Гръцка кухня

• 214 916
  • 923
  •   1
Отговори
# 285
О, Зори, чакаме готварски попадения от мухлясалата книга smile3508

Аз с бахара голям зор видях и накрая се оказа, че си се продава като прост piment, както е името на растението, от което се извлича. Има в супера едни цели щандове с подправки, каквото ти душа сака, само да знаеш кое какво е.

# 286
  • зад парка
За всички, които се чудят все още "защо гърците са по-добри" /особено за омъжените за гърци/

http://www.huffingtonpost.com/2014/03/04/greek-food-better_n_4875637.html

Относно лигавите марули във фрикасето - варят се минути /6-7-8/, но не 20. По-подходящо е да се използва хорта. Ако няма хорта, и лапад става.

Последна редакция: вт, 11 мар 2014, 10:41 от InaDot

# 287

Аз с бахара голям зор видях и накрая се оказа, че си се продава като прост piment, както е името на растението, от което се извлича. Има в супера едни цели щандове с подправки, каквото ти душа сака, само да знаеш кое какво е.
Е толкова ли пък не ги разпознаваш, поне тези традиционните? Магданоз поне разпознавате ли бе хора? А се пишете готвачки, че и с чуждестранна кухня се захващате.  newsm78

# 288
До дамите, които живеят в Гърция.
Интересува ме какво готвят гърците по време на пости?
Споделете някоя хубава постна рецепта.

# 289

Е толкова ли пък не ги разпознаваш, поне тези традиционните? Магданоз поне разпознавате ли бе хора? А се пишете готвачки, че и с чуждестранна кухня се захващате.  newsm78

Хаха с един магданоз да видя каква чуждестранна кухня ще сготвиш!
Тука само pfeffer има десетина вида, да не говорим за екзотичните подправки.

Последна редакция: вт, 11 мар 2014, 11:34 от Marylin

# 290

Е толкова ли пък не ги разпознаваш, поне тези традиционните? Магданоз поне разпознавате ли бе хора? А се пишете готвачки, че и с чуждестранна кухня се захващате.  newsm78

Хаха с един магданоз да видя каква чуждестранна кухня ще сготвиш!
Тука само pfeffer има десетина вида, да не говорим за екзотичните подправки.
И какво те бърка като са 10 вида?

# 291
REAL_WOMAN ще добавиш ли нещо по същество или влизаш да доказваш незнайно какво?

# 292
REAL_WOMAN ще добавиш ли нещо по същество или влизаш да доказваш незнайно какво?

Много мога да добавя, но не и за хора, които, ако не е изрично упоменато, не могат да различат захар от сол.

# 293

Много мога да добавя, но не и за хора, които, ако не е изрично упоменато, не могат да различат захар от сол.

Хайде де! Не бъди голословна! Защото ако не го направиш ще си помисля, че се заяждаш или разчистваш някакви сметки.....  Mr. Green и всъщност ти не можеш да различиш сода бикарбонат от сол.  Mr. Green

П.С.
Скрит текст:
Тъй като явно не разбираш от намеци.... да взема да ти натъртя. Престани да скапваш обстановката. Не си приятна.

# 294
  • София
Имам въпрос за рецептата : Свинско със целина авголемоно - Може ли да използвам българската целина - стандартната по пазарите голяма глава с листа , или тази която тук по магизините се води  селъри , основно твърди дълги стебла и листа?

# 295
REAL_WOMAN май обърка Клюкарника с тази тема. Там докато не се изпокарат и понаплюят не мирясват. Не обръщайте внимание.

InaDot, възможно е в различните части на Гърция да се приготвя магерицата с леки вариации. Тук, където живея никой, никога не слага друго освен марули и наистина ги варят по 20 минути. То и марулите са огромни, но пък крехки, ето днес взех една от магазина и е като храст  висока около 30 - 40  см. и я консумираме поне на 3 салати.

barabenka, няма да е фатално и българска целина да сложиш, само да са стръковете. А от главата става много хубава крем-супа, баба ми правеше преди в тенджерата под налягане.

Marylin, точно на големите рафтове с подправки рових и кимион няма, не зная поради каква причина. Kreuzkümmel или Kümmel мисля беше на немски, то и немският ми не е много добър, но попитах отговорника на щанда, който сви рамене и каза йок.  А и магданоза беше поне 5 вида на щанда за подправки, така че си е истинско предизвикателство докато си нов и се ориентираш в трета страна. Но успях да зарадвам германските ми домакини с гръцки ястия.

# 296
barabenka, може и селъри, но да е с по малка глава.
InaDot , сподели кое по ти харесва- гръцките лoкумадес или нашите толумбички? Аз засега убедено съм към второто. Simple Smile Гръцкото вино е казват е по -добро заради по топлият климат тук.
simpatikonia , ще  споделя обезателно и други рецепти за пости . Засега съм дала рецептата за нахутената супа (много ми допада) и зехтиновите курабийки.

Последна редакция: вт, 11 мар 2014, 13:51 от basis

# 297
  • София
Basis, Zorita благодаря! От вашите вашите постове разбирам, че по удачно е със селири. Ще го направя със селъри. А месото как да нарежа, както за винен кебаб или на големи парчета, да речем като като голямо кюфте.

# 298
Аз го режа колкото кибритена кутийка, като после се свива при термичната обработка, а и по-бърже се сварява. Но както писа по-назад една съфорумка, пък нейният мъж го реже на едро и слага и пелте.
И спретнах по неволя едно суфле от тиквички: 10 средни тиквички и 2 големи моркова настъргах, 1 голяма глава лук, 4 скилиди големи чесън, 1 връзка копър. Обърках всичко и запекох в тава 10 мин. после наръсих фета на око, домати на шайби за цвят и заливка на око с 5 яйца, 1 с.л. кисело мляко и вода.
Допекох до златисто и стана красиво и вкусно и пролетно.
Иначе идеята беше за колокитокефтедес, но ме мързеше да пържа. После се въодушевих за зеленчуково суфле, но видях, че няма картофи, празът на магазина беше като сап на мотика и се въздържах.

Довечера българска баница  Heart Eyes

Последна редакция: вт, 11 мар 2014, 15:01 от zorita

# 299
Basis, Zorita благодаря! От вашите вашите постове разбирам, че по удачно е със селири. Ще го направя със селъри. А месото как да нарежа, както за винен кебаб или на големи парчета, да речем като като голямо кюфте.

Ето такава целина купувам за свинско с целина, месото го режат на големи парчета, моя го нарича меридиярико (като за порция, т.е. слагаш 2 парчета в чинията заедно с целината и ти е достатъчно за една порция, надявам се да съм обяснила добре. (долу-горе с размери 6Х6 ?..)

Общи условия

Активация на акаунт