За правата на децата ни! седма тема!

• 109 966
  • 730
  •   1
Отговори
# 465
  • София
n_alex76, това обаче означава, че жилището трябва да е на името на детето, така ли?

# 466
Да, точно така.

# 467
Благодаря много за отговора! Ходих до данъчното и ме върнаха,защото имота трябвало да е на името на детето. В нашия случай не е на негово име и няма възможност да ползваме данъчно облекчение. Само ми е странно как за колата дават винетка,въпреки,че не е на името на детето,а относно имота по друг параграф го разглеждат. Сбъркана държава и това е...

# 468
Защо да е сбъркана държавата? От данъка на колата освобождават ли те?  - НЕ, по същата логика е и с данък сгради. Винетката не е данък, а пътна такса

# 469
  • София и там където не се пуши
Една кола, ако е на името на инвалида освобождават от данък, за имота само данъка намалят без смет

# 470
ТЕЛК-а ни изтече на 01.03, на 11.05 се явихме на нов и ни дадоха същите проценти. Днес отидох до социалните да взема бланки да си подам документите и ми казаха, че трябва да ги подам в м. юни, т.е в месеца следващ датата на експертното решение. Така сега трябва да чакам още месец. И при вас ли е така?

# 471
  • в полите на Балкана
Така е. Промеждутъка между двете решения ще ви бъде платен т.е 8д и детските ще ви ги изплатят на куп.

# 472
  • Бургас
Моля ви някой да обясни-за болно дете се връщат данъци.Има ли значение дали 2000 лв се приспадат от данъчната основа на майката или на бащата?За пръв път ще подавам декларация.

# 473
Няма значение дали майката или бащата ще вземе облекчението.И не е за болно дете, а за дете с увреждане над 50 % с ТЕЛК.Важното е другият родител да подаде декларация в свободен текст, че няма да го ползва за 2015г. Ползващият облекчението, освен тази декларация подава до работодателя си по образец декларация за данъчно облекчение по чл.22 г от ЗДДФЛ и приложено копие на актуалния ТЕЛК.
Няма забрана освен тази декларация да се подаде и декларация по чл.22 в от ЗДДФЛ, с която се връща данък за първо дете-20 лв., за две деца- 40 лв. и 60 лв. за три или повече.
Декларациите може да изтеглите от сайта на НАП:
https://www.nap.bg/news?id=2750 

# 474
  • Бургас
Алекс,благодаря.След колко време връщат данъка?

# 475
От януари 2016 г. ли ще се подават тези декларации?

# 476
От януари 2016 г. ли ще се подават тези декларации?
Всъщност ако ще ги подаваме чрез работодателя, трябва да попълним декларациите /по чл.22в и чл. 22г/ и да ги подадем на работодателя в срок 30 ноември - 31 декември 2015 г.
Ако ще си ги подаваме сами пред НАП срока е до 3 май 2016 г. (30 април е в събота, а 2 май е официален почивен ден - Великден), като се подава заедно с годишната данъчна декларация за 2015 г.

# 477
А, парите по сметка на майчинските ли ще ги изплатят или на работодателя или къде?

# 478
И аз не разбрах точно как ще станат нещата, ако подадеш декл.  по чл22 г и 22в при работодателя. Той със следващата заплата ли ще възстанови сумата?
Сумата как се изчислява? на базата на ДОД ако е над 2000 лв, ще възстановят 2000 лв за детето че е с ТЕЛК над 50% и 200 лв че е дете. Така ли е или аз не разбирам?

# 479
Е как ще върнат 2000 лв, бъдете сериозни  Laughing Намаля се данъчната основа с 2000 лв., т.е. грубо казано, ще  върнат данъците, които са удържани за тези 2000 лв - около 200 лв, предполагам.
А имате ли идея кога се очаква да се получи по картата тази сума?

Общи условия

Активация на акаунт