Колко ви струва храната на месец у дома?

• 105 740
  • 1 880
  •   1
Отговори
# 150
Двама възрастни и две не много яшни деца:

.....

Грубо - 230лв
Готвя всеки ден, и даже ни остава храна.
Как ги докарвате тия 1000лв, не знам!

Прегледах го този списък  и има моменти които не ми се вързват.
Освен ако този списък не е само за вечерните хранения и почивните дни. Макар че също няма как при мен да се получи тази сметка за изхранване на 4 членно семейство  3 пъти на ден седем дена . Пет кг месо ( средно по 1,250 на месец ! ) за 5 вечери и още 4 храненията почивните дни как да стане  newsm78. Иначе може при вас да се компенсира с зеленчуци. Обаче вие давате 25 лева месечно. С картофи от 1,20 , да не упоменаваме цените на другите другите зеленчуци за готвене, ами пресните- домати краставици. Тези 25 лева за мен са за седмица.

пп: забелязвам тук-там "имам ящен мъж", уж за оправдание, че се харчи повече за храна, а всъщност си личи гордост от това, че отглеждаш лакомо прасе. Не е добре мъжът да яде като прасе и да прилича на прасе. Какво е това кило мръвки на вечеря, ужас!

и защо постоянно в темата се намеква че хора които се хранят добре се хранят като прасета и са дебели. има хора с добър метаболизъм ( искренно им завиждам ) които се хранят не само с домати и сирене и не са с конструкция на прасета. Тиийнейджърите са съвзем друга тема също . главата им постоянно е навряна в хладилника а са клощани . Килото мръвка която купите като го сготвите има фира от него остават с извинение 800 грама което са по 200 грама готвено месо на човек. ако са двама големи и двама тиийнейджъри на 13 и 16 години  дори си мисля че няма да стигне и майката ще трябва да се откаже доброволно от порцията си.

# 151
  • София
Моя ящен мъж съм го показвала, даже по шкембе. Всички казаха, че това шкембе не може да се нарече.
Не едно кило, но 300-400 гр месо може да омете.
Между другото, не мога да намеря свястна свежа скумрия от месеци. Или трябва специално да търся рибарски магазин.
Плодовете и някои зеленчуци май въобще не ги сложих в сметката, защото ги взимам от един ПЗ, където не ми дават бележки. А си оставям по 5 лева там...
Месо /баш месо - вратни пържоли свински/ правим един път в седмицата.

Ние пазаруваме всяка вечер за по 10-15 лв.
Според мен, в 20 лв могат да се сместят и разни екстри като половин кило сьомга.
Това прави 600 лв на месец.

1000 лв според мен са с алкохол и мезета.

Последна редакция: вт, 17 сеп 2013, 10:13 от L'Agent

# 152
  • София
Сумата 1000 лв.  ooooh! ме провокира да се замисля и да посмятам малко - както и да го въртя го докарваме около 500-600 лв. за двама неящни възрастни и за две злояди деца. Тук не влизат моите цигари - ок. 100 лв., джобни за обяд за мен и мъжа ми (не знам колко са Thinking), стола в у-ще - 70, детската кухня - 30, вечеря навън - 1 път седмично... иначе сигурно и ние бихме докарали 1000 . Направо съм потресена колко пари даваме за храна - мисля да направя орязване на покупките.
В детайли нещата изглеждат така:
1. Хляб - 30 х1,50 = 45
2. Млечни (от млечния пункт до нас) - кис. мляко - 30х0,8 = 24, пр.мляко - 15х1,8 = 27, масло - 1 кг =13, сирене - 5х8=40, кашкавал - 1 = 13, извара 2х3=6, други деликатесни - ок. 15 - общо - 138,00 лв.
3. Месо (1-2 пъти годишно зареждаме фризера с телешко, свинско и кайма от позната ферма) - средно ок. 50 лв./мес., пилешко - макс - 1 кг - ок. 10 - общо - 60,00 лв.
4. Зеленчуци + зелени подправки - около 40,00 лв.
5. Плодове - ок. 40 лв.
6. Варива - боб - 1 кг - 5, леща - 1  - 4, ориз - 1 - 2,5, паста - 15 - общо - 26,50 лв.
7. Брашно - 2 х1,5 = 3, захар - 2х2,50=5, олио 1- 3,50, зехтин 0,5л - 7 - общо - 18,50
8. Мед - 2х8 = 16
9. Кафе - ок. 1 кг - 45 лв.
10. Овесени ядки, корнфлейкс - 10
11. Сурови ядки (пека си ги вкъщи) - 20,00
12. Сосове/горчици/каперси/подобни - 15,00
13. Сладкарски изделия (наложила съм рестриктивен режим, но все пак Embarassed) - 15,00
14. Разни подправки - 5,00 лв.
15. Консерви - (от миналата година спрях да купувам готови неща с неизяснено съдържание и си правя домашни) - да кажем, че съм дала 100 лв. за продукти:12 мес. - ок. 9,00 лв.
16. Вино - купуваме от приятел вносител - ок. 60,00 лв.
ОБЩО - 563,00 лв.
изпуснала съм яйца - 30х0,3 - 9,00 лв. и маслини около 10,00 лв.

Риба, рибни, колбаси, безалкохолни и сокове - не купуваме.

# 153
  • София
Месечно в супермаркета оставяме между 850 и 1000лв. (следя ги от разпечатката на картата)
В тези суми влизат също и покупки на препарати, памперси, алкохол и безалкохолни.
Плодове и зеленчуци най-често купуваме от сергии на пазара, та не влизат в горната сума -нямам идея колко са newsm78.
Не купувам нищо еко или био!
Риби и морски деликатеси, обикновено взимаме от специализирани магазини -50лв на месец.
През деня се храним навън - отделен разход от около 400-450лв.
Ресторанти - през уикенда най-често за обяд по около 60-80лв на излизане.
През няколко месеца успяваме да излезем сами с ММ за вечеря - там сумите са по-големи (вечеря, бар, таксита), но пък много рядко се случва.

Ние сме 2 възрастни и 3 злояди деца.

# 154
  • София
Октомври месец, като влезе всичко в релси, ще седна и ще сметна на края на месеца какво е положението и ако още е актуална темата, ще пиша.

# 155
Много! Ей, на вчера в магазина отидоха за едното нищо 30 лева. Ми само сиренето ми беше близо 7 лева за няма и 450 грама, четири млека от по лев, брашно и прясно мляко....
Преди това мъжът ми е дал над 14 лева за 250 грама месо и килограм риба.

Картофи, боб- зрял и зелен, грах, домати, краставици, лук и яйца не купувам. Хляб почти не ядем, правя го у дома, когато ни се прииска.
Че то и да се стискаш, парите летят.

# 156
  • София
Абе аз много странно явление наблюдавам у нас.
Миналото лято, хем се стисках, обаче повече пари за храна отиваха.
Това лято, си позволявам малко по-скъпи неща, отиват по-малко пари.
Но това е вероятно защото не сме вкъщи през деня.

# 157
Между 600 и 1000 лв. отиват за храна, като зависи какво ядем и на какъв режим съм.
Около 200 лв. излиза седмичният пазар, но в него влизат и препарати и домакински потреби, а през седмицата се докупуват само пресни неща.
Купувам определени храни - зеленчуци, плодове, пилешко месо и рядко свинско или телешко, риба, млечни произведения, чист/предимно черен шоколад и варива. Алкохол, газирани напитки и сладкиши не пазарувам. Аз се храня навън на обяд и не броя излизанията по заведенията.
Храна пазарувам за мен, двете ми деца и кучето /ама тя си има твърд разход за храна - около 10 лв. на седмица/.
Някой спомена сьомга - не обичам, но пък розова сельодка мога да ям до припадък. Sunglasses
И относно връзката с многото храна и килограмите - откакто повече от година ям повече и често, без да се превивам от глад, свалих над 10 кг. Преди си ходих все гладна и дебела.

# 158
Това за мъжът-прасе беше грубо.
Моят хапва доста и без да е започнал да грухти. Просто работи също по много и все физическа работа. Няма да се нахрани с печени краставици.
Сега и аз като Човечето ли да пускам доказателствен материал.

Да не говорим за заблудата, че от месото задължително се пълнее.

# 159
  • София
Недей, вярваме ти.
Освен това съм виждала какво представлява количка на дебело семейство във супера - ами вътре има неща, към които даже не посягам, в количества, които не мога да си представя.
Като две големи бутилки газирано с подсладител. Брр.

# 160
  • Пловдив
Аз да ви пусна снимки на децата ... Щото големите двама си ядат стабилно, порция за възрастен мъж. Пък не са даже пухкави или заоблени, просто слаби деца.

# 161
  • София
Двама възрастни и две не много яшни деца:

Месо- пилешко, свинско, риба - около 5кг по 8лв--> 40лв
Млечни продукти- кисело, мляко, прясно мляко, сирене, извара, кашкавал,  - 6л домашно мляко на седмица по 1.2о-->29лв, 3кг сирене по7лв--> 21лв, 1кг кашкавал- 12лв
Варива- ориз - 1кг, боб - 1кг, леща, макарони, спагети; -- > 8лв
Тестени изделия- брашно- 3кг, хляб - 25бр --> 30лв
Колбаси- салами, луканки, пушени и сушени меса; - не купуваме никакви
Консерви- домати, пипер, краставички, лютеница, кетчуп, риба тон, русенско варено, сладка, компоти;---от тези само кетчуп - 1 шише - 5лв
Плодове -->15лв
Зеленчуци -->25лв
Деликатеси- маринована риба, салати, хайвер, пастет; - не
Бисквити, шоколад, слънчоглед -->10лв
Яйца - 40бр по 20ст --> 8лв
Безалкохолно, мин. вода (без алкохол и цигари);  - не
Кафе смляно, на зърна, чай; - 10лв
Други пакетирани продукти- сол, захар, олио, оцет, балсамико, зехтин; - 20лв

Грубо - 230лв
Готвя всеки ден, и даже ни остава храна.
Как ги докарвате тия 1000лв, не знам!

Мисля, че си близо до сметките, но малко по-нагоре. Вкъщи се дават повече пари за подчертаните неща от мен.
Дори по една диня, да се вземе на ден са ти 2-3 лева, което /тъй като вкъщи се хапват плодове всеки ден/ са 50-60 лв на месец. Говорим, ако купуваме само диня. За друго разнообразие, съответно се дават повече пари.
Зеленчуците : 1 кг домати се изяждат на ден, защото аз ги ползвам и за готвене, освен в суров вид, отделно краставици, лук, спанак, карфиол, зеле и т.н. стават далеч над 25 лв на месец.
И варивата изобщо не мога да кажа, че са 8 лв. При нас абсурд. Поне два пъти месечно се правят спагети, картофи поне 2 пъти седмично, ориз, боб, леща и айде....
За месото не ми се говори направо. Аз не мога да го докарам до 5кг на месец. Винаги е в повече.

# 162
Около 1000 лева - толкова оставяме в къщи за перо "покупки", което включва обаче и други покупки - салфетки, препарат за миялната... всичко, което се продава в хранителните магазини. Не включва обаче плодовете и зеленчуците, които купувам от пазаря и не включва кока - колата и вино/бира, които пазаруваме ежедневно според настроението. Не включва и хапването навън или храната на работа.
Не съм добра домакиня, не мога да превърна от килограм зеленчуци чудна манджа за два дни. Или от пликче ориз или боб една вечеря и един обяд. У дома общо взето нещата изглеждат така:
Вечеря ( сядаме на масата заедно само вечер, през другото време сме на работа )
салата от пресни зелечуци ( кило домати и краставици са 2 - 3 лева, стигат за два пъти, значи 1.50)
пилешко на скара ( една тарелка от около 800 грама е 8 лева )
зеленчуци към пилешкото ( тиквичка, патладжан, чушка, домат на скара още към 2 лева)
хляб ( някаква маслинова питка или някоя друга малка глезотия от Пикадили 2 лева)
кен кока кола за мен - 1 лева
вино ( половин бутилка от десетина лева е 5 лв)
десерт (  тортичка, пастичка, сладкишче - тук отива цяло, и да не го изядем на вечеря, на сутринта има кой да мине през кухнята и да "омете" остатъците) - 7 лева

ОБЩО - 26,50.

Както и да го въртя по толкова излизат вечерите . А тук не съм смятала зехтина, оцет, сол, подправки, не съм смятала варианта да направя пилето с гъби и сметана примерно или някаква по- врътната салата или пък мезета. Просто който не можа да готви, му излиза значително по - скъпо.

# 163
аз снимки няма да пускам, но ще цитирам храните от касовата бележка от съботното ни пазаруване (цените ще обърна приблизително в лв)
бри 500гр - 8лв
кашкавал 545гр  - 8 лв
консерва херинга - 3.50
лимони 1бр - 1лв
извара 500гр - 4 лв
квасена сметана 500гр 34% - 4лв
течна сметана 500гр 40% - 4лв
грозде 500гр -2лв
свинско 2кг - 16лв
наденици 1кг - 10лв
пиле 1.4кг - 12лв
пр. мляко 1л - 1.6лв
зехтин 1л - 8лв
консерва печени чушки - 4лв
праз - 4.50лв
сух итал. салам за мезе, 200гр - 8лв
масло 500гр - 5лв
гъби 1кг - 6лв
домати 3кг - 6лв
зеле 2кг - 4лв
яйца, 20бр от своб. кокошки - 14лв
картофи 2кг - 4лв
хляб 1бр, 500гр - 4лв
-----------------------------
общо 140,6лв на седмица - вечеря и закуска за трима, обяд за един за 5 дни+ закуска, обяд, вечеря за трима за 2дни

в случая зеленчуците и плодовете не са кой знае колко, защото имаше останали у нас, а и не ги консумираме в големи количества
ето сега ще хвърлям грозде и праскови, на които моите се нахвърлят да купуват и после не ги ядат

и това е една стандартна седмица, в която не се взимат подправки, оцет, захар, брашно, ориз, лук, боб, консерви домати, ядки и подобни продукти за килера, защото просто не са свършили и има още
иначе и за тях отиват около 25лв
по принцип от такъв тип продукти се взима, когато свършат, защото магазинът ми е на 10км и планирането е важно, не е оправдано за нещо малко да се изминават 20км

препарати и др. домакински артикули май не са част от темата, въпреки че някои са ги включили
иначе и тяхната средна сума на месец е около 25лв

както и какво месо ще се взима за седмицата се решава на място в магазина според това кое на какви цени е съответната седмица
понякога е само риба и телешко
друг път само свинско или само пилешко

сладкиши, бонбони, безалкохолни не се купуват
единствено по готови сосове залитат моите, въпреки че правя и техните обикновено заминават в кофата след време
шоколад се взима рядко, макс по 1 черен за мен и 2 за тях от по 60% за тях на месец

# 164
violenzaa, по моето скромно мнение за плодове и зеленчуци, ако се ядат както си трябва- т.е. салата всеки ден, печени чушки, поне два вида плодове, си отиват около стотина и отгоре лева на месец.
До преди месец купувах домати и краставици- всеки ден по килограм- всеки по средно 1,50-2,00 лева; чушки през ден х 1,50; плодове всеки ден по 2-5 лева.....Всеки може да смята.
Микс ядки е около 23-25 лева за килограм. Четирима души го ядем за около седмица.
Просто е скъпо. Това е!

Общи условия

Активация на акаунт