"Песен за огън и лед" - 5

• 52 255
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
  • Пазарджик/Лондон
Малазана ми е голяма слабост Embarassed. Първият том не ме впечатли и бях зарязала поредицата, но един колега ми каза да й дам втори шанс, да прочета втори том и да преценя дали да продължа. Е , радвам се , че го послушах , прочетох поредицата до 6 том и съм направо разбита , страхотен епос. Сега единственият ми проблем е дали ще се справя с останалите 4 тома, че ще ми се наложи да ги чета на английски, а стилът на автора не е от най- леките.

# 541
Ще може ли да ми пратите линк към тази тема "фентази книги" (където дискутирате малазанския епос) , че не съм много си гурен къде да търсш , тази ми я намери чичо гугъл Simple Smile  ?
А отностно книгите мисля че ги има всичките на бг в електронен вариант, последната я четох на такъв вариант, торента беше с книги от 1 до 10 книга и тъй като само последната не бях чел си го дръпнах от замундатга.(иначе в Библиотеката реда ми щеше да дойде бая късно, а не ми се купуваше Simple Smile )

# 542
това е темата: Фентъзи и фантастика - Тема 5 - сборна тема, няколко пъти в реаличните й "номера" сме обсъждали Малазанците, но не така подробно като Песента, защото няма толкова почитатели; по принцип не е проблем да се пусне и тема за Малазанската книга - стига да има желаещи  Wink

# 543
  • София/Горна Оряховица
Елегантно да се включа в дискусията ви.

Поредицата я почнах преди 7-8 години, спомням си, че бях 8 клас  Laughing .

След като НВО почнаха да снимат сериала започнах да ги препрочитам, и поне с визуалната помощ от сериала ми става по-лесно.
Вечно се губя из географските понятия  ooooh! . Големите замъци ги запомням, обаче по-малките нито помня в коя част на Вестерос са, нито на кой лорд са васали  Laughing .

Прочетох цялата тема и направо се засрамих, че имах теория само за Р+Л=Д, ама кооолко други неща са ми се губели  Laughing .

Иначе подозирах, че близнаците не са на баща си, но очите им наистина не се връзват.

За Бран ще го напиша в спойлер:
Скрит текст:
И аз подозирам, че ще стане дърво ... ама в такъв случай няма ли да стане ... бог  Rolling Eyes ? Което пък от друга страна би обяснило защо оцеля след падането. Ама пък много лигаво ми се вижда това. Обаче с тия зеленозрящи съвсем се оплетох, сигурно защото последната книга съм я чела само веднъж, много ме объркаха  Thinking

Иначе много харесвам Санса, въпреки наивността ѝ, приятно ми е да чета нейните глави. Обаче усещам, че няма да вземе тя Севера, нещо друго ще получи тя. Най-много ... и тя по каналния ред при татко си и батко си да иде  Laughing .

П.П. Моята прогноза за край на сериите: никой не оцелява  Laughing . Който и да е оцелял или става жертва на студа и създанията на студа, а останалите биват поопърлени.
Това разбира се е шеговито, ама чичко Мартин да не чува тия мои предвиждания  Laughing .

# 544
Да не чува Мартин, но из фейса се върти колаж с него и Суини Тод Simple Smile

# 545
DJSimo, благодаря за включването по Малазанския въпрос. Аз съм в началото, но ми е интересно много и ще се радвам ако пуснем отделна тема. Радвам се че ми предстоят много томове. Чета на английски и ми харесва стила на автора. Ако не бях толкова заета тези дни щях да съм прочела много повече.
Аелис, ако искаш пусни ти темата, щом Хрониките са ти слабост.  Hug

Боряна, добре дошла. Мартин ще поопърли всички читатели в следващите книги.  Laughing Сигурна съм единствено в неговата непредвидимост.  Grinning

# 546
  • Варна
Ако чичо не изкара тази година "Ветровете на зимата" почвам малазанската поредица. Crossing Arms

# 547
Ако чичо не изкара тази година "Ветровете на зимата" почвам малазанската поредица. Crossing Arms

+1  Peace

# 548
Не помага, изчела съм я  Crossing Arms

# 549
Може би вината е и малко моя, но ще си позволя да Ви скастря - Не сравнявайте двете книги, изключително различни са и нямат нищо общо!
А за заместител и дум ане може да става.Сега ще се опитам да ги сравня набързо :
В танца:
1.Много ясна система и правила( примерно не може селянин да стане седне на трона) - гледната точка е от горната част на обществената пирамида(демек управленческата част-крале лордове и прочие)
2.Има ясна цел, още като почна книгата има цел, кой ще е на трона, кой ще остане жив и кок ще се справят с бродниците(въпреки че на това най-малко се набляга)
3.Колкото и изненадващи да са убийставата то, Мартин следва някаква линий и уш знаеш каквоще стане и тогава изненада убива някои от геройте.
4.  Много добре описани персонажи( направо вникваш в тях и знаеш как мислят, какъв им е характера и прочие)

В Малаз е почти обратното, чак на последните книги "виждаш" целта, там се гледа повече от ъгъла на простолюдието и цялата атмосфера е меланхолична, брутална и без законна мизерия - на повечето герой въпроса е колко дълго ще оцелеят, а целта им е да убият враговете им по възможно най-гадният начин ( а за рицарксата чест и правиалта от Песента и помен няма - има нещо  като дуели  ама само в един град се среща и то по скоро като от времето на ренесанса ).
Тук имаме един огромен пъзел който с всяак книга се разсширява и  ни се подрежда в главата грубо казано.
Чуството е едно тегаво докато свикнеш, и убийствата дори не ти правят впечатление толкова, пък и не се знае дали найстина са мъртви  то това зависи от Качулатия.
И постоянно разбираш как са се надхитряли боговете в последствие , че многото боговете( които също могат да умрат ) се цакат един друг .
С две думи няма да Ви задоволи толкова че да забравите недовършените линии на Песента и не става за заместител така както Песента ви е зарибила да я четете.
 По близка до нея  евентуално  е  Колелото на времето, ама с много , адски мног окомпромиси( че и там след 6 книга става леко скучно  и не му стигат страниците  на Джордан).
Да не е офтопик , ще кажа че май ХБО започват да се отдаличават от книгите и то доста - писъл съм повече в другата тема де, ама ако това е вярно , то означава че вече никои не притиска Мартин и той може да си изкара 6 книга  след 5 години  Sad Sad Sad Sad Sad
Лек ден на вискчи Simple Smile

# 550
всъщност не се опитваме да ги сравняваме, по-скоро се шегуваме  Laughing
пп харесвам Малазанците повече от Песента, Колелото не съм го чела съвсем нарочно, защото не ми допадат фенските отзиви, а Играта на тронове спрях да я гледам, защото вече изобщо не ми харесва филма и интерперетацията /филмовият Оберин е напревен като пикьо-тарикат-на-дребно; "моят" Оберин изглежда по съвсем друг начин/

# 551
  • София/Горна Оряховица
Отдавна съм свикнала да възприемам филмите като нещо напълно отделно, те си имат свой живот.

И не очаквам филмовите адаптации да бъдат точно това, което е видяла моята глава. В този случай ми харесва адаптацията, защото визуално мога да направя някакви паралели. Понякога някой герой сякаш не може да ме "хване", просто си няма лице, когато чета книгата. След изгледани 3 сезона, най-накрая вече видях Давос и в главата си. Даа, той няма нищо общо с екранния Давос, но създаването на единия доведе до създаването на моя Давос. И докато преди съм прочитала главите му просто отгоре-отгоре, защото по никакъв начин не съм можела да го свържа с историята, сега вече мога.

# 552
  • София
Аз сериала не го гледам, защото ми създава негативно чувство   Rolling Eyes
Докато чета книгата не ме впечатляват разни гнусни и тежки сцени, даже ми е интересно. Не ме впечатлява като му убият на някой жената или нещо подобно.
Но като гледам сериала и ми дотяга. В книгата не се впечатлявам от Денерис, хал Дрого ми беше безразличен, тяхната любов също. Тя беше нещо, което трябваше да и се случи, за да поеме по пътя към Вестерос.
В сериала така ми влияят на мозъка, че почвам да рева, че хал Дрого е умрял и да мечтая да го съживят, за да се обичат до безкрая.
Може би използват някакви сцени,  някакви похвати да влияят на мозъка.Защото в книгата ми е вълнуващо, имам си фантазии, имам си цял свят изграден в главата. Но не ми бърка чак толкова в мозъка.

# 553
Колелото на времето прилича на Песента  Shocked Брей
Колелото е класическо фентъзи, дълго, лигаво, тегаво, захаросано, приказно, и доста схематично
Песента- ами опитва се ( на места доста успешно, на места не) да избяга от тези клишета, схеми и захаросани правила, за да се впише по-скоро в стил псевдоистория ( ама с няколко дракона, че да е по-лесно смилаема от масите )  
Харесвам и двете поредици, но изобщо не мисля че си приличат. И освен това си мисля че Мартин, в стремежа си точно да избяга от желания и очакван край, ще причини точно нещо в стил- всички измират, всичките ни любимци измират, всичките ни любимци правят каквото сме искали и очаквали, но то се оказва най-лошото за страната или определена група лица и т.н. В крайна сметка то това я направи и толкова популярна тази поредица де, защото се случват неочаквани неща  Rolling Eyes И точно заради тези обрати, които коренно променят сюжета, сами много смешни всички теории на феновете. Ми какво ще правите, ако се каже че Джон си е мъртъв във следващата книга, точно като Нед и Роб...а пък Дани си остане където си е, отвъд морето, при робите, защото осъзнава че вече си има народ, който има нужда от нея, и с чиито проблеми изобщо не се е с правила, и спре да й пука за хипотетичния трон отвъд морето...

Малазанската книга не съм я чела заради противоречивите отзиви...

# 554
аз предпочитам Джон да остане умрял и Денерис отвъд морето  Laughing
за Джон не знам, но подозирам, че няма да е съвсем умрял
Таргариенката няма да си седи там, където е сега и ще тръгне към Кралски чертог

Общи условия

Активация на акаунт