Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 10

 • 40 293
 • 752
 •   1
Отговори
 • Мнения: 32 955
Старите теми:
Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6
Тема 7
Тема 8
Тема 9
Задължителен клип за гледане:
Как да спрем диабет тип 2 чрез игнориране на общите съвети
Важно за плодовете:
Марк Сисън за консумация на плодове
Важна информация за инсулина
Инсулинът и неговoтo въздействие върху метаболизма

http://www.puls.bg/illnes/issue_530/

http://lubomirivanov.com/5287/

http://www.168chasa.bg/article/6771920
Гликемичен индекс и гликемичен товар:
https://joyfitnessbg.com/2015/07/22/%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0% … 0%B2%D0%B0%D1%80/

Каква е разликта между Гликемичен и Инсулинов индекс?
https://bodyconstructor.com/99-

Копирам статията от първия линк, току виж се загубила някъде.
1. Какво е ИР?

Скрит текст:
Инсулинът е хормон, който се отделя от бета клетките на панкреаса (задстомашната жлеза). Синтезираният инсулин се доставя на всяка клетка на тялото чрез кръвта. Функциите на инсулина са свързани с контрол на обменните процеси на въглехидрати, липиди и белтъци. Участва и в регулирането на растежа клетките.
Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на организма губят чувствителността си (стават резистентни) към инсулина.
Едно от действията на инсулина е да принуждава клетките, конкретно мускулните и мастните, да използват глюкозата в кръвта. На повърхността на тези клетки се намират рецептори, чувствителни на инсулин. Образно казано те са като ключалки, които се отварят с ключа-инсулин, при което кръвната глюкоза навлиза в клетката. Чрез този механизъм инсулинът и контролира нивото на захарта в кръвта.
При прием на високи количества въглехидрати кръвната захар нараства рязко. Панкреасът реагира с производство на голямо количество инсулин, който трябва да принуди клетките да усвоят количеството захар. С всяко покачване на инсулина обаче, инсулиновите рецептори привикват и губят чувствителността си към него. При инсулиновата резистентност инсулиновите рецептори  спират да реагират на инсулина. В отговор на това панкреасът  произвежда още инсулин, с който да се получи отговор от инсулиновите рецептори на клетките. Резултатът е рязко „отваряне“ на клетките и усвояване на кръвната захар, при което нейната концентрация в кръвта рязко спада. С напредване на процеса се появяват симптоми на хипогликемия – замайване, треперене, причерняване, топли вълни, изпотяване.
С всяко повишаване на концентрацията на инсулин чувствителността на клетките към него намалява. Докато панкреасът е в състояние да продуцира достатъчно инсулин, нивата на кръвната захар не надскачат референтните граници. Но тъй като панкреасът не е в състояние да отделя постоянно по-високо количество инсулин, идва момент, когато концентрацията на захар в кръвта остава висока. Това означава, че тя не се приема и усвоява от клетките. Когато кръвната захар започне да остава висока и при гладно състояние, е налице диабет тип 2.2. Кои са причините за инсулинова резистентност?
 

Скрит текст:
Причините за развитието на инсулинова резистентност са:

наднормено тегло
метаболитен синдром
стрес
употреба на стероиди
заболявания с тежко общо състояние
бременност

Лично аз бих добавила, че причина е и консумация на твърде много бързи въглехидрати.
При мен беше така. Затова избягвам бързите, а бавните консумирам умерено.
Срещала съм много хора, които смятат, че не ядат много сладко, но всъщност е точно обратното.
При един човек определени бавни въглехидрати е възможно да не се отразяват добре, затова всеки трябва да си прецени кои бавни въглехидрати да консумира.
При мен от бързите най-лош ефект имат хлебните изделия и сладките.
Според някои и плодовете не са препоръчителни и даже вредни, но аз не смятам така.
http://lubomirivanov.com/3094/
В общи линии от статията става ясно следното:
Фруктозата извлечена от плодове е вредна. Губят се витамини, минерали и особено пектина, който помага да се покачва плавно КЗ. И добавяйки тази фруктоза в сладкиши и консумирайки ги, само си вредим.
Консумацията на нормално количество плодове 1-2 на ден е напълно достатъчна. Плодовете са природен продукт. Но е факт, че ако се прекалява и с тях, също може да се получи проблем.

3. Какви болестни състояния, се свързват с инсулиновата резистентност?
 

Скрит текст:
При метаболитния синдром се наблюдава наднормено тегло, съсредоточено около талията, висока кръвна захар на гладно, нисък добър (HDL) холестерол и високи триглицериди, високо кръвно налягане. Вероятно инсулиновата резистентност е причина за някои от изброените състояния.

Инсулиновата резистентност стои в основата на диабет тип 2. Инсулиновата резистентност се появява много по-рано. При редовни профилактични консултации и вземането на своевременни мерки при установена инсулинова резистентност диабетът може да се предотврати или отложи.

Чернодробна стеатоза - натрупването на масти в черния дроб е израз на разстроен контрол на обменните процеси на липидите, което се получава при инсулинова резистентност. Стеатозата и инсулиновата резистентност може да са умерено изразени или напреднали. Получават се нови данни, които показват, че стеатозата на черния дроб води към цироза и рак на черния дроб.

Атеросклерозата представлява процес на прогресивно натрупване на уплътнения и втвърдяване на стените на средните и големите артерии. Атеросклерозата води до коронарно артериално заболяване (сърдечни атаки, сърдечен пристъп, нестабилна стенокардия), инфаркт, инсулт, заболявания на периферните съдове (на крайниците). Рискови фактори за атеросклероза са:

високо ниво на лош (LDL) холестерол, ниско ниво на HDL холестерол
високо кръвно налягане
тютюнопушене
затлъстяване
захарен диабет
фамилна обремененост
 
Пораженията на кожата се изразяват в образуване на брадавици и състояние познато като акантоза (acanthosis nigricans), при което се наблюдава удебеляване (хипертрофия и хиперплазия) на клетки на епидермиса. При акантоза кожата потъмнява и се втвърдява. Обикновено са засегнати участъците около гънките, на врата и подмишниците (зони на триене). Това състояние се смята за показател за инсулинова резистентност. Установено е, че кожните брадавици често се появяват при пациенти с инсулинова резистентност. Брадавицата е доброкачествено образувание, което виси от кожата.

Инсулиновата резистентност води до проблеми с овулацията, зачеването, нередовен менструален цикъл и аменорея. Не е ясно дали инсулиновата резистентност влияе на мъжките репродуктивни функции. Синдромът на поликистозните яйчници се дължи на хормонален дисбаланс при младите жени. Най-явният симптом е липсата на менструация, наднормено тегло (при 50% от пациентките) и нетипично за жената окосмяване.

При инсулиновата резистентност се наблюва повишаване на нивата на мъжките полови хормони при жената. Инсулинът намалява нивото на белтъка, свързващ тези хормони, с което се увеличава свободната им фракция. Това може да се отрази само на лабораторните стойности на андрогенните хормони (тестостерон, дехидроепиандростендион сулфат и др.) или да се прояви клинично с повишено окосмяване над горната устна, по брадата, около гръдните зърна, в областта между лопатките на гърба, на кръста и по корема.
Освен изброените заболявания има връзка между ИР и болести на щитовидната жлеза. Много често, хора с хипо или хиперфункция, Хашимото развиват ИР.
https://www.medinfo.bg/spisanie/2012/4/statii/zaharen-diabet-i-z … idnata-jleza-1277
https://spisaniemd.bg/dd-magazine/2013/12/zaharen-diabet-i-boles … itovidnata-zhleza
https://spisaniemd.bg/dd-magazine/2011/06/diabet-i-zabolyavaniya … itovidnata-zhleza

4. Кой е застрашен от инсулинова резистентност?

Скрит текст:
Най-висока е вероятността да се развие инсулинова резистентност при:

наднормено тегло при индекс на телесната маса над 25кг/м2
мъже с талия над 100 см и жените с над 88 см.
възраст над 40 години
при наличие на родител с диабет тип 2, високо кръвно налягане или атеросклероза
при проявил се гестационен диабет (диабет по време на бременността)
високо кръвно налягане
триглицериди над нормата, нисък добър HDL холестерол или артериосклероза
синдром на поликистозните яйчници
акантоза


5. Как се поставя диагноза за инсулинова резистентност?
 

Скрит текст:
При консултацията лекарят провежда задълбочена анамнеза на пациента, преглед и назначава лабораторни изследвания. В медицинката практика се използва тест с обременяване с глюкоза, при който се измерва инсулинът на гладно и на определени периоди след прием на чиста глюкоза. По нивата на инсулина лекарят се ориентира за отговора на организма към него и съответно определя дали има инсулинова резистентност.

Диагнозата инсулинова резистентност не може да се постави от едно изследване, тъй като нормално показателите на кръвта варират. За всеки нивата са различни. Но наличието на висок инсулин  на гладно се смята за абнормално явление. В практиката най-често се използва формула, включваща кръвната захар на гладно и нивото на инсулина на гладно. Стойности над определен предел говорят за резистентност. Друг белег е покачването на инсулина над 5 пъти от изходния в хода на обременяването с глюкоза или достигането на стойности над 100 U/l.

ОРАЛЕН ГЛЮКОЗО-ТОЛЕРАНТЕН ТЕСТ (ОГТТ) означава всъщност обремяняването с глюкоза.
Прави се с цел да се изследва как организма разгражда глюкозата под въздействие на инсулина. С този тест се поставя диагноза за диабет или за ИР.
Обременяването се извършзва с глюкоза. Купува се от аптека.
Не се приема храна поне 8 часа преди теста. Също така е нужно да се завишат 3-4 дни преди теста въглехидратите. По време на теста никакво движение, а също и храна. Дори и вода не бива да се пие.
Преди самия тест с глюкоза се взима венозна кръв за да се установи базисното ниво на кръвната захар и инсулина. След това веднага се изпива глюкозата. Тя се купува предварително от аптека. Може да се разтвари преди боцкането на гладно. След първото взимане на кръв, веднага се изпива и се чака да минат 60 минути. След което пак се взима венозна кръв. Седи се още час и се взима трети път кръв.
Има лаборатории не изследват инсулина, а само кръвната захар, което обезсмисля изследването.
Задължително се казва на лаборантката, че искате освен кръвна захар да ви се изследва задължително и инсулина с всяко взимане на кръв.


Тук искам да добавя, че според мен обременяването с глюкоза не бива да се прави често. Дори е нужно само веднъж, за да се установи има или няма проблем с инсулин и КЗ.
Може да се изследва инсулин и КЗ след едно по-обилно хранене и това смятам също би установило как протича лечението.

6. Какви профилактични мерки могат да се вземат?
 

Скрит текст:
Нуждата от инсулин може да се редуцира чрез придържането към специален режим, който засяга предимно консумацията на въглехидрати. Въглехидратите се усвояват от организма след като се разградят на по-прости съставки. Някои въглехидрати се усвояват по-бързо от други, което ги отнася към групата с висок гликемичен индекс. Тези въглехидрати повишават кръвната захар рязко и изискват повече инсулин, който да регулира концентрацията й в кръвта.

Въглехидрати с висок гликемичен индекс или тези, които водят до рязък скок на захарта са чисти захари, бял хляб, брашна, картофи и продукти, изготвени с тях.

Въглехидрати с нисък гликемичен индекс, чиято консумация води до плавно увеличаване на кръвната захар:

тестени продукти, които съдържат влакна (фибри) като пълнозърнест хряб и кафяв ориз
зеленчуци, които не съдържат нишесте като броколи, боб, аспержи, моркови и зелени зеленчуци
 
Когато въглехидратите се консумират в концентриран вид това силно повишава стойностите на кръвната захар, в сравнение когато се консумират в

богати на други съставки храни и ястия. Множество проучвания показват, че отслабването и аеробните упражнения повишават степента на усвояване на глюкозата от кръвта от мускулните клетки, в резултат на подобряване на чувствителността на клетките към инсулина.7. Какво е медикаментозно лечението на инсулиновата резистентност?
 

Скрит текст:
Метформинът е лекарството, което най-често се използва при терапия на диабет. Има два механизма на действие, които помагат за контрола на нивата на кръвна захар. Намалява производството на глюкоза в черния дроб, повишава чувствителността на мускулите и мастните клетки към инсулина. Така се намалява концентрацията на глюкоза в кръвта. По този начин метформинът регулира и нивото на инсулин в организма.

Метформинът редуцира развитието на диабет с 31 %, при положение, че се спазва специален режим на хранене и се повиши двигателната активност. При неспазване на тези две условия, ефективността на метформина не е толкова висока. Метформинът е безопасен медикамент, въпреки че се наблюдават някои неприятни странични ефекти от страна на храносмилателната система.

Друг медикамент с доказан ефект в превенция от неинсулинозависим диабет в клиническо изследване при пациенти с инсулинова резистентност  е препаратът акарбоза (acarbose). Лекарственият препарат действа в червата и намалява абсорбцията на захарите, което и води до намаляване на потребностите от инсулин след хранене. Медикаментът редуцира риска от развитие на диабет с 25 %.

Лекарствата от класа на тиазолидиндионите, например розиглитазон (Авандиа) повишават чувствителността към инсулина. Тези лекарства обаче на този етап не се използват широко в практиката, заради неблагоприятният ефект при сърдечна недостатъчност. Резултатите иначе показват намаляване на риск от развитие на диабет с 25 %.

Искам да отбележа да не се бърза и да се посяга към метформина или други лекарства.
Нужно е да се опита лечение с правилно хранене. Ще стане по-бавно, но ще стане, защото организма по-естествен начин ще се справи с ИР.
Всеки трябва да си изготви меню според неговите вкусове.
Моето отслабване се усили след като включих повече протеини в менюто си.
Моля новите с диагноза ИР да прочетат повече за нисковъглехидратното-високомазнинно хранене (НВ-ВМХ).
Ето нещо като за начало https://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf
Обяда и вечерята ми се състои от протеин и винаги сурова салата от зеленчуци.
Закуската съм я писала, но пак ще я опиша.
Скрит текст:
Една лъжица овесени ядки. Може и ядки от елда. От скоро си я взех и тя е добър вариант. Овесените ядки са бавен въглехидрат, но и с него трябва да се внимава. Затова слагам една лъжица. Преди слагах повече. Та така, слагам лъжица овесени ядки, много малко сол тръскам /заради овесените ядки/, овкусяват се по-добре и не се разкашкват. Слагам канела, ленено брашно, лъжица слънчогледово семе и тиквено, конопено семе, 2 бразилски ореха, 2 бадема, 2 лешника, 2 броя кашу. Добавям и много малко сусамов тахан. Заливам с вряла вода, захлупвам, чакам 20 минути, добавям много малко мед за сладост и почвам.
Отскоро всъщност измивам суровите ядки отделно. Кой ги знае къде са седяли.
Понякога ми омръзва тази закуска. Тогава правя следното. В три лъжици кисело мляко слагам канела, малко пектин и малко мед. В съд наливам вряла вода, слагам млякото и захлупвам. Това го правя заради меда, да се разтопи. Отделно накисвам ядките и после ги слагам. Това го правя 2 пъти в седмицата или веднъж за да разнообразя.
Да допълня за тази закуска. Ядките са нещо хубаво, но не бива да се взимат всекидневно. За момента лично аз ще я спра за 2 седмици, а после ще я правя, но само 2 пъти в седмицата евентуално.
И за финал ще добавя, че е абослютно наложителен спорта. Било бягане, йога, карате, танци, кротренажор, каланетика, но е задължително. Защото инсулиновата резистентност се подобрява изключително от спорта. Ходенето пеша също е от изключителна важност за ИР. Особено пък ако работата ви е свързана със седене. Минимума трябва да е 3 км на ден, оптимално 5 км, а ако можете повече, още по-добре.
При мен нещата се стопират, ако имам само правилно хранене и спра спорта. Така че и двете неща са необходими.
Освен правилно хранене и спорт, е абсолютно необходимо пиенето на вода. Не сокове, коли, кафета, а ВОДА. Обмяната на веществата зависи от поетото количество вода.
Особено полезно е топла вода веднага на гладно сутрин.
Добавям петте тибетци. Който иска и има желание може да ги пробва.
https://www.youtube.com/watch?v=sAu0BT4mevM
https://www.youtube.com/watch?v=71jaJu0dc98
Изгледайте клипчетата. Прочетете и внимателно тази статия.
https://vemiplast.files.wordpress.com/2010/10/d0b4d180d0b5d0b2d0 … 1d182d182d0b0.pdf

Упражненията трябва да се правят бавно. Правилното дишане на всяка поза и издишване са от огромно значение.
Помагат за много неща – обмяна, регулират жлезите с вътрешна секреция, болки в кръстта, стави, тонизират, дават енергия. Действат много добре на нервната система, психиката, успокояват.  Хубаво е да се правят сутрин. Вечер може и да не успеете да заспите. Принципно се прави всяко по 21 пъти. Но в началото не е нужно да се напъвате. Тук насилие няма. Ако може почнете по три пъти. Чела съм, че бройката трябва да е кратна на три.Тоест ако не можете по 21, а можете 9 или 15 – толкова направете.
Този комплекс упражнения са идеални за всички хора. Но най-вече за хора с изключително много килограми. Лично на мен като бях най-много кила, само това можех да правя като движения.
Трябва да се правят всеки ден. Освен първите 3 дни по време на цикъл.
Лично аз съм вкарала Алтернативно дишане след първото упражнение.


Превод на Richards, Byron J.. Mastering Leptin: Your Guide to Permanent Weight Loss and Optimum Health. Wellness Resources Books. Kindle-Version от Обич Синеока. Много благодаря Hug

8. Добавки за инсулинова резистентност.
Изреждам бързо добавките за ИР. Който иска без лекарства, може да опита да взима някои от тях.
От Невена:
http://www.bg-mamma.com/?topic=1057791.msg37306203&utm_sourc … tlink#msg37306203

Освен изброените другите са:
К 1 -  важен е за инсулина и може да се набави със супена лъжица листа от магданоз. К 1 е за кръвосъсирване по принцип, но и за правилна 1ва фаза на отделяне на инсулин.
К2 се взема с големите дози Вит Д за да не отива калций в меките тъкани.
Прим Оил - е добра добавка за жени с ИР. Влияе на самата инсулинова резистентност, но и на кожата, редовността на цикъла. Започнах да го взимам от 2 месеца. Цикъла вече не ми е толкова болезнен.
Магнезия е най-добре да бъде магнезиев цитрат. По-добра форма е.
Формата на Селена ако взимате е хубаво да бъде селенометионин.
Витамин С също е хубаво да се взима. Като цяло когато се пие витамин С, излишъка се изпишква. Затова няма смисъл да се тъпчете с големи дози наведнъж. Може да търсите качествен витамин с удължено освобождаване. Друг вариант е витамин С на прах, който е в чиста форма без добавки. Може да го взимате по-няколко пъти на ден. На кутийката си пише колко се съдържа в мерителната лъжичка. Ако пиете витамин С на прах, не е желателно като се разтвори във вода да седи дълго време. Трябва да се изпие бързо.
Хром - Хромът е много добра добавка при ИР. Влия добре на кръвната захар, но и на инсулина. лично на мен в началото ми помогна много за ограничаване на бързите В.
https://www.bb-team.org/articles/870_hrom1

9. Лептинова резистентност

Добавям информация и за нея, тъй като има доста хора с ИР имат и нея.
http://lubomirivanov.com/3201/
http://old.bg-mamma.com/?topic=1070580.msg37572616#msg37572616

Казвайте, ако нещо друго искате да се добави.

Последна редакция: ср, 24 окт 2018, 11:09 от Елора

# 1
 • Мнения: X
Благодаря за новата тема!
Cuckoo, при мен също в началото бяха високи и холестерол/триглицериди, и КЗ.И двете паднаха на ВМ НВХ.

# 2
 • Мнения: 393

Благодаря за новата тема! Желая на всички добри резултати, свалена кръвна захар и инсулин.

Неви, когато имаш време, може да напишеш и да стои на първа страница, добавките, които се пият за IR, като всички ще могат да знаят, какво е необходимо да се пие към НВ-ВМ диета.

# 3
 • Paris, France
 • Мнения: 14 597
Бледолилава, в агнешкия комплект няма черва и шкембе  Grinning, което е жалко, но не е фатално. Агнешкият комплект съдържа сърце, черен дроб и бели дробове, евентуално було (кърпа - мазна ципа, която държи карантиите в корема). Булото тук се продава отделно. Белите дробове на хранени с трева животни са пълни с омега 3 и витамин А и спестяват добавки. Благородно ти завиждам за възможността да купиш цял комплект. Аз за такъв бия 14км, че около мене рядко има. Агнешката дроб сърма, ако вместо бял ориз се сложи кафяв и в по-малко количество е много, много полезна храна. С една огромна зелена салата си е ВМ НВ. Ако изтропаш няколко хора след изяждане и изгориш ВХ от ориза си се напълнила с витамини и полезни мазнини.

Аз го правя само за гости, защото децата не обичат. Сваряват целия комплект, без черния дроб, в експрес тенджера за 30-40мин. Това го правя в мултикукър под налягане. Нарязвам на кубчета и отделяш колкото ти трябва. Някои хора делят на 2 или 3. На мене един комплект ми дава 2-3 големи тави с дроб сърма. Ако сте малко хора правиш с една трета или половината, а другата половина слагаш във фризер. После правиш по стандартния начин, но с доста повече пресен лук и по малко ориз. Заливката я правя от кисело мляко и яйце. Може да сложиш някакъв заместител на брашно. Добър начин да оползотвориш смешна чия, примерно. Може и с бадемово. Може и със супена лъжица обикновено брашно, което, разделено на 4-8-12 порции не е много. Готово. Аз я правя от вечерта и на обят само затопляне и слагам заливка. Ако намеря було, което тук се продава отделно, завивам в индивидуални сърми, както е по оригинала и пека. Вариант е да се добави спанак.

Савич, колко пъти да ги пиша тези добавки? В 7ма тема писах пост на Монтесума с почти всички възможни. Проблем е да се приемат добавки, които имаме в излишък. За водоразтворима не е проблем, обаче предозиране с ретинол, витД, селен е опасно. То верно, че ако бяхме предозиране нямаше да станем ИР, ама......

# 4
 • Милано
 • Мнения: 968
Благодаря за новата тема!Инозитол приемам 2х2 грама на ден.За йод и йодирана сол тук в Италия при отстранена щитовидна жлеза или хипо не го препоръчват(да не кажа забраняват).Миналата седмица имаше промоции на хранителни добавки в аптеката от която пазарувам откакто съм тук(италианците са традиционалисти-аптека,месарница,магазин за зеленчуци не сменят,стават ти като продължение на семейството😊),та спрях се на една от добавките,аптекарката ми каза,че не е добре да я взема,защото има йод,а той е противопоказен в моя случай...Извинявам се,че се повтарям,но не вярвам в конвеирното лечение,това,което е полезно при мен може да навреди на друг.Не вярвам и че всяка диета действа при всеки от нас!Тялото ни дава сигнали и тях трябва да следваме...Днес съм вече с -9 кг,остават 3,но нещо взех да се лакома за 5 кг...така ще стана 65кг. при ръст 176 см🤔Вида на солта сменям...Ползвам индийска Кола Нямал,хималайска,австралийски Murray,зелена хималайска,хавайска червена,персийска синя сол.

# 5
 • Мнения: 7 856
Ето линк с добавките, за които писа Невена в стара тема, може линка да се добави в първия пост на темата:
http://bg-mam.ma/p/1057791/37306203

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 9 789
Невена, първо благодаря за помоща и търпението. Увеличих драстично зеленчуците, намалих мазнините и трети ден кз на гладно ми е 6.4. Което е голям напредък за мен.
Второ благодаря за търпението да обясняваш. Няма проблем са намаля мазнините, но при 50 гр вх, ако махна мазнините, възниква въпросът какво да ям? Не искам да падам под 1000 ккал, защото много ми се забавя метаболизма. С протеините знам че не е добре да се прекалява. Та освен много зеленчуци и зеленища, какво друго мога да ям?

# 7
 • Мнения: 5 087
Cucko, не винаги от висок LDL следва, че и тритлицеридите са високи.
Ако имаш възможност си направи пакет изследвания липиден профил.
Захарта, обаче, е висока.

# 8
 • Мнения: 4 042
Cucko, не винаги от висок LDL следва, че и тритлицеридите са високи.
Ако имаш възможност си направи пакет изследвания липиден профил.
Захарта, обаче, е висока.
Така е, аз съм с LDL 6,75, а триглицериди 0,83.

# 9
 • Мнения: 5 087
мое изследване при В12 на долна граница;
железен профил и вит.Д, серумен магнезий и калций с добри стойности.

Ако има железен дефицит, това може да доведе до фалшиво завишени стойности на гликиран хемоглобин. Мисля, че от откъсачни показатели, не може да се направи точна преценка.

Последна редакция: вт, 23 окт 2018, 17:02 от Фръц!

# 10
 • Мнения: 3 114
Момичета, може ли съвет ,всеки ден ли ядете месо или през ден ?

# 11
 • Paris, France
 • Мнения: 14 597
Савинааааа, браво! Аплодисменти и искрено ти се възхищавам на упорството. Знам какво е да припадаш от глад или да ти припернява пред очите.

Протеините - не са лоши никак и си ти трябват. Те имат само 2 недостатъка.
1) подкисляват. Цитрат, положителни йони и много зеленчуци решават проблема.
2) дърпат протеази (ензими за разграждане). Това, за мене е най-големият недостатък. Има разни дигестивни ензими. Едно време имаше Мезимфорте, сега не знам. Нямам опит с тях. Растителните протеини от сурови кълнове, например, съдържат всички ензими и витамини, които са нужни за обработката им. Протеини от леко обработени на пара гъби са ОК. С нищо не пречат и не товарят.

Предците ни и много народи на примитивна, рибена или местна диета не страдат от повече болести от нас, напротив. Разликата между нас и тези народи е, че ние не ядем цели риби и животни а само скелетен мускул, в който няма витамини, кой знае какви и че те се движат повече.

мазнини - няма нужда да махаш след като си решила да ядеш ВМ. Само може да махнеш наситените доколкото ги ядеш сами, в смисъл като масла. И да увеличиш омега 3. И омега 3 липсва в сегашната ти диета. В прединдустриалните общества, които живеят далече от морета омега 3 се набавя от тревопасни животни или от яйца на тревопасни кокошки. Точно това на нас ни липсва.

въглехидратите можеш спокойно да  започнеш да ги намаляваш бавно. Това за да ти пада плавно захарта и да няма сложи. Падне ли под 5.5 ти вече живееш като ИР Недиабетик и кривата ти на производство на кетони се измества и се доближава до тази на преддиабет. Пребориш ли преддиабетните стойности лявата част на кривата пада и можеш да функционираш като ИР, да съществуваш на кетони. Ако изкуствено свалиш бавно КЗ и изкуствено я подържиш ниска докато набавиш липсващото тя ще си остане ниска при условие че поетите ВХ са равни или по-малко от изгорените. Не е трудно, но при тебе ще стане по-бавно. Важното е, че след като се излекуваш ще можеш да ядеш приятни за тебе неща, през ден, да речем. Това е много, много важно. Дотогава трябва с усилия да държиш захарта ниска за да нямаш хипогликемии.

Предимствата на вкарването на захарта в норма са огромни и много по-важни от отслабването. Знаеш, че КЗ на гладно е последното, което влиза в норма а при тебе вече краят е близо. Влезе ли в норма можеш да разкараш всякакви ВХ, поне през ден, а на следващия да думкаш по 100 на хранене и да тичаш за да ги изгориш. С времето ще тичаш все по малко. Всъщност по-бързо ходене и ам предвид.

Ако не се чувстваш добре с ниска захар си виж електролитите и витамините! Някои неща са по здравна каса.

калориите - през ден може да падат, но на следващия ги вдигаш. Така метаболизмът се залъгват и не се забавя. Един ден можеш да падаш под 1000, под 500 или на нула, ако искаш и можеш. Но на другия ден трябва да изядеш над 1500. Не е трудно. Това е важно за да си лекуваш лептиновата резистентност, която също влияе на ИР. Ако знаех това, което знам сега щях да се сложа на нюкасълска през ден а на другия ден да ям парче торта. Честно. При равни условия за бързината на метаболизма е по-добре да цикли:
1ви ден - 500 калории или 600 калории
2ри ден - 2000 калории или 1800 калории.

Има по-голям дефицит на калории, отколкото сега ядеш, но преяждането на втория ден кара метаболизма да забърза. А постенето, ако е само един ден не забавя метаболизма. Втория ден може баница, торта, мекица, сладолед или подобен боклук. Понеже клетките са изпразнени от глюкоза предишния ден глюкозата втория ден влиза без да се налага инсулинът да се вдига за да я бута.

Радвам се за хубавата новина и мисля, че до Коледа или Нова година ще махнеш Метформина. Успех, Савина!

К.Лера, щитовидната жлеза не е единствения орган, който се нуждае от йод. Когато ти дадат външен хормон нуждата на другите органи се повишава, защото метаболизмът се повишава. Излишният йод, ако нямаш щитовидна да го поеме се изпикава без проблем.

дани, понякога ям ежедневно месо, понякога със седмици не ям. Гледам да не ям мен го месо. Ако ядеш яйца или риба може спокойно без месо.

# 12
 • Милано
 • Мнения: 968
Невена ,благодаря ти !Позволявам си един цитат от медицински сайт тук   "L’eccesso di iodio puo’ essere invece dannoso per la tiroide e puo’ alterarne la funzionalità (sia facilitando l’ipertiroidismo, sia in alcuni casi bloccandone la funzionalità) e va quindi evitato.

Nei soggetti con ipertiroidismo (eccesso di produzione di ormoni tiroidei) in fase attiva è meglio evitare l’uso di prodotti iodati.  "Злоупотреба със йод може да е опасна,може да предизвика както хипертиреодизъм,така и да забави функциите и.Във фаза на хипертиреодизъм,при активни пациенти е за предпочитане да се избягва приема на йод.Невена,аз поддържам хипер по мое желание и препоръка на ендокринолога ми (много по активна съм,по позитивна,а и още се надявам,че ще успея да имам дете(инвитро) и в моя случай с поддържано ТСХ 0.9-1.1 йод го дават противопоказни.Не е спор,просто представям моята гледна точка 🤗

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 9 789
Благодаря. Значи ям много, много зеленчуци и нормални количества месо, яйца и риба. Нали така?
Омега 3 пия на капсули.

# 14
 • Paris, France
 • Мнения: 14 597
Благодаря. Значи ям много, много зеленчуци и нормални количества месо, яйца и риба. Нали така?
Омега 3 пия на капсули.

Долу горе. Омега 3 трябва да е доста. Не бих я пила на хапове. Количеството е смешно. Омега 3 има в диви риби от студени морета, животни, гледани на трева и на свобода. Съотношението омега 6: омега 3 е важно. Омега 3 има и в чията а ти я ядеш, в лененото семе. Гледаш да се наяждаш и да усещаш разтягането на корема. Да не се чувстваш гладна след ядене. Въглехидрати от сурова маруля, целина, магданоз и подобни не броиш. Те не се усвояват. Иначе е депресиращо като ги видиш на хартия. Контесата го обясни. Не спираш въглехидратите веднага а бавно. Там е цаката. Не днес 50гр а утре нищо.

прилошаване - като ти прилошее ядеш въглехидрати веднага, но не захар. Меласа може или мед, защото там има витамини и ензими. След въглехидратна веднага ядеш друго, така че леко да се забави усвояването. Като се усвои бавно захарта после пада бавно. Като скочи после свободно пада надолу. Не искаш скоци. През ден може да си ядеш един десерт от тези, които ми писа, че обичаш. Ако се натъпчеш със салата и протеин, едно боклучави ще те наяжда. После ставаш и ходиш. Просто след боклука не трябва да сядаш или лягаш.

Не забравяй, че доста си постигнала. Един ден гъбен пост в почивните дни и спорт и на следващия ще видиш колко ще е гадта. Много се радвам за тебе.

И си виж витамините. Особено Б-тата, Д, А.

Общи условия

Активация на акаунт