За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 5-та Тема

• 88 157
  • 750
  •   1
Отговори
# 540
Моля за помощ!
Някой да е правил нещо подобно:
Чушки/пиперки/ Laughing,демек капия, се изчистват от семената.
Пържат се цели и от олиото се слагат в съд с оцет, в който има сол/колко newsm78/ и захар/дали въобще има newsm78/. Докато едните чушки се пържат, другите стоят в оцета. Изваждат се и се нареждат в буркани, между тях се слага чесън и магданоз. Стрерилизират се. Нещо такова в общи линии, прилича на 100-те чушки, но пържено. Свекървата, Бог да я прости, ги правеше и бяха много вкусни. Помня, че тя ги слагаше небелени в бурканите, после много лесно се белеха и много ги харесвахме. Но ми се иска нещо по-точно като рецепта.

# 541
http://pep-4o.blogspot.com/2011/07/blog-post_20.html
ПОД № 1 -чорбаджийски, но жената, която ми е дала рецептата, казваше, че прави и капия така, пържена. После стерилизира 10 мин.

# 542
пеп-4o  bouquet

Почвам ги!

# 543
направи 3-4 буркана за пробва, че ако издържат повече от седмица - тогава повече.

# 544
  • София
Ако може после и да споделиш дали са издържали,че и аз да направя  Wink

# 545
Би трябвало да издържат, нали се стерилизират. Свекърва ми правеше по 10/15 буркана всяка година. Никога не се е случвало някой да се развали.
А ето какво прочетох току що в една стара книга
< Изпържете пиперките в обилно  олио до изприщване.Пускайте ги веднага в подсолен оцет/на 1 литър оцет 1 чаша сол/ и ги оставете да киснат 1 час. Отцедете ги и ги наредете в буркани като слагате чесън, магданоз, копър и по малко от олиото.Притиснете, залейте с олио и приберете на хладно.<
 В тая книга всичко се съхранява на студено и с олио . Аз ще си заваря бурканите.

А за солта в оцета ще карам по рецептата на пеп-4o, че то чаша, ама каква newsm78

# 546
  • София
Момичета аз пак с въпроси.
Направих няколко бурканчета лютеница.Много съм горда,още повече,че ММ каза,че е хубава  bowuu
Да де ама как да ги стерлизирам.Четох за в тава,но дали съм разбрала правилно,обръщам ги в тавата с капачката надолу,пълня вода да им покрие капачките,слагам ги във фурната,завира водата,засичам 10мин. и ги вадя и са ок?Така ли?
И ако да само да попитам кога да си ги обърна в нормално положение или докато истинат трябва да стоят надолу с главата във водата в тавата?

# 547
  • Варна
Момичета аз пак с въпроси.
Направих няколко бурканчета лютеница.Много съм горда,още повече,че ММ каза,че е хубава  bowuu
Да де ама как да ги стерлизирам.Четох за в тава,но дали съм разбрала правилно,обръщам ги в тавата с капачката надолу,пълня вода да им покрие капачките,слагам ги във фурната,завира водата,засичам 10мин. и ги вадя и са ок?Така ли?
И ако да само да попитам кога да си ги обърна в нормално положение или докато истинат трябва да стоят надолу с главата във водата в тавата?

аз правя така, слагам бурканите и капачките на пара - в подходящ съд отдолу да заври вода, отгоре на решетка (аз имам тенджера с дупки - за готвене на пара) ... така да поври водата отдолу 5-10 минути и те стоят на парата отгоре с гърлото надолу. Пълня врящата лютеница в бурканите, затварям и обръщам, не стерилизирам след това. Като взема готов буркан от-върху-парата веднага слагам нов, така че винаги да имам буркани и капачки стояли достатъчно време там.
Открих че така ми е най-лесно и до сега нямам провали, миналата година правих кетчуп, лютеница, десятката на Джема, пукани люти чушлета, домати с магданоз рязани за готвене, а сладка имам от преди 3 години - не са мръднали  Hug
Успех!

Последна редакция: ср, 10 сеп 2014, 13:47 от mario.d.k

# 548
  • София
Ами аз снощи какво правих не знам,но всичко ми бомбира:(
спасих малко бурканчета и днес ще ги ползвам за сос за спагети,толкова ме е яд,пари на вятъра,да не  коментирам,че цял ден се бях в кухнята  Sad
Ама здраве да е,вече само неща без стерилизиране.
Ако и чушките не са ми станали ще се откажа тотално от бурканите,явно не съм достатъчно кадърна:(

# 549
  • Варна
Ами аз снощи какво правих не знам,но всичко ми бомбира:(
спасих малко бурканчета и днес ще ги ползвам за сос за спагети,толкова ме е яд,пари на вятъра,да не  коментирам,че цял ден се бях в кухнята  Sad
Ама здраве да е,вече само неща без стерилизиране.
Ако и чушките не са ми станали ще се откажа тотално от бурканите,явно не съм достатъчно кадърна:(

само не се отказвай,  Simple Smile

обясни какво прави и сама ще си намериш грешката   chef

преди 2-3 години бях купила капачки без винт, които въобще не се затвориха - от тогава ползвам само с винт

# 550
  • на 4-ия етаж до асансьора
Момичета имам въпрос...?
Преди години баба ми правеше печени чушки с доматен сос в буркани, но съм забравила рецептата.
Не си спомням доматеният сос суров ли се слага или запържен?  newsm78
Аз за сега съм навъртолила само 30тина бурканчета от х 400 гр "бърканица" / млени домати с нарязани на дребно моркови, целина, магданоз, червени и зелени чушки и лук/.

# 551
 hetera, аз си реших проблема със стерилизирането преди 5 годд като си купих голям бързовар и варя всичко в една кофа на терасата. Събират се 7 буркана от омнията , или 8 от тези с винтовете. Вече от години всичко си правя с тази кофа и не съм имала провали. Иначе в апартамент няма условия за правене на зимнина, но аз си правя всичко сама - и компоти , и лютеница и други благинки.

# 552
по същия начин, с бързовар в апартамента за по-малко буркани - намерила съм си кутия от сирене, метална. В много хранителни магазини все още има и дават. Събират точно 8  големи буркана  омния и 18 от 0.4 л

# 553
А пък с такава тенекия от сирене моите свекъри варят бурканите на газовия котлон.

# 554
Момичета имам въпрос...?
Преди години баба ми правеше печени чушки с доматен сос в буркани, но съм забравила рецептата.
Не си спомням доматеният сос суров ли се слага или запържен?  newsm78

Може суров сок, може изварени домати, т.е. доматено пюре. Зависи как ще ги ползвате през зимата. Родителите ми слагат печени чушки, печени патладжани и сурови домати нарязани, колкото да влязат в буркана. През зимата правят сурова лютеница с чесън, олио, магданоз, сол. А пък ние предпочитаме като отворим буркана, да е готово за хапване. Слагала съм тип лютеница - доматено пюре, нарязани печени чушки, чесън, сол, малко захар, олио, може черен пипер.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2014, 23:15 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт