Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІІ

• 46 510
  • 724
  •   1
Отговори
# 195
Sky Dreamer, малко по-назад в темата бяха писали по-опитните мами, че картофът не е най-добрата храна за първи опит по ЗВБ. При нас и сега не се харесва, както и морков, и скоро не съм давала директно, а като съставка на нещо. За кураж да ти кажа, че след месец и половина "хранене" сега бебо си дъвче и гълта, стига да му харесва, опитал е огромен брой храни, дави се почти само от вода, защото му давам директно от чашка, а той гълта на големи глътки.

# 196
kali_k, голям сладур е малкият ти! Как яде ориза - разтваря ли шепички или с пинсетен захват. При нас много не се получава яденето на ориз..

sky_dreamer, при нас го имаше това повръщане, когато захраних с пюре - една седмица. През ден ми повръщаше. Минахме на звб и пак го имаше лекото повръщане (един два пъти беше обилно). Отшумя.
Пробвайте с броколи или тиква. Момичетата споделиха, че картофът е труден. Успех!

# 197
Sky Dreamer , добре дошла с двойното попълнение  Simple Smile
Описаната от теб случка е съвсем нормална за първите опити с твърди храни и няма нищо притеснително. Бебенцата в началото понякога имат по-силно изразен рефлекс за гадене, който ги предпазва точно от задавяне. В първите месеци след раждането, центровете, които задействат рефлекса за гадене се намират по-напред на езика и постепенно се изместват назад с приближаването на готовността за предлагане на твърди храни. Но се случва при първите опити дечица да получат позиви за гадене, не само при ЗВБ, а и с пюретата. Има вероятност да е и от картофа, защото е по-лепкав като консистенция, а дечицата в началото не умеят да движат така добре храната из устата си.  Peace В началото, докато бебенцата се научат да дъвчат и да преглъщат, може да има и закашляне или директно изплюване на храната, това също е съвсем в реда на нещата.
Дали има начин да продължите със захранването когато сте вкъщи на спокойствие, така и дечицата ще се хранят, без излишни притеснения около тях?  Hug Разбирам нетърпението и ентусиазма на роднините, но може да им кажеш, че бебенцето има нужда от още мялко време, за да е напълно готово, примерно...
Ето тук има подробно писано по въпроса: http://zabliznacite.wordpress.com/2010/09/27/vavezhdane-na-tvardi-hrani-2/

Момичета, а възможно ли е и удачно ли е да се комбинира захранването с твърда храна и това с пюрета? Притеснява ме това, че казвате ядат твърде малко с твърдата храна. Моето бебе е почти само на АМ, скоро съвсем само на АМ и не знам няма ли да е добре ако малко повечко яде от новите храни. Вие като кърмите е друго, но в случая се чудя. Четох в една от статиите, че бебета на АМ няма проблем да бъдат захранени по ЗВБ, но нещо ме зачовърка сега.

pina
, няма проблем да захраниш ЗВБ и ако бебето не е кърмено, правили са го много майки. В една от преводните статии има специална част и за бебетата, хранени с изкуствено мляко. Като вариант да не се превишават количествата на АМ за деня, се препоръчва даването на слаб чай или вода, или просто разреждане на млякото с повече вода.
http://zabliznacite.wordpress.com/2010/09/27/vavezhdane-na-tvardi-hrani-2/
Във вашия случай, тъй като целта не е да не се заместват кърмения, можеш да предлагаш при желание твърдите храни преди храненето с АМ.  Peace

# 198
Вальо няма пинцетен захват още, рядко се сеща да разтваря шепа, виждала съм го, но не е на всяко хранене. От ориз с гъби яде само гъбите  Laughing Успях да пробутам грахчета онзи ден, грах, яйце и морков разбъркани и запечени, стиковат се във формичка са хващане. Обаче организмът явно въобще не ги е обработил, излязоха си на грахчета  Crazy

# 199
Фата, благодаря за вниманието!

Аз ви чета, следя и ето научавам за проблеми, за които не би ми хрумнало, а сега като ми се случи после и на мен, вече ще знам и няма да изпадам в паника. Хубаво направих, че по- раничко се записах в темата, даже още по- рано трябваше. Набелязала съм си дата 16 декември за начало на захранването, понеже е понеделник и в неделя ще обмисля и набавя храните.

# 200
Пина, Ю. не е ли малка? Тя ще е на 5 м. средата на декември? Добре е да навърши 6 ...

# 201
5 месеца и 13 дена  Thinking  Не ми се искаше да започвам такова начинание в разгара на безброй празници.

# 202
Изчакай след тях тогава Simple Smile По-добре по-късно, от колкото по-рано. Препоръчват се 6 навършени. Ние започнахме на 5.28 дни, но той просто грабна картоф от вилицата и реших, че за 2 дена няма да се бъгне много Simple Smile)

# 203
Фата, благодаря за вниманието!

Аз ви чета, следя и ето научавам за проблеми, за които не би ми хрумнало, а сега като ми се случи после и на мен, вече ще знам и няма да изпадам в паника. Хубаво направих, че по- раничко се записах в темата, даже още по- рано трябваше. Набелязала съм си дата 16 декември за начало на захранването, понеже е понеделник и в неделя ще обмисля и набавя храните.
Аз държах да почнем в ден, когато и баща му си е вкъщи, за да присъства и той. Много се забавлявахме  определено.

Иначе ако смяташ, че детето е готово, няма нужда е точно 6.00 месеца, но съобрази това с детето, не с нещо друго  Wink

# 204
Ами ще я видя как ще е до тогава. Отдавна вече не взимам окончателни решения за нищо, чакам да видя на момента какво ще е. Не знам дали баща ѝ ще е вкъщи, по- скоро не, но наистина ме притеснява сред 100 почивни дни ако се наложи нещо... нито магазини/аптеки ще работят на 100%, с лекар не можеш да се свържеш... и така.

# 205
kali_k, голям сладур е малкият ти! Как яде ориза - разтваря ли шепички или с пинсетен захват. При нас много не се получава яденето на ориз..
r0se, благодаря, с шепички взема храната, пинцетен захват само с двата пръста ли е? Не се е усъвършенствал още. Обаче е много чевръст с пръстите вече, не мога да му дам нищо, напр. лекарство, ако не му харесва. Хваща спринцовката и ме обезоръжава.
Еовин, в това забърканото с граха от яйцето само жълтъка ли слагаш? Аз пробвах 2 пъти месно кебапче, с и без яйце, то много малко попада в стомахчето, но нали белтъкът е алерген newsm78 Много му хареса кебапчето определено.
Какво е подходящо за 7-8 месечно бебе? От рецептите всичко ли става? Все още без сол и захар, това е ясно, но за другите неща откъде да се ориентирам. Напоследък зеленчуците не се котират особено, но виж кебапче, питка, сандвич е друго нещо. И как ще преминем към хранене с лъжица, ядене на супи?

# 206
kali_k, ориентирай се по продуктите, които съдържа, според схемата за захранване, дали една рецепта е подходяща за 7-8 месечно бебе.
Пинсетният захват се развива към 9-10 месец мисля, ако не съм запомнила грешно.

# 207
Цялото яйце слагам. Той така или иначе яде съвсем малко, нищо не му стана от белтъка.

# 208
Искам да питам ако захранващите сега през зимата от къде си набавяте продукти. Големият ми син го захранвах с разни био зеленчуци в началото, но те към януари-февруари свършват (нали са био- не държат цяла зима). Обикновени продукти от магазина ли ползвате или следите и за произхода на храната (извън случаите да имаш домашни от бабите насело - за съжаление при мен не е опция)

# 209
И за нас и за него, действам по един и същ начин - опитвам се да намеря по възможност по-чисти продукти, ако не успея, взимам обикновени и гледам да не се втелясвам.

Иначе за сега захранването ни върви много добре. Малкото човече е вече на 7м, хапва доста неща, винаги с интерес. Количеството е различно - понякога повече, понякога съвсем малко, но аз и не очаквам друго. Готвя за нас без сол и с по-малко подправки и ако е подходящо яденето му давам и на него, защото вече започна да сравнява и да забелязва, ако ядем нещо различно. Ако яденето все пак не е подходящо за него, все още успявам да му пробутам нещо друго, да видим до кога Simple Smile

В ЗВБ най-много ми харесва, че можем да вечеряме всички заедно, защото преди захранването се налагаше да вечеряме на смени, тъй като той заспива много късно и няма как да ядем след това.

Общи условия

Активация на акаунт