Университети в Германия и в други държави с немски език 2

• 77 940
  • 778
  •   1
Отговори
# 660
  • София
добре де тя в БГ ли е държала TestDaf? Защо не е кандидаствала без него и да се яви на DSH директно в университета, всеки университет, който приема чуждестранни студенти трябва да има такъв изпит?
Спред мен е трябвало да се пробва без ТестДаф, защото изпита DSH е много по-лесен, но това си е мое мнение(може би грешно са ви посъветвали консултантите).
Ето за който се интересува за какво служи този изпит http://www.sprachenzentrum.hu-berlin.de/studium_und_lehre/pruefungen/was-ist-dsh

# 661
  • Варна
В България е   Държала Даф. Според нашето мнение ( мое и на съпруга  ми ) езиковия  семестър е много добър вариант от гледна точка свикването с живота на друго място. Учи се 20 часа немски на седмица , може да се запише на някакъв курс ( например математиката изучавана в Германия е на по високо ниво ), може и да работи почасово. Дъщеря ми има заболяване, което се провокира от силен стрес. Съпруга ми си спомня шока, който е изживял отивайки да учи в друг град. Не смятам,  че един семестър по късно начало на ученето е фатално. Дъщеря ми работи вече трета година  и даже изяви желание сама да си плати тези 500 eur. Ще учи bwl.

# 662
Отлично решение сте взели, според мен. Успех.

# 663
  • София
В България е   Държала Даф. Според нашето мнение ( мое и на съпруга  ми ) езиковия  семестър е много добър вариант от гледна точка свикването с живота на друго място. Учи се 20 часа немски на седмица , може да се запише на някакъв курс ( например математиката изучавана в Германия е на по високо ниво ), може и да работи почасово. Дъщеря ми има заболяване, което се провокира от силен стрес. Съпруга ми си спомня шока, който е изживял отивайки да учи в друг град. Не смятам,  че един семестър по късно начало на ученето е фатално. Дъщеря ми работи вече трета година  и даже изяви желание сама да си плати тези 500 eur. Ще учи bwl.

Правилно решение сте взели. Аз също бих посъветвала тези, които не са с идеален немски да го направят. Тогава ще има много повече завършили български студенти. Стресът е твърде голям, езиковата бариера си е проблем дори за децата от немските гимназии и по-слабо подготвените закъсват още на първата сесия. Езиковият курс е добро начало.  Wink 

# 664
  • София
при тези обстоятелства наистина сте взели добро решение  Peace

# 665
  • София
Правилно решение сте взели. Аз също бих посъветвала тези, които не са с идеален немски да го направят. Тогава ще има много повече завършили български студенти.
Таня за огромно съжаление смятам че не езиковата бариера е тази, която спира българските студвенти да завършат, а е чисто финансова по-скоро. Някои като започнат да работят и забравят за какво са отишли, много е трудно да се носят две дини под една мишница. Затова обичам да съветвам родителите, ако не могат да си позволят да платят издръжката на детето в Германия поне през първата година, то да не го пращат там - в противен случай стреса е жесток и често ученето се увенчава с неуспех.

# 666
fani34, моля за повече подробности, ако е удобно, разбира се.
Къде е езиковият семестър, който кара детето и после в същото уни ли е приета?
Мисля, че като му дойде времето след 2 години и ние ще е по-добре да подходим по този начин.

# 667
  • София
Правилно решение сте взели. Аз също бих посъветвала тези, които не са с идеален немски да го направят. Тогава ще има много повече завършили български студенти.
Таня за огромно съжаление смятам че не езиковата бариера е тази, която спира българските студвенти да завършат, а е чисто финансова по-скоро. Някои като започнат да работят и забравят за какво са отишли, много е трудно да се носят две дини под една мишница. Затова обичам да съветвам родителите, ако не могат да си позволят да платят издръжката на детето в Германия поне през първата година, то да не го пращат там - в противен случай стреса е жесток и често ученето се увенчава с неуспех.

Първата година дъщеря ми се движеше с 3-4 момичета от различни български градове, завършили паралелки с усилено изучаване на немски език. Нивото на езика определено не беше същото като на завършили НЕГ. Не работеха, само учеха, стараеха се много, но не успяха да се справят с изпитите.  Sad

# 668
Таня, значи, ако са минали първо през езиков семестър са щели да имат по-голям шанс.
А има ли вариант, след като са били скъсани, тогава да запишат езиков семестър и после пак да кандидатстват. Извинете ме, най-вероятно въпросът ми е смешен...

# 669
  • София
Таня, значи, ако са минали първо през езиков семестър са щели да имат по-голям шанс.
А има ли вариант, след като са били скъсани, тогава да запишат езиков семестър и после пак да кандидатстват. Извинете ме, най-вероятно въпросът ми е смешен...

В повечето университети на един изпит е позволено да се явяват 2 или 3 пъти. Ако не успеят да го вземат не могат да изучават никаква специалност, в която присъства този изпит. В повечето случаи означава, че може да запише специалност в коренно различна сфера. На познато момче му се опря една микроикономика - не можа да я вземе 3 пъти. Наложи се след това да учи инженерство.  Wink А езиковият курс на този етап е почти безсмислен, защото през учебната година успяват да го научат. Просто междувременно са ги поскъсали на изпитите и са си провалили следването в желаната специалност.  Sad  Освен това голяма част от университетите са свързани в някаква единна система и няма как да запише тази специалност в друг университет или град. Става само ако се намери университет извън въпросната система.

Последна редакция: ср, 02 юли 2014, 13:41 от Тaня67

# 670
  • На зелено
fani, решението, което сте взели е абсолютно практично и подходящо за дъщеря ви. Шокът за децата, когато дойдат тук, макар и изучавали интензивно немски език е огромен. Имам достатъчно примери около себе си и мога да кажа, че всеки един, който е започнал по-ниско ниво на немски език да изучава тук, то неговите познания са много по-задълбочени, по-ясен изказ и най-вече без много стресирани физиономии. Един успешно издържан тест ДаФ или ДСХ, не подготвя езиково децата за Унито, това е един заучен модел и формат. Първата една-две години, повечето не знаят, къде се намират. Това е лично мое мнение, изградено от наблюдение, не само на българи, но и на др.националности. Желая ви Успех  Peace

# 671
Таня   bouquet започват да ми се изясняват част от подробностите

# 672
Първите 1-2 години и немските студенти не знаят къде се намират, измежду тях също много отпадат, така че проблема е само и единствено в трезвата преценка на собствените възможности от страна на детето.
Успех на всички и не е толкова страшно и трудно, моля тия които са минали по тоя път да не нажежават излишно обстановката. Мамите и татковците да приготвят 8-10 хил евро за първата година, а децата да се въоръжат с речниците и твърда решимост да успеят Peace

# 673
За мен истината точно написана е в последното изречение на mama Tin.

# 674
  • София
Много интересно как слагате всички под един знаменател - тези от НЕГ знаят и се оправят, тези от езикови гимназии не знаят и ги късат. Еми то си зависи и от потенциала на студентите - някои им се удава да учат икономика, на други не, някои са родени за лекари и учат всичко с лекота, други и да им го смелиш и да им го влееш в главата няма да го разберат. И тук не е само езика пречката.
Не съм съгласна че първите две години не знаели къде се намират. Първите месец-два Да, ама после вече се свиква, и като се влезе в ритъм няма нищо страшно. Вие тук ги наплашихте майките все едно ракетостроене ще строят децата им, то на който не му се учи и в БГ уни да го пратите пак няма да си вземе изпитите. А тези дето са ги скъсали по 3 пъти не сте ги следили по 24/7 да видите дали наистина са учили на 100% или са висяли през вечер в местния чалга клуб(защото моите наблюдения пък са такива). Така че смятам че всичко си е индивидуално и децата трябва да ходят мотивирани че ще успеят, пък оттам насетне "каквото сабя покаже". Моя личен опит показва че колкото по-бързо се ограничат контактите с българи, и се заменят с немски такива, всички пропуски в езика се наваксват, свободното владеене на езика се подобрява и още на втория, третия семестър вече няма никакви проблеми с изпитите. По-малко излизания, повече залягане над учебниците и резултата е налице още в края на семестъра.
С mama Tin не съм съгласна само за сумата от 8-10хил. Струва ми се доста голяма, но може би си зависи от града/провинцията, имайки предвид че на мен ми стигаха по 350евро на месец, но все пак живота на студентите в Берлин е най-евтин от всички провинции и децата с по-малки финанси е хубаво да се насочат натам.

Общи условия

Активация на акаунт