Как да го накарам да суче?

• 1 420
  • 1
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте,

имам въпрос и проблем с мързеливото си бебче. В родилното синът ми изкара жълтеница, в резултат на което го пекоха на лампи 2х3 часа, а аз получих препълване на гърдите. Когато ни изписаха той беше много отпаднал и не можеше да суче, след много четене се справих с проблема с много цедене, зелеви листа и лецитин, а бебо го хранихме с шише, за да закрепне. Когато се пооправи започнах да му предлагам гърда като го държах максимално на гърдите, докато не пусне по час- час и половина. Той сучеше на почивки, но все пак сучеше. Едната гърда за жалост не му беше много удобна за захващане и на принципа на пробата и грешката сложих силиконово зърно и той засука. Проблемът беше, че вече не искаше да суче и от другата гърда без силиконово зърно. За съжаление явно и кърмата вече ми беше намаляла в този период, индикация за това бяха сухите памперси. Детето не пишкаше достатъчно, имаше около 4 мокри памперса на денонощие. 3 дни го пробвах да се пооправи, но уви, наложи се пак да дохранвам, но не винаги и не упорито. На редовната консултация (14 ден от раждането) обаче се оказа, че бебето не си е върнало рожденото тегло и е наддало само 40грама, което е крайно недостатъчно. Веднага купих кантар и започнах да му следя теглото изкъсо, всяка сутрин го меря голичък, да видя напредъка. Започнах и да го дохранвам редовно, като с всеки изминал ден на него му беше все по-недостатъчно и се налагаше да му доправям още и още. С ел. помпа започнах да цедя и да работя да стимулирам гърдите, защото кърмата ми беше намаляла доста. Сега вече успявам да изцедя по около 60мл на хранене, като храненето протича първо на гърдите - едната-другата, пак около час-час и половина, дохранване, цедене. От любопитство реших да направя пробно кърмене- премерих го една сутрин преди да го сложа на гърда и след час и половина "сучене" беше изял 35мл. На другия ден пак го пробвах- сутринта 20мл, вечерта беше само 10 Sad Направо не знам дали има смисъл да се мъча повече с това безкрайно "кърмене", има ли начин да го накарам да суче по-ефективно. Прочетох много по въпроса- компресия прилагам, но не знам до колко има ефект като съм със силиконово зърно. Пробвах го да махна зърното- резултата е да го прилъжа да захапе за 30 сек и пуска. Пробвах първо с помпа да оформя зърната, не ще- премята го в устата и толкова. Пробвах да кърмя легнала- по-лесно е за мен, той седи на гърда, но за жалост неговото сучене просто не е ефективно. Иначе от шише си яде лакомо, даже прекалено лакомо. Забелязах го, че ако се нагълта много бързо после повръща, затова вече му давам на малки порции с почивки и има ефект. Но не знам дали ще мога да го върна на гърда, и как. Пробвах да го храня и с мека чашка, но  беше ужасно бавно и предвид теглото му и слабото наддаване реших да не си правя експерименти. От както го дохранвам започна да наддава нормално, не го оставям гладен в никакъв случай, но не знам как и дали ще мога да го върна на гърда и да махна помпи и шишета, или ще мина изцяло на цедене и ще престана с тази мъка кърменето Sad .

# 1
Здравей malka maimunka,
 от поста ти личи , колко голямо желание имаш да кърмиш своето бебе. Поздравявам те за усилията , които си положила и полагаш това да се случва. Дори и капката кърма е ценна и богата на незаменими вещества и субстанции.
 Наистина цеденето и дохранването с шише, често може да е много уморително.  Бебето вероятно е привикнало със сукането от изкуствено зърно, което се различава от начина по който се засуква гърдата. Силата на струйката на млякото също е различна от шишето и от гърдата, където то трябва да положи известни усилия, за да се нахрани. Затова за процеса на връщане към гърда, често е нужно повече търпение и постоянство.
 Чудесно е, че си започнала да цедиш гърдите активно, за да стимулираш лактацията. Би ли споделила колко често цедиш?  На какви периоди, колко често храниш бебето, поставяш ли го първо на гърда? Какво количество кърма и добавка предлагаш на всяко кърмене? Предлагаш ли биберон-залъгалка и вода?
 За да се подпомогне връщането на бебето към гърда много майки избират когато дохранват бебето, да използват алтернативи на шишето, като хранене с чашка, сприцовка, пръст, капкомер, система за дохранване. Понякога са нужни малко упражнения и време, докато методът започне да работи и майката и бебето свикнат с него. Ти си опитала с чашка, но ако искаш мога да ти разкажа повече и за другите методи и ако прецениш да опиташ някой от тях.
 Дали си опитала да предлагаш на бебето гърда колкото може по-често и например когато е сънливо. Може да опиташ и кърмене докато ходиш или леко танцуваш, кърмене в притъмнена и тиха стая, да му говориш или пееш. За да стимулираш апетита му би могла да изцедиш няколко капки кърма, с които да намажеш зърното си и/или да капнеш върху устничките на бебето.
 Много майки споделят, че кърменето и гушкането кожа до кожа, т.е. разсъблечени мама  и бебе, гушнати под одеалце, оказват позитивен ефект и стимулират бебето да суче.
 Ако има кой да ти помага в къщната работа би могла и да опиташ за няколко дни да се посветиш изцяло на кърмене, гушкане и контакт с бебето в леглото. Често и това е споделена работеща стратегия при много майки.
 Ще очаквам да пишеш и повече информация относно начина по който протичат кърменията и изцежданията, за да се опитам да ти дам по-близка за вас конкректно информация и идеи.  Има много истории за майки, които са успели да върнат бебетата на гърда и да премахнат добавката и ти желая твоята да е една от тях. Желая ти много  също много вяра и търпение !  Hug

Общи условия

Активация на акаунт