ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА

• 179 556
  • 740
  •   1
Отговори
# 150
преварена, охладена или дестилирана вода заливаш. Притискаш отгоре да не изплува и това е. Но ако февруари/март се стопли, трябва да я прибереш.

# 151
  • Пазете Гор
Хич без сол във водата ли?

# 152
... а при мене само това остана  newsm78

Hug

ooooh! ще следва....

Последна редакция: вт, 17 дек 2013, 08:50 от Ердинч

# 153
Хич без сол във водата ли?

без, нали ти е ред сланина, ред сол? Не трябва повече

# 154
  • София
Купих вчера едни контрафилета и искам да си ги суша като миналата зима, но тогава ги заравях в морска сол, която стоеше влажна, а вчера мъжа ми е купил някаква друга - суха, по-едра от обикновената готварска сол и на пакета пише "за мелене". Не знам дали ще има същото действие като другата, да не вземе пък да ми пресоли месото  newsm78. Помагайте

# 155
Здравейте!
Имам следния въпрос, макар да съм на ясно, че всичко е върпос на вкус. Имаме телешко и свинско месо и смятаме да направим домашни луканки, но се чудим колко сол и подправки се слагат на килограм месо. Приблизително разбира се. От показаната в началото и онагледена със снимкии технологи, разбрах, че за около 5 кг месо са достатъчни 100 гр. сол. Правилно ли съм разбрала и може ли някой да ми даде рецепта за луканки с грамажа на подправките?

# 156
  • София
Купих вчера едни контрафилета и искам да си ги суша като миналата зима, но тогава ги заравях в морска сол, която стоеше влажна, а вчера мъжа ми е купил някаква друга - суха, по-едра от обикновената готварска сол и на пакета пише "Морска сол за мелене". Не знам дали ще има същото действие като другата, да не вземе пък да ми пресоли месото  newsm78. Помагайте

# 157
  • Deutschland/HE
Здравейте!
Имам следния въпрос, макар да съм на ясно, че всичко е върпос на вкус. Имаме телешко и свинско месо и смятаме да направим домашни луканки, но се чудим колко сол и подправки се слагат на килограм месо. Приблизително разбира се. От показаната в началото и онагледена със снимкии технологи, разбрах, че за около 5 кг месо са достатъчни 100 гр. сол. Правилно ли съм разбрала и може ли някой да ми даде рецепта за луканки с грамажа на подправките?

По рецептата, която аз имам за 7кг месо е 1.5каф. чаши сол (което е около 140гр), в други рецепти е 22гр сол на 1кг. месо.

# 158
на килограм месо - 22 гр. сол. Някои слагат 25 гр., но вече става по-соленко. За мезе е добре, но ако печете от нея прясна е солена за ядене. това е по книгите, така я правим и ние.  Никакви чаши за килограми, всяка чаша е с различна вместимост.

absolutpartystar, сланината поема колкото и трябва.  никога не се пресолява на вкус. Просто солта ти е хубава сега, не мокра, за да тежи повече. Слагай спокойно.

# 159
  • София
Мерси, пеп-4o. Аз за филе говоря, но сигурно и то така  Simple Smile

# 160
ууф недочетох  Shocked него си го държиш в сол, колкото си държала миналата година. Че то се пресолява

# 161
Пепчо, много благодаря. А за другите подправки имаш ли представа?

# 162
ето така ги правим http://pep-4o.blogspot.com/2011/12/blog-post_20.html
кимион и черен пипер основно

# 163
От къде да си купя сланина, не осолена, ще си я осолявам в нас?

# 164
valentor,

Имам един важен за мен въпрос за правенето на суджуци, та въпроса е :
Слагаш ли 1/3 от свинското да бъде сланина(от гърдите), защото на снимките, които си показал не виждам и ако не слагаш не става ли много суха каймата и от там суджуците ?
Аз например възнамерявам да купя 3 кг. телешки шол + 1,300 кг. св.плешка и останалите 0.700 кг. сланина от гърдите.Ще сбъркам ли при избора ?

Поздрави,
Бате Саш

Последна редакция: пн, 16 дек 2013, 16:48 от Bate Sash

Общи условия

Активация на акаунт