ВМ-НВХ, част 64

  • 37 258
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 126
Момичета, по колко гр. протеин бихте ме посъветвали да ям на ден/ на хранене?
Виждам, че има разл. тории. Споделете вашия опит, моля ви! Hug
Моите цели са "безразличие" към сладкории и всякакви бързи въглени и изчистване на мазнини, като може би в кг това ще е около 2-3 кг. най-много. Спортувам 5-6 пъти в седмицата.

# 526
  • Мнения: 6 425
Bibita, аз към момента се водя от таблицата в книгата на Уестман, Волек и Фини, като вероятно съм по-скоро към горната граница, която е дадена там за мен Embarassed Спонтанно ми се получава, защото ям доста и месо, и яйца. Смятам, че не е фатално да се хапват повече белтъчини, а и си мисля, че човек трудно може да изяде чак толкова много, особено ако все пак включва и зеленчуци, и мазнините са му достатъчно. Разбира се, прекомерно количество може да попречи, ако се цели кетоза, но при повечето хора не е необходимо да са непрекъснато в кетоза. При теб със сигурност не е необходимо. Но това, което, поне според мен, е важно при теб, е следното:
1. Махни всякакви сладки храни, вкл. плодовете и евентуални подсладители, ако си използвала досега. Сладкият вкус, дори и да е от най-екологична стевия, си подхранва желанието за още сладко.
2. Наблегни на мазнините във всякакви форми, които са ти възможни - масло, зехтин, сметана, яйца, мазно месо, ядки, тахан (фъстъчено масло не препоръчвам, защото на мен то ми сладни, макар че това е индивидуално - на повечето хора не им сладни).

# 527
  • Мнения: 100
Да ви кажа за протеините: и аз като прекаля, т.е. ям на всяко хранене, и задържам вода и коремът ми се подува леко. Освен това губя усещане за глад и ситост. Демек, се чувствам преяла през целия ден. Установих, че коагто закусвам само с кафе с масло, се чувствам супер енергична, а ако имам и лек загатнат обяд основно от мазнини и само вечерята ми е най-масивното хранене, се чувствам най-добре. Освен това отслабвам най-бързо. Също тъй като протеините изискват енергия все пак за смилане и примерно около час след нормален обяд се чувствам леко сънлива и разцентрована, имам нужда да си седя на столчето и да релаксирам. Но ако хапна нещо малко, зеленчуково и мазно, тогава имам много енергия. Получава се нещо като циклично хранене, само че си ям през деня.

Освен това опитах тези дни да мина на по-растително хранене, защото нямах месо и ме мързеше да пазарувам и да готвя - спуках се да ям кашкавал, ядки, зеленчук и яйца, но едвам се нахраних. Направо умрях от глад. А онзи ден бях само на ядки и кокосово мляко и сирене за вечеря. Още се захранвам с едно свинско - направо бях озверяла. Просто имам нужда от повече протеин, но не бива да е сутрин, най-добре след 14ч. Преди това нещо леко.

Другото, което забелязах, е, че мазнините най-лесно се увеличават със зеленчуци - намалявате протеина, увеличавате салатата и обливате обилно със зехтин да е сочна. Тогава май се докарва кетогенна порция. И също, че млечните наистина ми пречат на отслабването, освен ако са супер мазни (масло, маскарпоне) и че не всяка заквасена сметана е еднаква - Пилос от Лидл ми действа добре, а българските - не. От тях задържам вода, а от Пилос не.  newsm78 Може би в нашите има нишесте. Понеже мин. седмица изядох доста пилоска сметана и днес си взех наша от кварталния магазин - има отчетлив нишестян вкус.  Sick

# 528
  • Мнения: 6 425
Пилоската сметана стои по-течна, макар че наистина на вкус е страхотна. А българските са доста по-гъсти, така че и аз се чудя как е постигнат този ефект Thinking Напоследък, от месеци вече, купувам само Пилос и се надявам да не я развалят... Но и Пилоската е произведена в България.

# 529
  • Мнения: 126
Шоки, благодаря за съветите и лекцията на Роуздейл! Hug
Aglikka, мерси за споделеното! Hug
Вашият опит определено ще ми е от полза. Мисля да си записвам какво ям.
Хубаво е когато човек е наясно вече от коя храна как се чувства. Надявам се и при мене да настъпи скоро този момент.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2013, 21:59 от Bibita

# 530
  • Мнения: 1
Искам да споделя една чудесна рецепта за вкусен "десерт", ама изцяло натурален!  Laughing С него си вдигам мазнините за деня, а е чудесен завършек на вкусна вечеря. Слагам кисело мляко на око (около 200 грама, аз ям домашно, смес от краве и биволско). Затоплям към 10 грама какаово масло, за да се втечни. Може да сложите и повече какаово масло, аз пробвах даже да смеся какаово и кокосово, но само с какаовото според мен се получава по-вкусно. Сипвам течното масло при киселото мляко и разбърквам хубаво всичко за десетина секунди. Разтопеното какаово масло се втвърдява от студеното кисело мляко, обаче понеже сте го бъркали се получава млечна смес, с мънички парченца какаово масло и аромат на шоколад. Слагам една ванилийка и цялото това чудо има вкус (а и консистенция) като на сладолед Страчетела!  Crazy Като сложа две ванилийки започвам да усещам вкус на мляко с бисквити. Разкошно е, дори не е подсладено, а ароматът на какаовото масло и ванилията са напълно достатъчни. Понякога пъхам купичката с "десерта" във фризера за около час и като го извадя и разбъркам е с консистенцията на сладолед тип йогурт.

# 531
  • София
  • Мнения: 10 858
Баничка, впиши рецептата в другата тема, страхотна е и не си струва да се загуби из темите   bouquet

От година ми се мотае едно какаово масло и ще пробвам тази рецепта.

# 532
  • SA
  • Мнения: 3 349
Колко много сте писали днес, момичета! Едвам успях да ви изчета.
Краси не знам дали още чете в темата, но ми се искаше да отговоря на вьпроса й за разликата между кетоза и кетоацидоза. ( дано да не е досадно за някой  Embarassed).
На пьрво място, кетотелата ( а това са бета-хидрокси-бутират, ацетоацетат и ацетон) не се произвеждат в тялото като някакьв отпадьчен, или токсичен продукт. Те се произвеждат в организма в случаите, когато се регистрира глад, поради различни приини( реално това се случва при всички диети, при които има ограничение на храната - гладуване с плодове по Лидия Ковачева, диети с броене на калории, зелеви супи, кленов сироп... и мн.др.). И те са алтернативен източник на енергия за тялото, когато има недостиг на глюкоза. Всьщност, както се оказва, те са дори предпочитаният източник на енергия ( особено за мозька). Когато тялото изпитва глад, то започва да разгражда собствените си запаси от триглицериди, натрупани в мастните депа. Сьответно тези триглицериди се разграждат до глицерол и свободни мастни киселини. Мастните киселини се разграждат в цикьла на бета-окислението до ацетил-КоА. Този ацетилКоА би могьл да се включи в цикьла на Кребс и от него да се извлече енергия. Но в сьстояния на глад, той се насочва кьм синтеза на кето-тела. Това едва ли е случайно ( всьщност процесите в нашето тяло са просто сьвьршено регулирани, когато говорим за здраво тяло, а не при болестни сьстояния  Peace). Кето-телата са много добьр източник на енергия за почти всички тькани и органи. Много малко са структурите в човешкото тяло, които зависят изцяло от глюкозата. И техните нужди сьс сигурност са обезпечени, дори и да липсва глюкоза в храната, тьй като от глицерола, който се получава при разграждането на триглицеридите, обикновено се трансформира в глюкоза.
И относно разликите между кетоза и кетоацидоза по отношение на кетоните - сходството между тях може да се оприличи сьс сходството между крьвната захар при здрав човек и такьв с диабет. Диабетната кетоацидоза е сьстояние, при което в крьвта има големи количества глюкоза, но поради липса на инсулин, тя не може да проникне в клетките и да се използва за енергия. Клетките сьответно гладуват и тези сигнали са повод за производство на друг енергиен източник за тялото- кетони. Тези хора обаче- едно, че не са адаптирани кьм използването на кетони, второ, супер високите нива на крьвната захар сьздават допьлнителни нарушения- като изльчвнето на големи количества вода с урината и сьответно обезводняване на тялото, и трето- липсва инсулин, поради което синтезата на кетотела става неконтролируема - т.е. - образуват се големи количества от тях, които променят киселинното сьстояние на крьвта и водят до животозастрашаващи сьстояния. Това никога не би могло да се случи с човек, чийто панкреас произвежда нормално инсулин.
Така че, каква е разликата - ами кетоацидозата е болестно сьстояние. Хранителната кетоза е физиологично сьстояние, при което тялото произвежда нормален енергиен субстрат, алтернативен на глюкозата. И дори предпочитан от мозька.
Кетозата за мен е нормално сьстояние, при което тялото функционира с пьлен капацитет. То трудно се постига сьс сьвременния начин на хранене- дори еднократно хапване на нещо сладко, ни извежда от кетоза. А както и Шоки е отбелязала - кетозата не е задьлжителна за поддьржане на нормално тегло и добро здраве. Но пак ще повторя- за мен кетозата - това е Зоната ( така както Сиьрс я е описал) и обичам да пребивавам в нея.  Simple Smile

Последна редакция: ср, 25 сеп 2013, 23:33 от kameloth

# 533
  • Мнения: 100
Цитат
Клетките стават инсулиноворезистентни, защото се опитват да се защитят от токсичното въздействие на повишения инсулин. Те намаляват активността на рецепторите си и броя рецептори, за да не трябва непрекъснато да „слушат” тези вредни сигнали. Все едно, че свири шумна, неприятна музика и искате да намалите звука.


Цитат
Добре известен факт е, че циркулиращият в организма инсулин причинява натрупване на плака. Не са знаели защо, но сега знаем, че инсулинът причинява пролиферация на ендотела. Това е първата стъпка от възникването на тумор – ендотелен тумор.Споменах, че инсулинът повишава клетъчната пролиферация. Какво означава това по отношение на рака? Ускорява развитието му. И има няколко доста солидни проучвания, показващи, че сред факторите, които най-силно се свързват с рака на гърдата и дебелото черво, са нивата на инсулин.

Цитат
На всеки етап от процеса инсулинът причинява сърдечносъдови заболявания. Той изпълва организма с плака, свива артериите, стимулира симпатиковата нервна система, повишава адхезивната способност на тромбоцитите и съсирваемостта на кръвта.

Цитат
Инсулинът е един от първите хормони, възникнали при който и да било организъм, и както споменах във връзка с генетиката, развитието е ставало чрез надграждане. Затова всички останали хормони в организма ни всъщност са изградени върху инсулина. С други думи, инсулинът контролира хормона на растежа.

Цитат
В организма няма хормон, който да не се влияе от инсулина или направо да не се контролира от него.

От лекцията на Розудейл. Благодаря ти, Шоки!   bouquet

# 534
  • Мнения: 126
Роуздейл казва, че е хубаво с омега-3 да се приема и вит. Е.
Какви количества са препоръчителни?

# 535
  • Мнения: 6 790
Здравейте,
И аз едвам ви изчетох , много постове, полезна информация !  bouquet

Имам следният въпрос - колко въглени има в следното нещо -
 200 гр. сметана 30%;
около 20 гр. шоколад - 85%;
малко кокосови стърготини
шепа лешници - на малки парченца
... плюс 1 ч.л. захар. Crossing Arms  Whistling

За опъпчването - мога да споделя при мъжа ми как беше - преди като се хранеше по стандартите - всеизвестната хранителна пирамида, винаги е имал много пъпки, особено по гърба. Сега вече като мина от известно време на НВХ, определено има разлика!
Пи мен също - аз не зная вие какви кремове за лице ползвате, аз изобщо мога и да не слагам. Само сутрин, след като се измия с вода, че иначе ми се опъва кожата. Преди кожата ми беше винаги много суха, на тялото , на лицето с моите вегет. залитания. Rolling Eyes

# 536
  • В Балкана
  • Мнения: 679
Лурдес, нали си имам хубаво калкулаторче  Mr. Green


Скрит текст:
Ако мерките са верни:

заквасена сметана Ел Би   200
шоколад Хейди 85%   20
кокосови стърготини, пълномаслени   15
Лешници   20
Захар   10

977к. П 9.5 гр., М 94.1 гр., В 23.9 гр.
П 4%, М 87 %, В 10 %

Ако захарта я нямаше, въглените щяха да са 13.9 гр.

# 537
  • Мнения: 200
Вегетарианската храна е много лошо нещо. Бързо всички да се изповядат тук и да се разкаят, ако имат грешни мисли да не ядат месо всеки божи ден по няколко пъти.  Twisted Evil
Аз съм първата. Простете, че се засищам прекрасно с кашкавал, краве масло, козе, овче сирене, моцарела, заквасена сметана и т.н. Опитвам да се сприятеля и със зехтина. Кокосово масло никога не съм яла.
Бъдете здрави!!! И телом, и духом!

# 538
  • Мнения: 73
Вегетарианската храна е много лошо нещо. Бързо всички да се изповядат тук и да се разкаят, ако имат грешни мисли да не ядат месо всеки божи ден по няколко пъти.  Twisted Evil
Когато имам грешни мисли, бързо ги прогонвам с някоя скумрия Mr. Green

Скрит текст:
От време на време си проверявам менютата във фитдей, да видя как се движа. Това е за вчера:

                            Grams   Calories   %-Cals   
Calories                1,812
Fat                        140.2      1,236        68%
Saturated                83.9         734        41%
Polyunsaturated       9.2           82          5%
Monounsaturated   35.3         315        17%
Carbohydrate          31.8        115          6%
Dietary Fiber          12.3
Protein                  113.2       460          25%
Alcohol                  0.0                           0,0%

# 539
  • В Балкана
  • Мнения: 679
Вегетарианската храна е много лошо нещо. Бързо всички да се изповядат тук и да се разкаят, ако имат грешни мисли да не ядат месо всеки божи ден по няколко пъти.  Twisted Evil

Аз пък съм първата, която ще се разкае, че яде всеки божи ден. Когато емоционалното го пратя по дяволите. Ако има изпечено и за закуска. Mr. Green Да не кажа и че си пека сутрин, за да имам за целия ден.. И най- ми е леко от месото - свинското, ъф корс.  Mr. Green Пък най-обичам еленски бут и пастърма, и суджук - домашниииии. Ама няма.. И по този повод ще правя и аз пастърма, та вие, които сте я правили - Гали и Вив, от къде взехте месо - от някой домашен двор, производител, месарски магазин или верига?  Laughing

И благодаря за преводите на Шоки, Kameloth и Yulinga!!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт