Счетоводител в нужда се познава 5

• 42 089
  • 712
  •   1
Отговори
# 630
След 17,00ч. сайтът на НАП спира а работи-или това само при мен?

# 631
  • В полите на Пирин планина
След 17,00ч. сайтът на НАП спира а работи-или това само при мен?

Вчера имаше съобщение, че няма да работи от 17.00 часа до 9.00 днес.
Но днес не съм видяла такова  newsm78

# 632
Да ,но и в момента не става,явно не ми е ден.

# 633
Не знам дали тук трябва да попитам, но...

Значи мислим да си отворим магазинче с ММ, аз влизам в майчинство след няколко месеца и има ли начин да ходя да работя за по 2-3 часа един път в седмицата, ще водя работилничка за деца и понеже мъжа няма да може, се чуда как да станат нещата.

# 634
Може би с някакъв граждански, след като си по майчинство  newsm78

# 635
  • В един копнеж!
Здравейте!

Много бих искала да се допитам и до Вас, защото аз явно някъде нещо бъркам.
Изчислила съм корп.данък, изчислила съм актива по отсрочени данъци, съответно съм контирала
123/452 за корп.данък  и 4971/123 за отсрочения данък.
След тези операции би трябвало печалбата в ОПР и Баланса да са ми равни. Или не трябва? Защото ако трябва, то при мен не се получа и разликата между двете суми от двата отчета е толкова, колкото ми е начисления актив по отсрочен данък.
Кое не извършвам правилно?

# 636
ai_vi, ПРИМЕР:
счетоводна печалба - 50 000
намаляеми временни разлики + 8 000

1. За начисляване на корпоративния данък като задължение към бюджета за годината
123/452 - 5800     (10% х 58 000) , а не с 5000 (10% х 50 000)

2. за отсрочените активи по възникнали за периода намаляеми временни разлики
4971/123 - 800              (10% х 8000)

След тези операции салдото по 123 е 45 000 Кт, т.е. сумата на данъка, ангажиращ сметка 123 е точно 5000 (10% х 50 000)

Последна редакция: пт, 31 яну 2014, 11:22 от lu_lu

# 637
ai_vi, сега се сещам и друго, което може да обърка човек  - прави се компенсиране на активите с пасивите по отсрочени данъци за годината. При наличие на Дт салдо по 497 /т.е. актив както в примера по-горе/ то се посочва в ОПР Разходи за данъци, само, че със знак "-". В горния пример Разходи за данъци 5800 - 800 =5000.

# 638
  • Бургас
Момичета, може ли човек със свободна професия "фризьор", чиято фирма е на негово име и БУЛСТАТ е неговото ЕГН, да наеме и заведение? Или трябва да се открива нова фирма? Много ще съм благодарна на отговор!   bouquet   

# 639
  • В един копнеж!
Лелее, благодаря lu_lu.
Схванах, частта след отразяването на отсрочения данък ми беше най-неразбираема. Тоя пример ще си го препиша, за да си го имам.   bouquet Благодаря!

# 640
  • В един копнеж!
Още нещо само, тъй като в интерес на истината за първи път ми идва на глава изготвянето на ГДД и съм в треска да не сгреша нещо.
Сумата на данъка върху печалбата вкл. актива по отсрочен данък, нали? Този отсрочен данък на мен ми изскочи от неплатени заплата и осигуровки. Същете тези заплати и осигуровки са платени през първата седмица на януари/2014, както и данъкът. Добре, но като платя данъка върху печалбата др.месец, няма ли да се получи двойно плащане за едно и също нещо-за заплатите и осигуровките? Ясно ми е, че операцията по актива за отср.данък в следващата ГДД ще е с обратно проявление.

# 641
Здравейте, пратиха ме при вас.
Следният случай - преди 1-2 години приятел-инвалид прави фиктивен договор с едно момиче да му чисти и готви със заплата ХХ лв, като обаче тя не е работила на заплата, а е ходила веднъж седмично и е получавала някаква надница.
Сега това момиче си търси работа и иска копие от въпросния договор, защото някакви кандидат-работодатели й го искали като доказателство, че има трудов стаж. Приятелят ми смята, че й е дал нейното копие, тя твърди, че не го е получила.
Въпросът ми е - ако се даде това копие, т.е. да се направи наново, дали приятеля ми могат да го погнат за нещо?

# 642
бонбонбон, фиктивен договор не доказва трудов стаж.

# 643
И аз това си мисля и смятам, че момичето се опитва да направи мръсен номер. Отделно, че в договора са вписани лични данни. Отделно, тя сама може да си го напише и подпише. Отделно, че човекът й е предложил да даде телефона му на тези кандидат-работодатели да му се обадят. Не, тя държи да е на хартия.
Иначе знам, че такива договори, без свидетели и даже май без нотариална заверка, нямат никаква стойност.

# 644
  • Балчик
Момичета, може ли човек със свободна професия "фризьор", чиято фирма е на негово име и БУЛСТАТ е неговото ЕГН, да наеме и заведение? Или трябва да се открива нова фирма? Много ще съм благодарна на отговор!   bouquet   
Дано да съм полезна с моя отговор - мисля , че ще трябва да си направи нова фирма , при регистрацията на свободна професия в ТР се иска документ за правото на упражняване на тази професия.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт