Колко ви струва храната на месец у дома?

• 105 783
  • 1 880
  •   1
Отговори
# 405
Вилико, въпросът не е в полезността, а в това, кое излиза по-евтино.
С 500 гр. месо една манджа- дали гювеч, яхния или чорба ще нахранят едно четиричленно семейство, но я да видим с половинката пържоли за кого по-напред ще стигнат.

В събота правих риба- шаран-филе, цена за килограм 18,99. Купих за 25 лева и това стигна само за едно ядене на двама възрастни и две деца. Отделно правих задушени зеленчуци.
Ако бях правила рибена чорба щях да купя 350 гр риба.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2013, 11:35 от Касита

# 406
Вилико, въпросът не е в полезността, а в това, кое излиза по-евтино.
С 500 гр. месо една манджа- дали гювеч, яхния или чорба ще нахранят едно четиричленно семейство, но я да видим с половинката пържоли за кого по-напред ще стигнат.

В събота правих риба- шаран-филе, цена за килограм 18,99. Купих за 25 лева и това стигна само за едно ядене на двама възрастни и две деца. Отделно правих задушени зеленчуци.
Ако бях правила рибена чорба щях да купа 350 гр риба.
Именно.

# 407
Дафи - как я правиш картофената - защото на мен само доматите ми са повече от 1лв???
Готвя в малки количества, тъй като само аз и мъжа ми ядем - 3-4 картофа, 1 морков, 1 глава лук, 1-2 домата.... толкова излиза Simple Smile

# 408
Три пържоли са ми точно 5лв.
Но, Касита - аз не знаех, че темата е как да съкратим бюджета и как да се охраним.
Просто за мен ако сме вкъщи - се харчат повече пари за храна, отколкото когато сме на работа и прибавя дневните. Нали споделяме в темата...
Също така не мога два дена да храня сина с леща.

Оф, Дафи - дете ако нямаш - сметката е друга! Днес може и два картофа да ядеш - ама утре ще трябва и месо да добавиш!

# 409

П.П. REAL_WOMAN, какви лекарства пиеш?
За алергии.

# 410
Оооо, това е съвсем различно /щом имаш алергия/ Peace
Ние не се храним богато, не ме разбирайте погрешно. Напротив - и аз правя сметки и тн, но наистина - събота и неделя не мога да нареда по-малко от 30тина лв харч...

# 411
  • до най-прекрасния мъж
Вчерашното меню:
Два сандвича с луканкови пръчици и кашкавал - не повече от 1,50 лв. двата.
Обяд - боб яхния - не повече от 1,40 лв. (по принцип всичко е домашно, но с около 1/2 кг боб направих 7 порции - слагам го 2,50 лв + 2 лв. за домат, чушка и кромид) + една луканкова пръчица и хляб - да е станал 2,50 лв.
Вечеря - кюфтета по чирпански (взех 750 гр. кайма, сложих половината, 1 яйце, кило картофи, два домата, две чушки, лук, моркови) - за 6 лв направих 4 порции, значи 3 лв вечеря + хляб + шоколад за десерт - 5 лв.
Значи на нас с мъжа ми оклада за вчера ни е 9,00 лв. Той си върна и обяда, защото не е бил гладен. Но го пиша, въпреки че му го сложих за днес. От тези 9 лв. аз реално съм платила не повече от 5 лв, другото е бонус. Ето, така ми излиза сметката. Сега имам още 1 порция боб и две порции кюфтета. Довечера няма да готвя или ако готвя, ще е за утре.
И защо да не може едно дете да яде два дни леща? Нас как са ни хранили навремето? С една тава мусака карахме по 2 дни - тричленно семейство. Разнообразие винаги може да има, дори и една проста леща да е. С парче сирене, вече добавяш друга хранителна стойност. Или с парче наденица. Това ти оскъпява не повече от 0,50 ст на хранене, даже е много.

# 412
Ако бях правила рибена чорба щях да купя 350 гр риба.

Извинявай, но наистина ли даваш близо 20лв. за кг. шаран, пък бил той и филе?

# 413
Все едно да питаш "Наистина ли даваш за един калкан 100 лева, пък бил той и 3 кила?".  Laughing Ами толкова струва, толкова даваш. Другата опция е да не го ядеш.

# 414
Извини ме, но едно сандвиче с една пръчица - дори на мен не стига за нахранване.
Ако направя постно ядене - след два часа отново сме гладни. Виж - ако добавя наденица, салата, десерт, тогава сметката става друга.
За детето - няма да коментирам кой как си го храни. Аз не купувам нито био, нито само здравословни храни - но поне гледам да има разнообразие. Тоий е злояд и почти не яде месо - което налага да правя страхотни гимнастики и често за него правя нещо различно от нашето.
Също така за у-ще прибавям още храна - носи се в кутии.
Като направя един кекс - се изяжда на деня - за следобедна закуска с кисело мляко. А, да, млякото - по 3 кисели на ден купувам - не мога да кажа на детето - няма да ти купя, за да спестя.

Ето, събота мъжа ми направил 4 бутчета с картофи печени. Точно ни стигна - за обяд, като едното бутче остана - но се изяде в близките два часа. Към това имаше салата домати и краставици, хляб, мляко, сирене и шок.бисквити. А сме ниски и слаби...

# 415
Не се заяждам, но се учидух искрено, защото при повечето ми познати и при нас включително блатната риба е най-долу в предпочитанията. А в момента дори средиземноморската риба е или около тази цена или с 5-6 лв. надолу. Дори калканът е горе-долу толкова. Ама едно е да дадеш 25 лв. за кг калкан, друго е 20 лв. за кг шаран.

# 416
Прясната риба е лукс, за съжаление, дори и на морето. Ако искаме да се нахраним с нея, да уточня. Ако е не е само за мезе. За 4 души под 20-30 лева няма как да ти излезе.

# 417
...
Ето, събота мъжа ми направил 4 бутчета с картофи печени. Точно ни стигна - за обяд, като едното бутче остана - но се изяде в близките два часа. Към това имаше салата домати и краставици, хляб, мляко, сирене и шок.бисквити. А сме ниски и слаби...

Завиждам ви за метаболизма. Съвсем честно и искрено!  Hug

И моята дъщеря е злояда и не яде месо. Аз и викам че е вегетарианка.  Grinning
Гимнастиките са големи, но в някой моменти ми писва и я оставям да яде каквото иска, което понякога е нищо.
В общи линии от месото яде само кюфтета и то да изяде 1 максимум и риба, примерно половин малка скумрия.

# 418
Не се заяждам, но се учидух искрено, защото при повечето ми познати и при нас включително блатната риба е най-долу в предпочитанията. А в момента дори средиземноморската риба е или около тази цена или с 5-6 лв. надолу. Дори калканът е горе-долу толкова. Ама едно е да дадеш 25 лв. за кг калкан, друго е 20 лв. за кг шаран.

Калканът е 35 лева дори при рибарите в Шабла, ако въобще намериш, защото всичко се продава в открито море за Турция. Хубав калкан е от 4 килограма нагоре. Това от 25 е на калкана дядо му, замразен отдавна или по-вероятно т.нар. софийски калкан (рибарска шегичка, успешно прехвърлена по етикетите), т.е. ватос. Отвратителна риба, но на вид го докарва, само дето няма копчета.  Mr. Green
Един калкан в къщи се изяжда на едно сядане без никакъв проблем. Само да има.  Sunglasses Шаран обичат много хора, макар аз да не съм от тях. Но на един язовир ядох таранка и хич не беше лоша. А средиземноморската риба изобщо не я броя, ако ще без пари да е.

# 419
Давам да, wild poppy, защото обичаме шаран, ако и да е блатна риба. Има си начини на приготвяне, които да махнат от нея тинестия привкус, ако има такъв. Ето, при този последен шаран нямаше.

Вилико, не се прави на интересна /отново/. Въпросът не е да се охраним или да седим гладни. Въпросът е кое колко струва. А храната струва пари. Яденето на сухоежбина е по-скъпо от правенето на една супа. Факт. Как да ти го кажа инак- водата не чини колкото кило месо.

Общи условия

Активация на акаунт