Гръцка кухня

  • 214 671
  • 923
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 1 825
Да де, но на Аки бугатсата не е παραδοσιακή μπουγάτσα θεσσαλονικης.

Последна редакция: сб, 23 апр 2016, 14:06 от H/I

# 721
  • в колонките
  • Мнения: 510
H/I, думата παραδοσιακή означава традиционен, нали ? Е, в миналото древните елини дали са  познавали бутер тестото ?  Wink. Нямам никакво желание за спор, но традиционните баници-бугачи са правени от ръчно точени кори, в които има само брашно, вода, малко зехтин и сол. Пълнежите варират от кайма ( агнешка,телешка). В последните години правят със сладък пълнеж от крем, поръсено от горе с пудра захар. Да, и ползуват сфолята ( замразена, конфекция) за улеснение. А рецепта за направата на бутер тесто към твоето настояване за παραδοσιακή μπουγάτσα θεσσαλονικη би ли пуснала? Ето още един линк за традиционна гръцка баница: https://www.youtube.com/watch?v=hVe1NSqy43M , и още:   https://www.youtube.com/watch?v=AcHDu8fokGQ   
   Бъди здрава,  bouquet

# 722
  • Мнения: 1 825
За някои от тези клипчета имах в предвид, но тъй като пиша от телефон, нямам възможност да качвам. Хайде да го кажем маслено тесто. С какво мислиш мажат корите, за да станат хрупкави, на пластове и отделящи се - с разтопено масло. Маселеното тесто съществува от както свят светува.
Тази бугача с крем е традиционна за северна Гърция, както и тригоно панораматос, ако си опитвала. В района на Солун, КВ. Панорама има един куп ергостасия точно за тези бугачи, сладкиши и т.н.

В редакция да добавя, че никой сладкиш, сиропиасто, кейк и т.н. няма да видиш да се приготвя със зехтин. Винаги се използва масло или олио, защото зехтина е по-тежък на вкус.
В случая говорихме за сладки баници със захър, а не солени. За солените стават вкусни със зехтин, разбира се.
Както и да е, исках просто да кажа на потребителя, който беше пуснал линк, че има разлика между галактобуреко и бугача.

Последна редакция: сб, 23 апр 2016, 14:20 от H/I

# 723
  • Мнения: 5 155
Багодаря, но не е това което сте пуснали.
Нещо от типа на домашен крем или крем за еклери, завито с точени кори е. Ще го направя както мисля, че е пък ако не стане здраве  да е...

# 724
  • София
  • Мнения: 4 278
Алиена, това което си яла в Густоза е точно богача с крем.Собственикът на ресторанта е от Солун и носи и десертите оттам.Тук само я затоплят богачата и я сервират.Аз не съм задълбавала да гледам от какви кори е правена, дали от стандартни или от бутер тесто, но съм яла десетки пъти.Кремът със сигурност е ванилия, наподобява крем за еклери, но е далеч по-гъст.

# 725
  • Мнения: 1 825
Да, крема е много гъст, с ръце го работят. До нас има бугадзидико тесалоникис, работилницата им е отворена и може да наблюдаваш процеса на направата. Та споделям, това което гледам ежедневно.

# 726
  • Мнения: 5 155
http://zanaeblogcook.blogspot.bg/2013/02/blog-post_18.html?m=1
Ето го, като богача/бугаца го намерих! Благодаря!  Grinning

# 727
  • Мнения: 1 825
Да, това е, успех в направата и пиши как стана  Wink

Замислям се и аз да забъркам една.

# 728
  • София
  • Мнения: 1 464
Аз съм я приготвяла няколко пъти по тази рецепта и много вкусна. Не знам колко е автентична, но благодаря на авторката.

# 729
  • Sofia
  • Мнения: 29 052
ММ купува доста често хляб от Г-я.
 С дебела вкусна коричка,а отвътре шуплест и мек.Доста е издържлив,не мухлясва. С мая ли е или с квас? На мен ми прилича на квасен.
Прави ли се традиционно квасен хляб в Гърция? Как да попитам в хлебарницата за такъв хляб?

# 730
  • Мнения: 1 825
Щом не мухлясва и издържа дни, значи е с квас, а има и един по-специфичен вкус. Може да го изядеш целия на един път Simple Smile Προζύμι (прозими) се казва хляб с квас. То даже на едни големи табели пише, че е приготвен с прозими.
Има най-различни видове хляб -с мая, с квас, от царевично брашно(бобота се казва), олекис алесис и др.

Последна редакция: нд, 24 апр 2016, 11:17 от H/I

# 731
  • Sofia
  • Мнения: 29 052
мерси bouquet

мога да го изям целия,да Peace

# 732
  • в колонките
  • Мнения: 510

Прави ли се традиционно квасен хляб в Гърция? Как да попитам в хлебарницата за такъв хляб?
 
   Не, не се прави традиционно, но в много от хлебарниците го има.
   Ще кажеш: Θέλω ψωμί με προζύμι ( тельо псоми ме прозими= искам хляб със закваска)
   Ето и рецепта за домашно приготвяне на закваска, ако те интересува:  http://www.mycookingbookblog.com/kak-se-pravi-naturalna-zakvaska-kvas-prozimi/   
    Успех,  Hug

# 733
# 734
  • Мнения: 13 331
Няма такова нещо като "бугача" или "богача". В гръцкия няма звук "ч".  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт