ПрЪвУписТен едноГРинолог Узадачи оТРопед с ОТГАНИЗКЮМА и Ореолите на гърдите- 86

• 27 441
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
  • на последния етаж
Цитат
Всъщтност

# 121
  • София
Не е от форума, но искам да ви попитам...
...само аз ли виждам ужасно избождаща очите пунктуационна грешка още на корицата на тази книга  newsm78 ooooh! Crazy

Само тук да беше  ooooh! Същата грешка я има и в заглавието "Следвай ме бабо", което е абсолютно недопустимо за корицата на детска книжка. Интересното е, че сайтовете я анонсират абсолютно правилно, със запетайка.
http://books.janet45.com/books/180

Последна редакция: вт, 08 окт 2013, 22:12 от -=Деси=-

# 122
Здравейте, когато „моля“ изпълнява роля на служебна дума за израз на учтива молба или покана, в съчетание със следваща повелителна глаголна форма, запетаята не е задължителна. Случаят тук е такъв.
Това ми отговориха от издателството  Rolling Eyes

Пълни глупости.

# 123
Здравейте, когато „моля“ изпълнява роля на служебна дума за израз на учтива молба или покана, в съчетание със следваща повелителна глаголна форма, запетаята не е задължителна. Случаят тук е такъв.
Това ми отговориха от издателството  Rolling Eyes

От издателството са прави, доколкото са се позовали на увода на 'Правописен речник на българския език' от 2005 г. Дори са го цитирали дословно. Simple Smile Ето увода тук, за 'моля' пише в последната, 14-а точка, от синята част.

http://zapetaia-teoriia.ezikova-kultura.tutmanik.com/

Въпросният правописен речник не е официален, но след като в официалните не е уточнено изрично, че в посочения случай винаги се пише запетая, вероятно пропускането на запетаята може да се приеме като правилен вариант.

Само тук да беше  ooooh! Същата грешка я има и в заглавието "Следвай ме бабо", което е абсолютно недопустимо за корицата на детска книжка. Интересното е, че сайтовете я анонсират абсолютно правилно, със запетайка.
http://books.janet45.com/books/180

Тук е малко по-различно, защото става дума за обръщение, което задължително се отделя със запетая, независимо дали глаголът е в повелителна, или някаква друга форма. Но напълно споделям мнението ти, че е недопустимо.  Peace

Последна редакция: вт, 08 окт 2013, 22:48 от Ditto.

# 124
  • София
Кратък урок по прЪвописТ:

Цитат
За "нощта" съм съгласна ,че не може да се сети пълен или кратък член трябва да сложи
  Mr. Green

И друга потребителка отговаря:

Цитат
Да, ако не е членувана е 'ноща'

# 125
# 126
  • София
Муахаххахахахах.  hahaha

Скромен улов:

Цитат
каточели

Цитат
по- между другото

# 127
Желанието да споделя с вас новата, току-що научена дума, се оказа много силно:

Цитат
Лаорят си

# 128
Цитат
Искам да кажа че синът ми е на 5 г и за една годиан вече има сумати бели косми от стрес това нее нормално
ай стига бе  Laughing Бели коси от стрес? На пет години?  Shocked ooooh! Laughing

# 129
Моето мнение за правилното изписване на заглавието на книгата е следното:

- ако заглавието е например: "Моля те да се погрижиш за...", то тогава няма запетая,

- ако заглавието е обаче така, както е - "Моля те, погрижи се за..." - смятам, че трябва да има запетая, и няма сила, която да ме убеди в противното, независимо в колко речници, писани от знайни и незнайни филолози и прочие, е позволено.

И една "находка" от мен:

Цитат
еденица

# 130
  • София
Цитат
моментъшното си положение

# 131
Цитат
да маршерувате с оръжие

# 132
Кратък урок по прЪвописТ:

Цитат
За "нощта" съм съгласна ,че не може да се сети пълен или кратък член трябва да сложи
  Mr. Green

И друга потребителка отговаря:

Цитат
Да, ако не е членувана е 'ноща'

Явно не схващате иронията. Thinking

# 133
Цитат
моментъшното си положение
Това ми е абсолютен фаворит в темата до момента!

# 134
Ммммда, наясно сме с тънките разлики, Ели, пък и не възнамеряваме да пестим от коректори, нещо повече - относно това заглавие коректорът се консултира с експерти от Института за български език на БАН. Навярно знаете, че през 2011 г. издадоха справочникс модификации на някои пунктуационни правила, а след това излезе и Официален правописен речник. Дискусионни теми има в изобилие, разбира се, както винаги. А книгата е великолепна, не се съмнявайте;-)))

Това е следващият отговор от издателството, въз основа на моята забележка да не пестят от коректори, независимо от икономическата криза  Crazy Joy
И аз ги разконспирирах, че копи-пействат директно от "тутманик" и си им го казах, де  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт