Късно ли е да родиш на 40?

• 171 531
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 375
Посочената възраст никога не е била пречка за раждане на дете, сама по себе си. И някога бабите ни сегашни са си раждали, докато могат, а на тази най- често са можели и сега жените често го правят.
Познавам много жени, родили на и дори над 40. Проблеми заради възрастта си няма ни една. Другите проблеми пък нямат нищо общо с нея.
Аз, лично, бих заложила на по- зрялото майчинство пред недозрлялото нагонно такова. Не изхождам от личен пример, моите деца ги родих в рамките на повече от десетилетка преди обсъжданата възраст.

Като отидеш на родителска среща и другите мами са по на 30 , а ти на 50+ , каквато и визия да имаш , ще си личи . Дори и да не те питат .

С големия ми син на родителските срещи в кварталното училище майките бяха около и над моята възраст. В МГ, където отиде да учи след ІV клас, бяха масово по- възрастни от мен. Имаше над 50 годишни. И?
Между впрочем примерът показва и друго едно нещо.  Sunglasses

Последна редакция: вт, 22 окт 2013, 09:56 от Judy

# 376
  • В градината...
tatyana1975, поздравявам те, да сте живи и здрави  Heart Eyes Heart Eyes Hug

# 377
  • Варна
Изненадана съм колко остарели разбирания имат много млади жени!  ooooh!
Средната възраст за раждане на първо дете в напредналите държави е ТРИДЕСЕТ И СЕДЕМ ГОДИНИ! Ама ние по акъл сме още там с менците на кладенеца и смятаме, че на 23 трябва да си майка, да пращаш по-често детето на баба му, че ти се живее и на 46 вече да си баба и като ти се занимава с бебета да гледаш внучето. 
Ти остави таз песен любовна! Този избор е обусловен от начина на живот, не толкова от биологията. Според нея ясно е казано кога са най- благоприятните години за раждане, пък ти ако искаш на 40 се чувствай и като 20 годишна. Да не говорим и за другият аспект, че статистически (натъртвам, защото не ми се четат тъпи коментари от сорта "ама то утре може да ме блъсне кола или да ми падне тухла на главата" ) би имала много по- кратко време, което да прекараш на този свят с детето си и съответно то с теб. Някак, не е зле да се гледа от повечко страни на решението.

За справка, родих второто си дете на 35 години и мисля, че хванах последният влак. Прекрасно е майчинството на една зряла възраст, особено ако е второ, но нека не е чак толкова късно.

# 378
  • Sofia
Аз смятам, че на никоя възраст не е късно, ако родителите искат дете и имат силите и възможностите да го отгледа. Познавам лично две жени, които родиха по две деца- едната на 39 и 41, другата на 41 и 43 без каквито и да било физически проблеми. За себе си лично мога да кажа,че може би поради факта, че родих по-късно дъщеря си (първо и единствено дете) на 33 години, и тя все още е малка и изисква доста време и грижи, сега на 41 години усещам, че нямам никакви ресурси за второ дете-нито физически, нито емоционално, но това съм аз, друга жена при същите параметри може да се чувства съвсем различно. Така, че всичко е много относително и различно за всяка двойка и не смятам, че възрастта е определяща. А писанията как децата на по-възрастните родители ще се срамуват от тях, намирам за абсурдни- за всяко дете неговата майка е най-хубава, и дори и да има някакъв период, в който да отбелязва факта, че родителите му са по-възрастни от някои от другите, това преминава и спира да има значение много бързо.

# 379
  • София
...би имала много по-кратко време, което да прекараш на този свят с детето си и съответно то с теб. Някак, не е зле да се гледа от повечко страни на решението.
Вярно, че е приятно да дочакаш внуци и правнуци, но едва ли това е решаващ фактор за решението да имаш/нямаш дете.
Съгласна съм за биологическата годност, особено ако става дума за 1-во дете, но последният влак не е еднакъв за всекиго. Две мои приятелки забременяха на 35 години за 1-2 месеца, НО от по-млади мъже  Laughing
Малко история по темата: Доскоро не знаех, че Христо Ботев има още 3-ма или 4-ма братя, като последният е 19 или 20 години по-малък от него, а имаше и сестри. Обаче майката е била поне с 10 години по-млада от даскал Ботьо

# 380
  • София - Рим и обратно
Две мои приятелки забременяха на 35 години за 1-2 месеца, НО от по-млади мъже  Laughing

И това какво променя newsm78

# 381
  • София
Две мои приятелки забременяха на 35 години за 1-2 месеца, НО от по-млади мъже  Laughing
И това какво променя newsm78
Кое това?
Почти всеки дава примери, аз също. Нещо против?

# 382
  • София - Рим и обратно
Питам за акцента върху НО. Променя се картинката ако 40 и кусур жена роди от 30-35 годишен мъж ли?
Нямам нищо против. Даже ми е все едно Simple Smile.

# 383
  Ми да - ще праща бащата на родителска среща Laughing

# 384
  • София - Рим и обратно

А, верно Laughing... Е, друго си е...убедихте ме.

# 385
по-младите мъже и по-младите жени имат по-добро качество  гамети. Заради това възрастните мъже, когато почне да им пада либидо и качество на сперма, често са луди по млади жени, а възрастните жени се привличат често от млади мъже. Защото когато намалее качеството на твоята репродуктивна функция, подсъзнателно търсиш партньор с по-добра такава за да компенсира.
така че от един по-млад мъж е теоретично много по-лесно да се забременее. Спермата често е с по-добро качество и потентността е по-висока.

# 386
  • София
Аз съм сигурна, че са твърде малко хората, които целенасочено чакат да станат на 40. Обикновено така им се стича животът, не са срещнали партньор дълго време или срещат втори в по-късна възраст и т.н.
Ето, аз бях решила, че 30 е една идеална възраст. Така от 28 почнах да се настройвам психически, обаче на 30 не стана, получи ми се на 33. Друг е въпросът, че ако знаех, че е толкова готино, щях да се навия по-рано и наистина съжалявам, че правнуци едва ли ще дочакам.  Sad

От гледна точка на репродуктивните възможности винаги е по-добре по-рано, винаги е по-добре да имаш повече техническо време, повече опити, по-големи шансове за успешна бременност.
Но и имането на деца не може да бъде на всяка цена. Не е желателно да е с неподходящ партньор, тип първия подръка, щото родата дълбае как ти е дошло времето, или с идеята цял живот да се оплакваш как не си се наживял и как си си пропилял младостта в гледане на деца.

# 387

хахах еее измислихме го!

# 388
Аз съм сигурна, че са твърде малко хората, които целенасочено чакат да станат на 40. Обикновено така им се стича животът, не са срещнали партньор дълго време или срещат втори в по-късна възраст и т.н.
Ето, аз бях решила, че 30 е една идеална възраст. Така от 28 почнах да се настройвам психически, обаче на 30 не стана, получи ми се на 33. Друг е въпросът, че ако знаех, че е толкова готино, щях да се навия по-рано и наистина съжалявам, че правнуци едва ли ще дочакам.  Sad

От гледна точка на репродуктивните възможности винаги е по-добре по-рано, винаги е по-добре да имаш повече техническо време, повече опити, по-големи шансове за успешна бременност.
Но и имането на деца не може да бъде на всяка цена. Не е желателно да е с неподходящ партньор, тип първия подръка, щото родата дълбае как ти е дошло времето, или с идеята цял живот да се оплакваш как не си се наживял и как си си пропилял младостта в гледане на деца.
Аз за себе си съжалявам, че не родих на 20 примерно. Тогава родителите ми биха ни отгледали всичките заедно Simple SmileSimple Smile. Със сигурност бих се разделила с приятеля си, но щях да имам едно дете.
Това, което ме успокоява, е че най-спокойните и умни деца, които познавам са на по-възрастни родители. Шефът ми и жена му са си родили близнаците на 36, мисля. Е, на всички деца пожелавам такова детство -- като принц и принцеса са, страшно красиви деца, много спокойни и медитативни.
Когато и да роди човек, раждането е едно, отглеждането друго.

# 389
най-спокойните и умни деца, които познавам са на по-възрастни родители. Шефът ми и жена му са си родили близнаците на 36, мисля. Е, на всички деца пожелавам такова детство -- като принц и принцеса са, страшно красиви деца, много спокойни и медитативни.
Когато и да роди човек, раждането е едно, отглеждането друго.
Наистина ли си вярваш, че 25-30- годишни родители не могат да родят умни и красиви деца, които след това да бъдат добре възпитани и да имат хубаво детство?
Ако някой истински вярва в горното, явно е много ограничен, честно.
Ама, що ли се обаждам, тук могат да пишат само жени, родили след 35.
Всички останали сме забременяли от скъсан презерватив, с лоши бракове, отглеждаме глупави , невъзпитани и грозни деца.
Въобще- провал.

Общи условия

Активация на акаунт