ВМ-НВХ, част 64

• 37 258
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
Момичета, по колко гр. протеин бихте ме посъветвали да ям на ден/ на хранене?
Виждам, че има разл. тории. Споделете вашия опит, моля ви! Hug
Моите цели са "безразличие" към сладкории и всякакви бързи въглени и изчистване на мазнини, като може би в кг това ще е около 2-3 кг. най-много. Спортувам 5-6 пъти в седмицата.

# 526
Bibita, аз към момента се водя от таблицата в книгата на Уестман, Волек и Фини, като вероятно съм по-скоро към горната граница, която е дадена там за мен Embarassed Спонтанно ми се получава, защото ям доста и месо, и яйца. Смятам, че не е фатално да се хапват повече белтъчини, а и си мисля, че човек трудно може да изяде чак толкова много, особено ако все пак включва и зеленчуци, и мазнините са му достатъчно. Разбира се, прекомерно количество може да попречи, ако се цели кетоза, но при повечето хора не е необходимо да са непрекъснато в кетоза. При теб със сигурност не е необходимо. Но това, което, поне според мен, е важно при теб, е следното:
1. Махни всякакви сладки храни, вкл. плодовете и евентуални подсладители, ако си използвала досега. Сладкият вкус, дори и да е от най-екологична стевия, си подхранва желанието за още сладко.
2. Наблегни на мазнините във всякакви форми, които са ти възможни - масло, зехтин, сметана, яйца, мазно месо, ядки, тахан (фъстъчено масло не препоръчвам, защото на мен то ми сладни, макар че това е индивидуално - на повечето хора не им сладни).

# 527
Да ви кажа за протеините: и аз като прекаля, т.е. ям на всяко хранене, и задържам вода и коремът ми се подува леко. Освен това губя усещане за глад и ситост. Демек, се чувствам преяла през целия ден. Установих, че коагто закусвам само с кафе с масло, се чувствам супер енергична, а ако имам и лек загатнат обяд основно от мазнини и само вечерята ми е най-масивното хранене, се чувствам най-добре. Освен това отслабвам най-бързо. Също тъй като протеините изискват енергия все пак за смилане и примерно около час след нормален обяд се чувствам леко сънлива и разцентрована, имам нужда да си седя на столчето и да релаксирам. Но ако хапна нещо малко, зеленчуково и мазно, тогава имам много енергия. Получава се нещо като циклично хранене, само че си ям през деня.

Освен това опитах тези дни да мина на по-растително хранене, защото нямах месо и ме мързеше да пазарувам и да готвя - спуках се да ям кашкавал, ядки, зеленчук и яйца, но едвам се нахраних. Направо умрях от глад. А онзи ден бях само на ядки и кокосово мляко и сирене за вечеря. Още се захранвам с едно свинско - направо бях озверяла. Просто имам нужда от повече протеин, но не бива да е сутрин, най-добре след 14ч. Преди това нещо леко.

Другото, което забелязах, е, че мазнините най-лесно се увеличават със зеленчуци - намалявате протеина, увеличавате салатата и обливате обилно със зехтин да е сочна. Тогава май се докарва кетогенна порция. И също, че млечните наистина ми пречат на отслабването, освен ако са супер мазни (масло, маскарпоне) и че не всяка заквасена сметана е еднаква - Пилос от Лидл ми действа добре, а българските - не. От тях задържам вода, а от Пилос не.  newsm78 Може би в нашите има нишесте. Понеже мин. седмица изядох доста пилоска сметана и днес си взех наша от кварталния магазин - има отчетлив нишестян вкус.  Sick

# 528
Пилоската сметана стои по-течна, макар че наистина на вкус е страхотна. А българските са доста по-гъсти, така че и аз се чудя как е постигнат този ефект Thinking Напоследък, от месеци вече, купувам само Пилос и се надявам да не я развалят... Но и Пилоската е произведена в България.

# 529
Шоки, благодаря за съветите и лекцията на Роуздейл! Hug
Aglikka, мерси за споделеното! Hug
Вашият опит определено ще ми е от полза. Мисля да си записвам какво ям.
Хубаво е когато човек е наясно вече от коя храна как се чувства. Надявам се и при мене да настъпи скоро този момент.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2013, 21:59 от Bibita

# 530
Искам да споделя една чудесна рецепта за вкусен "десерт", ама изцяло натурален!  Laughing С него си вдигам мазнините за деня, а е чудесен завършек на вкусна вечеря. Слагам кисело мляко на око (около 200 грама, аз ям домашно, смес от краве и биволско). Затоплям към 10 грама какаово масло, за да се втечни. Може да сложите и повече какаово масло, аз пробвах даже да смеся какаово и кокосово, но само с какаовото според мен се получава по-вкусно. Сипвам течното масло при киселото мляко и разбърквам хубаво всичко за десетина секунди. Разтопеното какаово масло се втвърдява от студеното кисело мляко, обаче понеже сте го бъркали се получава млечна смес, с мънички парченца какаово масло и аромат на шоколад. Слагам една ванилийка и цялото това чудо има вкус (а и консистенция) като на сладолед Страчетела!  Crazy Като сложа две ванилийки започвам да усещам вкус на мляко с бисквити. Разкошно е, дори не е подсладено, а ароматът на какаовото масло и ванилията са напълно достатъчни. Понякога пъхам купичката с "десерта" във фризера за около час и като го извадя и разбъркам е с консистенцията на сладолед тип йогурт.

# 531
  • София
Баничка, впиши рецептата в другата тема, страхотна е и не си струва да се загуби из темите   bouquet

От година ми се мотае едно какаово масло и ще пробвам тази рецепта.

# 532
  • SA
Колко много сте писали днес, момичета! Едвам успях да ви изчета.
Краси не знам дали още чете в темата, но ми се искаше да отговоря на вьпроса й за разликата между кетоза и кетоацидоза. ( дано да не е досадно за някой  Embarassed).
На пьрво място, кетотелата ( а това са бета-хидрокси-бутират, ацетоацетат и ацетон) не се произвеждат в тялото като някакьв отпадьчен, или токсичен продукт. Те се произвеждат в организма в случаите, когато се регистрира глад, поради различни приини( реално това се случва при всички диети, при които има ограничение на храната - гладуване с плодове по Лидия Ковачева, диети с броене на калории, зелеви супи, кленов сироп... и мн.др.). И те са алтернативен източник на енергия за тялото, когато има недостиг на глюкоза. Всьщност, както се оказва, те са дори предпочитаният източник на енергия ( особено за мозька). Когато тялото изпитва глад, то започва да разгражда собствените си запаси от триглицериди, натрупани в мастните депа. Сьответно тези триглицериди се разграждат до глицерол и свободни мастни киселини. Мастните киселини се разграждат в цикьла на бета-окислението до ацетил-КоА. Този ацетилКоА би могьл да се включи в цикьла на Кребс и от него да се извлече енергия. Но в сьстояния на глад, той се насочва кьм синтеза на кето-тела. Това едва ли е случайно ( всьщност процесите в нашето тяло са просто сьвьршено регулирани, когато говорим за здраво тяло, а не при болестни сьстояния  Peace). Кето-телата са много добьр източник на енергия за почти всички тькани и органи. Много малко са структурите в човешкото тяло, които зависят изцяло от глюкозата. И техните нужди сьс сигурност са обезпечени, дори и да липсва глюкоза в храната, тьй като от глицерола, който се получава при разграждането на триглицеридите, обикновено се трансформира в глюкоза.
И относно разликите между кетоза и кетоацидоза по отношение на кетоните - сходството между тях може да се оприличи сьс сходството между крьвната захар при здрав човек и такьв с диабет. Диабетната кетоацидоза е сьстояние, при което в крьвта има големи количества глюкоза, но поради липса на инсулин, тя не може да проникне в клетките и да се използва за енергия. Клетките сьответно гладуват и тези сигнали са повод за производство на друг енергиен източник за тялото- кетони. Тези хора обаче- едно, че не са адаптирани кьм използването на кетони, второ, супер високите нива на крьвната захар сьздават допьлнителни нарушения- като изльчвнето на големи количества вода с урината и сьответно обезводняване на тялото, и трето- липсва инсулин, поради което синтезата на кетотела става неконтролируема - т.е. - образуват се големи количества от тях, които променят киселинното сьстояние на крьвта и водят до животозастрашаващи сьстояния. Това никога не би могло да се случи с човек, чийто панкреас произвежда нормално инсулин.
Така че, каква е разликата - ами кетоацидозата е болестно сьстояние. Хранителната кетоза е физиологично сьстояние, при което тялото произвежда нормален енергиен субстрат, алтернативен на глюкозата. И дори предпочитан от мозька.
Кетозата за мен е нормално сьстояние, при което тялото функционира с пьлен капацитет. То трудно се постига сьс сьвременния начин на хранене- дори еднократно хапване на нещо сладко, ни извежда от кетоза. А както и Шоки е отбелязала - кетозата не е задьлжителна за поддьржане на нормално тегло и добро здраве. Но пак ще повторя- за мен кетозата - това е Зоната ( така както Сиьрс я е описал) и обичам да пребивавам в нея.  Simple Smile

Последна редакция: ср, 25 сеп 2013, 23:33 от kameloth

# 533
Цитат
Клетките стават инсулиноворезистентни, защото се опитват да се защитят от токсичното въздействие на повишения инсулин. Те намаляват активността на рецепторите си и броя рецептори, за да не трябва непрекъснато да „слушат” тези вредни сигнали. Все едно, че свири шумна, неприятна музика и искате да намалите звука.

Цитат
Добре известен факт е, че циркулиращият в организма инсулин причинява натрупване на плака. Не са знаели защо, но сега знаем, че инсулинът причинява пролиферация на ендотела. Това е първата стъпка от възникването на тумор – ендотелен тумор.Споменах, че инсулинът повишава клетъчната пролиферация. Какво означава това по отношение на рака? Ускорява развитието му. И има няколко доста солидни проучвания, показващи, че сред факторите, които най-силно се свързват с рака на гърдата и дебелото черво, са нивата на инсулин.

Цитат
На всеки етап от процеса инсулинът причинява сърдечносъдови заболявания. Той изпълва организма с плака, свива артериите, стимулира симпатиковата нервна система, повишава адхезивната способност на тромбоцитите и съсирваемостта на кръвта.

Цитат
Инсулинът е един от първите хормони, възникнали при който и да било организъм, и както споменах във връзка с генетиката, развитието е ставало чрез надграждане. Затова всички останали хормони в организма ни всъщност са изградени върху инсулина. С други думи, инсулинът контролира хормона на растежа.

Цитат
В организма няма хормон, който да не се влияе от инсулина или направо да не се контролира от него.

От лекцията на Розудейл. Благодаря ти, Шоки!   bouquet

# 534
Роуздейл казва, че е хубаво с омега-3 да се приема и вит. Е.
Какви количества са препоръчителни?

# 535
Здравейте,
И аз едвам ви изчетох , много постове, полезна информация !  bouquet

Имам следният въпрос - колко въглени има в следното нещо -
 200 гр. сметана 30%;
около 20 гр. шоколад - 85%;
малко кокосови стърготини
шепа лешници - на малки парченца
... плюс 1 ч.л. захар. Crossing Arms  Whistling

За опъпчването - мога да споделя при мъжа ми как беше - преди като се хранеше по стандартите - всеизвестната хранителна пирамида, винаги е имал много пъпки, особено по гърба. Сега вече като мина от известно време на НВХ, определено има разлика!
Пи мен също - аз не зная вие какви кремове за лице ползвате, аз изобщо мога и да не слагам. Само сутрин, след като се измия с вода, че иначе ми се опъва кожата. Преди кожата ми беше винаги много суха, на тялото , на лицето с моите вегет. залитания. Rolling Eyes

# 536
  • В Балкана
Лурдес, нали си имам хубаво калкулаторче  Mr. Green

Скрит текст:
Ако мерките са верни:

заквасена сметана Ел Би   200
шоколад Хейди 85%   20
кокосови стърготини, пълномаслени   15
Лешници   20
Захар   10

977к. П 9.5 гр., М 94.1 гр., В 23.9 гр.
П 4%, М 87 %, В 10 %

Ако захарта я нямаше, въглените щяха да са 13.9 гр.

# 537
Вегетарианската храна е много лошо нещо. Бързо всички да се изповядат тук и да се разкаят, ако имат грешни мисли да не ядат месо всеки божи ден по няколко пъти.  Twisted Evil
Аз съм първата. Простете, че се засищам прекрасно с кашкавал, краве масло, козе, овче сирене, моцарела, заквасена сметана и т.н. Опитвам да се сприятеля и със зехтина. Кокосово масло никога не съм яла.
Бъдете здрави!!! И телом, и духом!

# 538
Вегетарианската храна е много лошо нещо. Бързо всички да се изповядат тук и да се разкаят, ако имат грешни мисли да не ядат месо всеки божи ден по няколко пъти.  Twisted Evil
Когато имам грешни мисли, бързо ги прогонвам с някоя скумрия Mr. Green

Скрит текст:
От време на време си проверявам менютата във фитдей, да видя как се движа. Това е за вчера:

Grams   Calories   %-Cals   
Calories                1,812
Fat                        140.2      1,236        68%
Saturated                83.9         734        41%
Polyunsaturated       9.2           82          5%
Monounsaturated   35.3         315        17%
Carbohydrate          31.8        115          6%
Dietary Fiber          12.3
Protein                  113.2       460          25%
Alcohol                  0.0                           0,0%

# 539
  • В Балкана

Аз пък съм първата, която ще се разкае, че яде всеки божи ден. Когато емоционалното го пратя по дяволите. Ако има изпечено и за закуска. Mr. Green Да не кажа и че си пека сутрин, за да имам за целия ден.. И най- ми е леко от месото - свинското, ъф корс.  Mr. Green Пък най-обичам еленски бут и пастърма, и суджук - домашниииии. Ама няма.. И по този повод ще правя и аз пастърма, та вие, които сте я правили - Гали и Вив, от къде взехте месо - от някой домашен двор, производител, месарски магазин или верига?  Laughing

И благодаря за преводите на Шоки, Kameloth и Yulinga!!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт