ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА

• 179 777
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
Аз имам въпрос ..след като суджуците са готови , как ги съхранявате , къде ги прибирате ?  newsm78
Както е написала и пепчо - във фризера, опаковани по отделно със стреч-фолио. Но трябва да са много здраво завити, за да не може да минава въздух по никакъв начин. Така съхраняваме и надениците и филетата и се запазват страхотно.

# 406
пеп-4ч - Създармата стана супер !!!! Благодаря за съвета  bouquet
* стоплих отново, напълних в найлонов плик, надупчихго и притиснах с тежест; престоя 4 часа и прибрах в хладилника. Сега хапвам и се наслаждавам.

# 407
  • Великобритания
Благодаря ..ще ги опаковаме и във фризера  Grinning

# 408
пеп-4ч - Създармата стана супер !!!! Благодаря за съвета  bouquet
* стоплих отново, напълних в найлонов плик, надупчихго и притиснах с тежест; престоя 4 часа и прибрах в хладилника. Сега хапвам и се наслаждавам.

така и трябва  Wink ние правим няколко пъти през зимата, да не кажа всяка седмица  Peace

# 409

така и трябва  Wink ние правим няколко пъти през зимата, да не кажа всяка седмица  Peace

вие да не си отглеждате на терасата овчици, та правиш саздърма нов стоп? Впрочем Коледния ти аватар е суперски - такъв един семейно-идиличен  Laughing

# 410
Може да се съхраняват на сухо и хладно място заровени в талаш / големи стърготини / или брашно - сандък или тенджера с капак . Това стреч фолио си е найлон все пак -аз си държа на автентичен вкус Simple Smile
Във фризер също -но трябва да се чака да се отпуснат и отнема време.
 Създърма не съм яла от векове / майка ми я обичаше и купуваше -ние с брат ми  се мръщехме -сега ако е домашна бих пробвала ,но мисля ,че и моите деца няма да я харесат ./

# 411
Търся рецепта за покрекло .
 Типична е за Ловешкият край . Баба ми беше от Тодоричене /Ловешко / и я правеше след  като се заколи прасето от изрезки месо / май имаше и карантия вътре / , помня парчета чушка / може би суха / и подправки ,вари се на огън -правеше го на огън навън в голяма медна тава или котел .
     Ще съм изключително благодарна на някой да ми я напише.

Давам ти една рецепта от стара готварска книга "Селска кухня", която малко съм допълнила със спомени от това как моите баби правеха покрекло. Не съм приготвяла покрекло по нея, защото не обичам.  Надявам се да ти свърши работа.
Продукти:3 кг. свинско месо (по-добре да е по-шаренко). Малко дреболии от прасето (не пише колко). От моите 2 баби, които приготвяха покрекло си спомням, че слагаха черен дроб, чревца, бъбреци и сърце. Магданоз 1 връзка. Джоджен (ако е пресен е по-добре). 1 супена лъжица червен пипер,  1-2 сухи, запечени люти чушлета. Или пък добави сладки сушени и запечени. Може и без люто. Сол на вкус.
Приготовление: Месото се нарязва на късчета и се вари в подсолена вода, да започне да се къса. Варят се и нарязаните дреболии, като кипнат още 15 минути. Изваждаме месото и дреболиите, слагаме ги в тиган с малко мазнина и ги задушаваме с част от водата, в която са вряли. Добавяме нарязаните и обелени чушки, червения пипер, сол ако е необходимо и като се посгъсти, добавяме магданоза и джоджена.  Разсипваме в буркани, заливаме с мазнина. Затваряме бурканите и ги стерилизираме 30 минути от момента за кипване на водата. Съхраняваме на студено и тъмно. Може и веднага да се хапва, но тогава месцата и дреболиите следва хубаво да са сготвени, да не са жилави.

# 412
Благодаря ,винаги като я чета в тази рецепта присъства джоджен . Баба не е слагала явно. Не беше и люто -усещаха се парчета червена чушка и май е била от сушени / то зимата като заколят прасето пресни откъде /. Нямало е и черен дроб явно -щях да го запомня и нямаше да ми хареса .
  Баба май не го стерилизираше със плътен слой мас и в мазата . Като идехме на гости на село -едно бурканче /тези лютеничените едновремешни /отваряше и затопляше -аз го помня като много вкусно.20г са минали оттогава .

# 413
  • ВАРНА
 Първата партида телешко филе

# 414
Прекрасна пастърмица - как постигна този хубав цвят?   bouquet

# 415
  • ВАРНА
 Предполагам е от захарта.На 700 гр сол  слагам 21 гр. Захар...........и морският въздух може би Stuck Out Tongue

# 416
Благодаря! Също слагам захар в солта ... Но може и от морския въздух да е ... 

# 417
  • Варна
Може ли точна рецепта за прекрасната телешка пастърма и възможно ли е да стане също толкова прекрасна,само че от свинско месце,благодаря,Иланг Peace

# 418
От какво ли не сме правили пъстърма -заек ,петел . Получава се -но е от съществено значение начина на съхранение и най -вече как съхне и зависи и от времето -ако има висока относителна влажност на въздуха или затопляне  -при първото не изсъхва и може да се вмирише -при второто прави дебела кора бързо и отвътре остава сурово и неузряло.
  Трябва да съхне на сенчесто  и проветриво и прохладно място и с постоянна температура.
 В планинските места -села ,градове стават най -вкусните мезета.
 Например еленски бут си става най -добре в Еленският балкан и на всякъде другаде ще се получи ,но хубавият и автентичен вкус не може да се достигне .
 Аз сланина не обичам -но каква сланина съм яла точно от Илаков рът - специфичните атмосферни условия си казват думата.

# 419
  • ВАРНА
 Няма
 причина да не стане.Аз правих миналата година и свинско и говеждо(по-тъмното е на снимката).
   Свинско филе
 на килограм месо се приготвя смес от 700 гр сол и 21 гр захар.Стои заровено за 24 часа.Измива се и се овалва в подправки.Терасата ни е доста ветровита и въпреки влагата тази година нямаше проблем   
    Телешко филе
Същото,но стои под сол за 60 часа.

Общи условия

Активация на акаунт