имам въпрос и проблем с мързеливото си бебче. В родилното синът ми изкара жълтеница, в резултат на което го пекоха на лампи 2х3 часа, а аз получих препълване на гърдите. Когато ни изписаха той беше много отпаднал и не можеше да суче, след много четене се справих с проблема с много цедене, зелеви листа и лецитин, а бебо го хранихме с шише, за да закрепне. Когато се пооправи започнах да му предлагам гърда като го държах максимално на гърдите, докато не пусне по час- час и половина. Той сучеше на почивки, но все пак сучеше. Едната гърда за жалост не му беше много удобна за захващане и на принципа на пробата и грешката сложих силиконово зърно и той засука. Проблемът беше, че вече не искаше да суче и от другата гърда без силиконово зърно. За съжаление явно и кърмата вече ми беше намаляла в този период, индикация за това бяха сухите памперси. Детето не пишкаше достатъчно, имаше около 4 мокри памперса на денонощие. 3 дни го пробвах да се пооправи, но уви, наложи се пак да дохранвам, но не винаги и не упорито. На редовната консултация (14 ден от раждането) обаче се оказа, че бебето не си е върнало рожденото тегло и е наддало само 40грама, което е крайно недостатъчно. Веднага купих кантар и започнах да му следя теглото изкъсо, всяка сутрин го меря голичък, да видя напредъка. Започнах и да го дохранвам редовно, като с всеки изминал ден на него му беше все по-недостатъчно и се налагаше да му доправям още и още. С ел. помпа започнах да цедя и да работя да стимулирам гърдите, защото кърмата ми беше намаляла доста. Сега вече успявам да изцедя по около 60мл на хранене, като храненето протича първо на гърдите - едната-другата, пак около час-час и половина, дохранване, цедене. От любопитство реших да направя пробно кърмене- премерих го една сутрин преди да го сложа на гърда и след час и половина "сучене" беше изял 35мл. На другия ден пак го пробвах- сутринта 20мл, вечерта беше само 10
Направо не знам дали има смисъл да се мъча повече с това безкрайно "кърмене", има ли начин да го накарам да суче по-ефективно. Прочетох много по въпроса- компресия прилагам, но не знам до колко има ефект като съм със силиконово зърно. Пробвах го да махна зърното- резултата е да го прилъжа да захапе за 30 сек и пуска. Пробвах първо с помпа да оформя зърната, не ще- премята го в устата и толкова. Пробвах да кърмя легнала- по-лесно е за мен, той седи на гърда, но за жалост неговото сучене просто не е ефективно. Иначе от шише си яде лакомо, даже прекалено лакомо. Забелязах го, че ако се нагълта много бързо после повръща, затова вече му давам на малки порции с почивки и има ефект. Но не знам дали ще мога да го върна на гърда, и как. Пробвах да го храня и с мека чашка, но беше ужасно бавно и предвид теглото му и слабото наддаване реших да не си правя експерименти. От както го дохранвам започна да наддава нормално, не го оставям гладен в никакъв случай, но не знам как и дали ще мога да го върна на гърда и да махна помпи и шишета, или ще мина изцяло на цедене и ще престана с тази мъка кърменето
.