91 НЕГ - информация

• 251 820
  • 1 378
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Здравейте,
предстои ни труден избор на гимназия от 8 клас.
Резултатите от матурата по БЕЛ показват, че освен децата и учителките по БЕЛ на 12-ти клас са много добри. Имаше положителни отзиви в темата за една от тях /г-жа Христемова/.
Каква е практиката - преподавателите по БЕЛ на завършващите НЕГ поемат ли 8-ми клас или поемат горните класове?
Какво е нивото по математика в 8-ми клас и нагоре - трябва ли да се молим на късмет или всички/поне повечето са добри?

# 436
  • София
Това е кофтито, май няма правило...Много размесено из класовете предават. За мен лично в училището има един слаб преподавател по БЕЛ, другите са до един на ниво.
Мастер, нивото по мат е като такова в езикова. Peace Мисля, че детето ти е в СМГ - няма нищо общо като подготовка по предмета НЕГ, особено пък в 8 клас, когато трите часа по програма са крайно недостатъчни за добро и задълбочено упражняване на материала. И това не е проблем само на НЕГ, повсеместен е в езиковите. Както и според мен е несравнимо нивото по немски на финала  на принципно амбициозно, мотивирано, но неходило след 8 клас дете на курсове за надграждане на наученото  през първата година в СМГ по немски   и такова в НЕГ. Всеки трябва да прецени за себе си на кое отдава по-голяма значимост. Състезатели по мат малко или много с времето ще позагубят скорост в НЕГ. И не защото учителите са лоши (има наистина страхотни), а защото предметът не е профил и се учи по учебници за ЗП до 10 клас вкл. От 11 клас нагоре детето може да избере профил Математика и информатика и тогава се задълбава повече, тъй като и часовете са повече, и учебникът е за профилирана подготовка. Може още от 9 клас да отиде и в лайстунг, където ще учи мат по немска система. Но като семегеец-състезател няма да бъде.

Последна редакция: ср, 10 юни 2015, 13:15 от пенсионирана русалка

# 437
  • София
Това е кофтито, май няма правило...Много размесено из класовете предават. За мен лично в училището има един слаб преподавател по БЕЛ, другите са до един на ниво.
Мастер, нивото по мат е като такова в езикова. Peace Мисля, че детето ти е в СМГ - няма нищо общо като подготовка по предмета НЕГ, особено пък в 8 клас, когато трите часа по програма са крайно недостатъчни за добро и задълбочено упражняване на материала. И това не е проблем само на НЕГ, повсеместен е в езиковите. Както и според мен е несравнимо нивото по немски на финала  на принципно амбициозно, мотивирано, но неходило след 8 клас дете на курсове за надграждане на наученото  през първата година в СМГ по немски   и такова в НЕГ. Всеки трябва да прецени за себе си на кое отдава по-голяма значимост. Състезатели по мат малко или много с времето ще позагубят скорост в НЕГ. И не защото учителите са лоши (има наистина страхотни), а защото предметът не е профил и се учи по учебници за ЗП до 10 клас вкл. От 11 клас нагоре детето може да избере профил Математика и информатика и тогава се задълбава повече, тъй като и часовете са повече, и учебникът е за профилирана подготовка. Може още от 9 клас да отиде и в лайстунг, където ще учи мат по немска система. Но като семегеец-състезател няма да бъде.

Русалке, благодаря за отговора!  Hug
Знам, че отиде ли в ЕГ със състезателната математика приключва - чуденето ми е по-скоро дали няма да закъса на училищно ниво с тези 3 ч. седмично.  ConfusedДано по БЕЛ да имат късмет децата и да не попаднат точно на този 1 преподавател. newsm17

# 438
  • София
Оооо, няма никакъв шанс да закъса, изсилваш се в опасенията си. Разбрала си ме грешно, трите часа в 8 клас просто не стигат за кой знае  какво задълбочаване на знанията, каквото би имало в СМГ. Иначе нагоре има много деца, запазили афинитета си към мат. Най-много гимназисти избират именно профила  Математика/Информатика от 11 клас нагоре. Ако не долюбват предмета или се чувстват  неподготвени, не биха го направили. Все пак става дума за 6-7 часа седмично...Огромна част от зрелсотниците  избират след 12 клас технически, икомомически и компютърни  специалности по унита в Германия и се справят с математиката там. Значи имат базата..

# 439
В момента в нашия девети клас се учат на немски предметите: физика, химия, биология, история. Седем часа седмично немски. Учителите по предметите са наистина много добри. Миналата седмица училищният хор бяха във Виена - 8 дни, на разменни начала - много добра езикова практика беше за децата Simple Smile

Може ли някой да разкаже повече за хора на гимназията. На нашия  син са предложили да се присъедини към него

# 440
  • София
Присъединявам се към питането за хора. Каката ни, макар че се занимава от 3 годишна с пеене и не е спирала заниманията си с вокален педагог през годините, не пожела да пее в хора и това е. Една от малките обаче  сякаш проявява интерес. Или поне  на мен така ми се струва..

# 441
в понеделник г-жата по пеене го викнала нашия човек "да се пробва" за хора. Днес го прослушала и казала, че с него " може да се работи". Имало много деца в хора от различни класове. Следващото занятие щяло да е след 2 седмици, заради изпита за лайстунгскласе.

# 442
мине не мине, и се присетя пак за този лайстунг - от моя син не мога да изкопча никакви подробности [мисля, че просто не ги знае детайлите] - та тук от първа ръка някой ако може да каже - учебен ден ли си е денят на първия изпит, или само с това се занимават; колко време е определено за писмения изпит; кога и как научават дали преминават нататък

още съм на етапа да опитвам да съм по-информирана от самото дете hahaha

# 443
За хора мога да кажа само хубави неща Simple Smile Учителката е прекрасна и децата я обичат. Тя самата свири на инструмент и пее в хор. Преди концерти е малко по-напрегнато, защото репетициите са по-чести, но резултатът от усилията е удовлетворяващ за всички.
https://www.youtube.com/watch?v=8V1ch1iVwHI&feature=youtu.be
Тази година нямаше ходене в чужбина, но събития за изява не липсваха - през октомври пяха в Семинарията, по Коледа - в катедралата, по Великден - в Благоевград...

Да допълня горния си пост за програмата: В десети клас на немски се учи и география (освен изброените четири предмета). Тази година имаше конкурс за писане на стихове на немски и десетте най-добри се представяха "по артистичен начин" Laughing Било е много приятно.
Потвърждавам и за немския преподавател в осми и десети клас. В осми клас веднъж седмично, в десети - два пъти седмично.

Последна редакция: ср, 10 юни 2015, 21:37 от Химикал

# 444
Нашият син твърди, че децата, които няма да се явяват на изпитите за лайстунгскласе няма да ходят на училище на 17.06, съответно и на 23.06. Писменият изпит започва от 10:00 часа, но кога и как се разбира кой допускат до устен още не сме разбрали. Май писменият продължава 4часа както е и матурата

Последна редакция: ср, 10 юни 2015, 21:53 от Cbetko71

# 445
  • София
Няколко дни след писмения се изкарва списък с имената на явилите се деца. Има разбивка на резултатите по отделните писмени елементи и сборен резултат. Децата са наредени в низходящ ред съобразно представянето  им в точки. Горе-долу по средата на списъка (примерно при 180 явили се) се тегли цветна линия-разделител при 90-тото дете. Останалите над нея от първата половина отиват на устен, а другите  си остават само с писмен. После се оповестяват и комисиите от немци, изпитващи на устен и  часовете по разписание на всяко дете. След устните се публикува пак списък и в него линията-разделител отделя приети от неприети. Първите 6-7 под  чертата обаче са резерви. Биват приети на мястото на отказал се сред приетите.  Поне така беше преди, едва ли сега е по-различно. Колкото до това дали е учебен денят - не помня. Нека кажат Палечка, даниен - техните спомени са най-пресни. Но при устните определено се учи.

Химикал, мерси за инфото за хора Simple Smile

Последна редакция: ср, 10 юни 2015, 23:53 от пенсионирана русалка

# 446
  • София
Мисля, че беше така - на писмения изпит неучебен ден,  а на устния учебен.Но мин . година много се проточиха нещата от 12.06.устен , май на20.06 беше писменият

# 447
  • София
Мисля, че беше така - на писмения изпит неучебен ден,  а на устния учебен.Но мин . година много се проточиха нещата от 12.06.устен , май на20.06 беше писменият

Е, сега остава само да размениш датите... Иначе става забавно с ходене на устен първо, а после на писмен.  Hug

# 448
  • София
Ами добре са ми датите...12.06 , 20.06....с думата май просто леко съмнение в спомените си казвам

# 449
  • София
Аз за май те рабрах, имах предвид друго Simple Smile Писала си на 12.06 устен, а на 20.06 писмен. Логично е да са обратно. Първо е писменият, после устният. Така или иначе става пределно ясно какво имаш предвид, просто се помайтапих с теб с най-добро  чувство  Heart Eyes Дано не се сърдиш Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт