ВМ-НВХ, част 64

• 37 248
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
Тези дни си мислех пак за храненето на инуитите и на северноамериканските индианци. Специално за индианците се знае, че през цялата година главната им храна е било месо и мазнината на месото. Бизони, мечки, елени, риба, сигурно зайци и други дребни животни - това е била основата на храненето им. Разбира се, оползотворявало се е цялото животно, вкл. вътрешностите са се изяждали, а мазнината се е използвала за пемикан. Това е универсална и изключителна храна. Изсушавали са нетлъсто месо (бизонско, еленско, от лос) и са го стривали на прах. После са го смесвали 1:1 с животинска лой. Това нещо се е съхранявало с години, без да се развали (и не на студено - не е било необходимо да се държи на студено). А е било енергийна бомба. След като белите са започнали да проявяват интерес към пемикана, индианците са започнали да добавят сушени плодове към сместа и да продават пемикан. Но традиционно пемиканът е бил месо плюс лой. И това им е била основна храна през големи части от годината. Когато е имало прясно месо, са яли него. От време на време са изравяли корени или пък в сезон са намирали по малко горски плодове, но това не е било често и не са били големи количества. Не са отглеждали зеленчуци и плодове, не са яли брашно, ориз и картофи (не са отглеждали такива култури). Така че са оцелявали основно на месо и лой. Мляко може да са пиели от време на време, когато са имали достъп до него, но не редовно. Яйца са намирали също от време на време и са ги яли, но пак не непрекъснато, защото не са отглеждали домашни птици.

Така че месото и животинските мазнини са необходимите за човека храни. Не са необходими нито зеленчуци, нито плодове, нито млечни. И въпреки това индианците са били здрави и красиви и са живеели без болестите на цивилизацията. И затова онзи ден, когато Краси написа, че тялото й знае какво иска и тя го слуша, ми стана много смешно - ето по тази причина. Тялото няма как да знае, че иска плодове и зеленчуци, защото те не са му необходими. Но тялото знае, че иска месо и животински мазнини. Това е програмирано и това е знанието на тялото. Плодовете и зеленчуците се появяват в менюто на хората далеч по-късно - когато започват да ги отглеждат специално. А между другото, преди примерно 500 години, със сигурност не са хабели площи за отглеждане на зеленчуци и плодове, а са ги използвали за жито, защото с житото са си осигурявали храна за гладни времена. Така че отглеждането на плодове и зеленчуци и масовата им консумация са новост за човека и няма как тялото да знае, че са необходими. Докато месо ядем от стотици хиляди години - това знае и иска тялото.

# 556

... ходенето на тоалетна седалка повишава риска за рак на дебелото черво...
Аги, това е поредната пропаганда, за съжаление
познавах две женици със селска тоалетна с клекало, заминали си от рак на дебелото черво

Става дума за друго - човек трябва да ака клекнал, защото се получава перфектният ъгъл между бедрата и гръбнака, под който правото черво е в идеална позиция за освобождаване. Това предотвратява запека и засядането на всякакви растителни хранителни остатъци по червото, а ако сядането на тоалетна е съпроводено с ядене на много въглени и фибри, а много опасно, вече знаем защо (връзката между кр. захар, инсулин и рак).  Просто клякането е най-добро за акането!  Laughing

Също имам и една моя лична хипотеза, не знам доколко би била вярна. Става дума за раждането - майките тук могат да кажат как са раждали, но имам съмнение, че естествената поза за раждане също е клечането: гравитацията издърпва бебето надолу и майката го взема в ръцете си. Доколкото съм чела, родилните практики са по-скоро удобство за акушерите, а не за родилките. Освен това раждането май е толкова болезнено не само защото е по принцип, но става по-болезнено, ако е в легнало положение - майката няма опора, а и гравитацията притиска всичко надолу, вместо да го издърпва. Вие какво мислите? Чели ли сте нещо за раждане навремето?

# 557
Аги, за раждането е точно така, както пишеш. Съвременното лежане усложнява нещата за жените. На запад вече все повече се позволява на раждащите да заемат каквато искат поза.

# 558

... ходенето на тоалетна седалка повишава риска за рак на дебелото черво...
Аги, това е поредната пропаганда, за съжаление
познавах две женици със селска тоалетна с клекало, заминали си от рак на дебелото черво

Става дума за друго - човек трябва да ака клекнал, защото се получава перфектният ъгъл между бедрата и гръбнака, под който правото черво е в идеална позиция за освобождаване. Това предотвратява запека и засядането на всякакви растителни хранителни остатъци по червото, а ако сядането на тоалетна е съпроводено с ядене на много въглени и фибри, а много опасно, вече знаем защо (връзката между кр. захар, инсулин и рак).  Просто клякането е най-добро за акането!  Laughing

Също имам и една моя лична хипотеза, не знам доколко би била вярна. Става дума за раждането - майките тук могат да кажат как са раждали, но имам съмнение, че естествената поза за раждане също е клечането: гравитацията издърпва бебето надолу и майката го взема в ръцете си. Доколкото съм чела, родилните практики са по-скоро удобство за акушерите, а не за родилките. Освен това раждането май е толкова болезнено не само защото е по принцип, но става по-болезнено, ако е в легнало положение - майката няма опора, а и гравитацията притиска всичко надолу, вместо да го издърпва. Вие какво мислите? Чели ли сте нещо за раждане навремето?

Да, докато са косяли на нивата, някои са раждали прави, режели пъпната връв със сърпа, повивали бебето и продължавали да косят.

# 559
  • Пловдив
Шоки, абсолютно съм съгласна с всичко написано от теб относно вегетарианството! Peace
Относно децата, според мен на децата трябва да се предлага разнообразна храна от естествени и здравословни източници (доколкото това е възможно) и да има се дава право на избор, за да не се накърнят естествено действащите механизми на глад/ситост, а също и сигналите на организма кога от какво има нужда. Също да се избягвам пакетираните храни, да се предлагат повече месо, яйца, зеленчуци и т.н. Смятам, че децата трябва сами да се оставят да решат коя храна избират да ядат. Ето, аз не ям никакъв хляб, но купувам и децата понякога си искат. Избирам обаче хляб с минимум съставки, да не е бял и да не е от въздушния и зарибяващия. Имам 2 деца, двете са с различни вкусови предпочитания. Голямата е много по месото и яйцата, малката яде доста по-малко от тях, но пък повече набляга на зеленчуците и вече рядко яде хляб.
Относно спорта и храненето: не всичко е въпрос на калории и движение. Пример: майка ми яде като врабче, не че се ограничава, но просто толкова й се яде. Но вероятно има ИР и се храни високовъглехидратно като цяло. Ами под 100 кг тегло не пада.
Основното за поддържане на здравословно тегло е ХРАНЕНЕТО, т.е. вида храна, която ядем, а не толкова количествата и калориите. В това се убеждавам напоследък, включително и от личен опит. Понякога даже спортът пречи на отслабването. Понеже, като има повече движение и спорт, човек хапва повече и някак като че ли се оправдава с това, че после ще изгори тези калории. Има доста жени, които се наказват с тренировка, след като са прегрешили (разбирай отклонили са се от следваната диета или са яли много джънк).
И да, наистина съвременният човек яде много повече храна, отколкото има нужда. Наблюдавам хората как и какво пазаруват, особено по празници, как яденето е издигнато като че ли в култ, как то служи за всичко - и за отбелязване на радостта, и за удавяне на мъката и скуката...Изобщо...Да не говорим, че храните, които основно се ядат и се предлагат, не само не засищат, ами ни и правят още по-гладни и лакоми за още такива храни и така се получава омагьосан кръг...
Относно неяденето на месо, аз ям месо, когато ми се яде, а не защото е задължително в режима. Също от видове, които ми се яде, макар че любимо ми е свинското.  Mr. Green Да, обичам млечни (особено мазни сирена, маскарпоне и заквасена сметана), но виждам, че без тях свалям много по-лесно, а когато прекаля, задържам вода и се чувствам подута. Да не говорим, че ако карам деня само на млечни, съм по-често гладна. И след максимум 2 такива дни определено осезателно усещам, че имам нужда от месо.
Ако човек иска да вярва в нещо, той винаги ще намери основания за правилността му. Но ако се опитва и постоянно търси аргументи, за да се убеди, че е прав, най-вероятно съмненията надделяват... Wink в посока известна доза убеденост в обратната позиция. Забелязала съм, че ако някой спори често и настървено по даден въпрос, обикновено има нужда сам да се убеди в нещо, а не толкова да убеди отсрещния...
За мен най-важен е личният ми опит. А той досега ме убеждава, че това е моят начин на хранене. Не ми трябва 100 източника да ми казват колко големи са ползите от яденето на месо, знам го от личен опит.  Mr. Green Понеже съм видяла и до какво се стига (поне при мен) при драстично ограничение на месото (хем без желание за вегетарианство, просто по уж някакво убеждение, че не ми се яде месо, спотайвало се у мен дълго време, преди да започна режима).
Шоки, и аз благодаря за превода, дано послужи на който трябва!   bouquet
Аги, за раждането е така, но болезността зависи също от други фактори като използването на окситоцин за ускоряване на раждането. Понеже в бг болница кой ще те чака да раждаш 5 дни, да речем...
За сигналите на тялото: забелязвам, че колкото по-изчистено се храня, и с по-малко млечни, много по-ясни и правилни сигнали взема да дава тялото ми кога е гладно и от какво има нужда...А също кой глад какъв вид е (истински, социален, хормонален и т.н.)...А и аз започвам да го усещам по-добре. Страхотно е човек да не мисли какво ще яде, колко ще яде...да се храни, когато наистина е гладен, да може да спре, когато е сит (това също започнах да го усещам по-добре и вече не ми е така трудно да спра, когато съм нахранена, а ми е много вкусно) и изобщо да не се затормозява и да не центрира цялото си ежедневие около храненето...

# 560
Аги, чудесно знам какво имаше предвид
чела съм отдавна подобни обяснения
и да, тези женици акаха клекнали и въпреки това се оказаха с рак на дебелото черво и си отидоха за месеци

# 561
Е, аз не казвам да не се ядат растителни храни или млечни. Но те не са най-ценното и за мен е престъпление да се набляга на тях пред месото, рибата и яйцата. Престъпление е да се препоръчва на хората да наблягат на млечни пред месото - това имам предвид. Ако ще се стремим към баланс, нека бъде месо, яйца, пълномаслени млечни и зеленчуци. Не е казано, че днес трябва да се избягват зеленчуците, че дори и плодовете. Но идеята ми е, че няма как организмът да си иска тях вместо месо. Това може да се получи по ред причини (внушение или самовнушение, пристрастяване към въглехидрати и/или ИР, религиозни или морални съображения), но няма да бъде инстинкт от природата.

# 562
Е, аз не казвам да не се ядат растителни храни или млечни. Но те не са най-ценното и за мен е престъпление да се набляга на тях пред месото, рибата и яйцата. Престъпление е да се препоръчва на хората да наблягат на млечни пред месото - това имам предвид. Ако ще се стремим към баланс, нека бъде месо, яйца, пълномаслени млечни и зеленчуци. Не е казано, че днес трябва да се избягват зеленчуците, че дори и плодовете. Но идеята ми е, че няма как организмът да си иска тях вместо месо. Това може да се получи по ред причини (внушение или самовнушение, пристрастяване към въглехидрати и/или ИР, религиозни или морални съображения), но няма да бъде инстинкт от природата.

Голям престъпник съм, значи Banghead  Joy

# 563
Щом така избираш да го тълкуваш, това е твоя работа, ГАЛИ_ГЕ. Престъпник според мен би препоръчал да се яде мляко, вместо месо, защото месото гние в червата например или по някакво такова съображение. А човек да не яде месо всеки ден - това е вече въпрос на личен избор и особености. Но също и обратното.

# 564
Гале, ти си за разстрел направо, как не го разбра досега?
 Hug

извинете ама май малко съм  Joy

# 565
  • Пловдив
Аги, това за тоалетната и аз съм го чела, ама хич не го мисли...Доколко е вярно, не се знае на 100%, понеже за да се разбере доколко използването ан тоалетна е рисков фактор, трябва да се проследят еди-колко си души, при които абсолютно всички останали фактори в начина на живот, сметнати за релевантни към въпроса, са абсолютно еднакви. Това, разбира се, няма как да стане...А и гаранция - Франция. Ако човек вземе да се затормозява за всичко, направо може да се побърка. Няма гаранция даже, че човек, получаващ 100% от нужните по научен стандарт витамини, минерали и други полезни вещества, няма да умре от рак или друга страшна болест. Да не говорим, че не е е изяснено доколко генетичното наследство е от значение и изобщо кои фактори в средата са значими, така че радвай се на живота, използвай си тоалетната и не се коси.  hahaha JoyВсе пак животът е един и е добре да му се радваме, вместо да се опитваме да го живеем 100% правилно...

# 566
и последно по тоалетната тема  Embarassed
Скрит текст:
на село беше така с клекало
е не знам колко е здравословно това клечене, аз лично не можех да свърша на 100% всичко там и от позата ме болеше ужасно корем после цял ден
та се наложи докато не се смени да се стискам и да ходим по заведения и с цел посещение до нормална 00

Шоки, за мен по-скоро е престъпно да се промиват мозъците на хората с гниенето на мършата в тях и възвеличаването на храната за птици и крави като най-доброто и за човека
за манипулациите да не говорим
но тук са намесени много фактори
има голяма доза ню-ейдж и разни други сектистки залитания
ненапразно всички от веганската тема бяха активни и в темата за неасистираното домашно раждане
и като стана белята и се изпокриха като мишки
някои то тях намериха поприще в темите за детско хранене и за съжаление там промиват мозъците на майчетата
има и още ама е твърде хард за нормални хора   Sick

# 567
Втората част от серията за калориите (благодарности за Ули и Камелот  bouquet):

http://cioccolatascorner.blogspot.com/2013/09/rice-chex-ii.html

# 568
Раждането в никакъв случай не трябва да става без лекар и вкъщи Rolling Eyes Просто трябва да се оставя организмът на жената да свърши по-голямата част от работата, вкл. тя да следва инстинктите си за поза например, а не да бъде принуждавана първо да ражда с окситоцин, второ - легнала. Тоест повече уважение към жената, към тялото й, към нуждите й, към мнението и желанията й, но без да се застрашава детето, а и собственият й живот - това важи според мен. Peace Така раждат в много държави на запад вече, макар и в болнични условия.

# 569
това го обясни на ония кукувици
в подписа ми даже има едната, с една особено гнусна реплика по темата

Общи условия

Активация на акаунт