ВМ-НВХ, част 64

• 37 270
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
Гале, ти си за разстрел направо, как не го разбра досега?
 Hug

извинете ама май малко съм  Joy
Hug
Хуморът ми е особен на моменти, моля да бъда извинена  Praynig
За храната се ръководя от лични вкусови предпочитания и усещания. Не агитирам никого да яде или не яде нещо.  Laughing
За раждането на нивата, което се е случвало в действителност, също се шегувах. Embarassed Не желая да се връщам в онези времена. И в никакви други времена не желая да пребивавам и да въздишам по нещо отминало и може би несъществувало.

# 571
Аз съм чела (у някои от авторите, които следя, макар че сега не помня кой), че жените в недокоснати от цивилизацията места, т.е. с традиционното хранене и начин на живот, раждат далеч по-бързо и лесно, с много по-малко болка. И като причина се изтъкваше достатъчният прием на вит. К2 и оттам правилното развитие на таза (недостиг на К2 води до тясна челюст и криви зъби - това го има при страшно много хора в днешно време, но сигурно води и до недостатъчно добре развит таз). Сигурно не е само този фактор, а изобщо традиционната храна.

# 572
  • SA
Аз тези дни само ви догонвам с четене, та не ми стана много ясно защо се засегна Гали.  newsm78
Харесаха ми много последните разсьждения на Шоки за храните, храненето на инуитите... Горе-долу такова е и моето виждане по тези вьпроси. Според мен най-важните групи храни за здравословното хранене са месото ( вьв всички негови видове , вкл. вьтрешности), яйцата и зеленчуците. Млечни - да, подходящи са за режима, но и преди сьм писала, че за мен те не са абсолютно необходима храна за хора ( и всякакви бозайници) , надхвьрлили кьрмаческа вьзраст. Те не случайно сьздават многобройни проблеми сред голяма част от хората - било заради дефицит на ензима лактаза в червата, чиято активност намалява с вьзрастта при голям брой хора; било заради алергии кьм протеина на млякото. В това отношение ми наподобяват на зьрнените храни. Понасят се от част от хората, сьздават здравословни проблеми сред немалка част от хората, човек може да се нахрани с тях и да сьществува дьлги години, ядейки основно тях. Но просто те не са оптимална храна и не са храната, която е била естествена за човек в неговата еволюция.
Разбира се, изобщо не твьрдя, че абсолютно всеки ден, задьлжително трябва да се яде месо, на всяка цена. Когато човек се храни по този начин цял живот, естествено е да има дни, в които се чувства по-гладен, по една, или друга причина и да яде повече; както и дни, в които просто да не му се яде( пак по различни причини) и да изкара на някоя зеленчукова салата, тиква и такива неща, с някое яйчице например. Поне аз не гледам на храненето като някакво задьлжение, ям каквото ми се яде, от нещата, с което в дадения момент разполагам. Вчера пьтувахме цял ден и не ядох почти нищо, не почувствах и особен глад. Уви , по обед спряхме в МакДоналдс, кьдето друго освен кафе, не си купувам. Единствено привечер хапнах малко риба. Тази сутрин обаче започнах деня с две агнешки пьржолки и кафе с кокосово мляко. Все още не сьм огладняла, но вероятно и следобед ще похапна от пьржолите ( има и свински, а и пилешко и едни страхотни кюфтета от агнешки черен дроб , обвити с ципа с много мазнинка  Simple Smile)
Шоки, обяснението за кето-телата, ако ще го слагаш на 1 страница, ще взема малко да го преработя.  Embarassed

# 573
Кам, няма такова нещо  Laughing Аз въобще не се засягам от написани думи. Всеки има право на мнение и аз го уважавам.

# 574
тези дни работя от вкъщи (и затова ви тормозя толкова  Mr. Green)
и си смених храненето
дъъълга и стабилна закуско-обяд
вечерта само малко мезе и до там

# 575
Момичета, ако много ви се яде сладко, какво правите?
Сигурно при вас отдавна този момент не същещствува, но все пак сигурно помните как сте се справяли тогава.
Не съм се изследвала за ИР, нямам типичните симптоми, просто хвана ли нещо сладко, после ми се иска и още и така мога да не спра цял ден. Роуздейл пише, че при такива случаи давал по няколко грама глутамин на пациентите си. Глутамин мислих още преди да си поръчам от iHerb, но сега ще го направя. Проблемът е, че ще отнеме около 2 седм. докато дойде. Дайте съвет какво да правя? Вечер особено ми се засилва желанието за сладко и всякаква друга храна ми изглежда абсолютно невкусна и нежелана в този момент.

И за вит. Е да питам пак - в какви дози е препоръчително да се приема заедно с омега-3?

Последна редакция: чт, 26 сеп 2013, 15:25 от Bibita

# 576
Лурдес, за калории и състав на храните гледам тук, има почти всички храни.
http://www.bb-team.org/hrani

# 577
  • SA
Bibita , аз преди време си забьрквах кофичка заквасена сметана с много какао и половин чаена льжичка мед. Половината от тази смес ми задоволяваше нуждата от нещо сладко. Сьщо така сьм яла някоя льжица сусамов тахан, или фьстьчено масло. Всьщност зависи и какво точно обичаш. На мен силно шоколадовия вкус ми е любим.
Ако обаче системно ти се яде сладко вечер, то е добре да прецениш дали ядеш достатьчно храна през деня, защото е вьзможно просто да си гладна и тялото ти да сигнализира това. Ако пьк е просто някаква психическа зависимост, то за известно време може да си приготвяш някой режимен десерт, по твой вкус. С времето тази нужда от сладки неща ще намалее и изчезне.
Днес се зачетох в статията на д-р Рон Роуздейл, която Шоки публикува наскоро. Чела сьм я много, много отдавна в сайта на Меркола, но отново си припомних колко ценна информация сьдьржа, при това обяснена много достьпно. Мислех си как всички факти относно инсулина, вьглехидратите и ролята им за голяма част от заболяванията на цивилизацията, които днес все още звучат шокиращо за повечето хора, са били сьс сигурност известни преди минимум 15-20 години... Ако някой е пропуснал тази статия, то горещо я препорьчвам!  Peace

# 578
Прочетох статията   за огромния труд и за това, че всичко ни се дава наготово   Но тези абзаци малко ме пообъркаха  
Цитат
Мазнините в хранителния режим

Смятам, че би трябвало да използвате мазнините като основен източник на енергия, а те са сравнително неутрални от гледна точка на киселинност или алкалност. Общо взето, над 50 процента от калориите следва да идват от мазнини, но не от наситени мазнини. Сега, като стигнахме до мазнините…
Цитат
Моята гледна точка за мазнините е, че ако лекувам пациент, който като цяло страда от хиперинсулинемия или има наднормено тегло, искам той да спазва диета с ниско съдържание на наситени мазнини, защото по-голямата част от мазнините, които тялото му складира, са наситени. Когато инсулинът му се понижи и той е в състояние да започне да освобождава триглицериди от мастните си запаси, за да ги изгаря, мазнините, които ще освобождава в най-голяма степен, ще бъдат наситени. Затова не е препоръчително да приема още с храната.
Повечето от нас разполагат с достатъчно наситени мазнини, че да ни стигнат до края на живота ни. Наистина. Клетъчните ви мембрани изискват баланс от наситени и полиненаситени мазнини и именно този баланс определя флуидността. Както споменах, клетките ви могат да станат свръхфлуидни, ако не разполагат с наситени мазнини.
Цитат
Наситените мазнини са твърди. Можем да направим така, че да си набавяме мазнините, които трябва да приемаме с храната, най-вече от ядките. Те са превъзходна храна, защото мазнини им са предимно мононенаситени. Основният ви източник на енергия в идеалния случай би бил най-вече от мононенаситени мазнини. Това е добър компромис. Те не са есенциални, но са по-течни. Организмът ви може да ги оползотвори много добре като източник на енергия.
Цитат
Хранените със зърно животни произвеждат наситени мазнини от зърнените храни. В природата наситените мазнини се срещат в много малка степен. Там има много малко наситени мазнини. Ако говорим за храненето в палеолита, тогава хората не са консумирали наситени мазнини. Храненето с наситени мазнини е новост за човечеството. Създали сме хранителен режим с наситени мазнини, като сме хранили животните със зърно. Можете да гледате на наситените мазнини като на второ поколение въглехидрати.
Особено последното изречение...

# 579
  • SA
Yoya, тя Шоки още с публикуването на статията писа за по-различното схващане на д-р Роуздейл за наситените мазнини. Все пак трябва да се има предвид и факта, че тази лекция е изнесена преди 15 години. А и разбира се, всеки лекар от ранга на Роуздейл може да си има свое становище по вьпроса. Като цяло, аз сьщо намирам известна логика в доводите му. Животните, хранени сьс зьрно, които масово се консумират днес наистина сьдьржат далеч повече наситени мазнини, отколкото раслите в естествена среда диви животни, хранещи се с естествената си храна. Те едно, че не натрупват толкова много мазнини, второ сьдьржат много повече мононенаситени и омега-3 мазнини. Затова и като оптимален вариант на нашия режим се препорьчва консумирането на животни, отглеждани на пасища. Това обаче по обясними причини, не е достьпно за всеки. Наситените мазнини не са вредни за тялото - то само складира излишната си енергия точно под формата на наситени мазнини. И при отслабване, губейки мазнини, то използва точно тези наситени мазнини за енергия. Следователно, приемането на по-голямо количество наситени мазнини с храната, евентуално би могло да забави отслабването и загубата на собствените такива. Но не и да навреди. Поне такова е моето лично мнение. Винаги оценявам информацията, която ми носи дадена статия ( стига да се основава на реални доводи), независимо, че е вьзможно да не сьм сьгласна с автора по всички вьпроси.  Simple Smile

Последна редакция: чт, 26 сеп 2013, 16:46 от kameloth

# 580
Наситените мазнини не са вредни за тялото - то само складира излишната си енергия точно под формата на наситени мазнини. И при отслабване, губейки мазнини, то използва точно тези наситени мазнини за енергия. Следователно, приемането на по-голямо количество наситени мазнини с храната, евентуално би могло да забави отслабването и загубата на собствените такива. Но не и да навреди. Поне такова е моето лично мнение. Винаги оценявам информацията, която ми носи дадена статия ( стига да се основава на реални доводи), независимо, че е вьзможно да не сьм сьгласна с автора по всички вьпроси.  Simple Smile
Има резон в обяснението ти, благодаря  Hug

# 581
Лурдес, нали си имам хубаво калкулаторче  Mr. Green

Скрит текст:
Ако мерките са верни:

заквасена сметана Ел Би   200
шоколад Хейди 85%   20
кокосови стърготини, пълномаслени   15
Лешници   20
Захар   10

977к. П 9.5 гр., М 94.1 гр., В 23.9 гр.
П 4%, М 87 %, В 10 %

Ако захарта я нямаше, въглените щяха да са 13.9 гр.

Благодаря ти! Peace
Леми, Peace

# 582
Yoya, права си да реагираш на тези пасажи. И аз реагирах, а и очаквах да има учудване, затова направих уточнението в началото - текста в син курсив Wink А иначе Камелот е обяснила съвсем точно нещата. От една страна това е лекция, изнесена преди доста години. Може самият Роуздейл вече да си е променил мнението, както е направил и Кордейн (отначало отрича наситените мазнини, а вече ги приема). Има логика и в казаното от Роуздейл, той се обосновава. Не знам дали е прав, нещата трябва да се видят на практика, защото ми се струва, че теоретизира. Но знам, че много хора например в Швеция наблягат най-много на маслото, когато започнат НВ-ВМХ, а също така ядат и доста сметана и кашкавал. Това са наситени мазнини. Разбира се, ползват и зехтин, но в по-малка степен, мисля. И не мисля, че това разпределение на мазнините в храната им влияе негативно. Но може да се пробва вариантът, който предлага Роуздейл, т.е. да се набляга на зехтина, авокадото, маслините - те са източниците на олеинова киселина. Обаче освен това Гари Тобс пише, че стеариновата киселина в свинското, агнешкото, телешкото също се трансформира от човешкия организъм до олеинова Wink А и по начало мазнините в свинското, агнешкото, телешкото, яйцата са 51% мононенаситени (именно олеинова киселина). Така че няма страшно, поне според мен, да се яде нормално количество месо, също да се ядат яйца. Но например може иначе да наблягаш на салати със зехтин вместо на задушени с масло зеленчуци. Или пък да пробваш и двата варианта за определено време, например по месец.

Да кажа защо всъщност влязох в темата: има ново проучване (в Индия е направено), което показва, че прием на вит. Д плюс калций подобрява функцията на панкреаса и кръвната захар на гладно при хора, нестрадащи от диабет (т.е. здрави - не пише да са имали ИР), но с дефицит на вит. Д. Ето резюмето на статията: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24014012

Последна редакция: чт, 26 сеп 2013, 18:27 от Cioccolata

# 583
Шоки, викаш сега освен витамин Д да мятаме и калция?  Laughing

Някой по-назад пита за витамин Е. Аз пих по едно време 3-4 месеца по 1 таблетка дневно от 100 мг  - препоръчителна дневна доза. Иначе за лечение изписват дози от порядък 200-300-400 мг, но само по лекарска преценка.
Началото на годината май беше, взех пак на същата фирма таблетки и сега пише, че една таблетка съдържа 67 мг витамин Е - препоръчителна дневна доза.
Честно казано, не знаех дали да пия всеки ден и четейки в нета реших, че ще пия само втората половина на цикъла. Не съм се консултирала с доктор.

# 584
Абе, аз съм против прием на калций на таблетки. Мисля, че с храната се набавя достатъчно. Дори и да не се консумират никакви млечни, пак може от растителни източници да се набави. Освен това съм казвала за яйчените черупки и за рибните консерви - те са добър източник на калций (консервите са източник, защото рибата се яде с костите). Но ако се ядат дори по малко млечни, може да се набави необходимият калций. Освен това когато се приема вит. Д, се усвоява повече калций от храната, така че не е необходим такъв висок прием на млечни храни.

Bibita, на мен не ми се е прияждало сладко много отдавна. Но когато ми се прияде шоколад (това ми се прияжда на мен), тогава обикновено просто си купувам и хапвам Embarassed Не е често, слава богу. А иначе друг вариант е да си забъркам нещо с какао - кисело мляко, сметана, цедено мляко - имаш варианти. Може да се сложи и допълнително мазнина (аз слагам кокосово масло или тахан), може и ядки. Става превъзходно.

Но също мога да те посъветвам да си хапнеш в такъв момент или тахан, или фъстъчено масло, или обикновено масло. Не знам доколко ще помогне, но може да се опита Embarassed А друг вариант е да се опиташ да си намериш някаква ангажираща мислите работа.

Общи условия

Активация на акаунт