Късно ли е да родиш на 40?

• 171 658
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 3 645
Вече явно е забранено човек и да има мнение.  Laughing

# 3 646
Разбира се, че по-добре на 40. Раждане на 12-13 не подлежи на коментар въобще.
Тарталет, наистина е най-добре да си родиш децата и тогава да коментираш кое е рано  и кое - късно. Много от родилите на около 40 са започнали да работят за дете на около 26-27, както ти сега планираш, но нещата не са се развили по план. Не знам колко хора познаваш, които смятат, че на 35 са млади и не са готови за родители. Всъщност понякога казват така, защото не искат да споделят болката си.
Крайността на приключилите по-рано с раждането е повече от необяснима. Тя не е дори исторически и културно оправдана. Освен че и прабабите ни са раждали до 40-50, и в Библията, и в митовете, и в приказките има множество разкази за жени, родили късно. навсякъде това е описано като чудо, като повод за радост. И Талев "позволи" на Ния Глаушева да си роди детенце.
Ана,но бабите ни са раждали на 40-50 5-6 дете.
Едно е първескиня,друго е поредно дете.Най-малкото има си подкрепа.

# 3 647
Едно е да изказваш мнение,  друго е да го налагаш по брутален начин, замаскирано под философски словоизлияния.

# 3 648
E, добре де, как точно ви го налага Мамасита? Тя си пише просто. Нито може да накара някого да ражда, нито може да му забрани.

# 3 649
  • София
Тия работи им се обясниха милион пъти, и за репродуктивните проблеми, и за наличието на партньор, и че никой не "чака до 40 да му дойде времето", и за хората с проблеми, също и бременни, които четат тук, те не вдяват и човъркат по най-просташки начин. Шут в г*** им действа само на тях.

# 3 650
Точно пък наличието на партньор не мога да го разбера като ''причина''.Мамасита е права,че в повечето случаи става като в магазина за мъже.От много искане - накрая нищо или дори много по-зле от това,което дори преди 20 години е обикаляло.
И рефрена ''Не останаха свесни мъже- или женени или луди'' от мацка,живееща тип ''Сексът и градът''

# 3 651
  • София
Е, теб нали те разкриха от някакъв лумпен, че се оплакваш из темите...Значи имаш донор, действай с размножаването, не се озъртай в хората.

# 3 652
E, добре де, как точно ви го налага Мамасита? Тя си пише просто. Нито може да накара някого да ражда, нито може да му забрани.
Напротив, Лекси. Непремереното изказване може да нарани жестоко. Не се прави на неразбрала!
Аз чудесно те разбирам - аз съм къснородено дете и знам последствията. Затова и не твърдя, че късното раждане е най-добрият избор. Но може да е най-добрият възможен избор. Ти предпочиташ въобще да те е нямало ли?
Тарталет, случаите, които описах, не са само за поредно, а и за първо (и понякога - последно) дете. Хората са  приемали това късно зачеване за дар Божи, не за нещо срамно и ненавременно. А за партньора - въобще не си права. Не става въпрос за много искане - поне не в повечето случаи. Всъщност има ужасно много мъже, които не искат да имат деца преди да навършат 30-35 години. Често това е причината двойката да няма дете, не жената. да не говорим колко е важно да намериш мъж, който да е стабилен баща. Не става просто ей-така. то е ясно, че всяко семейство изисква компромиси, но е по-добре да са по-малко, за да не се налага да се търси нов татко. Щото и това не е идеалната опция.
П.П. Пак казвам, че не разбирам защо категорично се изразяват мнения за чужди животи. Аз не съм против хората да раждат на 18, не съм против и да раждат на 40. Стига да си  носят последствията от това. Може да имам мнение за собствения си живот, да го споделя веднъж, но дотам.

# 3 653
Е, теб нали те разкриха от някакъв лумпен, че се оплакваш из темите...Значи имаш донор, действай с размножаването, не се озъртай в хората.
Поискала съм съвет преди години,когато сме били в началото на връзката си.Оттогава сме пораснали заедно и израснали проблемите си.Сега, разбира се,имаме нови и с тях ще се справим - за съжаление вече не са от личностен характер,но сме двама и заедно.
Имаме плюса да сме млади и да се напасваме,растейки заедно.Нямаме още толкова явно изградени навици и сме способни на промяна и компромиси.

Обаче като се мине 35 - 40 години,вече могат да се очакват много поведенчески отклонения и разбира се много по-трудно правене на компромиси .Едно е да си в началото на самостоятелният си живот и да имаш тепърва време да се изграждаш - един вид си гъвкав,а друго е 20-25 години да си живял по един начин и другият по същият начин.Напасването е изключително трудно и вече я няма гъвкавостта на младостта.

Както говорихме вече в темата,най-здравите семейства са тези,запознали се в университета или на съответната за университет възраст.Хем не много млади,хем с бъдеще пред тях,което може да бъде моделирано,хем с време да си напснат живота и характера,хем без крайни срокове...

# 3 654
Ти предпочиташ въобще да те е нямало ли?

Това е абсурден въпрос, ако въобще ме е нямало, нямаше да предпочитам нищо.

А никой, които се чувства супер уверен и щастлив с избора си, няма причина упорито да отправя лични и грозни обиди към непознат човек, само защото последният си позволява да има друго мнение по въпроса.

# 3 655
Ти предпочиташ въобще да те е нямало ли?

Това е абсурден въпрос, ако въобще ме е нямало, нямаше да предпочитам нищо.

А никой, които се чувства супер уверен и щастлив с избора си, няма причина упорито да отправя лични и грозни обиди към непознат човек, само защото последният си позволява да има друго мнение по въпроса.
Не е абсурден. Това е изборът. Ако майка ми не ме е родила на 38, въобще е нямало да съществувам. Аз не съжалявам, че съм се родила. Даже смятам, че е чудесно, че ме има. Следователно не мога да кажа да жена на 38 да не ражда, щото е възрастна. Какво ще се случи оттук нататък с детето, дали ще е щастливо или не, ние не можем да знаем.
С второто съм съгласна напълно. Само дето мнение е едно, а набиване на канчето и човъркане в раната - друго. Не вярвам да не виждаш разликата.

# 3 656

То и в едно семейство единият партньор си споделя мнението като казва на другия "за нищо не ставаш", обаче реално това е психически тормоз. Човек може да си приказва каквото му дойде на акъла и да го квалифицира като "просто си казвам мнението", но има мнения, които прескачат границите на отсъстващата  емпатийност.

# 3 657
Точно пък наличието на партньор не мога да го разбера като ''причина''.Мамасита е права,че в повечето случаи става като в магазина за мъже.От много искане - накрая нищо или дори много по-зле от това,което дори преди 20 години е обикаляло.

Точно така, първия за ушите и готово. След година решаваш, че не е за теб и в търсене на следващия. Това според теб е гъвкавост, аз го наричам следване на първичен инстинкт и липса на всякаква мисъл и отговорност. И задължително започваш да използваш влак...иначе не става, модела не съвпада.

А за това, че след 20 години нещата са много по-зле от преди, ясно ми е какви са критериите на Мамасита, първия - ок, ама втория по тази логика е по-зле от първия, тогава за какъв си с него че и дете му раждаш, а на всичко отгоре си позволяваш да даваш съвети и да посочваш модела си като удачен.

Ако си на  30-40 пък имаш поведенчески отклонения. ( как го свърза това с компромисите не ми стана ясно).

Това за университестските семейства си е жива твоя измислица, само щото Янечек е запазила брака си ( извинявам се ако бъркам името), не озн. че всички са така. По същата логика тази дето звездите и говорят трябва да е критерии за семейство.

# 3 658
  • София
На 38 родих дъщеря си и за миг не мога да си представя, че може тя да не съществува!  Това важи и за момченцето ми, него пък на 36 почти. Дали ми дреме какво мисли някоя си случайна..
Лекси, мнения бол, но когато обиждаш не очаквай да те посрещат с целувки( не визирам теб!)при това доста гротески изказвания..

# 3 659
Между другото това за бабите си е фактор /да кажа аз, ако някой седи със списък с + и - и си води бележки/. Колкото повече годините напредват, толкова повече се увеличава възможността баба, която да помага просто да липсва. Така, че трябва да има готовност родителите да си гледат сами децата, без патерици оттук и оттам. Те пък предполагам на 30-40 вече си я имат тази готовност /предполагам, не обобщавам - да не скочи пак някой/.

фактор, но не универсален
при две живи баби даже на лекар не можех да отида

вече и двете ги няма
знам какво е без баба
ако се наложи пак ще е така

много са ми жалки момиченцата на по 20 в темата
животът обаче си знае своето и ще им поднесе търсените уроци

Общи условия

Активация на акаунт