Православието като начин на живот 2

• 30 587
  • 744
  •   1
Отговори
# 405
И това с какво ще наруши правилата на форума? Не искам да споря, просто искам да знам.

Няма нищо лошо в това да познаваме по-добре религията, която изповядват голяма част от нашите сънародници. А и самата тема не предполага религиозен спор. Винаги сме спазвали добрия тон и не виждам проблем.

Все пак нека и другите да си кажат мнението. Каквото и да е то, ще се съглася с мнението на мнозинството.

# 406
  • София
Моето лично убеждение е, че това което ни се представя за ислям и това което се практикува като ислям от някои мюсюлмани са много далече от истинския ислям. Аз не го познавам в подробности изучавал съм го дотолкова доколкото да разбера неговата същност.

Сега вярно е, че не вярват във Светата Троица и това никой не го отрича, но пък че и ние не сме сигурни какво знаем за тяхната религия също е истина. Аз всъщност спорех само за името Аллах, а не затова каква е ислямската религия.

Всъщност има един интересен момент. Разказвали са ми, че в град Медина в Саудитска арабия е погребан Мохамед. Според исляма пророците ги погребват там където умират. Значи той фактически умира в къщата на любимата си жена Айше. До него след това погребват двама от най близките му сподвижници и ... има още един празен гроб. Та този празен гроб нали се твърди, че е оставен за Господа Исус Христос след неговото второ пришествие. Гробовете сега се намират във втората по святост джамия тази на пророка в град Медина.

Значи не съм разпитвал за подробности около този празен гроб и нямам представа какви са вярванията на мюсюлманите и защо се пази той, но това просто ви го споделям като една интересна особеност.

Последна редакция: ср, 06 ное 2013, 22:14 от дядо хаджия

# 407
Има много интересни неща около тази религия, които не знаем.
Лошото е, че и много основни неща за нея не знаем, а би трябвало.

# 408
Та този празен гроб нали се твърди, че е оставен за Господа Исус Христос след неговото второ пришествие.
За пръв път чувам за това, но възкресението е в центъра на вярата ни, Христос воскресе и за какво Mу е гроб при това положение?

Апостол Павел пише, че ако не вярваме във възкресението от мъртвите, напразна е вярата ни!

Последна редакция: пт, 08 ное 2013, 00:02 от hjkl;

# 409

много ми хареса, тази статия Simple Smile

# 410
  • София
Та този празен гроб нали се твърди, че е оставен за Господа Исус Христос след неговото второ пришествие.
За пръв път чувам за това, но възкресението е в центъра на вярата ни, Христос воскресе и за какво му е гроб при това положение?

Говорим за приятелски разговор между мен и мюсюлманин, а не за евентуално официално твърдение на ислямската религия. Те имат там някаква вяра, че за да отидеш във вечния живот трябва да се освободиш от тялото и да го предадеш на земята. Та ... понеже никой не бил видял тялото на Господ те смятат, че той е отишъл на небето с него и т.н.

# 411
За пръв път чувам за това, но възкресението е в центъра на вярата ни, Христос воскресе и за какво му е гроб при това положение?

Говорим за приятелски разговор между мен и мюсюлманин, а не за евентуално официално твърдение на ислямската религия. Те имат там някаква вяра, че за да отидеш във вечния живот трябва да се освободиш от тялото и да го предадеш на земята. Та ... понеже никой не бил видял тялото на Господ те смятат, че той е отишъл на небето с него и т.н.
Българските мюсюлмани са в голяма част бивши християни, принудително ислямизирани, така че е възможно вярванията им да са се преплели с християнството, но, така или иначе, да си християнин значи да вярваш, че Исус е Син Божий, Който е нашият Изкупител и Спасител, Един от Света Троица, възкресъл от мъртвите и победил смъртта. Това го няма нито в исляма, нито в юдаизма. Наскоро бях в Израел, там еврейката-екскурзоводка на гроба на цар Давид ни обясни, че на това място евреите се молят да дойде месия, който ще е земен цар, точно така си го каза жената.
Като християни вярваме, че ще възкръснем с телата си, както е възкръснал Господ и, следователно, не са нужни гробове след второ пришествие.  

Последна редакция: пт, 08 ное 2013, 00:03 от hjkl;

# 412
Принципно ислямът е компилация между юдаизъм и християнство (по простата причина, че е възникнал по-късно от тях и е повлиян от техните традиции и свещени книги).

Мюсюлманите приемат Христос за един от пророците (под името  Иза), но в никакъв случай не го считат за Бог. Дори и да го назовават Син Божий (не съм много сигурна дали изобщо използват това нарицателно за Него), то те влагат в това съвсем друг смисъл, нещо подобно на арианите, които учели, че Христос не е истински Бог, а по-особено Божие творение.

# 413
Не мисля, че в темата Православието като начин на живот е уместно да обсъждаме исляма, още повече че има правила на форума относно религиите. Аз съм против подобна тема тук.
Напълно подкрепям! Темата е за православието, благодаря на всички вас, който споделяте и пишете, за съжаление аз не мога да се включа активно /имам много да уча/.  Hug

# 414
  • София
ЗА ПОМНЕНЕТО НА СМЪРТТА
/Старец Ефрем Светогорец/
Колкото повече остарявам, толкова по-силно усещам нетрайността и суетността на земните неща. Сега имаш здраве, а утре го губиш. Сега лицето ти е весело, а скоро вече си мрачен. Очите ти проливат сълзи от голяма радост и любов, а скоро - от болка и скръб.
Животът – това е сянка и сън.
Къде са родителите ни, братята и сестрите, дядовците и бабите?
Всички те бяха бяха приети от гроба, всички те бяха унищожени от червеите и тлението.
И нас ни чакат смърт и тление!

Когато Господ в определения час дойде да съди света, когато небесата се навият като хартиен свитък, а земята, осквернена от живеещите на нея, се обнови – когато слънцето, луната и звездите паднат като есенни листа (виж. Откр. 6:13, 14), когато при звука на всемирната тръба разпръснатите сухи кости се съберат и отново придобият плът и живот (виж. 1 Кор. 15:52, 1 Сол. 4:16, Иез. 37:1-10), когато ангелските войнства в необятните простори на небето застанат в почетен строй, за да поздравят Идващия страшен Съдия, когато малки облачета се отделят от безбрежното море възкръснали хора, носейки светиите и спасените да посрещнат Господа във въздуха (1 Сол. 4:17) - тогава нима останалите долу хора, като видят всичко, това няма да заплачат с най-горчиви сълзи и няма да се удрят от отчаяние, размишлявайки, че са пропилели това скъпоценно време в удоволствия, пиянство, в гонитба на богатство, в безчестни дела, в сребролюбие и във всеки грях, който сега ги е осъдил на толкова плачевно състояние?

Нима няма да почнат горещо да молят да им бъде дадено още малко време, за да могат да посетят бедни, болни, всеки нещастен, та в деня на Съда те също да чуят сладкия глас на Господ, Който казва: Дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам ... защото гладен бях, и Ми дадохте да ям ... гол бях, и Ме облякохте (Мат. 25:34-36)?!

Но все някога през живота си те все пак са чули, че в ада няма покаяние. Затова ще ги обземе изключително силно покаяние. Ще молят и страстно ще желаят смъртта, като освобождение от тези безгранични мъки, но за съжаление няма да я намерят, защото всичко ще се е преобразило в безсмъртие!

Сега, докато грее слънцето и денят дава сладката си светлина, да вървим бързо по пътя на поправянето, докато не ни настигне нощта на бъдещето, когато няма да можем да продължаваме хода си. Ето сега благоприятно време, ето сега ден на спасение (2 Кор. 6:2) - гласят безсмъртните думи на св. апостол Павел.

Страданията на сегашното време не са нищо в сравнение с оная слава, която ще се яви в нас (Рим. 8:18). Безгранична, непостижима слава ще има в онези, които ще вървят в Христовата светлина.

Измамникът дявол незабелязано за самите нас ни ограбва с помощта на разнообразни уловки и скъпоценното време минава в нехайство и бездействие. Помненето на смъртта е най-добрият път за постигане истината за нещата. „Защо събираш, защо се гордееш, защо се хвалиш, о, младост, о, здраве, о, ученост! Щом дойда – казва смъртта, - ще ви дам истинската цена! Когато бъдете поставени в тъмния гроб, тогава ще познаете ползата от земните блага!“

Да купуваме скъпоценни неща, които се харесват на великия Цар: изповед, смирение, пълна чистота от плътски грехове, любов по Бога. Осъждането, празнословието, лъжата и други подобни да бъдат далеч от нас! Ако направим така, ще станем богаташи в блаженото Божие място.

Чедо мое, бъди внимателен с театъра, който се нарича свят, защото на неговата сцена дрипльовци и еснафи се обличат с дрехи на царе и владици. Някои наистина изглеждат такива и измамват въображението на зрителите. А щом представлението свърши, маските се свалят и тогава всички стават това, което са в действителност.

Старец Ефрем Светогорец
със съкращения
подбрал: Тимотей Митев
"Отечески съвети", Старец Ефрем Светогорец, Изд. манастир "Св. вмчк Георги Зограф", 2007. VI глава.

# 415
Надето Simple Smile, много е силно.

Нямам време да пиша, но Ви следя с голям интерес.

# 416
Мюсюлманите приемат Христос за един от пророците (под името  Иза), но в никакъв случай не го считат за Бог. Дори и да го назовават Син Божий (не съм много сигурна дали изобщо използват това нарицателно за Него), то те влагат в това съвсем друг смисъл, нещо подобно на арианите, които учели, че Христос не е истински Бог, а по-особено Божие творение.
Да, така е, за тях Пророкът е Мохамед, Христос е с много по-нисък ранг, какъв ти Син Божий!
Ако те интересува ислямът, лесно ще намериш информация.

Надето, благодаря!

Последна редакция: чт, 07 ное 2013, 16:23 от hjkl;

# 417
  • София
Честит празник! 8-ми ноември- Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили (Архангеловден).
Молитва към Свети Архангел Михаил

# 418
  • В царството на игрите:)
Чедо мое, бъди внимателен с театъра, който се нарича свят, защото на неговата сцена дрипльовци и еснафи се обличат с дрехи на царе и владици. Някои наистина изглеждат такива и измамват въображението на зрителите. А щом представлението свърши, маските се свалят и тогава всички стават това, което са в действителност.
Прекрасно написан е целия текст! Praynig

# 419
Хора, някой знае ли къде се изгуби Серафима? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт