Задължително лягане следобяд в детските градини!

• 18 137
  • 397
  •   1
Отговори
# 165
  • София - Рим и обратно
Чудя се, всички респектиращи правилата дали ходят под строй и час в тоалетната.

# 166
Чудя се, всички респектиращи правилата дали ходят под строй и час в тоалетната.

Ей сега ще ти обяснят как и това би било възпитателно, защото после в училище, пък на изпити, пък в университета...Това да не ти е концерт по желание Crossing Arms

# 167
  • пак там
Мила, не мож ме разочарова толкоз лесно  Mr. Green Наясно съм, че от всяко правило си има изключения, че и родители, и деца са различни - по характер, възпитание, потребности.

И, дами, ако ще изпадаме в подробности, да, има например производства на поточен принцип, при които се ходи под строй и час - в тоалетната, до пушкома, в закусвалнята.

Колкото и да ви звуча закостеняло, аз лично смятам, че правилата трябва да се спазват. На който не му харесват - търси начини да ги промени, ако смята, че неговият начин е по-справедлив. А не търси начини да ги заобиколи.

# 168
  • София - Рим и обратно
"Как да заобиколим следобедното спане" Rolling Eyes
Хора, наистина преигравате. Започвам да си мисля, че наистина има сума народ, който безумно се притеснява да не би детето да отвикне да спи по 2-3 часа следобед и така да се утежни ежедневието и вкъщи. В интерес на истината познавам много майки, които открито си го казват - "и аз съм човек и имам нужда да си почина от детето по няколко часа, докато спи.". Та какво остава за госпожите  в градината. Познавам и немалко, които лежат и натискат детето от 13,00 до 16,00 в кревата и след бурни скандали и стискане на очи, в крайна сметка детето се предава и заспива. Е, не го разбирам това.

# 169
  • пак там
Кафе с мед, аз чистосърдечно си признах защо предпочитам да го сложа да спи. За недочелите повтарям - ако не спи на обяд, става раздразнителен и лягането вечер става дълго и много ревливо.

И представи си - нито му притискам главата към възглавницата, нито му вдигам бурни скандали. Малко на по-разумно ниво ни е комуникацията.

# 170

Вероятно не съм се изразила достатъчно ясно, тъй като си мисля, че не си ме разбрала. Ако детето не посещава колектив - е съвсем различен случай. Но когато въвеждаш детето в нов колектив, с установени правила, и започваш да променяш правилата само заради своето дете и неговите потребности (доколкото, разбира се, позволяваш "искам - не искам" да бъдат потребности, а не желания), това дава възможност на детето да проявява претенции за изпълнение на всяко негово желание (от типа - сега не ми се играе, сега не ми се яде, впоследствие  - не ми се учи тази математика и т.н.)
Моите познати и приятели които давам за пример(вкл.моя мъж),са ходили на градина  до 1 седмица,1м,малко от последната година в градината...Визирах като неходили защото толкова малко време не се брои за ходене на градина!както и моята щерка за 2 дена на градина не се води ходила...Така че са били там,после са ги спрели защото децата не са харесали градината по някакъв начин,но това пак повтарям не ги е направило лигльовци,тройкаджии и т.н,напротив!Аз лично до днес помня че не харесвах градината,особено спането което беше гадно.помня как се завивахме през глава и мълчахме,докато лелката шъткаше.И да,понякога заспивах,понякога се преструвах на заспала.Но точно тази част не ми харесваше.Аз като цяло не харесвах градината.Нито храната,нито спането,нищо.Но моите родители нямаха избор,както и аз.
Но пък всеки родител има право да възпитава детето си както намери за добре и правилно!И си мисля че темата май е време да бъде заключена защото освен нападки,нищо смислено не става Peace

# 171
Определено имам правило за тоалетната и съм доволна - преди излизане задължително се ходи.  И се избягва след 5 мин - мамо, пишка ми се. И в ДГ обикновено го има това правило - не знам как се отразява на свободолюбивите .

# 172
Кафе с мед, аз чистосърдечно си признах защо предпочитам да го сложа да спи. За недочелите повтарям - ако не спи на обяд, става раздразнителен и лягането вечер става дълго и много ревливо.

И представи си - нито му притискам главата към възглавницата, нито му вдигам бурни скандали. Малко на по-разумно ниво ни е комуникацията.

Мда, и аз имам подобни мотиви за следобеден сън на детето. Лошото е, че не ще да спи след обяд толкова рано като в градината, ама това си е мой проблем и бих могла да се опитам да го реша като полека напасна режимът му с този в градината. Иначе определено бих предпочела хич да не спи, отколкото да лежи 2 часа взрян в тавана, да заспи накрая за 15 минути и да си го получа още по-кисел...
И дано не навлизам в спам, ама как да напасна вкуса на детето към предлаганата в градината храна? Не искам да готвят отделно за детето ми, а само да не го карат насила да яде като не ще...за сега нямам успех...

Проблемът според мен (имам трудно адаптиращо се към ДГ дете) е в малкото персонал и слаба мотивация.

Определено имам правило за тоалетната и съм доволна - преди излизане задължително се ходи.  И се избягва след 5 мин - мамо, пишка ми се. И в ДГ обикновено го има това правило - не знам как се отразява на свободолюбивите .

Нищо против от моя страна към подобно правило, ама имам против правилото "докато се яде не се говори за нищо! и не се мърда", довело до напишкване - сега разяснявам, че това правило не включва ...хм..подобни нужди...

# 173
И аз мисля, че тази тема стана малко....излишна.
За разлика от преди години, сега родителите имат избор - ЧДГ или в училище. Ето ви-няма детето да спи. Но когато сте се борили на се класирате в общинска ДГ и предварително знаете, че там има някакъв режим и правила....приказките ви са излишни. А има още толкова чакащи, които нямат нищо пратив децата им да спят. и друго- добре, против сте и не искате "да си траете"/въпреки, че това не е въпрос на "траене", а желанието да сме изключение/, тогава се обърнете кам РИО на МОМН, към инспекторите в МОМН, към ХЕИ, т.е. към институциите, които "контролират" ДГ. Представете едно искане. Ако те вземат решение....чудесно. Но в случая нито дирокторките, нито учителките имат право да променят нещо.
bubka, права си, но си права за преди години. Сега, когато ми дойде в предучилищна група дете, което идва от "бабин дом".....нещата в 90% от случаите са страшни. Не че няма да свикне, не че няма да се научи да пише в І-ви клас, но това не е всичко, което е нужно за да се тръгне на училище. Децата страдат, трудно им е да се приобщят, да се справят не само с ученето но и с другарчетата. Нещата са безкрайно различни през годините.
А ходенето "под строй" до тоалетната- много ясно, преди да се излезе, преди да се седне да се учи, на децата се напомня. Не виждам нищо лошо в това.

# 174
Дъщеря ми лесно си го реши проблемът - като я натъпчат, повръщаше. Не знам до кога ще битува това - най-важвото е детето дали всичко си е изяло.

# 175
  • София - Рим и обратно

Същото се получава при моето дете, когато спи на обяд. Не разбирам защо намесвате правила, закони и глупости, като се касае просто за компромисен вариант, така че никой да не е засегнат.

# 176
bubka, права си, но си права за преди години. Сега, когато ми дойде в предучилищна група дете, което идва от "бабин дом".....нещата в 90% от случаите са страшни. Не че няма да свикне, не че няма да се научи да пише в І-ви клас, но това не е всичко, което е нужно за да се тръгне на училище. Децата страдат, трудно им е да се приобщят, да се справят не само с ученето но и с другарчетата. Нещата са безкрайно различни през годините.
А ходенето "под строй" до тоалетната- много ясно, преди да се излезе, преди да се седне да се учи, на децата се напомня. Не виждам нищо лошо в това.
О,тук също има изключение.Аз си научих детето да знае азбуката още на 2г и 1м.Започнахме един месец по-рано.Сега знае буквите,дори прави опити за сричане отскоро.Забравих да добавя че пише 10ина букви съвсем сама,не й държа ръката!!!Знае да брои до 10,знае как се казват пръстите,знае всяка част от тялото как се нарича-коляно,бедро,прасец,свод,стъпало,пета,лакът,рамо и т.н...Знае много неща,дори в градината едната учителка ми каза че детето ми е на ниво 4-5 годишно!Говори много и правилно.Ето ти пример за бабин дом,тоест мамин дом Wink До първи клас ще знае повече от доста други деца.Сега я мятам(тя сама желае,нищо не е насила)по системата Моливко.Приятелка ми подари книжка,видях че й харесва,почваме да се обучаваме.Така де...Отделно е супер общителна,бързо се приобщава към другите деца.Но ми прави гадно впечатление че всички деца които ходят на градина се държат лошо когато сме по площадките или детските кътове.Имам предвид че й викат и то с реплики от градината(или домовете си)"Махай се,това е мое","Не говори,замълчи","Не слушаш"...После като питам дали ходят на градина(правя си изводи колко са културни децата които ходят там),отговора винаги с ДА.

Последна редакция: чт, 03 окт 2013, 14:39 от bubka:)

# 177
  • пак там

Същото се получава при моето дете, когато спи на обяд. Не разбирам защо намесвате правила, закони и глупости, като се касае просто за компромисен вариант, така че никой да не е засегнат.

Мисля, че споменах някъде в началните си постове, че за мен проблемът на авторката има две страни. От една страна чисто практичното: как да излезе от ситуацията, както казваш ти - никой да не е засегнат. От друга страна вече идва по-големия проблем, който вие отказвате да приемете - спазването на установени правила, дори и когато не ви харесват.  За мен, подчертавам за мен, това е важно. Може би не съм права, може би вие сте прави. Бъдещето ще покаже.

Та затова отговорих и на двата аспекта. Опитвам се да водя диалог, без да се налагам на никого. Споделям своите виждания, без да ви ангажирам с тяхното приемане.

# 178

Мда, и аз имам подобни мотиви за следобеден сън на детето. Лошото е, че не ще да спи след обяд толкова рано като в градината, ама това си е мой проблем и бих могла да се опитам да го реша като полека напасна режимът му с този в градината. Иначе определено бих предпочела хич да не спи, отколкото да лежи 2 часа взрян в тавана, да заспи накрая за 15 минути и да си го получа още по-кисел...
И дано не навлизам в спам, ама как да напасна вкуса на детето към предлаганата в градината храна? Не искам да готвят отделно за детето ми, а само да не го карат насила да яде като не ще...за сега нямам успех...

Проблемът според мен (имам трудно адаптиращо се към ДГ дете) е в малкото персонал и слаба мотивация.

Нищо против от моя страна към подобно правило, ама имам против правилото "докато се яде не се говори за нищо! и не се мърда", довело до напишкване - сега разяснявам, че това правило не включва ...хм..подобни нужди...

Относно яденето и при нас се правят опити да се нахранят децата.Чувала съм вечер да казват на родители че детето е яло само хляба на обяд ,дали са му и още една филийка да не е гладно но е отказало другата храна.Мисля че донякъде го правят да не каже детето, че е яло само хляб и родителите да помислят, че са го държели гладно.Та говори с тях и кажи че държиш когато не иска да не яде само да ти казват вечер колко е яла.Но пък детето е там 5 дена по цял ден и ако не се храни добре ще е предпоставка да се разболее по лесно.А храната като вид е с наредба и ако не яде такива храни става сложно.

# 179
  • в здрача
След години борба за промяна на наредби, за здравословно хранене на децата в детските заведения сега учителките имат голям проблем с деца, на които здравословното хранене не им допада. Колко пъти обясняват колко са полезни плодовете и някои пак отказват да опитат синя слива например.

Но хора, вие сте още в началото, когато децата се адаптират. Изключително малко са изключенията на които им харесва от първия ден. Обикновено за 2-3 месеца преминава адапционния период. Е, имаме един хубостник в групата на малката, който вече втора година не се е адаптирал и огласява с викове, крясъци и директно бягане всяка сутрин.

И говорете хора с учителките. Не са страшни, повярвайте. А добрата дума почти всяка врата отваря. Споделете притесненията си, обяснете индивидуалните потребности на детето си, помолете да не го насилват да яде, че няма проблем, ако остане един-два дена гладно, попитайте с какво ги хранят /макар дневното меню да е обявено на входа/ и какво да въведете вие като храни за да помогнете и ще видите как няма да има за какво да пускате теми.

Общи условия

Активация на акаунт