За правата на децата ни! седма тема!

• 110 188
  • 730
  •   1
Отговори
# 315
Ние една служебна кола бяхме забравили да регистриараме в данъчното - и ни казаха да минат две години от покупката и след това да я регистрираме, ако е по-рано има глоба. При теб са четири така че ще си платиш само текущия данък. Но попитай все пак на място

Сори за спама

Mного благодаря за информацията! А дали можете да ми посочите в кой закон е залегнало това правило? Защото в различните НАП, всеки закон е вътрешно-неписано правило, ако не си компетентен. А аз обичам да ходя подготвена в такива служби  Wink

Hug

# 316
Мили дами, искам да попитам, понеже наскоро се сдобих с подписана социална оценка; интересува ме следното - там пише, че детето има право на балнеолечение. Има го просто като опции, в които е дадено на какво има право - на помощ за лекарства - да, транспорт - да, балнеолечение - да.
ТЕЛК ни е без придружител. При това положение какви разходи могат да ни признаят? Неговата част от нощувки в хотел и евентуално неговата част от транспорт до там?

В крайна сметка, се чудя дали това не е някаква грешка от тяхна страна, защото проблемът на детето са епилептични припадъци, а не съм чула те да се лекуват с бани  newsm78 Ако някоя от вас е ползвала някакви процедури с такава диагноза за на детето може ли да се включи? До колкото знам, минералните басейни дори са противопоказни, и ми е интересно как евентуално можем да ползваме това право, което в социалната оценка са ни дали

# 317
  • Sofia
Дари, ето тук ми казаха, че човек може да се възползва от въпросните технически средства:
http://www.mlsp.government.bg/fsp/

Също така, може да пробваш и чрез Ц"ФЛД" - http://www.cfld-bg.com/
или БгКоледа - http://www.bgkoleda.bg/

Но за Бг-Коледа трябва да си изчерпал всички останали възможности. Аз имам една висяща молба при тях...  Confused

Момичета, по-нагоре сте засегнали въпоса с данък и винетка за МПС. Някой знае ли дали има давност за дължимите суми за данък при нерегистриран автомобил, и колко е тя?
Дали обясних правилно?  newsm78 Купих си колата в 9-тия месец на бремеността. След раждането нямах време да го направя. А малко по-късно започна тичането по болници.... Изобщо не ми е било до данъци и кола! И така вече 4 години и малко! Някой знае ли какво се случва от тук натам? 
Ох, мерси Юле! Ще търся начини да, че иначе не си е работа...

# 318
Мили дами, искам да попитам, понеже наскоро се сдобих с подписана социална оценка; интересува ме следното - там пише, че детето има право на балнеолечение. Има го просто като опции, в които е дадено на какво има право - на помощ за лекарства - да, транспорт - да, балнеолечение - да.
ТЕЛК ни е без придружител. При това положение какви разходи могат да ни признаят? Неговата част от нощувки в хотел и евентуално неговата част от транспорт до там?

В крайна сметка, се чудя дали това не е някаква грешка от тяхна страна, защото проблемът на детето са епилептични припадъци, а не съм чула те да се лекуват с бани  newsm78 Ако някоя от вас е ползвала някакви процедури с такава диагноза за на детето може ли да се включи? До колкото знам, минералните басейни дори са противопоказни, и ми е интересно как евентуално можем да ползваме това право, което в социалната оценка са ни дали
Няма грешка при социалните,това се полага на детето и те потвърждават това право.За балнеолечението в твоя случай не знам какво точно е подходящо,получава се веднъж годишно след представена фактура , на която да пише нощувка, храна, процедури, добавката за лекарства се получава ежемесечно, а правото на транспорт важи за влаковете, като има право детето на две безплатни отивания и връщания в годината, за тази цел ще получите удостоверение за пътуване, в което ще се отразят евентуални такива. А придружителя т.е. майката си плаща евентуално балнеолечение или пътуване.

# 319
polia72 , благодаря ти за отговора

# 320
След дълго чудене, реших да ходим в хотел "Дива" в Чифлика. http://www.booking.com/hotel/bg/diva.bg.html?aid=318615;label=Ne … %3Apl%3Ata%3Ap1%3 Мислите ли, че ще одобрят, за да ни платят добавката? Чудя се дали въобще да се пробвам за добавката за балнеолечение. Както писах, по-миналата година отказаха да ни платят, защото сме били в Спа-хотел. А имах всички необходими документи-фактури и пр. Кажете как мислите и къде точно сте ходили и са ви платили балнеолечението? Достатъчно ли е да пише "комплексно балнеолечение" във фактурата?

Последна редакция: пн, 16 юни 2014, 18:44 от Феята с тъмносините коси

# 321
  • София
Гледай в направлението от ЛЛ да влиза - плуване, масаж примерно - то зависи какво е заболяването де. И да, на детето на фактурата да пише "комплекснобалнеолечение", на родинтеля придружител - ношувки Х броя, храна Х броя. Родителя няма право на процедури. Успех  Hug

# 322
Гледай в направлението от ЛЛ да влиза - плуване, масаж примерно - то зависи какво е заболяването де. И да, на детето на фактурата да пише "комплекснобалнеолечение", на родинтеля придружител - ношувки Х броя, храна Х броя. Родителя няма право на процедури. Успех  Hug
Ами детето е с аутизъм, никакви процедури не биха помогнали, така че няма да правим нищо, само ще се къпем в минерален басейн. Тази добавка май я отпускат на всички, все едно дали  ще има полза за заболяването. Да искам ли на фактурата да пише по-конкретни процедури, или е достатъчно САМО "комплексно балнеолечение"? Направлението дава ли се в хотела да пишат нещо на него, или само социалните го приемат като документ? Извинявай за в-сите, но ми се струва, че както и да подходя, пак няма да платят...Та искам всичко да е макс. точно от моя страна. Те явно затова я отпускат на всички, защото не я изплащат практически. От моите познати поне няма нито един, който да я е ползвал реално. Затова питам тук хора с опит

# 323
  • София
Няма нужда да го даваш в хотела. Ако искаш иди предварително да питаш вашите социални някакви специални изисквания имат ли. Аз питах за хотел във Велингард за лагер с градината, като им обясних, че именно шрестоя с деца е неговата терапия. Кзаха ми - на фактурата да пише комплексно балнеолечение, няма значение, че е групово посещение. Моят също е с аутизъм ЛЛ писа направление за плуване, масаж и гимнастика Wink

# 324
А при нас искат и мнение на наблюдаващия го лекар, освен направлението...А това във Велинград си е просто хотел, така ли? Защото на мен ми отказаха при предишен опит, защото било спа-хотел...А имахме фактура за процедури. Кога ще ходите? Да разкажеш дали са одобрили...Ние чак през август

# 325
Щом отказват да платят, когато хотела е СПА, то има ли въобще някакви изисквания какъв да е хотела? Очевидно само фактурата с описани процедурите не е достатъчна Crossing Arms

# 326
  • София
Знам за одобрени фактури от СПА хотел Девин.
Аз загледах Камена във Велинград. били сме там преди 8г. Води се сега балнеологичен център - има минерални басейни и тн. Парите покриват 4 нощувки със закуски за 4 ма ни, защото няма как да кажа на баткото, че няма да го вземем с на например...
Момичета, лошото, което чувам сега е, че готвят комисия, която да изготви списък с хотели и за кои болести да приемат хора, което е хипер тъпо, защото за аутизъм няма специализиран курорт и силно се надявам да не се приеме в този вид новата наредба

# 327
Аз мога ли да замоля някой, който се е възползвал от паричките за балнеолечение на детенце с астма, да пише  Hug Че явно ще е много трудна нашата....

# 328
Извинете, но не ми стана ясно - как така не одобряват СПА хотелите, като точно те са специализирани хотели за балнеолечение със сертифицирани водни извори (длъжни са да имат сертификат за съдържанието на минералите в минералната вода, докато тези, които имат просто басеин и нямат такъв сертификат може водата да е от "чешмата") и рехабилитационни процедури като масаж и прочее? Не виждам логиката, ако може някой да ми подскаже...  Thinking

# 329
Здравейте!
След два дни ще се проведе среща в община Искър относно проблемите за достъпната среда. И тъй като времето е доста ограничено, а и сезона на отпуските започна, се притесняваме че няма да има достатъчно подкрепа. Една майка от нашето сдружение /Спина бифида и хидроцефалия-България/ е поканена и моли за подкрепа, идеи и всичко, което се сетите по тази тема и може да помогне да се променят нещата. Цитирам нейният пост от другия форум:

”Тъй като на 17.07.2014г. ще се състои среща в община Искър- гр. София и на нея ще се обсъжда бъдещо планиране за подобряване достъпната среда в района, като плановете са да се кандидатства по Европейски проекти, бяха така любезни  да ме поканят като родител на детете с увреждане и представител на Сдружение СБХБ да  присъствам.  Ако има други желаещи мами и татковци нека да дойдат и да се  включат в дискусията  входа е свободен темата конкретна: "Достъп на обществени места за хора с увреждания". Моля всички родители, които имат дете със физически проблеми и нужда от специално приспособена среда да дойдат, а ако нямат възможност, да пишат по темата и да дадат идеи, които да формулирам като кратко  резюме и които да представя на срещата.
Чакам с нетърпение мнения и идеи!!!!”

Става въпрос за община Искър и района около нея или поне така разбрах.
http://raioniskar.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/2014/0 … D0%B5%D0%BC%D0%B0

Последна редакция: вт, 15 юли 2014, 15:13 от annakonna

Общи условия

Активация на акаунт