Късно ли е да родиш на 40?

• 172 180
  • 4 586
  •   1
Отговори
# 3 705
То енергия е хубаво да имаш, ама само с енергия не става, ако е хаотична и разпиляна. За да имаш деца трябва и зрялост - ако искаш да си пълноценна майка. Има момичета, които и на 15 са готови. Аз на 20 не бях. Цялата ми огромна енергия отиваше да рева за гаджета, да се тормозя за изпити, да се карам с майка ми и да пия бира в някоя кръчма. С едно бебе отгоре и с един съпруг щеше да е пълна комедия. С заложби да стане трагедия един ден. Но верно, мама щеше да помага.

# 3 706
Но верно, мама щеше да помага.

И мойта, ама щеше да ми стъжни живота.

# 3 707
То енергия е хубаво да имаш, ама само с енергия не става, ако е хаотична и разпиляна. За да имаш деца трябва и зрялост - ако искаш да си пълноценна майка. Има момичета, които и на 15 са готови. Аз на 20 не бях. Цялата ми огромна енергия отиваше да рева за гаджета, да се тормозя за изпити, да се карам с майка ми и да пия бира в някоя кръчма. С едно бебе отгоре и с един съпруг щеше да е пълна комедия. С заложби да стане трагедия един ден. Но верно, мама щеше да помага.

На 20 и на мен ми се струва рано.Но на 28-30 защо да е късно?Завършено образование,работа от поне 2-3 години...?

# 3 708
7-8 години е стажът по специалността на 29-30 години след завършване на магистратура, поне моят, плюс малко от следването.

# 3 709

На 20 и на мен ми се струва рано.Но на 28-30 защо да е късно?Завършено образование,работа от поне 2-3 години...?
За мен си беше тъкмо тамън. И дори факта, че мама вече я няма не променя нещата, защото вече нямам нужда от мама за патерица. С мъжът ми се справяме чудесно и сами и мисля, че сме добри родители. Но не винаги нещата стават в момента, в който си готов за тях. И помисли и за евентуално второ дете... пак годинките се натрупват.
Просто животът е леко по-различен от патриархалното време, когато жените са раждали много млади, но децата са гледани от един куп по-възрастни женски роднини, които са живели в къщата. И не само гледани физически, но и възпитавани.  

# 3 710
  • Пловдив
Мамасито, сигурно ще те разочаровам, но и аз установих че съм страшно плодовита и на 35 и на 37, бебетата станаха адски бързо!
Третото ще е на 43! Grinning шок и ужасссссс
И моите станаха бързо - първото на 36 след пет месеца опити, второто, което още не е родено - веднага след като спрях да кърмя първото, тъкмо навършвах 38. Истина е обаче, че както плодовитостта, така и времето за отстраняване на евентуални проблеми с нея намаляват с годините. Което на свой ред нито има пряка връзка с въпроса дали е късно да родиш на 40, нито е причина да се смята, че лошо са постъпили онези, които за разлика от разни съвършени са се "сетили" да раждат "късно". Добре, че изборът на другите не зависи от съвършените.
Майка ми впрочем след по-малко от месец става на 77 и не носи памперси, да е жива и здрава. Не се бях сетила, че трябва да ми е тъжно.

# 3 711
Тъкмо започнах да се притеснявам, че живея в някаква паралелна реалност, но мярнах в съседство тази тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=644663.0;topicrefid=19

# 3 712
  • Пловдив
И квооооо?
Не раждайте на 40, че няма да се оправите с деца и родители едновременно, това ли е идеята?  Grinning

# 3 713
Не знам каква е идеята, аз говоря само от свое име. Не съм призовала никого нито да ражда, нито да не ражда. Но установих, че истории, които не са в подкрепа на щастливото и безгрижно майчинство след 40, не се приемат добре.

# 3 714
  • Пловдив
Щото се разказват с цел да набият канчета според мен, леко или по-силно, а не заради самите истории.

# 3 715
Не знам каква е идеята, аз говоря само от свое име. Не съм призовала никого нито да ражда, нито да не ражда. Но установих, че истории, които не са в подкрепа на щастливото и безгрижно майчинство след 40, не се приемат добре.

Не се приемат добре, защото могат да се възприемат като проекции на чужди страхове върху собствения живот. Хората си имат достатъчно притеснения и без допълнителите "ами ако..."  И защото могат да се възприемат като упрек или пък поучаване, а те почти винаги са в контекст на омаловажаване на чуждата преценка и способност за справяне. Всеки си има лична причина.

Не ме касае лично, с млади родители съм и далеч от 40-те, но и знам, че животът не подлежи на внимателно планиране, защото плановете се променят, след като се надраснем. А и самият живот ги променя, дори на самонадеяните.

# 3 716
Не се приемат добре, защото хората несъзнателно предпочитат информация, която потвърждава правилността на вярванията и решенията им. Нарича се oще "confirmation bias".

# 3 717
Не се приемат добре, защото хората несъзнателно предпочитат информация, която потвърждава правилността на вярванията и решенията им. Нарича се oще "confirmation bias".

Знам как се казва. Еми то е свързано с казаното от мен. Няма човек, който да се почувства добре, ако му кажат "Глей как си си провалил живота. А виж какви по-добри избори правят останалите, пък ти ей на - не се справяш. Що така?" Когато на някого е посочен пръст, то му се посочва ъгъла, да се срамува като малко дете. Тук малки деца няма. То и за деца не е подход, но това е друг въпрос.

А отделно има хора, които харесват изборите си точно такива. Това са най-добрите възможни избори за конкретната поредица от събития, които е живота им. Други избори ще паснат по- не на място.

# 3 718
  • Пловдив
Чакай сега, каква "правилност" и какво потвърждаване?!
Вече си на 40, искаш да родиш - трябва ли да се откажеш само щото си на 40 и било късно?  Shocked
Няма спор, че по-младите хора като цяло са по-здрави от по-старите, нито че е по-добре с помагащи баби вместо без. И какво - това е причина да не се ражда на 40, или как?
Или пък можело, ама само първо дете, или пък можело само второ, но не и първо...
Или дори - на 30 си, но не искаш точно сега. Имаш го предвид това с бабите, плодовитостта, здравето на по-младите и тънъ, поела си си риска. Който не мисля, че е огромен.
Глупости са това за "късно"-то, пълни. Затова съм доволна, че изборът на едни не зависи от мнението на други.
Не става дума дали е по-добре да изчакаш до 40, ако можеш при същите условия по-рано. Впрочем няма и как да знаеш дали условията ще са точно същите.

# 3 719
  • София
Но установих, че истории, които не са в подкрепа на щастливото и безгрижно майчинство след 40, не се приемат добре.
Да Лекси, не се приемат добре,защото основните участнички са: едната е на 23 студентка във Франция на разноски на родителите си и по приказки оттук оттам плещи врели-некипели постоянно,само простотии, а на другата от малка са й завирали в очите-виж колко е грозно майка ти да е стара и са страняли умишлено от такива дечица, какво ти говори това...
аз лично пет пари не давам за такива хора. Peace

Общи условия

Активация на акаунт