Как да помогна на човек обсебен от секта ?

• 34 044
  • 210
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Мамасита, това освобождаване го е разправял и Христос....Ама ей на:  да искаш някого да освободиш и спасиш от собственото му невежество и затворничество се е считало за посегателство върху свободата му... Laughing  И все още е така....Парадоксално, но факт..... Grinning

А и в крайна сметка за някои затворници освобождението е направо смъртоносно...Какво може да се направи....

# 136
Все пак да припомня, че самото християнство преди да стане официална религия в Римската империя, също се е смятало за секта, а самите християни - за сектанти-самоубийци защото с лека ръка умирали за своето сектанско учение... Така, че по-внимателно с определението кое е секта и кое - не.

А как бих живял/-а с мисълта, че в даден нещастен момент доброволно ще кажеш "не ми преливайте кръв" и ще умреш, знаейки че детето ти има нужда от теб, а ти го оставяш доброволно само на света?!

--- --- --- --- --- ---
Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 3 нови отговора.

# 137
Да, някои са прекалено стари и закостенели, ако ги изключиш от Матрицата,
ще умрат от ужас.

Моето не е просто мисъл, а описание на това, което виждам като възможно положение
на нещата. Това положение е напълно реално.

А да се опитваш да минеш за прогресивен с хлъзгави мисли и умозаключения- това е поза.

Да, човек може да е свободен- това е една от истините. Твой избор е дали ще я
реализираш или ще се правиш на мислеща и интелигентна.

Но някои хора искат да си стоят в Матрицата, защото пържолите са вкусни,
макар и илюзорни.

# 138
Изинявай, но бъдещата депресия на репресиран човек и на мен ми се струва много реална.

Схванах, че моето е хлъзгаво, плоско, лигаво, слузесто и без грам шанс за живот, но виж твоето, там е концентиран целият потенциал на мисълта, и то не каква да е мисъл, а на освободената мисъл. Ти с пържолите си скъсала, сега си творъцът на бъдещето си.

Нещо конкретно да направим, па макар и слузесто? Как да измъкнеш жената от кашата? Или това е под възвишения ти идеал за образа на човека?

Давам ти титлата Алабалист на Бг мамма! Алелуя!

# 139
Много е важно човек да е творец на бъдещето си.

Заслужава си за тази цел да се рискува дори депресия.

И пак казвам- аз не репресирам, а освобождавам. Изглежда като
репресия, заради тенденцията на човека да бяга от свободата, защото
го е страх.

За жената предложих няколко подхода.

Най-вече социална подкрепа. Разговор с православен свещеник.
Закрила на детето.

И чупене на прозорците на църквата на гадните йеховисти. Защото е готино.

# 140
Много ви моля, внимавайте с квалификациите! Както казва Григор Гачев, "Фанатик е човек, готов да воюва за мир и всеобщо щастие до пълното изтребване на човечеството".

Отказвам да се съглася с тезата на пишещите в темата православни, че "Свидетели на Йехова" са "сатанинска секта", че подтикват към "жертвоприношения", че са "вероотстъпници" и пр. Това, че другите християнски деноминации имат различни практики и тълкувания от тези на Православната църква е нарочно търсен ефект. Как иначе ще има причини за създаване на ново течение в християнството?

Всеки религиозен човек е възпитаван в това да е убеден, че неговата вяра е единствената "права". И няма никакво, ама никакво значение дали другите са на същото мнение. Фактът, че някой християнин отказва да празнува Коледа с елха и подаръци не означава, че този човек е лош, разколник или сатанист.

Съгласна съм с Цонна, че жената има нужда от съвсем друго: смелост да поеме живота в ръцете си. Никоя религия няма да стимулира подобно нещо обаче. Защото те се основават точно на обратното: зависимостта, подчинението, приемането на "наказания", "изпитания" и пр., при това с благодарност и покорство.

# 141
Много е важно човек да е творец на бъдещето си.

Жалко, някои деца нямат този шанс в живота. Те винаги трябва да угаждат на мама, на мъжа си, на някой си. И тъжното е, че  тази група на репресираните идва от добри семейства, образовани, с бъдеще, социално положение, финансова независимост.

Ще ме простиш за простотата, но някой ден, може би, едва ли...

Нека дам и аз рецептата си какво да се направи. Жената трябва да избегне тази човекоподобна твар в живота си. Много е грешно сега някой да и обясни, ама Свидетелите на Йехова са много лоши, ела в църквата. Пак става ние сме добри, а те са лоши ситуация, и на никой не му харесва да му кажат, че върши нещо грешно, защото то в момента му се струва най-логичното. Пък и стига с това черно и бяло. Всичко си има нюанси. На нея трябва да и се даде знак откъде и идват проблемите, и защо нито йехова, нито Дядо Господ няма да мога да и помогнат в този момент. Нека я излушат защо я бие мъжа и, заради ракията ли, заради салата ли, защото няма чисти чорапи ли. Разбира се, трябва да се направи елегантно, а не дебелашки, защото жената се срамува и може съвсем да не е готова да каже на съседката си в прав текст, че Пешо я пребива. Оттам нататък да се помисли какво да се прави...

Последна редакция: ср, 02 окт 2013, 17:29 от Цонна

# 142
Жената в сектата не върши нищо, защото вече не е личност.

Трябва да й се помогне да стане личност. Тогава ще прозре колко
вреден всъщност е този култ.

Сега е робот, марионетка, промит мозък. Едно нищо.

# 143
  • София
Е, аз не прочетох някой да иска да я въдворява спешно в храма....Но ако ще е зависима, поне да не е от нещо, което ще я докара до самоунищожение....Наистина, досега не съм чувала или чела православен да се е гръмнал заради вярата си....

Иначе всеки, който съветва за промяна в живота на жената е напълно прав!

# 144
Тъй, тъй.... Трепевтът в ролята на съседката е потърсен. Действайте.

Сега се върнах да прочета за сектантката отново, ами то някакъв абсолютен кошмар...Как беше смърт на сектите! Crazy Те проблемите са толкова дълбоки при нея, те тръгнали да звънят на комисията  по вероизповеданието, че тя ходи при друговерци. Предавам се...

# 145
Знаеш ли, човек за да започне да решава проблемите си, трябва да има
способност да гледа ясно и трезво.

А когато цялото ти внимание е заето да поддържа доктрината, с която
са ти напълнили главата, не може да си решиш проблемите. Просто всичкият
ти ресурс отива за сектата.

# 146
  • Kопенхаген
Слабо казано втрещена съм... Как може да се прави парелел между Православна вяра- Църквата и Сатанинските секти?

Мадам, знаеш, че те уважавам, ама хвърли един поглед на ей туй списъче (скривам, че е дългичко):

Скрит текст:
 Българска православна църква
    Арменска апостолическа православна църква
    Централен израилтянски духовен съвет
    Мюсюлманско вероизповедание
    Католическа църква
    Евангелистка методистка епископална църква
    Българска Божия църква
    Българска евангелска църква Божия
    Съюз на църквите на адвентистите от Седмия ден
    Църква на адвентистите от седмия ден – реформаторско движение, канонично свързано с Генералната конференция на адвентистите от Седмия ден
    Църква на адвентистите от Седмия ден – реформаторско движение към Международното мисионерско общество
    Съюз на евангелските баптистки църкви в България
    Съюз на евангелските съборни църкви в България
    Съюз на евангелските петдесятни църкви в България
    Българска евангелска църква “Блага вест”
    Отворено библейско братство
    Евангелска църква “Огнена вяра”
    Сдружение “Свободни евангелски събрания”
    Обединена Божия църква
    Християнска църква “Сион”
    Християнска евангелска църква “Шалом”
    Християнска църква “Божия сила”
    Духовно християнско общество “Изкупена христова църква”
    Новоапостолска църква
    Църква на Исус Христос и на светиите от последните дни
    Общество Бяло братство
    Бахайска общност в България
    Общество на Кришна съзнание
    Българска лютеранска църква
    Свидетели на Йехова
    Назарянска църква

Всички тези деноминации са законни по закон. Толкоз Crossing Arms Личните пристрастия нямат никакво значение и темата е абсолютно безпредметна.

Делфина, взаимно е  Grinning

От списъка ти става ясно,че въпросната секта се толелира от БПЦ. Би ли цитирала източника от които си копирала списъка.

# 147
  • Kопенхаген
Отказвам да се съглася с тезата на пишещите в темата православни, че "Свидетели на Йехова" са "сатанинска секта", че подтикват към "жертвоприношения", че са "вероотстъпници" и пр. Това, че другите християнски деноминации имат различни практики и тълкувания от тези на Православната църква е нарочно търсен ефект. Как иначе ще има причини за създаване на ново течение в християнството?

Звучиш като: Въведена вече.

В основата на всички Християнски Деноминации стои Светата Троица, докато обсъжданите тук напълно я отричат.
В много държави тази секта е забранена и се преследва от закона, защо ли пък? Ако само си пееха и четяха псалми  Laughing

# 148
Дори много кратко проучване показва, че сред Свидетелите има много
по-голям брой самоубийства в сравнение с други деноминации. Отдавна
присъединяването към тази църква се смята за опасно, именно заради
самоубийствата.

Също така в САЩ сред привържениците има по-голям,
драстично по-голям брой психози и други заболявания.

Това не е просто деноминация, а деструктивен култ. А самоубийствата
не са просто защото там се събират хора с проблеми. Самото учение е
такова, че задълбочава проблемите. Чувала съм какво си говорят. Безумно е.

Едно време ни тропаха на вратата. Баба ми си говореше с тях, за да ги бъзика.
Имахме я и тая шарена луксозна книжка с райската градина.

# 149
И аз моля Делфина за източника и тъй като аз имам друг източник от който прочетох че Свидетелите са регистрирани в България под фирма за покупко продажба на цветя и картини и   са нелегално действащи в страната  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт