятото, няма смисъл. Целесъобразното хранене изключва всиичко това, което минава в графа "вредни". Макдоналдс, КФЦ, Сабуей, джобове, дюнери, пици, шоколади и други тестени, газирани безалкохолни, и т.н. и т.н. Да си призная честно, макар да се стараех по време на бременността да ги изключа напълно (а и не само тогава), понякога ангелът ми се оказваше много слаб. От време на време не се сдържам и прегрешавам.
На въпроса, пълнозърнести и житни храни ще рече - всякакви зърна - овесени ядки, мюсли, ако ще е хляб или тестено, приготвени от пълнозърнесто/ ръжено (например) брашно.... Това последното е само бегъл пример, със сигурност би могла да намериш доста обширна информация в интернет.

# 159
  • София
С бременността ми с малкия, както и тази бременност не съм близнала нито един синтетичен витамин, а с него бременеех зимата предимно и двете ми бременности са високо рискови.
Всичко набавям с храна. А сега пък толкова има на пазара плодове,зеленчуци, грехота е да се тъпчем с химия.

# 160
Докторът ми каза да сменя дуфастона с утрогестан. Купих го - пише 100 мг, капсули за орално и вагинално приемане. Има ли друг вид? Да не съм объркала нещо? На дуфастона пише 10 мг, а дозировката, която приемам е 3 х 1. Утогестана трябва да го вземам 3х 2, което ми се струва доста?!

# 161
  • София
Mademoiselle Chocolate  след +тест и аз сменям Дуфастон с Утрогестан,който обаче поставях вагинално 2*3-по-добре се усвоява и не натоварва черния дроб.

# 162
Между другото белия хляб и всичко свързано с него е изключително полезен за развитието на мозъка.  Peace Така, че по- добре да се ограничи сладкото или да се намали приема му, но не е много разумно да се изключва от менюто този продукт.  Peace  Дори и да има притеснения относно килограмите, пак е полезно по малко.
Доколкото знам само с моркова ( самостоятелно в големи количества) не трябва да се прекалява.

# 163
В листовката пише доза до 4 на ден ?!

# 164
Мадмоазел, спокойно и аз в началото на бременността, 14-16 г.с., приемах утрогестан 3х2. Правилно ти го е сменил твоят доктор дуфастона. Утрогестанът е по-подходящ в случая, това му е разфасовката по 100 мг.

Фолиева киселина - продължавам я през цялата бременност по 2 таблетки на ден независимо, че приемам витамини, в които също има. Фолиевата к-на е водоразтворим витамин и ненужното количекто се изхвърля от организма.

Не бих разчитала само на витамините от плодовете и зеленчуците, дори и през летния сезон. Всички сортове са вече изкуствено селектирани, условията, в които се отглеждат също са съмнителни. Въобще вече не съм сигурна какво и колко има в тях, затова пия и витамини за бременни.

Общи условия

Активация на акаунт