Изследване на ХОРМОНИ – 7 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 85 279
  • 759
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте!
Можете ли да ми помогнете в разчитането на следния резултат от изследване:
Име на теста    Progesteron    
Резултат         18,78        
Единици          nmol/l     
Реф. ст-ти       ж.фол.ф.0,27-3,6,овул.ф.1,5-5,5 ,лут.ф. 3,0-76,0,менопауза  0,2-3,2мъже :0,2-3,37

# 196
В кой ден от Ц са взети? Като гледам са около 20

# 197
Отидох на преглед без оглед на дата от цикъла и лекарката ми даде направление за хормони. Прогестеронът ми каза веднага да отида да ми вземат кръв, а другите да чакам М и на третия ден да отида. Та, взеха ми кръв на 19ти ден от Ц, но кога са направили изследването - не знам Sad

Правя изследване на хормони, заради пъпки по лицето, които са нетипични за мен. От друга страна, от една година правим неуспешни опити за бебе, но не много сериозно, просто не се пазим.

# 198
  • София
Здравейте!
Можете ли да ми помогнете в разчитането на следния резултат от изследване:
Име на теста    Progesteron    
Резултат         18,78        
Единици          nmol/l     
Реф. ст-ти       ж.фол.ф.0,27-3,6,овул.ф.1,5-5,5 ,лут.ф. 3,0-76,0,менопауза  0,2-3,2мъже :0,2-3,37

Прогестеронът показва,  че О. може да е била преди 1-2 дни напр. или да има някакъв проблем - киста, задържан фоликул и т.н. Лекарката е видяла нещо и чрез прогестерона иска да го потвърди или отхвърли. Попитай я за какво се съмнява
Колко дни средно е дължината на МЦ при теб?

# 199
Благодаря ти, че ми отговаряш, Денис! На преглед при гинеколог ме прати кожната ми лекарка, защото имам нетипични за мен пъпки по лицето. Искаше да види ехограф /за кисти/ и хормони. Гинеколожката ме гледа и каза, че всичко е ок, нямам кисти, хормоните ги пусна, защото кожната ми лекарка иска да ги види.
МЦ е на 28 дни, но напоследък ми се случва да подрани или закъснее малко. Както сега. Трябваше да дойде вчера, но го няма още.
Възможно е да съм имала О няколко дни преди изследването.

# 200
  • София
Благодаря ти, че ми отговаряш, Денис! На преглед при гинеколог ме прати кожната ми лекарка, защото имам нетипични за мен пъпки по лицето. Искаше да види ехограф /за кисти/ и хормони. Гинеколожката ме гледа и каза, че всичко е ок, нямам кисти, хормоните ги пусна, защото кожната ми лекарка иска да ги види.
МЦ е на 28 дни, но напоследък ми се случва да подрани или закъснее малко. Както сега. Трябваше да дойде вчера, но го няма още.
Възможно е да съм имала О няколко дни преди изследването.

За проблемната кожа трябва да се изследват най-вече андрогените: Тестостерон, Андростендион, ДХЕА, 17ОН -Прогестерон, дори и Пролактина
Дори да нямаш кисти - пак може да имаш хормонален дисбаланс

Проследи О. с тестове за О. + Измерване на БТ - ако нямаш О., ще си направиш всички необходими изследвания и ще посетиш Ендокринолог
Може да приемаш Коластра, Масло от Пореч, ПроБ, Биотин, вит.С, вит. В-комплекс, Цинк, Селен - действат много добре при проблемна кожа Peace

# 201
Здравейте и от мен!
Правим опити за второ дете от около 1 година, като не всеки месец сме били редовни. С нередовен цикъл съм от както го имам, средно на 32-34 дни, което мисля, че е наследствено. Пролетта за един месец се образува киста, която се спука с хомеопатия и билки. От около 4-5 месеца пак си имам цикъл като преди да забременея. Но този месец около очакваната дата отново цикъл липсваше, но пък имах силни предменструални болки, с дуфастон дойде. Сега отново ще изследвам хормони. Съмняват се изменения в нивата на пролактина, забелязах лека секреция и напрегнатост в гърдите (надявах се, че чудото се случило, но уви).
С първото ми дете забременях спонтанно, почти неочаквано, на първи месец опити. Очаквах, че и сега ще е така...
Въпросите ми сега са два:
-На трети ден от цикъл на гладно ли се правят изследванията?
-Трябва ли да се изследвам в лаборатория във Варна, аз съм от Балчик и тук в болницата бях изследвала хормони миналата година? Само пролактина беше "пренебрежимо малко под нормата" с 0,2 според гинеколога. Другите изследвания бяха в нормата и не предприехме лечение.
Благодаря предварително   bouquet

# 202
.:Siqnie:., хормони пускам винаги на гладно и жадно без кафе и на трети ден.  Не те съветвам да сменяш лабораторията, най-малкото за да имаш сравнимост на резултатите от пролактина поне. Нормално цикълът е от 21 до 35 дни. Ти се вписваш.  Wink

# 203
  • София
Denis_d, мога ли да те помоля и за твоето мнение по моя въпрос, извинявай за нахалството Simple Smile
Имала си задържан фоликул /според старите изследвания/
Новите - показват ПКЯ, АМХ е супер
Според мен трябва да пуснеш всички необходими изследвания за да се разбере каква е причината за ПКЯ
Нямаш Хашимото, ТСХ е супер - ако искаш може да го повториш.

ЛХ, ФСХ и Е2 на 3 ден от МЦ
ТСХ и Т4 / да не си пила кафе, чай... нищо с кофеин/
Пролактин 
Тестостерон, Андростендион
ДХЕА и 17ОН Прогестерон - на 3 ден от МЦ

Ако има проблем - с тези изследвания отиваш на Ендокринолог.
Добре е да проследиш О. поне 2-3 МЦ  с тестове за О. + измерване на БТ
/едва ли ти се ходи на ФМ/

Ще чакам да пишеш как е минало

Здравейте всички Simple Smile
Денис, резултатите от изследванията ми са готови. Според мен тези резултати обаче не показват поликистоза, ти какво мислиш? Изследванията са на третия ден от цикъла. Не съм пила кафе, нито закусвала, само вода пих сутринта. И лабораторията е друга.

ЛХ- 7,14 mul/ml       (2,4-12,6)
FSH - 6.97 mul/ml    (3,5- 12.5)
Estradiol - 35,24 pg/ml   (12.5 -166)
Progesteron - 0.889 ng/ml   (0.2 -1.5)
Prolaktin - 379.6 mul/ml     (127-637)
DEHA-S -370 mg/dl             (98-340)
Testosteron - 0.421 ng/ml   (0.06 -0.82)
Androstendion  - 4,05 ng/ml   (0.57 - 2.63)
TSH - 2.2  mul/ml                     (0.27 - 4.2)
FT4 - 16.06 pmol/l                    (12-22)
17-OH progesteron - 0.87     (0,1-0,8)

# 204
  • София
Butterfly_Sandra
Имаш завишени нива на андрогените  - ДХЕА, Андростендиона и 17ОН Прогестерона - те може от време на време да потискат О. и са причина за СПКЯ.
СПКЯ не означава, че задължително яйчниците трябва да са ПКистозни. Може само от време на време да има проблем с О.
ЛХ и ФСХ не показват да има този МЦ проблем с функцията на яйчниците и вероятността да има О. голяма - хубаво е да проследиш О. / поне с тестове за О. + БТ/ и да пуснеш Прогестерон на 7 ден след предполагаема О.  - за да си сигурна, че е имало О.

ТСХ е завишен - показва Хипофункция на ЩЖ
Желателно е да пуснеш ТАТ и МАТ  и да си направиш тест за ИР 
Консултирай се с добър Ендокринолог
Ще чакам да споделиш какво е неговото мнение.

Не се притеснявай - тези хормони се коригират с медикаменти

# 205
  • София
Butterfly_Sandra
Имаш завишени нива на андрогените  - ДХЕА, Андростендиона и 17ОН Прогестерона - те може от време на време да потискат О. и са причина за СПКЯ.
СПКЯ не означава, че задължително яйчниците трябва да са ПКистозни. Може само от време на време да има проблем с О.
ЛХ и ФСХ не показват да има този МЦ проблем с функцията на яйчниците и вероятността да има О. голяма - хубаво е да проследиш О. / поне с тестове за О. + БТ/ и да пуснеш Прогестерон на 7 ден след предполагаема О.  - за да си сигурна, че е имало О.

ТСХ е завишен - показва Хипофункция на ЩЖ
Желателно е да пуснеш ТАТ и МАТ  и да си направиш тест за ИР 
Консултирай се с добър Ендокринолог
Ще чакам да споделиш какво е неговото мнение.

Не се притеснявай - тези хормони се коригират с медикаменти

Благодаря ти, Денис  Simple Smile
Меря си БТ, този месец ще правя и тестове за овулация, предишния не можах.
Аз в момента не планирам бременност, в този случай също ли трябва да изследвам ТАТ и МАТ, все пак е околко 2.
Ще изследвам ИР в петък, само се чудя тази ендокриноложка, която ми назначаи изследванията като цяло не ми вдъхна много доверие... та се чудя при кого да ида.
Исках да питам и за някакви витамини или добавки, които е добре да пия. Аз в момента пия чай от бял равнец и омега 3+витамин е (съдържанието на витамин Е е 10mg- това достатъчно ли е)

# 206
  • София
Butterfly_Sandra

Пусни ТАТ и МАТ и посети  д-р Начев, той ще прецени какво лечение трябва да ти се назначи
За добавките - след като ти постави диагноза  Peace
Това, което пиеш в момента, може да продължиш да го приемаш - не е проблем

Дори и да не правиш опити в момента - по-добре е сега да се установи причината и да се вземат мерки, понякога лечението отнема доста време

# 207
  • София
Добре  Peace
Много ми помогна, колкото и пъти да ти кажа благодаря, все ще са малко!
Лека вечер Simple Smile

# 208
Денис, може ли и моите изследвания да видиш
Test (profile) name   Result   Measurement   Reference values
Prolactin   543.21   mlU/l  Ж(90 - 523)

преди пет месеца е бил 536 ... не съм ходила на лекар, реших да изчакам... не исках да пия лекарства, заради стран. ефекти

Но вече ще се поправя и другата седмица отивам на ендокр.  Peace

Тези ги пуснах профилактично, добре ли са ?

Глюкоза   4.68   mmol/l   веноз. от 3.8 до 6.1, капилярна от 3.5 до 5.5 -взеха ми я венозно;

Холестерол профил пълно   *   Профил   Виж по-долу

Холестерол - общ   4.73   mmol/l   препоръчителен до 5.0
Триглицериди   0.51   mmol/l   до 1.7
Холестерол - HDL   1.93   mmol/l   мъже > 1.0; жени >1.2
Холестерол - LDL   2.6   mmol/l   до 3.0
Холестерол-VLDL   0.2   mmol/l   ---

благодаря ти   bouquet  bouquet

# 209
  • София
Денис, може ли и моите изследвания да видиш
Test (profile) name   Result   Measurement   Reference values
Prolactin   543.21   mlU/l  Ж(90 - 523)

преди пет месеца е бил 536 ... не съм ходила на лекар, реших да изчакам... не исках да пия лекарства, заради стран. ефекти

Но вече ще се поправя и другата седмица отивам на ендокр.  Peace

Тези ги пуснах профилактично, добре ли са ?

Глюкоза   4.68   mmol/l   веноз. от 3.8 до 6.1, капилярна от 3.5 до 5.5 -взеха ми я венозно;

Холестерол профил пълно   *   Профил   Виж по-долу

Холестерол - общ   4.73   mmol/l   препоръчителен до 5.0
Триглицериди   0.51   mmol/l   до 1.7
Холестерол - HDL   1.93   mmol/l   мъже > 1.0; жени >1.2
Холестерол - LDL   2.6   mmol/l   до 3.0
Холестерол-VLDL   0.2   mmol/l   ---

благодаря ти   bouquet  bouquet

Пролактинът е висок - трябва да е около 200-300.
Др. са добре.
Глюкозата е Ок., но това нищо не означва, пак може да имаш ИР.
Направи си тест за ИР

Общи условия

Активация на акаунт