Счетоводител в нужда се познава 5

• 42 077
  • 712
  •   1
Отговори
# 600
Попълването на декларациите е със софтуера на НАП. Трябва ли да се актуализира с версията от 02.01.2014 година и има ли някакви особености при попълването?

# 601
  • В полите на Пирин планина
Попълването на декларациите е със софтуера на НАП. Трябва ли да се актуализира с версията от 02.01.2014 година и има ли някакви особености при попълването?

Aз бих обновила. Щом заплатите са изплатени през м.12.2013, то се подават по "стария начин".

# 602
Плащаме на юрист който е на граждански договор всеки месец определена сума.Той ни дава декларация по чл.43 ал.5,. Каква бележка трябва да му издам за получения доход при положение,че в новата служебна бележка по чл,45,ал.4 изрично е упоменато,че след като е декларирал,че е самоосигуряващо се лице не трябва да му издавам такава бележка. Притеснява ме това,че пише облагаем доход.

# 603
  • В един копнеж!
Доколкото паметта вече не ме обърква, аз на СОЛ сл.бележка не издавам. Само декл. сумите в декл.чл.73, а преди това в декл. чл.55. Нямам направен проблем. За сега!
Нали затова той декл., че е самоосигуряващ се и задължението е негово.

# 604
Аз за данъка по трудови правоотношения да попитам, дали съм разбрала правилно - заплата за декември 2013 ще изплащам януари. До 25.01.2014 ще внеса осигуровките и данъка. Ще подам Д1 и Д6-само с осигуровките, а Д6 за данъка ще подам от 01 до 25.02.2014г. И преди да подам Д6 за данъка, в НАП ще съм с надвнесен данък?....ИЛИ да внеса данъка за декември 2013 през февруари?

...и още нещо - служебна бележка по чл.45, ал.4 от ЗДДФЛ, ред 1 и забележките отдолу си противоречат! Та кое е правилно да се пише в ред 1 - брутната сума на придобития доход или облагаемия доход (след приспадане на НПР) ? Имам много граждански договори, защото.

# 605
nela_66, виж това http://www.nap.bg/news?id=1780
Думи нямам, всичко се променя в движение и по няколко пъти  Tired

# 606
  • Варна
Здравейте, искам да попитам нещо: Фирма ООД, може ли да отдаде под наем ДМА и след това временно да прекрати дейност? Т.е. да се пусне фактура за наем на превозното средство в края на годината и тогава собствениците да си пуснат фирмата само докато се издаде фактура и после пак да се прекрати дейност  newsm78 Вобще има ли някакъв вариянт хем фирмата да не действа, а д аотдаде под наем нещо? Сори за така зададения въпрос  Embarassed

# 607
nela_66, виж това http://www.nap.bg/news?id=1780
Думи нямам, всичко се променя в движение и по няколко пъти  Tired

Тъкмо щях да пускам пост за това. Днес са го качили, гледам...Аз половината бележки ги раздадох, сега трябва да правя нови.  #Cussing out

# 608
  • София
Аз нещо не разбрах!
През 2013 година като сме плащали наем на физ.лица и по един граждански договор, съм издавала Сметка за изплатени суми и Служебна бележка към нея.
След това сумите съм ги декларирала в Декларацията по чл. 55 от ЗДДФЛ. Като за IV-то тримесечие съм издала Сметка за изплатени суми и Служебна бележка с данък 0.
Сега трябва ли да издам и тази нова СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА по чл. 45, ал. 4 от ЗДДФЛ?
Няма ли по този начин да се повтарят данните?

# 609
  • В един копнеж!
Аз нещо не разбрах!
През 2013 година като сме плащали наем на физ.лица и по един граждански договор, съм издавала Сметка за изплатени суми и Служебна бележка към нея.
След това сумите съм ги декларирала в Декларацията по чл. 55 от ЗДДФЛ. Като за IV-то тримесечие съм издала Сметка за изплатени суми и Служебна бележка с данък 0.

В указанията си пише, че при вече издадени сл.бележки не е нужно преиздаване.

# 610
  • Варна
Аз за данъка по трудови правоотношения да попитам, дали съм разбрала правилно - заплата за декември 2013 ще изплащам януари. До 25.01.2014 ще внеса осигуровките и данъка. Ще подам Д1 и Д6-само с осигуровките, а Д6 за данъка ще подам от 01 до 25.02.2014г. И преди да подам Д6 за данъка, в НАП ще съм с надвнесен данък?....ИЛИ да внеса данъка за декември 2013 през февруари?
Да, с надвнесен данък ще си до 25.02. Ако искаш го плащай сега, или по-късно, по твое усмотрение.

Тъкмо се връщам от семинара във Варна, точно това уточниха за декемврийските заплати.

# 611
Alexandra, благодаря!   bouquet

Аз нещо не разбрах!

В указанията си пише, че при вече издадени сл.бележки не е нужно преиздаване.

Но при поискване трябва да се издаде, нали?

# 612
  За изплатени суми на лица по т. 26 /и/ от допълнителните разпоредби, се взема предвид дохода получен през 2013-т.е. 12.2012, изплатен през 01.2013 до 11.2013, изплатен през декември 2013.
  Правилно лие така?

# 613
  За изплатени суми на лица по т. 26 /и/ от допълнителните разпоредби, се взема предвид дохода получен през 2013-т.е. 12.2012, изплатен през 01.2013 до 11.2013, изплатен през декември 2013.
  Правилно лие така?

Да.

# 614

Да.
[/quote]

Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт