Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІІ

• 46 480
  • 724
  •   1
Отговори
# 105
kali_k, не съм лекар. Но при аналогични обстоятелства май не бих давала Малтофер... Нашият хемоглобин беше само с 3-4 единици по-висок, и не ни изписаха нищо. На годинка не се беше променил, като основното е било пак кърма, не толкова храни и месо.

За интервала от 30 мин. пише изрично в Книга за бебето на д-р Сиърс.

Накисват се елда, просо, киноа, бобови, дори ядки, и въобще всичко, което не е олющено отвън (т.е. е пълнозърнесто). Защо и как се накисват е обяснено примерно тук: http://zelas.blog.bg/drugi/2011/06/24/fitinova-kiselina-v-zyrnen … i-i-semena.770940
И, доколкото схващам, е много важно.

ПП. Киноата май не съдържа фитини, а сапунини, но пак е добре да се накисва, защото били дразнещи.

Peace

# 106
на малчо хемоглобина беше 98, педиатъра каза че е малко нисък, но нищо не предписа. А и да беше казала, не бих дала Малтофер - това си е лично мое мнение /решение. Евентуално ако беше под 90 , бих се замислила.....Разчитах на кърмата /бялата кръв/ Peace и храни - елда, просо, месо....каквото му харесва да яде Grinning

# 107
  • София
Много тихичко искам да вметна, че не за всички състояния на по-нисък хемоглобин приемът на желязо е добра идея. Аз имам таласемия минор. Това е дефект на кръвта, вид анемия, която, общо-взето не повлиява качеството на живот. НО се предава генетично* и освен това при нея приемът на желязо е противопоказен. Така моето момче се оказа с "подарък" от мама и се радвам, че навремето педиатърката ни не побърза да му предпише лекарства. Освен с кърмене и добре подбрана друга храна (ако детето я приема  Whistling ), някои родители считат, че воденето на планина (по-висока надморска височина), съобразено с възрастта, дори за кратко, повлиява добре на хемоглобина  Peace

* важно е за поколението, защото, ако я имат и двамата родители, има вероятност 1:4 детето им да получи по един дефектен ген от всекиго и така да се получи тежката форма, която ненапразно се нарича така (често е и фатална).

# 108
Чудя се за кашите.. Как предлагахте първоначално ориза, възраст...?

# 109
Чудя се за кашите.. Как предлагахте първоначално ориза, възраст...?

На седем месеца, както и просото и елдата, но не на каша. По-сериозно внимание им обърна след 9-я месец.

# 110
Sylvana, така сварен просто нали? С шепички да си го взима или на бисквитки някакви?

# 111
Sylvana, така сварен просто нали? С шепички да си го взима или на бисквитки някакви?

Мисля, че би могла да ги направиш на кюфтенца или кебапчета с някакви зеленчуци, докато се подобри пинсетния захват. Май в задните теми, някъде имаше и такива рецепти. Друг вариант е като плънка в банички. За друго в момента не мога да се сетя.

# 112

Мисля, че би могла да ги направиш на кюфтенца или кебапчета с някакви зеленчуци, докато се подобри пинсетния захват. Май в задните теми, някъде имаше и такива рецепти. Друг вариант е като плънка в банички. За друго в момента не мога да се сетя.

Мерси   bouquet Ще се разровя. Аз може и още да почакам, имаме много неща да въвеждаме. Просто се сетих да питам.

Ние сега направихме изследвания, тези дни ще видим колко е хемоглобина. На мен ми казаха също да въвеждам месо. Аз не го обичам и почти не ям, но искам малкият сам да си реши и вероятно ще предложа до месец.

Друго при нас - въведохме картоф и морков - запече се 4 дни. Вчера, днес давах круша, хареса се. Броколито (малко offtopic - с у или о се пише  Embarassed) беше пълен провал, само ги раздробява с малките пръстчета и после ние ги ядем...

п.с. чакаме си книжката до седмица две..   261uu

# 113
Вики имаше нисък хемоглобин на 6 и 12 месеца, следователно 98 и 97. Доктора отказа да и давам препарати, мъча се да го дигна с храна. Аз, самата съм анемична и не мисля, че е проблем, че се храним по този начин. Считам, че тя знае кое е най-добро за нея, а аз се старая да и предлагам едно балансирано меню  Peace

# 114
Ние вече не сме ЗВБ, тотално си прибира ръцете при всяко ядене
Абе нашите деца не отказват ли като им никнат зъби? Като откажат кво ? Колко пъти ги "молите" пак ? Аз честно казано загубих търпение... напоследък пак проявява инициатива ама не знам....толкова е по-чисто Simple Smile
 Даже си внуших че ми е намаляла заради това че аз го храня, въпреки че не яде кой знае колко повече, защото като беше дрислив и трябваше само да суче, май не ми беше достатъчно защото се беше обезводнил. Та си мисля ако го оставя сам пак да яде да няма същия ефект. Пък и му доскучава, след 2рата хапка се обръща да си ходи .Вие кво правите за това ?
За просото знам че е белено по принцип, така ми казаха в един магазин за такива неща Simple Smile

# 115
Ние вече не сме ЗВБ, тотално си прибира ръцете при всяко ядене
Абе нашите деца не отказват ли като им никнат зъби? Като откажат кво ? Колко пъти ги "молите" пак ? Аз честно казано загубих търпение... напоследък пак проявява инициатива ама не знам....толкова е по-чисто Simple Smile
 Даже си внуших че ми е намаляла заради това че аз го храня, въпреки че не яде кой знае колко повече, защото като беше дрислив и трябваше само да суче, май не ми беше достатъчно защото се беше обезводнил. Та си мисля ако го оставя сам пак да яде да няма същия ефект. Пък и му доскучава, след 2рата хапка се обръща да си ходи .Вие кво правите за това ?
За просото знам че е белено по принцип, така ми казаха в един магазин за такива неща Simple Smile

Моята отказва редовно да яде - когато е болна или и никнат зъби. Не я карам, не я лъжа. Ако иска да яде - ще яде. Взимам я с мен на масата, ако не прояви интерес, пробвам я с лъжица (която тя редовно отказва) и ако пак не иска я оставям. Не се притеснявам, все пак кърмата обичайно представлява около 50 % от менюто на бебета между 12 и 24 месеца. Някои деца бързо заместват хранене, някои, като нашите  Grinning, явно го направят по-бавно.

# 116
Charlene, не се вкарвай във филма с липсата на кърма. Аз изобщо не гледам какви количества се изяждат, кърмя по доста пъти на ден (на 1 г. 3м.) има ли няма ли, не го мисля. Това, че се е обезводнило детето докато е имало разстройство не означава, че кърмата ти е малко. Предлагай, сам, с лъжица, както ти дойде отвътре, ако иска иска, ако не иска не е болка за умиране. Нали не плаче от глад  Wink?

# 117
Да ,да не съм се притеснила за имането на кърма ,просто така ми се стори когато се наложи да остане на нея.  Пък за яденето също не се притеснявам. Просто ми е чудно какво правите като прави маймунджилъци и яде само при определени условия/  с играчка ,с лъжица/ А иначе като му хареса бърка вътре, но само 2 хапки. Явно вашите наистина отказват лъжицата.
Честно казано мисля че понякога си реве от глад, преди вечеря се е случвало. Като види че приготвям столчето и се облизва и казва " кам кам" Grinning

# 118
Моето бебе се разяде, дъвче, гълта, а няма 7 месеца! Изяде тези дни половинка от малък банан самичък за 3-4 минути, после яде и тиква...  Sunglasses Явно ще е от ящните бебоци. По три пъти средно му предлагам, понякога не яде много, понякога яде Simple Smile)) Много добре ни се получава.

п.с. фата, благодаря ти за положения труд по преводите - те ни запалиха по темата, а сега вече имаме и книжката да четем   bouquet

# 119
Моят само бананите яде, другите ги дъвче и плюе  Crazy
Днес ни гледа в ръцете, докато ядяхме омлет и не си докосна зеленчука. Rolling Eyes Дадох му мъъъъничко жълтък, той още по-малко изяде, но с такъв ищах го пъхаше в устата. Явно му е по-интересно какво ядем ние, от колкото прости зеленчуци на пара  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт