Базедова болест - тема 4

• 96 226
  • 748
  •   1
Отговори
# 615
За начало може да пуснеш само кръвна захар на гладно, или най-добре кръвно захарен профил да си направиш. Той не е скъп, не изисква някаква подготовка, а и ще видиш как се справяш с въглехидратите за деня, с едно ежедневно нормално хранене и дали има повишаване на кръвната захар часове след хранене. Във Варна струва между 6 и 8 лв. със таксата взимане на кръв.
Ако там не се открие проблем, вече може да се консултираш с Начев да направиш едно обременяване с глюкоза за измерване на инсулина и глокозата.

Относно диетата на Червенкова, тя главно се базира на липсата на мазнини в храните и е разделно хранене, изключвайки и много високо въхлехидратните храни. Но пък има и "почивни дни", в които се хапва всичко.
Картофите съдържат повече въхлехидрати, но пък сварени или печени могат да минат определено за диетични, предвид че не се хапва друга храна.
Важно е после как ще се храниш, след приключване на диетата.
Аз лично не я одобрявам. Свекърва ми я прави в продължение на 50 дена, та мога да споделя как бяха при нея резултатите.
Първия месец нито грам надолу. В следващите 20 дена свали 7-8 кг и спря диетата. Сега избягва тестените изделия, доколкото може.

И браво за добрите резултати!  Hug

# 616
  • Sofia
Мерси за бързият и изчерпателен отговор. Дано все пак мръдна малко на тегло на долу. Сигурно ще си направя една кръвна захар, за мое успокоение.

# 617
Здравейте, имам въпрос към тези, които се лекуват оттавна. Как се преценява кога е време да се спре лекарството?

# 618
Най-често в рамките на 2 години лечение, като е хубаво колкото се може по-дълъг период да си поддържала хормоните в норма с най-ниска доза тирозол, да кажем 1 хапче.
Практиките на различните ендокринолози са различни, едни предпочитат да поддържат хормоните, респективно ТСХ в рамките 1-2 с 1 таблетка тирозол и да кажем след 8-10 месеца период, в който хормонът се е задържал приблизително в тези стойности с тази доза лекарство да се спре терапията. Първите месеци когато се лута хормона не ги смятаме. Смятаме откакто е в норма, колко месеца се задържа в нормата с ниска доза лекарство.
Други предпочитат да поддържат по-висока (но в норма) стойност на ТСХ (около 3-4-5 като стойност), с малко по-висока доза 1 и 1/2 таблетка тирозол да речем и пак при задържане на хормоните в норма месеци подред да се спре терапията.

Най-общо казано - При лечение в период от 1 година (по-леки случаи са това, понякога и малко по-рано) - до 2 години и няколкомесечно поддържане на хормони в норма с ниска доза лекарство - Пуска се ТРАК, ако е влязъл в нормата и хормоните са ок на ниска доза лекарства, докторът преценява дали е удачно да се спре терапията.
ТРАК е показателят, по който се преценява спиране на терапията, след няколкомесечно поддържане на хормоните в норма, с ниска доза лекарство.

# 619
Аз хич не исках да ми спират тирозола и все му мрънках на доктора да не го спираме, страх ме беше, че всичко ще почне отначало  Rolling Eyes

# 620
Няма как, Леми, все някога трябва да се спре   Simple Smile
Мен не ме беше страх, ама ей на, върна се заболяването.
После пак с втория рецидив, хем ТСХ от ниска доза се беше позиционирало около 6 и като спрях хапчетата хайде пак в нулата... И Трак-а ми беше много нисък.
Но, при всеки е различно. Както казва докторът ми - по-агресивно е при мен.
Изтеглила съм късата клечка  Laughing

# 621
Да, и на мен Пандев и Начев ми казаха от февруари пий по 1 таблетка, пък октомври след изследване на ТРАК ще видим какво да правим. ТСХ -то от тогава ми е между 2 и 3.Мен също ме е страх и се притеснявам.

# 622
Мереленда, много ми се иска да се оправят нещата при теб.

# 623
Прочетена книга съм аз  Joy

# 624
Не се знае  Simple Smile

# 625
Здравеите, малко късно се включвам. Аз  съм на 1 т. метизол от 07.2014г., като пак оттогава тсх е с нормални стойности. Но пък никога не е с еднаква стойност при 2 поредни изследвания. Начев нищо не споменава, даже посл. път ми каза да си правя изсл. на 1,5м и дори ако са наред резултатите може да прескоча една консултация и да се видим след 2-то изследване на хормона.
Аз на своя глава се изследвам на 2 месеца( Blush) Не знам дали от невнимателно вземане на кръв или от честотата но ми травмираха лявата ръка и почти непрекъснато ме боли.
Някой има ли идея дали лекарствата може да провокират секрет от гърдата(1-та)? Изследвах пролактин и е в норма. Ходих на 2 ехографа, нищо, освен че съм с фиброкистозна структура. Количеството на секрета е само капчица и не винаги. Ако някой се е сблъсквал с това може ли да споделите!

# 626
Вероятно от фиброкистозната структура ще да е. Така съм чела, че може да има секрет, без да има отношение пролактинът. А и ти си направила нужните изследвания. Не се ли консултира с доктор за заключение и успокоение?

За ТСХ, то не е с постоянна величина. Важно е да е в нормите.

За взимането на кръв - чудят се вече как да ми вземат. Вените се скриха, казват че от често взимане от едно и също място вената колабира. Бодат и няма кръв.  Rolling Eyes А аз две венички имам, които се хващат по-добре, ама вече и на двете ръце трудно успяват да ми вземат кръв. И понякога боли, да.
В комплекс, Милгама или Невробекс пий - В витамини.
Казаха ми чаша вода преди изследване да пия, явно заради кръвта/вените.
И заболяването и лекарствата имали отношение към промяната във вените (не се изразявам правилно, но ще ме разбереш какво имам предвид). Скриват се и не се виждат, трудно откриват вена да вземат кръв.

# 627
  • Burgas, Bulgaria
Травмирането на вените не е от честотата на вземане на кръв, защото на 2 месеца не е често. Аз имам 5 стимулации за ин витро където боденето е през ден, накрая е всеки ден  + абокат за упойката - за около 2 седмици са десетина пъти. Проблемът е, че с времето заради Базеда ставаме много по-чувствителни на болка, променя се кожата, вените, раните по-трудно зарастват и остават белези дори от одраскване. Това го знам от доц.Сечанов. Оплаках му се, че след операцията белегът ми е като пресен, а на други оперирани се заличава много по-бързо. Той ми каза, че това е една от последиците на Базеда.
   Иначе и с вените имах проблем, защото от кортизона станаха "чупливи" и трудно се хващат. Случвало се е 5 пъти да ме бодат , за да хванат вената и да пусне кръв. Но и много си зависи от лаборантката, която взема кръвта. В лабораторията, в която ходех преди се е случвало да ми стане лошо от болка и са ме пръскали с вода на няколко пъти. След последния път когато почти припаднах най-после се светнах и смених лабораторията. Попаднах на една една жена със "златна ръка", винаги от първия път стават нещата и почти няма болка и синина. Иначе компрес от Реванол много помага за заздравяването на вените, болките и синките. Много пъти така съм се спасявала.

# 628
 Merelenda, аз не знам с кого да се консултирам там е проблемът. Л.л. не взема отношение. На ехограф ходих платено като и 2-та пъти точно тогава нямаше секрет и те не можаха да видят и да изкажат мнение. Едната лекарка ми каза да не се притеснявам, щом е малко, но как да не се притеснява човек за такова нещо.
За вемането на кръв, аз винаги давах лявата ръка, защото има хубава голяма вена. Предполагам, че са ми засегнали някакво сухожилие или не знам и аз какво но болката е почти постоянна.

# 629
system, не знам. Така ми казаха в лабораторията, че вената ми е колабирала. На двете ръце имах по една хубава вена, от която могат да вземат кръв, а на едната ръка вече не става. Вената не пуска кръв. Бодяха ме на едно и също място, защото само там се показваше веничката. Казаха, че е от честото взимане на кръв от едно и също място. Да, и аз долу-горе на такива периоди се изследвам, вече... не знам колко години станаха. Сега давам другата ръка и понякога ме наболява след взимане на кръв. Пак една видима веничка, пак на едно и също място бодат всеки път.

Кактусче, с мамолог трябва да се консултираш.

Общи условия

Активация на акаунт