Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІІ

• 46 496
  • 724
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Е, то харесването на картофа си е до дете,а не до типа схема на захранване. И първото ми дете като захравах не искаше картоф в началото, просто като видях смедих и дадох тиква.
Според мен картофа е по- мек от моркова, например, а и имам домашен и затова смятам, че за захранване е ок.
За авокадото - смятам, че не е традиционен за нашите ширини, затова не бих захранила с авокадо. Дори не му знам вкуса. Според мен трябва да храним децата си това, което ще ядат после.

# 151
  • Пловдив
вкъщи точно, след като захраних баткото с авокадо, то стана една от основните добавки към салатите Simple Smile
Намазано на филийка със сиренце отгоре пък ми е страшно любимо хранене Simple Smile
Мекотата на моркова зависи от това, колко време е приготвян Peace

# 152
Ние ядем такива неща, авокадо съм купувала от преди доста години и затова, когато го видях предложено за начало на захранването не ми се е сторило неприемливо, за разлика от пащърнак, макар че май е български зеленчук, но аз не съм го яла и не знам как изглежда.

# 153
Да, аз също не давам киноа, амарант, чия и т.н. защото не са част от нашето меню. И пащърнак по тази причина не съм давала, осъзнах, че съществува такъв зеленчук точно покрай захранването Simple Smile
Авокадо ние ядем от време на време затова и давам. Общо взето това му е хубавото на това за захранване, че даваш възможно най-много домашна храна, т.е. това, с което се храни цялото семейство.

# 154
Картофът като първа храна може да е малко по-труден за ядене, защото е лепкав, дечицата все още не могат да движат храната добре из устата си, понякога залепва на небцето... Та от тази гледна точка може би е по-добре да се започне с нещо друго.  Peace
Морковът е класика за начало, броколите също са удобни за ядене в началото, сега в сезонът на тиквата - и тя не е лош избор.  Simple Smile

# 155
  • София
Зелено човече, каква предварителна подготовка - предполагам имаш предвид да се информирам относно метода ЗВБ, или нещо друго?

Чисто "техническа" подготовка визирам аз по повод притесненията за цапането  Mr. Green  Вестници/рекламни листовки по пода (директно после в кофата за боклук, барабар с всичко, което е изпадало по тях) и подходящо "облекло" за по-хладните месеци. Лятото - по гащи. Ето тук едно не съвсем класическо ЗВБ бебе, но дава добри идеи как да се опазят дрешките. За пода вече споменах, столчетата обикновено са с мушама отгоре или са пластмасови и лесно се почистват.

Покрай ЗВБ у дома се прояде елда и авокадо. Опитвали сме киноа и амарант, много не се наложиха, а и са малко по-скъпи, но понякога за разнообразие предлагам. Все полезности са, не виждам лошо в това. Всяко дете си показа собствените предпочитания и не намирам за редно да ги лишавам от нещо само защото аз/някой от останалата част от семейството не го ям това нещо.

# 156
Смятам, че е добре бебето да се храни с нещата, които нормално се ядат в семейството, но също така мисля, че е добра идея да се използва захранването за опитване и на нови храни от цялото семейство. Примерно ние не ядяхме тиква, но покрай това, че се опитах да предложа на него, потърсих начини за приготвянето на остатъка и всъщност тиквеникът и едни бисквитки с тиква (за възрастни) ни допаднаха доста, та след това правих няколко пъти различни вариации на тиква за нас Simple Smile Пащърнакът също беше опитан, но нещо не ни очарова, та надали ще взимаме често.

Откъм хранене и почистване - с пластмасово столче сме (от Икеа), което лесно се забърсва, възглавничката му покриваме с един тензух, който хвърляме за пране после. Подът ни е теракот, та след ядене просто обираме парченцата и забърсваме с гъбка отделена за целта. Слагам му лигавник, а ако храната е много цапаща яде по пелена или по боди. Ако е по пелена, удобството е, че след приключване на храненето, може да бъде занесен в банята със стола и да бъдат измити заедно под душа Simple Smile

# 157
Ако смятам, че нещо има потенциал да влезе и в нашето меню, вземам да се пробва от всички Simple Smile
Пащърнак не е опитвал изобщо, гледам го всяка седмица като пазаруваме напоследък, но биото се продава по 1 кг, а изобщо не съм сигурна, че ще му намеря приложение, затова и така и не го купувам. Някой ден някой ако го почерпи Joy
Няма да го ограничавам да яде различни неща ако изяви желание, не включвам тук джънк, сладко и т.н., но наистина не предлагам непривични за семейното меню продукти. Не мисля, че го ограбвам от нещо полезно ако не яде от модерните храни. Моето мнение за тях, добивът им и модернизацията им е малко по-различно така или иначе.
Запомнила съм как една учителка разказваше как синът й се срещнал за пръв път с охлюви като храна. Тя не му казала какво е докато не опитал, за да може той сам да реши харесва ли му или не, без да се настройва предварително. Явно ме е впечатлила историята, защото още се сещам за нея понякога Simple Smile

Тиквата е чудесна като солена гарнитура Simple Smile
А и вкусовете на малките се променят, в началото тиквата беше любима, сега хапва колкото да не ме обиди  Joy

# 158
  • Северозапада
Здравейте!
На моята госпожица и предстои захранване след няколко седмици и съм решила да пробвам ЗВБ. Все още не забелязвам у нея интерес към нашата храна, рядко лапа нещо по-различно от ръцете си и не знам как ще ни потръгне захранването. Досега винаги съм се водила по нея и ми се ще и с това ново начинание да е така. Чета темите от доста време, но напоследък много рядко имам време да седна на компютъра. Предполагам, че въпреки че доста съм прочела, пак ще ми изникват въпроси и знам, че тук ще намеря отговорите.
За "модерните" напоследък храни - аз също наскоро пробвах за пръв път авокадо, киноа и елда. Харесаха ми и смятам да предложа на беба, когато им дойде времето. А и обичам да пробвам нови неща, така че ще използвам нейното захранване, за да вкарам нови храни и в нашето меню.

# 159
Аз авокадо само на гуакамоле съм яла : Crazy

# 160
  • София
Абсолютно съм съгласна, че трябва да се опитват различни вкусове, но мисълта ми е, че храни като авокадо, пащърнак, сладък картоф са храни непривични в нашата (българската) кухня и бих дала на по- късен етап, а не за първа храна. Тези храни  се споменават в много чужди схеми за захранване като подходящи за първо захранване. Може би затова и у нас някои предпочитат да започнат с тях.

Относно киноа, амарант и др. такива храни със сигурност ще ги пробвам да дам, когато му дойде времето, най-вече за разнообразяване на менюто.

Зелено човече, благодаря за идеите за "техническата" подготовка. Най ме е страх за стените. Laughing За жалост захранването ни ще е зимата, а не лятото - просто ще прежаля някой друг тоалет и така.

# 161
Стените пък какво общо имат? Моят плеска най-много по столчето и ако метне нещо - по мушамата под него. Ама чак стените (тавана? Mr. Green)...Той дори по лицето си не плеска вече Simple Smile

# 162
А моя пък си маже главата, понякога и в ушите има  Grinning (всъщност просто се е случвало, не е ежедневие).
Реално и елда и пащърнак си има отдавна в нашата кухня. Имам предвид, че преди да дойде картофа от Америка все нещо са яли хората...
И специално за него - настъргвам го в салатата с цвекло и моркови, която в най-красивата ми вариация е с червено и жълто цвекло, цветни моркови, пащърнак и ябълка Simple Smile

# 163
  • София
За стените мисля, че по-притеснително е храненето с пюрета. "Пърденето" с пълна с пюре уста наистина може да доведе до невероятни "постижения" -  hahaha виждала съм у приятели. При ЗВБ по-скоро се маже и се хвърля по земята  Joy

# 164
Пък нашата стена е омазана, метнал е поне един банан и късно го видяхме...  Joy
А успявали ли сте да изчистите банан от дрехите?

Общи условия

Активация на акаунт