Късно ли е да родиш на 40?

• 171 451
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 585
С опит. На 40, ако не може да преценяваш хората, не знам кога ще се нау1иш. Така мисля аз. При в Вили може да е разли1но.

# 586
  • София
Aludra * , вярно, че с възрастта се учиш, но също така и забравяш. Ако си нямал условия за проби и грешки дълго време, струва ми се, че материята се позабравя.

Май авторката нямаше проблем с готовността и желанието, а просто се чуди късно ли е...Късно е, но така се случило
Има нещо, което хич не е за подценяване, а май досега не беше споменато - шанса за разни наследствени болести нараства значително. Тъй като аз съм изпадала в подобна дилема, това е най-големият ми ужас и кошмар

# 587
Опитът има значение, разбира се, но не може да гарантира нищо.
Една приятелка имаше кофти брак, според собствените й думи. Разведе се с едно дете. Заради човек, който й сваляше слънцето и я караше 5 месеца да лети от щастие. Забременя. Той така и не се разведе, съсипа живота й , но тя няма къде да ходи вече и търпи и прие, че това е живота...

# 588
Aludra * , вярно, че с възрастта се учиш, но също така и забравяш. Ако си нямал условия за проби и грешки дълго време, струва ми се, че материята се позабравя.

Май авторката нямаше проблем с готовността и желанието, а просто се чуди късно ли е...Късно е, но така се случило
Има нещо, което хич не е за подценяване, а май досега не беше споменато - шанса за разни наследствени болести нараства значително. Тъй като аз съм изпадала в подобна дилема, това е най-големият ми ужас и кошмар

А, не било споменато. То от там се започна. Има тестове. Най-различни.

Наистина ли мислите, че жените на 40+ години са престарели немощни жени с остеопороза, артрит и се срамуват от себе си, защото наближават менопауза?  Joy Ще умра от смях с вас. Сериозно.

# 589
Сигурно сте прави. Просто моята теория е, 1е ако не друго възрастта ти изяснява приоритетите и мирогледа. Разбираш кое ти е важно и без кое можеш.
Това как изглеждаш и се 1увстваш е строго индивидуално и е функция с много параметри. Като се запо1не със здраве, генетика, на1ин на живот, на1ин на хранене, ако щете и състояние на духа.

Аз се замислих, 1е в  ДГ има мин 1етири майки 40+ /родили мин на 40/. Няма да ви казвам колко са разли1ни. Едната, като ми каза на колко е години реших, 1е ме бъзика. Дамите със снимките на голи кълки от съседната тема ряпа да ядат пред фигурата, визията и и т.н. Изглежда като много красива жена без възраст (даваш и 30 , пове1е не). На другата и ли1и, 1е е на 40, ама го забелязах след като го каза. Третата е от изрусения тип - там аз имам огромни трудности да определя възрастта поради прекомерната употреба на козметика през годините. Четвъртата наистина си изглежда по-възрастна. Може и 50 ве1е да има. Предполагам, 1е наднорменото тегло там слага няколко години отгоре.

# 590
  • София
Дойде момента да развеждаме авторката ли? Mr. Green

# 591
  • София
За разваляне на рахата не знам , но аз бих я посъветвала да прецени правилно мъжа , да не се окаже с две деца сама , след време .
И така да стане, какво му е лошото, светът е голям и щастие дебне отвсякъде, само да имаш очи и сърце да го видиш.

# 592
  • StZ
По въпроса за наследствените болести - питах доктора, който ми прави изследвания често ли хващат проблема в ранния стадий на бремеността защото аз виждам, че тези деца /конкретно със Синдром на Даун/  ги има .......и отговора, който ме ококори беше в смисъл не достатъчно често, защото ходят да се изследват бременни над 35год и всъщност  тези деца са родени обикновено от по-млади от тази възраст жени  Tired

# 593
  • София

Наследствените болести зависят от наследствеността, а не от възрастта.

# 594

Наследствените болести зависят от наследствеността, а не от възрастта.
Мисля, че Cuckoo имаше предвид генетичните аномалии.Наистина е така-в Бг деца с генетични увреждания, родени от млади майки, се раждат по-често.От една страна лекарите не информират бременните за възможните изследвания.От друга-20+ годишните бъдещи майки са слабо ограмотени по този въпрос.И накрая-бременностите при младите момичета обикновено са непланирани и съответно рядко се пие предварително фолиева киселина.

# 595
  • София
Miracle_today, тризомиите (това е причината за синдром на Даун) не се дължат на неприемането на фолиева киселина.

# 596
Miracle_today, тризомиите (това е причината за синдром на Даун) не се дължат на неприемането на фолиева киселина.
Известно ми е.Синдрома на Даун е само една от стотиците вероятни генетични болести.А дефектите на невралната тръба се срещат също достатъчно често.

# 597
  • Пловдив
Тризомиите не са наслидствани болести.
Наследствени са болестите предаващи се по наследство.
Тризомиите и хромозомните аномалии са болести свързани с мутации и дефекти в ДНК. От това, което съм чела на база изследвания е доказано, че и при двата пола дефектите в ДНК на половите клетки са по-чести при по-възрастни индивиди. Дефектите са обвързани с възрастта и с вредните влияния на околната среда или вредни навици на индивида. Логически също е обяснимо индивид на 40 г. се е подлагал 2 повече на тези въздействия от индивид на 20 години.
Разбира се това не е сигурно. Процента на възможност за дефект се увеличава, но дали една конкретна майка ще е част от този процент не може да се предрече.
Аз, както писах по-горе по-скоро подкрепям късното майчинство, като осъзнат избор на родителя. Мисля, че има много малко възрастни майки, при които това да е било случайно, не планирано и неосъзнато. Има от друга страна много млади майки и бащи, при които е станало в не точния, не планиран момент и те са станали родители "просто, защото така се наложи". Тези хора обичат децата си и се грижат за тях добре, но в не малка част от тях (по-често мъже) остава неудовлетворението, че поради стечение на обстоятелствата им се е наложило да се занимават с деца, семейство и домакинство в момент, когато още не са били готови напълно за това: "искаше ми се още малко да си поживея", "искаше ми се още да обикалям клубовете с приятели", "искаше ми се още 2-3 лета да сме само двамата на море, а не по-цял ден да строя замъци и кули от пясък.".

# 598
Така е, генетична и наследствена болест не е едно и също.

Но и по мои наблюдения по-възрастните доста често и лесно правят аборти по желание. Това ако е планиране...  ooooh!

# 599
  • София
Има от друга страна много млади майки и бащи, при които е станало в не точния, не планиран момент и те са станали родители "просто, защото така се наложи". Тези хора обичат децата си и се грижат за тях добре, но в не малка част от тях (по-често мъже) остава неудовлетворението, че поради стечение на обстоятелствата им се е наложило да се занимават с деца, семейство и домакинство в момент, когато още не са били готови напълно за това: "искаше ми се още малко да си поживея", "искаше ми се още да обикалям клубовете с приятели", "искаше ми се още 2-3 лета да сме само двамата на море, а не по-цял ден да строя замъци и кули от пясък.".

Аз пък не познавам нито един мъж, който да е съжалил и да изпитва неудовлетворение, че рано се е  сдобил с потомство. Дори и преди появата му да не е имал никакво желание да има деца. Мъжът ми е станал баща на 22 и смята, че децата са най-хубавото нещо в живота му. Отделно, познавам мъже, които изобщо не са искали да имат деца и едва ли не са били изнудени да станат. В момента са самотни бащи и сами си гледат децата, след като майката-мераклийка ги изостави.

Общи условия

Активация на акаунт