Смяна на личен лекар

• 4 561
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте! Бих искала да задам въпрос по който не се чувствам особено компетентна. Четох в разни сайтове идеи и препоръки, но никъде не се стигна до консенсус. Та въпросът ми е следния.
Аз съм от варненска област и до този момент личния ми лекар е в този район, но с напредването на месеците искам да го прехвърля тук в Шумен, но нямам временен или постоянен адрес в града. Възможно ли е прехвърлянето ми на този етап или трябва да променя адреса като временен или постоянен, или да изчакам до декември месец. Ще бъда благодарна на отговори за да мога по-бързо да задействам прехвърлянето или да задължавам майка си постоянно да ходи при моя личен да ми вади направления.

# 1
  • София
Може и вече да си направила нещо по въпроса,но щом имаш действащ личен лекар можеш да си избереш временен за в Шумен,който декември да ти стане постоянен. Бланката я има на сайта на НЗОК. Аз съм в същата позиция Simple Smile успех.

# 2
  • Пловдив
Опит: през целия ми живот постоянният и настоящият ми адреси по регистрация са били в Пловдив, но премествайки се временно в други градове, съм сменяла ЛЛ два пъти в периоди, различни от юни и декември (от едно към друго населено място), като съм посочвала адреса на квартирата си, който, да повторя, не съм регистрирала като настоящ или постоянен.
По същия начин записах детето (с пловдивски адрес по регистрация, следващ моя) на лекар в София, после, през август, го смених с пловдивски, като там посочих адрес в Пловдив, който не е нито един от двата регистрирани мои и съответно негови адреси.  Laughing
Останала съм категорично с впечатление, че не е ставало дума за временен избор, тоест тези лекари в новото населено място ти стават постоянни веднага, а не временни до юни / декември, но не съм чела правилата.
С две думи: опитът ми сочи, че ако сменяш града, не се налага да чакаш до декември, нито да регистрираш настоящ или постоянен адрес в района, където е джипито, но се налага все пак да посочиш някакъв адрес. Който теоретично може да е и "фалшив", понеже никой не проверява там ли си, но все пак е добре да не е.

Последна редакция: вт, 01 окт 2013, 10:49 от Оранжева мандаринка

# 3
  • Пловдив
Да допълня: казаха ми, че смяна по всяко време се допуска, ако се сменя областта. Както в твоя случай от Варненска към Шуменска.

# 4
Да допълня: казаха ми, че смяна по всяко време се допуска, ако се сменя областта. Както в твоя случай от Варненска към Шуменска.
Peace

# 5
  • по света
Ако искаш да го смениш,трябва да си направиш временна регистрация което не изисква промяна на личните документи.След това имаш право по всяко време.Успех!

# 6
  • Пловдив
Не е необходимо да имаш дори "временна регистрация", или иначе казано - настоящ адрес. Както писах, не съм чела правилата, но е проверено от опит.
Просто съобщаваш някакъв адрес в района.

# 7
Magi_Ko, предполагам, че вече си направила нещо по въпроса с личния лекар, но да споделя и моя опит. При смяна на едно населено място с друго няма нужда да чакаш юни или декември за да си смениш лекаря и не е нужно да се регистрираш. Аз съм от Варна, учих 5 години в София и просто отидох в Студентска поликлиника и се записах при някакъв лекар. Всяко лято се връщах съответно във Варна и единия път ми трябваше медицинско и се записах при една лекарка, но временно (само за три месеца). За временното - харесах си лекар, говорих с нея и знам, че ходих до НЗОК, а документа, който попълвах се пишеше за кои месеци се местя. Като се върнах за постоянно във Варна само отидох при лекарката, казах й идвам от София и готово.
Миналата година най-накрая реших да си сменя лекаря в София (от 2011 живея тук) и ноември отидох при един, той ме пита от къде се местя, казах Варна и нямах никакви проблеми. Не съм се регистрирала в София, защото по закон вече трябва да водя хазаина си с мен (?!?).
Да обобщя при смяна на личния лекар от едно населено място на друго за постоянно , няма нужда да чакаш определен месец и няма нужда да си регистриран в съответния град, ако на някой нещо друго са му казали, значи лекаря се е направил на интересен и не е искал да записва нови хора при себе си.

Общи условия

Активация на акаунт