Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

 • 39 834
 • 758
 •   1
Отговори
 • Мнения: 26 776
Старите теми:
http://old.bg-mamma.com/?topic=1020543;topicrefid=19
http://old.bg-mamma.com/?topic=1033265;topicrefid=20
http://old.bg-mamma.com/?topic=996487;topicrefid=20
http://old.bg-mamma.com/?topic=1042902;topicrefid=19
http://www.puls.bg/illnes/issue_530/

http://lubomirivanov.com/5287/

http://www.168chasa.bg/article/6771920
Копирам статията от първия линк, току виж се загубила някъде.
1. Какво е ИР?

Скрит текст:
Инсулинът е хормон, който се отделя от бета клетките на панкреаса (задстомашната жлеза). Синтезираният инсулин се доставя на всяка клетка на тялото чрез кръвта. Функциите на инсулина са свързани с контрол на обменните процеси на въглехидрати, липиди и белтъци. Участва и в регулирането на растежа клетките.
Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на организма губят чувствителността си (стават резистентни) към инсулина.
Едно от действията на инсулина е да принуждава клетките, конкретно мускулните и мастните, да използват глюкозата в кръвта. На повърхността на тези клетки се намират рецептори, чувствителни на инсулин. Образно казано те са като ключалки, които се отварят с ключа-инсулин, при което кръвната глюкоза навлиза в клетката. Чрез този механизъм инсулинът и контролира нивото на захарта в кръвта.
При прием на високи количества въглехидрати кръвната захар нараства рязко. Панкреасът реагира с производство на голямо количество инсулин, който трябва да принуди клетките да усвоят количеството захар. С всяко покачване на инсулина обаче, инсулиновите рецептори привикват и губят чувствителността си към него. При инсулиновата резистентност инсулиновите рецептори  спират да реагират на инсулина. В отговор на това панкреасът  произвежда още инсулин, с който да се получи отговор от инсулиновите рецептори на клетките. Резултатът е рязко „отваряне“ на клетките и усвояване на кръвната захар, при което нейната концентрация в кръвта рязко спада. С напредване на процеса се появяват симптоми на хипогликемия – замайване, треперене, причерняване, топли вълни, изпотяване.
С всяко повишаване на концентрацията на инсулин чувствителността на клетките към него намалява. Докато панкреасът е в състояние да продуцира достатъчно инсулин, нивата на кръвната захар не надскачат референтните граници. Но тъй като панкреасът не е в състояние да отделя постоянно по-високо количество инсулин, идва момент, когато концентрацията на захар в кръвта остава висока. Това означава, че тя не се приема и усвоява от клетките. Когато кръвната захар започне да остава висока и при гладно състояние, е налице диабет тип 2.2. Кои са причините за инсулинова резистентност?
 

Скрит текст:
Причините за развитието на инсулинова резистентност са:

наднормено тегло
метаболитен синдром
стрес
употреба на стероиди
заболявания с тежко общо състояние
бременност

Лично аз бих добавила, че причина е и консумация на твърде много бързи въглехидрати.
При мен беше така. Затова избягвам бързите, а бавните консумирам умерено.
Срещала съм много хора, които смятат, че не ядат много сладко, но всъщност е точно обратното.
При един човек определени бавни въглехидрати е възможно да не се отразяват добре, затова всеки трябва да си прецени кои бавни въглехидрати да консумира.
При мен от бързите най-лош ефект имат хлебните изделия и сладките.
Според някои и плодовете не са препоръчителни и даже вредни, но аз не смятам така.
http://lubomirivanov.com/3094/
В общи линии от статията става ясно следното:
Фруктозата извлечена от плодове е вредна. Губят се витамини, минерали и особено пектина, който помага да се покачва плавно КЗ. И добавяйки тази фруктоза в сладкиши и консумирайки ги, само си вредим.
Консумацията на нормално количество плодове 1-2 на ден е напълно достатъчна. Плодовете са природен продукт. Но е факт, че ако се прекалява и с тях, също може да се получи проблем.

3. Какви болестни състояния, се свързват с инсулиновата резистентност?
 

Скрит текст:
При метаболитния синдром се наблюдава наднормено тегло, съсредоточено около талията, висока кръвна захар на гладно, нисък добър (HDL) холестерол и високи триглицериди, високо кръвно налягане. Вероятно инсулиновата резистентност е причина за някои от изброените състояния.

Инсулиновата резистентност стои в основата на диабет тип 2. Инсулиновата резистентност се появява много по-рано. При редовни профилактични консултации и вземането на своевременни мерки при установена инсулинова резистентност диабетът може да се предотврати или отложи.

Чернодробна стеатоза - натрупването на масти в черния дроб е израз на разстроен контрол на обменните процеси на липидите, което се получава при инсулинова резистентност. Стеатозата и инсулиновата резистентност може да са умерено изразени или напреднали. Получават се нови данни, които показват, че стеатозата на черния дроб води към цироза и рак на черния дроб.

Атеросклерозата представлява процес на прогресивно натрупване на уплътнения и втвърдяване на стените на средните и големите артерии. Атеросклерозата води до коронарно артериално заболяване (сърдечни атаки, сърдечен пристъп, нестабилна стенокардия), инфаркт, инсулт, заболявания на периферните съдове (на крайниците). Рискови фактори за атеросклероза са:

високо ниво на лош (LDL) холестерол, ниско ниво на HDL холестерол
високо кръвно налягане
тютюнопушене
затлъстяване
захарен диабет
фамилна обремененост
 
Пораженията на кожата се изразяват в образуване на брадавици и състояние познато като акантоза (acanthosis nigricans), при което се наблюдава удебеляване (хипертрофия и хиперплазия) на клетки на епидермиса. При акантоза кожата потъмнява и се втвърдява. Обикновено са засегнати участъците около гънките, на врата и подмишниците (зони на триене). Това състояние се смята за показател за инсулинова резистентност. Установено е, че кожните брадавици често се появяват при пациенти с инсулинова резистентност. Брадавицата е доброкачествено образувание, което виси от кожата.

Инсулиновата резистентност води до проблеми с овулацията, зачеването, нередовен менструален цикъл и аменорея. Не е ясно дали инсулиновата резистентност влияе на мъжките репродуктивни функции. Синдромът на поликистозните яйчници се дължи на хормонален дисбаланс при младите жени. Най-явният симптом е липсата на менструация, наднормено тегло (при 50% от пациентките) и нетипично за жената окосмяване.

При инсулиновата резистентност се наблюва повишаване на нивата на мъжките полови хормони при жената. Инсулинът намалява нивото на белтъка, свързващ тези хормони, с което се увеличава свободната им фракция. Това може да се отрази само на лабораторните стойности на андрогенните хормони (тестостерон, дехидроепиандростендион сулфат и др.) или да се прояви клинично с повишено окосмяване над горната устна, по брадата, около гръдните зърна, в областта между лопатките на гърба, на кръста и по корема.
Освен изброените заболявания има връзка между ИР и болести на щитовидната жлеза. Много често, хора с хипо или хиперфункция, Хашимото развиват ИР.
https://www.medinfo.bg/spisanie/2012/4/statii/zaharen-diabet-i-z … idnata-jleza-1277
https://spisaniemd.bg/dd-magazine/2013/12/zaharen-diabet-i-boles … itovidnata-zhleza
https://spisaniemd.bg/dd-magazine/2011/06/diabet-i-zabolyavaniya … itovidnata-zhleza

4. Кой е застрашен от инсулинова резистентност?

Скрит текст:
Най-висока е вероятността да се развие инсулинова резистентност при:

наднормено тегло при индекс на телесната маса над 25кг/м2
мъже с талия над 100 см и жените с над 88 см.
възраст над 40 години
при наличие на родител с диабет тип 2, високо кръвно налягане или атеросклероза
при проявил се гестационен диабет (диабет по време на бременността)
високо кръвно налягане
триглицериди над нормата, нисък добър HDL холестерол или артериосклероза
синдром на поликистозните яйчници
акантоза


5. Как се поставя диагноза за инсулинова резистентност?
 

Скрит текст:
При консултацията лекарят провежда задълбочена анамнеза на пациента, преглед и назначава лабораторни изследвания. В медицинката практика се използва тест с обременяване с глюкоза, при който се измерва инсулинът на гладно и на определени периоди след прием на чиста глюкоза. По нивата на инсулина лекарят се ориентира за отговора на организма към него и съответно определя дали има инсулинова резистентност.

Диагнозата инсулинова резистентност не може да се постави от едно изследване, тъй като нормално показателите на кръвта варират. За всеки нивата са различни. Но наличието на висок инсулин  на гладно се смята за абнормално явление. В практиката най-често се използва формула, включваща кръвната захар на гладно и нивото на инсулина на гладно. Стойности над определен предел говорят за резистентност. Друг белег е покачването на инсулина над 5 пъти от изходния в хода на обременяването с глюкоза или достигането на стойности над 100 U/l.

Тук искам да добавя, че според мен обременяването с глюкоза не бива да се прави често. Дори е нужно само веднъж, за да се установи има или няма проблем с инсулин и КЗ.
Може да се изследва инсулин и КЗ след едно по-обилно хранене и това смятам също би установило как протича лечението.

6. Какви профилактични мерки могат да се вземат?
 

Скрит текст:
Нуждата от инсулин може да се редуцира чрез придържането към специален режим, който засяга предимно консумацията на въглехидрати. Въглехидратите се усвояват от организма след като се разградят на по-прости съставки. Някои въглехидрати се усвояват по-бързо от други, което ги отнася към групата с висок гликемичен индекс. Тези въглехидрати повишават кръвната захар рязко и изискват повече инсулин, който да регулира концентрацията й в кръвта.

Въглехидрати с висок гликемичен индекс или тези, които водят до рязък скок на захарта са чисти захари, бял хляб, брашна, картофи и продукти, изготвени с тях.

Въглехидрати с нисък гликемичен индекс, чиято консумация води до плавно увеличаване на кръвната захар:

тестени продукти, които съдържат влакна (фибри) като пълнозърнест хряб и кафяв ориз
зеленчуци, които не съдържат нишесте като броколи, боб, аспержи, моркови и зелени зеленчуци
 
Когато въглехидратите се консумират в концентриран вид това силно повишава стойностите на кръвната захар, в сравнение когато се консумират в

богати на други съставки храни и ястия. Множество проучвания показват, че отслабването и аеробните упражнения повишават степента на усвояване на глюкозата от кръвта от мускулните клетки, в резултат на подобряване на чувствителността на клетките към инсулина.7. Какво е медикаментозно лечението на инсулиновата резистентност?
 

Скрит текст:
Метформинът е лекарството, което най-често се използва при терапия на диабет. Има два механизма на действие, които помагат за контрола на нивата на кръвна захар. Намалява производството на глюкоза в черния дроб, повишава чувствителността на мускулите и мастните клетки към инсулина. Така се намалява концентрацията на глюкоза в кръвта. По този начин метформинът регулира и нивото на инсулин в организма.

Метформинът редуцира развитието на диабет с 31 %, при положение, че се спазва специален режим на хранене и се повиши двигателната активност. При неспазване на тези две условия, ефективността на метформина не е толкова висока. Метформинът е безопасен медикамент, въпреки че се наблюдават някои неприятни странични ефекти от страна на храносмилателната система.

Друг медикамент с доказан ефект в превенция от неинсулинозависим диабет в клиническо изследване при пациенти с инсулинова резистентност  е препаратът акарбоза (acarbose). Лекарственият препарат действа в червата и намалява абсорбцията на захарите, което и води до намаляване на потребностите от инсулин след хранене. Медикаментът редуцира риска от развитие на диабет с 25 %.

Лекарствата от класа на тиазолидиндионите, например розиглитазон (Авандиа) повишават чувствителността към инсулина. Тези лекарства обаче на този етап не се използват широко в практиката, заради неблагоприятният ефект при сърдечна недостатъчност. Резултатите иначе показват намаляване на риск от развитие на диабет с 25 %.

Искам да отбележа да не се бърза и да се посяга към метформина или други лекарства.
Нужно е да се опита лечение с правилно хранене. Ще стане по-бавно, но ще стане, защото организма по-естествен начин ще се справи с ИР.
Всеки трябва да си изготви меню според неговите вкусове.
Моето отслабване се усили след като включих повече протеини в менюто си.
Моля новите с диагноза ИР да прочетат повече за нисковъглехидратното-високомазнинно хранене (НВ-ВМХ).
Ето нещо като за начало https://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf
Обяда и вечерята ми се състои от протеин и винаги сурова салата от зеленчуци.
Закуската съм я писала, но пак ще я опиша.
Скрит текст:
Една лъжица овесени ядки. Може и ядки от елда. От скоро си я взех и тя е добър вариант. Овесените ядки са бавен въглехидрат, но и с него трябва да се внимава. Затова слагам една лъжица. Преди слагах повече. Та така, слагам лъжица овесени ядки, много малко сол тръскам /заради овесените ядки/, овкусяват се по-добре и не се разкашкват. Слагам канела, ленено брашно, лъжица слънчогледово семе и тиквено, конопено семе, 2 бразилски ореха, 2 бадема, 2 лешника, 2 броя кашу. Добавям и много малко сусамов тахан. Заливам с вряла вода, захлупвам, чакам 20 минути, добавям много малко мед за сладост и почвам.
Отскоро всъщност измивам суровите ядки отделно. Кой ги знае къде са седяли.
Понякога ми омръзва тази закуска. Тогава правя следното. В три лъжици кисело мляко слагам канела, малко пектин и малко мед. В съд наливам вряла вода, слагам млякото и захлупвам. Това го правя заради меда, да се разтопи. Отделно накисвам ядките и после ги слагам. Това го правя 2 пъти в седмицата или веднъж за да разнообразя.

И за финал ще добавя, че е абослютно наложителен спорта. Било бягане, йога, карате, танци, кротренажор, каланетика, но е задължително. Защото инсулиновата резистентност се подобрява изключително от спорта.
При мен нещата се стопират, ако имам само правилно хранене и спра спорта. Така че и двете неща са необходими.
Освен правилно хранене и спорт, е абсолютно необходимо пиенето на вода. Не сокове, коли, кафета, а ВОДА. Обмяната на веществата зависи от поетото количество вода.
Особено полезно е топла вода веднага на гладно сутрин.

Казвайте, ако нещо искате да се добави.

# 1
 • Мнения: X
Здравейте. Пиша в съседна тема, но ме посъветваха да пиша тук.

Накратко.... Наднормено тегло (успях за няколко месеца да смъкна от 86 до 81-82кг, ръст 160), нередовен цикъл, бави се, а кървенето продължава понякога и месец. Има още доста да пиша, но в съкратен вариант е това.

Ходих на ендокринолог. Днес си пуснах изследванията. Виждам че под трикратен профил е имала предвид само глюкоза. Това достатъчно ли е да постави адекватно диагноза. Абсурд да преживея пак натоварването с глюкоза.

Това са ми резултатите
Приемам всякакви насоки и съвети. Благодаря ви предварително,ако на някой му се занимава.

# 2
 • Мнения: X
Благодаря за новата тема.  Гергана че, според мен, и КЗ, и инсулин на гладно са високи.

# 3
 • Мнения: 5 459
Samt, прочетох всичко, което си писала и в тази и в другата тема/диетичната/ и почервенях от срам.  Значи ако и ти не си ми стимул-направо съм неспасяема. Аз се успокоих, че нямам нито ИР, нито диабет и си започнах по старому /съответно 8 килограма, които бях свалила си се върнаха/. Рева всяка вечер пред огледалото, а любимият нарежда " Слънчице, наместо да ревеш  по-добре спри да ядеш толкова ". Днес като те изчетох, че 30 години си се влачила с тези килограми и пак си успяла да отслабнеш-се втрещих. Та аз само от 3 години съм дебела и се оправдавам с неща............, които изобщо не са извинителни.  И какъв е смисъла сутрин да играя тибетците, а вечер да пийвам биричка, винце и да си хапвам  сладичко. Ама как можах преди 7 години да спра цигарите от раз  и повече да не помириша цигара, а сладкото така да ме увлича. Не се заричам, но от утре спирам да влизам в магазини. Ще пращам любимия да пазарува, защото като видя сладичко, чак сълзи ми избиват.....То бива лакомия, ама чак пък толкова. И не е от гевезелък. Плодове мога и да не пипна-не обичам. Обаче сладкишиииииииииии-съвсем сериозно говоря, започвам да треперя като нямам сладко. Не знам как ще си наложа, но  ТРЯБВА да спра въглехидратите, докато не е станало късно. Това, че бях вдигнала захар и инсулин си е било някакъв знак от Вселената да се кротна. Ама много, много ме е яд на себе си....и съм си сърдита.

# 4
 • Мнения: 49 407
Елорче, браво, добре си се справила! bouquet

Герганче, твоите стойности са като моите след ОГТТ. Не само ИР, ами към диабет вървиш.
Сядай да четеш и си записвай, ако трябва.
Всичко е в твои ръце, обратимо е! Peace

# 5
 • Мнения: 52
И аз благодаря за полезната тема  bouquet
Герганче, ендото какво каза като видя резултатите или още не си ходила?

# 6
 • Мнения: 237
Герганче, според мен това е преддиабет. Моите стойности са почти като твоите.... Само, че аз нямам изследван инсулин и там не знам как трябва да е, когато е в граници, но май ако е 6 е ок. А твоят е височък, което говори за ИР. Но нека чуем и какво ще ти каже ендокринологът.

# 7
 • София
 • Мнения: 3 902
И какъв е смисъла сутрин да играя тибетците, а вечер да пийвам биричка, винце и да си хапвам  сладичко. Ама как можах преди 7 години да спра цигарите от раз  и повече да не помириша цигара, а сладкото така да ме увлича.  Обаче сладкишиииииииииии-съвсем сериозно говоря, започвам да треперя като нямам сладко.

Това също е пристрастеност и няма какво да се учудваш. Виж, има хора, които пият много, но не са алкохолици. Могат с пиене, могат и без него. Но алкохоликът не може без алкохол. Има пристрастеност към алкохол, цигари, наркотици, захар и т.н. Нямаш избор, трябва да се бориш. Може да ти е трудно и да не се получи отведнъж, но пробвай малко по малко. Вместо сладкиш, вземи си шоколад. И не го дъвчи, а вземи едно блокче и бавно го смучи. Изяш така един млечен шоколад, а следващият нека да е черен. И увеличавай постепенно процента на шоколада, докато стигнеш поне 85%.
И с виното е така - няма лошо да изпиеш чаша вино, ама толкова. И мезето да не са пържени картофи. Ако след чаша не спреш или не можеш вечер без питие, тогава пак има наркомания.
А защо всъщност пиеш алкохол, щом приемаш и антидепресанти?

# 8
 • Мнения: 806
Момичета, незнам дали мълчаливото пропускане на поста с въпроса за резултата от ОГТТ е просто защото след него се появиха по-интересни теми за дискусия или трябваше да прочета стр.1 за петнайсети път...., но срам не срам ще попитам пак? Добре ли са ми резултатите? Би ли могло да се счете, че имам ИР? Опитвам си отговоря по аналогия с резултатите на Герганче. Щом нейния инсулин на гладно е висок, вероятно и моят е?

# 9
 • Мнения: 5 459
И какъв е смисъла сутрин да играя тибетците, а вечер да пийвам биричка, винце и да си хапвам  сладичко. Ама как можах преди 7 години да спра цигарите от раз  и повече да не помириша цигара, а сладкото така да ме увлича.  Обаче сладкишиииииииииии-съвсем сериозно говоря, започвам да треперя като нямам сладко.

Това също е пристрастеност и няма какво да се учудваш. Виж, има хора, които пият много, но не са алкохолици. Могат с пиене, могат и без него. Но алкохоликът не може без алкохол. Има пристрастеност към алкохол, цигари, наркотици, захар и т.н. Нямаш избор, трябва да се бориш. Може да ти е трудно и да не се получи отведнъж, но пробвай малко по малко. Вместо сладкиш, вземи си шоколад. И не го дъвчи, а вземи едно блокче и бавно го смучи. Изяш така един млечен шоколад, а следващият нека да е черен. И увеличавай постепенно процента на шоколада, докато стигнеш поне 85%.
И с виното е така - няма лошо да изпиеш чаша вино, ама толкова. И мезето да не са пържени картофи. Ако след чаша не спреш или не можеш вечер без питие, тогава пак има наркомания.
А защо всъщност пиеш алкохол, щом приемаш и антидепресанти?

Аз пия бира като седнем някъде, или чаша вино. Не системно-просто обичам. Посъветвах се с пси, каза, че толкова е позволено. Концентрати не пия.
 Това не е проблем. Мога да се въздържа.
Сериозният проблем са вафлите и то Черноморец.  Confused Ами ще пробвам с шоколада. Днес издържах без сладко, но да видим...

# 10
 • Мнения: 49 407
Извинявай, Hitrushana, не е било нарочно, много се изписа накрая в предната тема.
Твоите резултати са за ясна ИР, но не за диабет. КЗ ти е ОК, инсулинът не. Но и той не е много висок. В началото си.

# 11
 • Мнения: 237
И според мен кръвната захар на Хитрушана е добре. Аз за инсулина пак да кажа, че не съм компетентна. Но пък защо и при двете според референтните стойности на лабораторията излиза, че са в норма?

# 12
 • Мнения: 806
Благодаря, Дева! Интуицията ми значи правилно ме е насочила при вас... Simple Smile иначе, кофти, но поне знам срещу какво се боря. Търсих причини за неконтролируемото ми напълняване след раждането преди 8 месеца и го приписвах на кърменето и завишения апетит покрай него... За протокола, на 39 съм, 173 см., 85 кг.

# 13
 • Мнения: 26 776
Много дълъг пост ще стане, сори  Mr. Green

Скрит текст:
Толкова ли е трудно да се разбере, че хората трудно спирам някоя храна? Дали защото им доставя удоволствие, или защото постоянно са гладни, или защото са нещастни. Причини много.

Вие, които сте успели да отслабнете, много ви е лесно да поучавате, че и да набивате канчета. Приемете, че не е лесно при всички. Все по-често имам чувството, че слушам разговор между големия и средния ми син: големият сякаш се е родил тийнейджър и все се ядосва на другия, че няма неговия опит.

Чета темата, защото съм от от трудните случаи и преди ми беше приятно и полезно. Сега вече ми е трудно.
Оставете докторите на мира, много от тях са прекрасни хора!
Оставете новаците на мира, имат да извървят вашия път!

Надявам се в следващата тема да сте по-позитивни!
И един дебел човек ядящ цяла торта как точно е щастлив. След като ще стане още по-дебел, по-гладен и пак си остава нещастен.
И не набиваме канчета. Отговаряме на въпроси.
Ако постовете ни ги смяташ за набиване на канчета, ми да локваме темата и всеки да си яде каквото поиска и никъде никакво инфо. Пишем си, а който иска да яде както си иска. Да сме хванали някого за гушата?

Скрит текст:
Дори да е лакомия, не е лесно.  Ми не могат ей така да се откажат от въглехидратите, особено ако дипломиран ендокринолог не им го е казал. Как точно да повярват тук на трима-четирима непознати, някои от които дори не са диагностицирани официално?

При по-тежки случаи знаеш ли как се отслабва? Почваш диета, тормозиш се (дори само няколко дни) и грам не пада, дори качваш. И как да поддържаш мотивацията си?
При ИР изпитваш постоянен глад, как такъв човек ще се справи без метформин? На мен точно хапчето ми помогна за това.

Има си други теми за отслабване, там няма лошо да се държите така. Но тук има хора със сериозни проблеми: току що приели идеята, че са болни, бавен или никакъв метаболизъм, трудно сваляне дори с метформин, проблеми със щитовидната.
И не, не става само с неядене на въглехидрати. А може да стане и с тях, примери много.

Елора, не става въпрос да кажем "живей си така" , а да не твърдим че спирането на В (писна ми да я пиша тая дума) са смъртно опасни. Много крайни изказвания и изобщо не помагат на никого, освен да чешат егото на по-лесните случаи на ИР.
Ами да могат. Дори и лекар да им го каже на някой хора, те пак ще си продължат стария режим. Избират плюскането пред здравето. Тяхно си решение.
А мотивацията всеки сам да си я намери. Някой ще отслабне от любов, друг, защото просто иска да е слаб, трети не му пука дали е дебел, но иска да е здрав. Аз пък исках и да съм слаба, но и да не ми се налага друг човек да ми  обува чорапите и мие задника всяка сутрин. Не са лесни хорските погледи. Особено пък като бях жена, която като се качваше в градския заемаше цялата врата.
Хапчето го взимах и преди да мина на този режим. И пак бях гладна. Но минавайки на този режим вече не съм. Не всичко е до хапчето.
Не случайно тук се сравнява ИР с алергия. Разликата е, че ако си алергичен към една храна, тя може да те убие за минути. Но ИР е подмолна болест. И рано или късно се стига до необратими последствия.
Ако при ИР беше като стандартната алергия, да ти кажа малко щяха да са хората съгрешаващи  Mr. Green
И още нещо...Защо пък винаги, когато човек е гладен е закон да е от повишен инсулин или кръвна захар? Не може ли просто човек да си е гладен? Simple Smile Ако е ял по-слаба храна, която не го засища добре, няма нищо чудно....

Виж сега. Хората не сме от различни планети. Имаме едни и същи органи, работещи по един и същи начин, произвеждащи еднакви хормони.
Иначе ако не ядеш три дни нищичко пак е логично да си гладен.

Лошото е, че от тук насетне, цялото съществуване на човек след поставяне на диагнозата е подчинена на хранителен режим. Винаги съм си мислила, какво пиете като излизате на заведение? Каква храна поръчвате? Ако се озовете на сладкарница с приятелки и те си набиват пред очите ви парче торта, вие гледате ли ги само?

Казах го и на Алина. Казвам го и на теб.
Никой не те подчинява. Яж каквото си искаш. Ама после да няма хък мък.
Ти си избираш - тортите,хляба и другите В или здравето.
На ресторанти не отказвам да ходя. Хапвам си. Има предостатъчно избор, така че да си комбинирам порциите и пак да ми е по режима. В ресторанти ако пия алкохол ще е само вино. И то малко. Не взимам безалкохолни и сокове. Само вода.
Случвало ми се е да ходя на ресторант и да си взема десерт. Но това са редки моменти. Тоест съм преценила, че ми е дошъл момента в месеца да си угодя.

С приятелите ми има и други места за посещаване освен сладкарнички. Имало е моменти да решим и в сладкарница да ходим. Ама се сещаш, че това не е всеки път.
Случвало ми се е да се видя с приятели в ресторант и сладкарница. Те ядят торти, а аз си взимам айрян. Отдавна ми е минал момента, когато се влияя от хорските действия и кой какво яде.
Аз пък имам позната, която е уникално красива и стройна жена, но е на 4 пъти инсулин на ден... Айде, кажете ми защо и как?

Точно защото няма инсулин. Повечето хора с диабет 1 не са дебели. Високия инсулин предизвиква пълнеене.

Толкова много болни има, а в темата пишат точно 10 човека....Би било хубаво повече хора да се престрашат и пишат, за да обменяме опит. Може пък да има и такива, които са успяли с по-различен хранителен режим....

Сериозно ли го пишеш това?
Наистина трябва да четеш много.
Има три групи храни - въглехидрати, мазнини и протеини. Какъв точно друг режим може да има?
Искаш някой да ти се похвали, че може да яде торти, хляб, ориз, картофи до пръсване и да е слаб и здрав.
Може и да има такива. И има. Слаби са. Но колко са здрави не е ясно. И след 10 години такъв живот нещата се променят.

Искам да повдигна въпроса за бременност с ИР.  Планираме второ детенце, но ме притеснява гестационния диабет.
След като ми откриха ИР изказаха съмнение, че вероятно и с първата бременност съм имала, затова и толкова кг бях качила, нооо АГ нищо не ми беше споменала. Смених я в последния триместър, но каква полза.

Нямам деца и не мога много да ти помогна.
Но имам позната колежка от университета. Имаше си нормално тегло и забременя. Започна да яде ужасно много. Можеше да изяде 4 бургера или 4 дюнера и още да иска. От 60 стана 100 и към петия месец влезе в болница. Нали знаеш как все се казва, че бременната трябва да яде каквото иска и колкото иска, че да не му стане нещо на детето. Ама не е така. Обясни ми, че бебето черпи от нейния инсулин и всъщност е развила ИР. Влязла е в болница. Припадала е, и проблем с кръвното.Лекарите са я светнали в болницата как да се храни. Точно нашия режим и то много стриктен. Предимно мазнини, протеини. Плодове и други бавни В в ограничени количества. Та до края на бременноста успя да отслабне. И си продължи с този режим. Лекарства като метформин или други не е взимала. Попаднала е на читав лекар, който и е казал, че правилното хранене е достатъчно да се поддържа. Всъщност и тя беше една от причините да се замисля вече да мина на повече протеини и мазнини.

Твърдението с чакрите искрено ме разсмя: обхваща целия диапазон от страх до контрол, остава само да си избереш в кое да се припознаеш...У нас с ИР е моя роднина, която е по-тиха от мравчица, от търпение и пълна липса на контрол се докара до 104 кг и припадъци от хипогликемия от скоковете на инсулина.

Не е нужно да се подиграваме на неща като йога, ако не ги разбираме.
Да не забравяме, че това е хилядолетна практика. Че и повече. И доказана.
Колкото до твоята роднина. Ами може би проблема и е, че е тиха като мравчица, мълчи си и нищо не казва, таи си всичко в себе си.  PeaceВсе още чета страниците назад и вероятно не съм стигнала до подобен пост, но ми е интервсно има ли тук хора, които освен режим за тялото, работят и над емоциите и същността си?

То и да се работи върху емоциите също е важно.
Аз моите проблеми си ги знам. Много неща съм коригирала. За други все още не мога и това ми е проблем, ама се мъча.

# 14
 • София
 • Мнения: 15 322
Присмях се на обяснението на всички проблеми с чакрите, а не на йогите. По случайност ходих на йога (когато беше в удобни за мен часове) и смятам упражненията им за много полезни. Разбирам и действието на акупунктурата, въпреки че лично на мен не ми помогна. Това, което не разбирам е: промиването на мозъци  с чакри, манипулациите на съзнанието от гурута като Ошо, и вегетарианското им хранене (Индия и Китай са с голям % ИР население https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3890224/).

И не е до "не разбиране", а до доказване на определена теза с факти и клинични проучвания.

Общи условия

Активация на акаунт