Базедова болест - тема 4

• 96 214
  • 748
  •   2
Отговори
# 60
Няма да ти завиждаме, няма. Laughing

# 61
Тони Бонбони  newsm74

# 62
  • Варна
Здравейте,
Док ми каза да се видим др седмица в четвъртък, но на мен не ми се чакаше и днес го изненадах в другия кабинет. Като видя изследванията и каза: "Че то вече нищо ти няма. Здрава си!"  newsm68 newsm44 Сега за месец пак ще съм на 1/2 тироксин и после пак с ТСХ при него. Но и на мъжа ми каза:"Оправена е Wink"
Та сега бия г*зъ в тавана  Crazy

# 63
Хайде да се кротват вече тия хормони и ти малко да се поспреш с посещенията при доктора ти пожелавам. Hug

# 64
  • Варна
Хайде да се кротват вече тия хормони и ти малко да се поспреш с посещенията при доктора ти пожелавам. Hug

Да ви се връща на всички   bouquet

# 65
  • Пловдив
Тони бонбони много добра новина  Hug Беше ми споменал ,че си получила алергия от лекарствата - какви точно ти бяха обривите и къде по-точно,моите са по ръцете и краката и са няколко големи пъпки. Ще съм ти благодарна ако ми споделиш  Hug , може и на ЛС.

Аз бях при личната и тя ми каза,че моито обриви не били в никакъв случай от лекартсва,били от насекими  newsm78 ама то вече няма комари,сега се чудя пак какво да правя,искам да отида на преглед при моя лекар ,ама ако пак ми откаже и не знам  ooooh! , пак при друг, не ми се иска да го сменям и пак всичко наново  ooooh!

Да ви питам,момичета, вие на колко време ходите на преглед и на колко време ви пускат TSH? Предполагам при всеки е строго индивидуално, а може би си зависи и от лекаря. Извинявам се, ако е коментирано в предните теми, нямах възможност да ги изчета  Embarassed

# 66
  • Варна
Калиоппа,
моите обриви бяха по ръцете, деколтето, корема, гърба. Излиза примерно на ръката, събри ме, след 2 часа вече няма там и някъде другаде ме сърби. А твоите може и да не са от комари, а примерно паяк или нещо др. Докато спиш може да се е полазило или ухапало. Използвала съм фенистил гел за ухапване от насекомо. Приятно хладен гел и те облекчава.

За изследванията и прегледите - аз пускам това, което е казал док и когато  ми е казал. Сега се надявам, че ако всичко след месец е наред, ще иска контрола след още месец-2 и после ако усетя пак нещо, както беше в началото на годината.

# 67
За изследванията - от всичките си разговори с лекари и пациенти, останах с впечатление, че най-грубо подходите в проследяване на поведението на жлезата под лечение са 2. Единият - е следене на 30-45 дни в началните етапи; другият - следене на около 3 месеца (т.нар. английска школа).
Аз лично, си следя левкоцити на около 2-3 седимици. Докато бях на тирозол (само) като лечение - на 30 дни TSH и FT4. От както съм на комбинирано лечение (л тироксин+тирозол) - на 45 дни само TSH (левкоцити на 3 седмици).
Момичета, които сте на комбинирано лечение - кои антитела да си изследвам профилактично? ТРАК е ясно, но ТАТ и МАТ има ли смисъл да си пускам? ФТ4 ми беше казал Начев, че не се изследва при комбинирано лечение, защото давал нереални резултати....
Съвет  newsm78 Hug  bouquet Hug

# 68
  • София
Здравейте момичета, искам да се включа и аз в вашата тема.

Преди 20 дни след изследвания ми установиха Базедова болест.20 дни пих 3х2 Пропицил 50мг, От вчера намалих с едно хапче. Пия за сърцебиенето Пропаранолол 20мг сутрин и вечер по едно.

Да ви питам :
- левкоцитите защо ги изследвате и какво е ТРАК
 -има ли много излекували се напълно или това си е за цял живот
- пречи ли ви тази болест
-трябва ли да се съобразявам с нещо
-пиете ли витамини или други добавки

Извинявайте за многото въпроси, вчера вечерта пропуснах да пия хапчетата, сутринта го установих, сигурно е проблем, ама какво да се прави, аз без това поне 3 месеца съм си ходила с тази болест, а си мислех че  е умора след раждането.

Хубав ден на всички Simple Smile

Последна редакция: пт, 01 ное 2013, 13:42 от Sunny:)

# 69
  • UK
Здравейте,
Аз пък имам добри отзиви за хомеопатията що се отнася до зачервено гърло, хрема и дори моята ЩЗ.
Та сега на въпроса. Днес пуснах изследвания и резултатите са: FT4-14.91 при 9.15 - 23.86; TSH   1.380   при 0.35 - 5.00  newsm44
Немога да се свържа с док, но се надявам и той да ме зарадва като се видим тези дни Flutter.

Браво! Ех, че хубави новини и честито Тони бонбони[/b]   bouquet Hug

# 70
  • вече в собствен дом
Момичета да ви попитам. Спомням си , че някой пишеше, че има връзка между щитовидната жлеза и кистозни ячници. Аз вчера бях на гинеколог, просто на профилактичен преглед/нямам за сега оплаквания/ и ми казаха че имам кистина яйчниците-не големи оформени, а малки.Пиели се противозачатъчни , за да се махнат, но при мойта болест на щитовидната жлеза гинеколожката отказа да ми изпише да ги пия. Каза, че просто ще ги наблюдаваме и това е.

# 71
  • Пловдив
На мен юни месец ми откриха заболяването на ЩЗ. От тогава насам само веднъж лекарят ми каза да направя АСАТ, АЛАТ, ПКК и чернодробни ензими, а аз мисля,че по-често трябва да се изследват поне левкоцитите, а и веднъж в началото правих изследване ТРАК, а какво е точно ТРАК и на мен не ми е много ясно

# 72
Калиопаа, при всеки индивидуално се подхожда според прогресивността на заболяването, хормоналните резултати и дозата лекарство. Най-често в началото, когато сме на по-висока доза, контролите са по-често на 30-40 дни. След като се намали дозата, ако се задържат хормоните в норма- контроли на 2-3 месеца. В началото се изследвах на 30 дена, а сега на 3 месеца.

Бела, аз не съм на комбинирано лечение, но според мен само трак ти е нужен. Вече ако искаш може и МАТ да провериш дали е спаднал. При мен след първото лечение спадна тройно. Пиех единствено тиразол. Спадът беше за по- малко от година.

Съни, левкоцити, или по-точно ПКК е добре да изследваш на около 2 седмици, докато си на по-висока доза лекарства. Следят се левкоцитите да не падат към долната граница. Хапчетата, които пием може да предизвикат това. Хубаво е да следиш и СУЕ, АСАТ и АЛАТ. Като намали докторът лекарствата на 1-2 таблетки може да ги изследваш на 3-4 месеца веднъж.
Трак са антитела. Показател са дали се касае за базедова болест/тиреотоксикоза, ако са увеличени.
Добавките са по желание. Не помня дали сме цитирали на първа страница.
За щитовидната най-вече витамин Д.
Препоръчват се витамини от В групата, витамин Е,  магнезий, омега 3 на таблетки.
40% от заболелите и лекували се до 2 години изпадат в ремисия. Някои до края на живота си, други за 10-20 години. Отново е много относително.
Извинете грешките ми, но е изнервящо да се пише от телефон с мини букви. Нямам компютър. Нещо се прецака.

# 73
ciarabella, съвет не мога да ти дам, само мога да споделя при мен как беше. Правила тат и мат само веднъж, в началото на лечението и ТРАК в края, преди да спра хапчетата. А по време на лечението, което също беше комбинирано, ендото ме е карал да пускам тсх и фт4.

Laura B, при мен се появиха кисти в гърдите. Мамолога каза, че е свързано със проблемите със ЩЗ, така, че е логично и при теб да е така.

# 74
Lemy, Merelenda Благодаря за споделеното Hug  bouquet Heart Eyes
Още едно момиче ми каза, че с комбинирано лечение са й искали да пуска и ТСХ, и FT4, така че този път и аз ще ги пусна така. Ще пусна и ТРАК...за МАТ ще помисля още малко.
За кистите - и на моите яйчници има - наблюдаваха ги в началото (първите 2 месеца) ежемесечно, сега- на 4 месеца горе долу ходя. Така ми каза гинеколожката, че има връзка между тези кистозни образувания и щитовидното заболяване  Peace Лечение не съм провеждала, но и никога не са ми споменавали в моя случай за такъв вариант...вероятно зависи от кистите или това, което се вижда на ехографа...Аз съм консервативно настроена към предписания за лечение с противозачатъчни по принцип, обаче  Peace По принцип и преди сме коментирали и тук, че всички имаме промени в поведението на месечния цикъл. Щитовидната е свързана с половата система пряко  Peace
За левкоцитите - Начев на мен ми ги искаше на 2 седмици, дори на лечение с 1 или 2 таблетки...но да кажем, че първата година се води като начало на заболяването и затова..Бях го питала за тях и тогава ми беше казал, че в 2% от случаите на лекуващи се с тиреостатици се наблюдава рязък спад на левкоцити под долна граница. Беше ме предупредил ако имам такъв резултат да му звъня незабавно, независимо от деня и времето или да пиша смс.

Общи условия

Активация на акаунт