ВМ-НВХ, част 64

• 37 256
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
ГАЛИ_ГЕ, ти си знаеш. Всички харесваме млечните. Но например аз се чувствам по-добре от месо, отколкото от сирене, кашкавал, мляко, сметана. Няколко дни сметана в кафето, докато бях на море, и резултатът беше подут корем за 2 седмици след това. Преди не си бях давала сметка, но този път беше много ясно. А иначе ако знаеш само колко са ми вкусни всички млечни и ако има храни, които да не мога да си представя да спра, това са шоколадът и млечните. Но когато ги намаля, виждам, че не ми понасят добре. Без тях, но като наблягам на месо и яйца, съм по-добре - по-комфортно ми е на стомаха и червата. И не съм само аз.

Освен това в опита за намаляване на теглото млечните са спирачка за много хора, както и ядките, и плодовете. Докато месото и яйцата помагат на практика на всички, защото и засищат, и подпомагат процеса метаболитно.

Млечните са силно инсулиногенни - повече от месото и яйцата. И причината за това е, че млечните са предназначени да бъдат единствената храна на малките на съответния вид бозайници - телета, ярета, биволчета, агнета, също и на човешките бебета. Млякото трябва да осигури всичко, от което се нуждаят. И не само това, ами трябва всички вещества да се усвоят и да се използват за растеж. Затова млякото повишава силно инсулина - иначе няма как да стане това усвояване и този растеж. Наистина някои млечни са по-инсулиногенни от други (прясното мляко повече от сиренето и сметаната). Но все пак млечните храни са отделна категория храни, специални са по гореописаните причини. (То всъщност млечните храни са късен продукт на човешката цивилизация. Най-напред е имало само мляко, което си е било кърмата на съответния вид. После, когато опитомяват млекодайните животни, хората започват да търсят начини да запазят по-дълго млякото - така се получават киселото мляко и сирената.)

Така че вегетарианство с млечни е ОК за хората, които така ги устройва. Но за много хора не е подходящ вариант. Ако обаче те държат да изключат месото, тогава не знам какъв избор имат. Ще трябва да се задоволят с млечните, които може обаче да им влияят отрицателно. Но всеки трябва да си прецени по собственото тяло.

# 541
Още от "Добри калории, лоши калории" и по-точно за ензима липопротеин липаза (ЛПЛ). Този ензим опосредства проникването на мазнините в клетките. Когато се намира върху мастните клетки и се активизира, способства за складиране на мазнини. Когато е върху мускулните клетки и е активен, способства за проникването на свободни мастни киселини в тях и тяхното окисление (т.е. изгаряне).

Този ензим се контролира от инсулина - повече инсулин означава повече активност на ЛПЛ. Но повече активност на ензима върху мастните клетки означава повече складиране на мазнини. А повече активност върху мускулните значи повече изгаряне на мазнини.

Когато инсулинът се повиши, се повишава активността на ЛПЛ върху мастните клетки и следва складиране. Когато инсулинът спадне, ЛПЛ става активен върху мускулните клетки и тогава имаме изгаряне на мазнини.

Върху активността на ЛПЛ влияят и други хормони, напр. естрогенът и прогестеронът. Естрогенът влияе за намаляване на складирането на мазнини, т.е. той пречи на напълняването. Затова след климактериума, когато намалее синтезът на естроген, се получава напълняване - ензимът се активира. Прогестеронът има обратното действие - той способства натрупване на мазнини, особено в ханша и бедрата.

При мъжете ЛПЛ е по-активен около корема, затова те напълняват най-много там. А при жените е по-активен в долната половина на тялото.

Също е установено, че ЛПЛ се активира върху мастните клетки по време на калорийна рестрикция. Т.е. намалеят ли калориите, дори ако говорим за 1500 ккал на ден за жена (това се води semi-starvation - полуглад, когато става въпрос за жени), активността на ЛПЛ върху мастните клетки се повишава, т.е. организмът се настройва да складира мазнини. И ако се консумират достатъчно въглехидрати, че да се повишава инсулинът, ще има складиране въпреки малкото калории.

И още нещо, което ме порази - пак от книгата. Водещите експерти по въпросите на метаболизма, диабета, затлъстяването, ИР ги знаят всички тези неща за връзката между въглехидратите и инсулина, складирането на мазнини - всичко това се знае. Но като ги попиташ каква тогава, според тях, е причината за затлъстяването, неизменно отговарят: Хората ядат прекалено много,  а се движат прекалено малко. ooooh! И това ако не е промиване на мозъци...

# 542
Подчертавам дебело НЕ СЪМ ВЕГЕТАРИАНКА! Споделям какво ям, защото може да има още някоя грешна душица като мен  Laughing
Рейн, когато съм в София, купувам месо от един магазин на Лъвов мост, мисля Майстори месари се казваше. Когато има възможност се снабдяваме от познати. Купувам и от други магазини.

# 543
Краси не знам дали още чете в темата, но ми се искаше да отговоря на вьпроса й за разликата между кетоза и кетоацидоза.

Благодаря ти,  kameloth !       bouquet

Скрит текст:
Темата си я чета периодично, защото в основата си -"любов" към полезните мазнини и избягване на рафинирани въглехидрати-за мен е вярна.Научавам доста неща, синтезирано поднесени.
А когато нещо ме вълнува/интересува, ничие недоволство не може да ми попречи.    Simple Smile

Цитат
Хората ядат прекалено много,  а се движат прекалено малко.
Дали е тенденциозно промиване на мозъци, или не, не знам.
Но има доста истина в това.
Ако се зачетеш в темата "Колко ви струва храната на месец....", ще видиш , че масово хората ядат много.Ама наистина много.А за да живее човек добре и да е здрав, едва ли има нужда и от 1/3 от тази храна.Също, ако движението на един човек за деня се изчерпва с няколкото метра от апартамента до колата, после от колата до офиса и вечерта обратно, 3-4 пъти седмично посещение на фитнеса изобщо не вършат работа.
Така че, за мен е вярно.В днешно време хората се движат прекалено малко и ядат прекалено много.   Simple Smile

# 544
Камелот, и аз благодаря за подробното разяснение! Дори ще гледам да не забравя да го сложа на първа страница следващия път.

Краси, по повод на твоите "наблюдения" за малкото движение и много ядене, я да ми отговориш тогава на тези въпроси:
1. Защо, когато се измерва кой колко яде, се оказва, че хората с проблеми с теглото ядат не повече от другите, които нямат проблеми, а често дори по-малко?
2. Защо хората, които нямат проблеми с теглото, могат да ядат по много и да се движат по малко, без да напълнеят, а другите не могат?
Със сигурност опира до гени, не до калории. А при неблагоприятни гени храната е от огромно значение - не количеството, а съдържанието и най-вече съдържанието на въглехидрати. Това, че ти си напълняла заради емоционално хранене, е едно. Това, че аз съм напълняла още като дете на 2-3 години, не се дължи нито на емоционално хранене, нито на малко движение, нито на много калории, нито на много храна като цяло. Всъщност по отношение на количеството, аз съм била с месеци на картофи, хляб и ориз, защото съм имала колит още тогава, със силни разстройства (а разстройството не води до напълняване, мисля, че сме на едно мнение по въпроса), и това е било препоръчано от лекарите - въглехидратна "диета". Та едва ли съм прекалила с калориите.

И пак да се дам за пример. В момента със сигурност ям по-калорично от преди, но далеч по-нисковъглехидратно. Калориите не са това, което са, Краси, или по-точно не са това, което ги изкарват Rolling Eyes А количеството храна обикновено се регулира от организма. Обикновено, докато човек не започне да се бърка в работата му. А най-вече организмът се обърква от захар и от тестено.

Последна редакция: чт, 26 сеп 2013, 09:45 от Cioccolata

# 545
Краси не знам дали още чете в темата, но ми се искаше да отговоря на вьпроса й за разликата между кетоза и кетоацидоза.

Благодаря ти,  kameloth !       bouquet

Скрит текст:
Темата си я чета периодично, защото в основата си -"любов" към полезните мазнини и избягване на рафинирани въглехидрати-за мен е вярна.Научавам доста неща, синтезирано поднесени.
А когато нещо ме вълнува/интересува, ничие недоволство не може да ми попречи.    Simple Smile

Цитат
Хората ядат прекалено много,  а се движат прекалено малко.
Дали е тенденциозно промиване на мозъци, или не, не знам.
Но има доста истина в това.
Ако се зачетеш в темата "Колко ви струва храната на месец....", ще видиш , че масово хората ядат много.Ама наистина много.А за да живее човек добре и да е здрав, едва ли има нужда и от 1/3 от тази храна.Също, ако движението на един човек за деня се изчерпва с няколкото метра от апартамента до колата, после от колата до офиса и вечерта обратно, 3-4 пъти седмично посещение на фитнеса изобщо не вършат работа.
Така че, за мен е вярно.В днешно време хората се движат прекалено малко и ядат прекалено много.   Simple Smile

Радвам се, че всичко тук ти е полезно! На мене също.

Относно движението и преяждането ще си позволя да не съм съгласна по няколко причини: първо, апетитът се определя от това, което ядеш и можеш да се вкараш в омагьосан кръг от ядене на боклуци. Спомням си, че когато се хранех по стандарта, сигурно 2/3 от кошницата ми бяха пълнозърнест хляб, разни солени снаксове, "диетични" десерти, млечен шоколад, зрънчо, бланширан ориз, инстантни спагети и т.н. и т.н. Изяждах всичко на деня, когато съм го купила, а струваше точно толкова, колкото НВД храна за 3 дни, при това истинска храна. Все пак 1 пакет чипс примерно струва 2лв грубо, също както и 10 яйца.

Второ, един британски реномиран професор беше направил много подробно проучване на физическата активност на децата в Англия и установил чрез специални датчици за движение, че децата се движат повече от тези преди 30 години. Но въпреки всичко, днес броят на затлъстелите е огромен, а тогава почти не е имало такива деца. Т.е. децата са насилвани да се движат повече умишлено, за да компенсират много ядене и да отслабнат. Ест., това не се случва. Освен това в Зап. свят е ужасно модерно да се скъсваш от тренировки всеки ден, тук също е така. Имам приятелка, която е затлъстяла, а се движи супер много - тя върви пеша повече от мене, непрекъснато се натоварва физически, а досега не е отслабнала. Но се храни по стандартния начин с много хляб и сладко. Освен това има акне и косопад на 26 години. На мене такова нещо не ми се вижда нормално. Истината е, че движението не е никакъв фактор, а следствие на метаболитно здраве и правилно протичащи процеси, горене на мазнини и т.н., а това става с правилно хранене.

Ето и мой личен пример: Когато бях 3. курс в университета много исках да отслабна (тогава бях започнала да си връщам килограмите) и тръгнах на фитнес за пореден път, но не си промених режима на хранене и знаете ли какво стана - след всяка тренировка изяждах по 1 киткат или корни, защото бях ужасно гладна и за мой най-голям ужас, след известен период от време напълнях още. Просто, ако човек не се храни оптимално, спортът ще го кара да огладнява и изобщо не потиска апетита. Ако обаче си изключил хляб и захар, тогава движението потиска апетита. Т.е. движението може да ти бъде и голям враг, ако не знаеш как да го прилагаш.

Има обаче едно нещо, което е вярно: седенето на стол уврежда гръбнака и органите, стойката се изкривява, ходенето на тоалетна седалка повишава риска за рак на дебелото черво, като цяло движението подобрява инсулиновата чувствителност и разходките на въдух са нещо страхотно за тялото и душата и ако човек има възможност да тренира на открито е най-добрия вариант.

# 546
Шоки, мерси за статията   bouquet
сега я чета
много интересно

Гале, съжалявам ако по някакъв начин съм те накарала да се чувстваш така
  Embarassed
в никакъв случай не е било насочено към теб, а към веге-трола в темата и маниера му да пръстосмуче смехории

аз самата съм споделяла, че имам моменти само на млечни и без месо и не го смятам за отклонение
нито пък смятам вегетарианския вариант на режима за грешен
но пък ми идват в повече превземките на някоя си, до вчера тъпкала се с джънк и изведнъж да обяви месото в какво ли не

...
Така че, за мен е вярно.В днешно време хората се движат прекалено малко и ядат прекалено много.   Simple Smile

хайде като човек с явно сериозни познания по физиология и биохимия да ми обясниш защо нищо не свалих за цяла година усилени тренировки, много движение и силно намалени количества храна
и защо свалих излишните кг само година след това без грам усилия, без тренировки, без грам движение, на същата храна
благодаря

това, което си написала, е именно същата догма, която докара съвр. хора до гигантските им разбери и всевъзможните им болести, от които така те е страх
но понеже четеш някакви смешки само на бълг., а явно ти липсва капацитет за четеш източници на други езици, продължаваш да мелиш едни и същи смешки

... ходенето на тоалетна седалка повишава риска за рак на дебелото черво...
Аги, това е поредната пропаганда, за съжаление
познавах две женици със селска тоалетна с клекало, заминали си от рак на дебелото черво

Последна редакция: чт, 26 сеп 2013, 10:19 от Анонимен

# 547
ГАЛИ_ГЕ какво е твоето калкулаторче ..ако не е тайна newsm78 Whistling

# 548
W'A'S'P',  Hug, не ти. Шегувах се, понеже Jana Ina питаше дали може няколко дни да не яде месо и яйца, а и Лурдес гледам се чувства виновна, че имала вегетариански залитания Joy
Аз много обичам месо, но го ям когато ми се прияде.
Семора, ако имаш предвид една екселска таблица, която правих, мога да я кача пак. Полезна е за ориентация в процентите.

# 549
Ако нея ползваш, ще съм ти благодарна , ако ти   е удобно разбира се да я качиш Embarassed, явно съм я изпуснала, ако си я качвала вече..

bouquet  bouquet

# 550
то почти  всеки от нас май се е пробвал да кара само на фураж
и аз вкл.
както и само на плодове
така прехвалени как лекували всичко, а чудно защо на мен от тях ми се увеличи миомата двойно само за месец

не изпитвам вина за това, нито ме  е срам, нито нищо, това е моят опит, благодарение на който стигнах до тук
само ме  е яд на себе си, че се подведох по такива дивотии тогава, но явно е било необходимо

ето сега тази седмица ядем свинско, а аз умирам за сьомга с кожа на тиган
ама цените бяха  #2gunfire повече от ужасни в магазина
задоволихме се с треска, ама не е същото
и чакам по-добри времена

спомням си на едно работно място в понеделниците си взимах зеленчуци и сирене и си правех гръцка салата за обяд
колегите в началото масово ме питаха дали съм вегетарианка и оставаха като гръмнати от отговора ми, че уикендите у  нас се набляга на месото и затова понеделник си почивам от него

а те през това време набиваха готовите замразени буклуци от фризерите в супера
където има и салатен бар, с много зеленчуци, сирена, пиле, риба, яйца, зехтин, маслини
ама за същата цена се взимат фабрично произведени лазани примерно  Sick

# 551
Семора, за теб: Линковете за достъп до файла ще бъдат активни до : Четвъртък 10.10.13.
Файл : ВМ.xls
Линк за сваляне  :  http://dox.bg/files/dw?a=5aa6229fc0

Цитирам и какво бях писала:
Цитат
Направих една елементарна таблица за пресмятане на калории. Въвеждате само продукт, грамове, калории, мазнини, белтъчини, въглехидрати на всеки ред. Всичко останало ще се изчисли. Въведете си стойностите на употребяваните от вас храни и попълвайте само грамажа. Не съм си играла да го правя по дни , но и така върши работа да се ориентирате какво консумирате. Другите полета не ги пипайте. Направила съм с усреднени стойности мазнините-9 калории, белтъчините и въглехидратите по 4 калории. Данните за храните гледате или от етикетите, или в някой сайт. Данните за храните, след като се въведат си остават там, само ако не е консумирана дадена храна, за грамове пишете 0.

# 552
Семора, за теб: Линковете за достъп до файла ще бъдат активни до : Четвъртък 10.10.13.
Файл : ВМ.xls
Линк за сваляне  :  http://dox.bg/files/dw?a=5aa6229fc0

Цитирам и какво бях писала:
Цитат
Направих една елементарна таблица за пресмятане на калории. Въвеждате само продукт, грамове, калории, мазнини, белтъчини, въглехидрати на всеки ред. Всичко останало ще се изчисли. Въведете си стойностите на употребяваните от вас храни и попълвайте само грамажа. Не съм си играла да го правя по дни , но и така върши работа да се ориентирате какво консумирате. Другите полета не ги пипайте. Направила съм с усреднени стойности мазнините-9 калории, белтъчините и въглехидратите по 4 калории. Данните за храните гледате или от етикетите, или в някой сайт. Данните за храните, след като се въведат си остават там, само ако не е консумирана дадена храна, за грамове пишете 0.

Благодаря ти много  bouquet

# 553
За вегетарианството да си кажа и моето мнение Embarassed

Първо, аз смятам, че това разграничение между вегетарианство и веганство е безсмислено. Ако обичаш и защитаваш животните, е лицемерно да консумираш техни продукти, пък било то и не такива, които са получени с насилие. Нали кравите специално се държат в неестествено състояние непрекъснато да дават мляко? Това не е ли насилие? Който отказва да яде месо, защото било убийство, но яде млечни и яйца, за мен е просто неосведомен лицемер.

Второ, няма нищо естествено в неяденето на животински продукти. Напротив. Цялото съществуване на човека и цялата му еволюция са основани върху животинските продукти - месо и животински мазнини най-вече. Разбира се, ако си въобразиш, че те е гнус от месо и затова месото е вредно, това е едно. Но да се твърди, че наистина е вредно за човешкия организъм, че не можем да го преработваме, че гние и т.н. - моля ви се, по-голяма глупост никой не може да съчини.

Естествено, че всеки избира как да се храни. Но за мен всъщност храненето не би трябвало да е въпрос на избор. Все едно да се разболееш и да настояваш на избора си да пиеш еди кое си лекарство, защото е по-вкусно, а не другото, което ти предписват, защото не ти е вкусно. Така че, поне според мен, децата трябва да бъдат научавани от малки да ядат всичко, освен ако нямат някакви алергии. И изобщо не трябва да се обвързва храненето с емоции, религия и морал. Животните ядат храната, която е подходяща за тях. Това трябва да важи и за нас. Хората са всеядни, ядат и животинска, и растителна храна. Ако растителната е по избор, защото от нея няма потребност, животинската е задължителна от биологична и здравословна гледна точка. С това за мен въпросът се изчерпва. А това, че и млечните са вкусни, повечето няма да го отрекат. Но те не са идеалната храна за пораснали бозайници, а хората сме такива в крайна сметка - бозайници, но след бебешката възраст вече потребността от кърма се губи, а потребност от млечни храни от краве, козе, овче, биволско или камилско мляко няма и никога не е имало за човека. За сметка на това потребността от месо я има заради аминокиселините. Млечните не могат да заместят напълно месото, защото ефектът им върху тялото е по-различен. Така че за мен не е въпрос на избор дали ще се яде месо, или няма да се яде. Трябва да се яде. А иначе може да се ядат и млечни, но задължителното е месото, дори и да не е всеки ден. Аз поне така ги виждам нещата, защото така ги е определила природата. Не сме ние тези, които да кажат, че природата не е права и че месото е лошо, а млякото е добро.

А иначе чисто растителна храна, без нищо животинско - това е противоестествено.

# 554
да, Шоки, така е
особено когато става въпрос за деца, е абс. неприемливо родителят да проектира върху тях собствените си мании и фобии
и както често съм казвала, е престъпление малки деца да се правят веганчета или вегетарианчета
това трябва да е избор в зряла възраст
независимо от погнусата на майката от труповете в изкривеното и съзнание

ненапразно в някои държави такива родители отиват в затвора, за съжаление след като умрат децата им

Общи условия

Активация на акаунт