Задължително лягане следобяд в детските градини!

• 18 102
  • 397
  •   1
Отговори
# 75
Благодаря на всички,които сте изказали мнението си. Някои майки не са ме разбрали..Ще уточня какво съм имала предвид,когато пуснах темата.
Аз нямам нищо против спането,знам че е полезно...имам против отношението на учителките и Директорката,твърдият им отказ и поставянето ми на тясно..с това или приемаш или махай детето си. Защо да отписвам детето си от градина? Да я откъсна от приятелите й,тя е страшно контактно дете и е в градината от както е навършила 1,5год. От яслите е там и още тогава й беше трудно да спи,но там учителките или по точно сестрите бяха различни...никога е нямало прерикания за това,просто я хващаха и я отделяха(а и не само нея) да си драска нещо,да си играят тихичко.
Какво значи, че си уча детето да не спазва правилата?! Та тя е на 5,5год и вече може да разсъждава сама...защо тя ''трябва'' да спи задължително? Това питах - има ли някъде ясно написано правило,че детето трябва да спи следобяд. Прочетох всички закони и наредби за ДГ от всички министерства - няма такова нещо! Дори във вътрешния  правилник, зад който се крият Дирекорката и учителките няма такава точка,няма го в режима им.
Просто искам децата ни да не бъдат травмирани,какво толкова искам.Едните майка искат децата да им да спят,други не.Аз не ви съдя за това, че искате вашите деца да спят,нали? А според мен е изклюително неправилно да насилваш детето си да спи или да яде,защото така трябва. Детето е индивид,детето не е машина и то само може да покаже какви са неговите лични потребности,особено когато е надхвърлило 3год. Има майки, които налагат режим,има такива, които като мен са решили че детето им само показва какво трябва да се прави и какво не. Не занм кой греши,не знам кое е правилното отглеждане и възпитание.Аз никой не съдя,моля ви не съдете и мен,за това че искам да се зачита правото на детето ми да не гледа 3ч в една точка( и да 3ч са,от 12,30-15,30)....Много е лесно да се казва намерете си начин...нямам възможност да я давам на частна градина,нито пък да я взимам на обяд..искам само разбиране от страна на учителите. Децата порастват...ами в 4та група,сигурна съм, че повечето деца няма да искат да спят...тогава какво...как ще ги задължат...ами че те трябва дори да се отучат да спят,нали ще ходят на у-ще следващата година...Само да кажа,че нашата ДГ има много голяма мат.база,имат си стая за игри,отделна столова,отделно спално помещение...имат си и голям музикален салон...въобще детската градина е много голяма и ако имат желание могат да отделят спящите от не спящите деца!
Системата ни и самите учителки не искат промяна.....било е така и така ще бъде .  И ние родителите ще трябва да се примиряваме с всичко,да мълчим и да тъпкат децата ни,само защото са приети в общинска ДГ. Да, но моето дете е прието чрез с-мата ,прието е честно, с жербий,а тези които са приети по другия начин какво....нали се спазват правила,закони и наредби...значи за тях има вратички....моля ви!!!

# 76
...имам против отношението на учителките и Директорката,твърдият им отказ и поставянето ми на тясно..
...Много е лесно да се казва намерете си начин...нямам възможност да я давам на частна градина,нито пък да я взимам на обяд..искам само разбиране от страна на учителите...

А защо очакваш друг да ти намери начин за решение на проблема?! Проблемът е само твой, не е на други родители, не е на учителките, не е на детската градина.
Разбиране от страна на учителките няма да намериш тук във форума. Защо не коментираш 4-те варианта, които ти предложих?

# 77
  • София - Рим и обратно
Проблемът е само твой, не е на други родители
Както се вижда дори само тук в темата, не е само неин. И също така е ясно, че се иска само малко по-различна организация, нищо кой знае какво - за да се отделят 2-3-4 деца в група, които нямат нужда от следобеден сън, след като това е уточнено предварително с родителите. И помещения има, не е като да няма.

# 78
Проблемът е само твой, не е на други родители
Както се вижда дори само тук в темата, не е само неин. И също така е ясно, че се иска само малко по-различна организация, нищо кой знае какво - за да се отделят 2-3-4 деца в група, които нямат нужда от следобеден сън, след като това е уточнено предварително с родителите. И помещения има, не е като да няма.

Това на кого е ясно? На теб, на мен, на четящите тази тема, и какво от това? Трябва да стане ясно на съвсем други хора. Виртуално и отстрани всичко ти е ясно, промяната ти се струва лесна, но реалността е друга.
А проблемът си е само неин, понеже се отнася до нейното дете. За което тя е пуснала тази тема. Ако иска, може да издири и организира други заинтересовани родители и заедно да направят проблема обществен. Макар, че тя иска "само разбиране от страна на учителите". 

# 79
Синът ми не спеше на обед от 2 годишен.
В градината си натискаше парцалите да лежи, понякога заспиваше, но мнооого рядко.
Не искаше да ходи точно заради спането.
1 и 2ра група изкара в градината и го пуснах на 5 на предучилищна, а от 6 на училище.

Първо, децата на спят по 3ч Stop
Баш толкова. 12:30 бяха в леглата, в 15:30 ги вдигаха.

# 80
Да, промяната е лесна, но няма желание!
Проблема далеч не е само на авторката на темата и нейното дете,
подобни на нея, се видя, има много. Но нито персонал, нито ръководсто се опитват да направят нещо.

А някои родители дори са против, без да знаят защо. Rolling Eyes

fei , аз пак бих разговаряла в градината по този въпрос.
След акто имат достатъчно място и зали, предложи им варианти и виж дали ще се съгласят.
Ако трябва направи "проучване" и виж колко други деца не искат да спят и заедно отидете на среща с директорката.

# 81
За съжаление, Мила Илейн, такава промяна у нас рядко е възможна. Което не значи, че не бива да се опитва и преговаря. Но подобни компромиси и съобразяване с другия съм чувала и виждала да се правят само в някои частни градини, дори и там не навсякъде.
Гъвкавост липсва всякаква, а както се вижда, и поне 50% от родителите смятат, че казармата е нещо добро за децата им. (Честно казано, за мен това е най-потресаващото. Ако имаше системно търсене на по-качествена, хуманна и гъвкава услуга, щеше да има и предлагане.).
Една от главните причини всички да "спят" е посочена по-долу Simple Smile
По-скоро мисля, че на госпожите ще им се развали рахата на следобедното кафе...

# 82
Проблемът не е само за неспящите деца, а за всички около тях. Ето аз дадох пример при нас. Дъщеря ми не спи, не ѝ се дава възможност да си разглежда кротко книжка в леглото, в резултат пречи на всички около нея - по всякакъв изобретателен начин. И доста бързо убеждава децата около нея да не спят. Наказваха я, говориха с мен, аз говорих с нея, местиха я от легло на легло, накрая я сложиха на походно легло до бюрото на учителките. Обаче дори там и на тях започна да досажда и преместиха походното легло по-далече, към помещението за игра.

Никога до сега не съм споделяла с детето личното ми убеждение по този въпрос, защото знам, че няма да направя услуга нито на нея, нито на учителките. Пращах я с интересни гривнички, поне топченца да си брои и дадох идеята, докато лежи да си мисли за приказки. Повече не мога да направя.

Само да вметна, че вкъщи също не се пропуска следобедна почивка, но заспиване насила и гледане в една точка няма. От 2 до 4 е в леглото - дали ще спи или ще си разглежда нещо (книжка/играчка) си е нейна работа.

# 83
Зсички считаме, че "ще се оправим" когато спазваме правила. И много често ни се ще "да консумираме" точно ние изключението. От 100 г. е ясно, че спането е част от режима в детската градина. Всеки го знае! Влизането в ДДГ е уникално сложно. Е, когато човек кандидатства той знае- такса, режим, обучение. НЕ Е ЛИ ТАКА. Сега в един миг- ама моето дете не спи, не може ли да се направи изключение- т.е....отделно помещение/не можете да ме убедите че даца на 4,5г. ще си "ресуват тихичко" през цялото време/., допълнителен човек /нямя как някой "да ги наглежда на 10 мин"/! Е, как мислите ще се получи. При такса от 60 лв....съжалявам че намесвам парите, но е така. При всяка "заверка" на документацията в министерството се иска дневен режим....включващ сън. А ако дойдат лелките от ХЕИ, вярвайте ми, директорката ще отнесе глоба. Това, че вашето дете не спи е ваш проблем и това е продукт на социалните правила, които детето на 4,5,6, 66г. трябва да се научи да спазва. Утре в І-ви клас няма да искате да си пише домашното или ще ви се струват много 35мин. час, защото детето ви се отегчава! Има някакви правила, които важат за всички. Да, има ЧДГ, в които децата не спят. А всеки родител, който се е запознал с правилата и условията, може да избере!

# 84
Може ли пак да попитам точно за какво ще послужи правилото за спане/гледане в една точка в училище или в живота? Може би ако имаше казарма още, момченцата щяха да имат полза. И не ми излизайте с седене в час в училище и свикване с неприятните задължения и т.н., защото към тях се привиква предимно със задължителните занимания в ДГ. Спането, яденето на гнусни манджи, изтръгването от ръцете на мама в първия ден и т.н. са остатъци от една система, която всички помним.

Да не забравяме, че спането е все пак физиологична нужда - както е ходенето по малка/голяма нужда, храненето и т.н.

# 85
  • София
Авторката на темата няколко пъти вече каза, че в правилника на тяхната градина не пише никъде, че съня е задължителен. Не го пише и в нито една от наредбите, които имат отношение към функционирането на детските заведения. Аз по-напред също написах, че в правилника на нашата градина пише изрично, че спането следобяд е по желание на родителите. И в режима, който са разпечатали и закачили до вратата го пише. Така че не мога да разбера какво сте се хванали за тези правила. Хубаво - когато ги има, редно е да се спазват. Обаче след като дори и написано правило няма, какъв е проблема да се търси разумен изход от ситуацията? Честно казано, ако моята дъщеря не иска да спи, а в градината я принуждават, и аз ще искам да говоря и да намерим някакво решение - различно от това да стои в леглото 2 часа (или 1, или 3) и да гледа тъпо в една точка.

Това, че в държавна/общинска градина се влиза трудно (в големите градове) и таксата не е висока не бива да означава, че на персонала всичко му е позволено и ние трябва да се примиряваме с всичко, че дори и да го приемаме с благодарност - защото нашето отроче има късмета да е прието, за разлика от други. А това, че редът бил такъв от еди-колко си години в градините пък съвсем не е причина да се държи статуквото и да не се търси начин за промяна.

# 86
Е нали това казвам - при този начин на мислене, по-добра услуга скоро да не очакват.

Това, което истински ме изненадва, е че голямата част от коментиращите не са живели (поне съзнателно) преди 1989 г., поради пола си със сигурност не са отбивали военна служба и т.н. - явно някои неща са неизкореними.

# 87
Авторката как си реши проблема всъщност?

# 88
балони, нека не сравняваме круши с ябълки?
Говорим за нуждата, физиологична, субективна на едно дете да спи или не на обяд.
Това няма нищо общо с писането на домашни. Naughty

Параход, колко си права, да, за мен всъщност реакциите на някои майки тук, са най-потресаващото в цялата история. Защото, това дете, криво/ляво, ще избута градина, лежейки и пазейки тишина на останалите....Но мисленето на много хора и примиряването с някакви правила,"остатъци от една система", както ги нарече wild poppy, ето това е смущаващо.

# 89
Само да попитам, когато си записвате децата в ДГ, знаете ли, че там след обяд се спи? Е, записвайки се, вие се съгласявате. И това далеч не е въпрос на правилник за вътрешен ред. Ако има някой от институцията да поясни. Чието дете не спи- има избор- ЧДГ, училище или у дома.Вие избирате.

Общи условия

Активация на акаунт