За навика да ни е зле

• 9 842
  • 206
  •   1
Отговори
# 135
Ами черта ни е и няма как да се променят така изведнъж хората.
Народопсихология.
Щом се оплакваш, се смята, че просто искаш съчувствие. Искаш да чуеш, че целият свят страда заедно с теб и че даже му е още по-зле. Затова трябват доказателства разбира се. И другата страна започва да ти описва нейните черноти.
Няма да се приеме добре, ако например някой ти заобяснява колко му е гаден животът, ти да започнеш да му се хвалиш как всичко ти е наред, и как всичко ти е цветя и рози и по мед и масло.
Може би го има и онова желание да покажеш колко си препатил и помъдрял, а за да си препатил и помъдрял, най-вероятно е това да е било на базата на нещастия и несправедливости.
Тия щастливите - "те нищо не знаят", приема се, че живеят в щастливо неведение, че са се родили с късмет и дори нямат право да участват в разговора, а да мълчат срамежливо в ъгъла, след като си нямат белег от някоя тежка рана да го покажат.

Аз напоследък малко се затруднявам да общувам с едни хора в обкръжението си, които просто така са устроени, че винаги да се жалват, а реално не ги познавам дотам добре, че изобщо да е удачно да им давам съвет. Все пак от етична гледна точка се очаква да реагирам със съчувствие.
Но наистина не мога да се включа с адекватни утешителни слова и реплики, затова гледам да съм максимално лаконична, че знае ли се какъв мазол ще настъпя.

# 136
На мен пък като ми е зле и не ми върви винаги казвам: Супер съм, отлично, слънцето свети, птичките пеят, какво повече ми трябва.
Това е чудесна терапия. Пробвах го и аз, обаче веднага се намериха хора, които да ми припомнят проблемите. От чиста доброжелателност, видиш ли.

# 137
Това са последователи на школата, отричаща позитивното мислене. Същата школа е и против отрицателното такова. Мисълта не трябва да бъде поляризирана.

# 138
Аз пък да ви питам де ги срещате тея хора дето ви питат как си....

# 139
Четох по-напред за вглеждането в чуждите нещастия като мерило за собственото и начин да го осъзнаеш.
Все пак не мисля, че това е нещото, което ще ни направи щастливи.
Така се трупа още повече горчилка. Осъзнал си примерно, че от твоето може и по-зле, успокояваш се временно, че не макар и да си паднал по задник, поне не е в някой съвсем голям киреч, но като поотмине тази фаза, започваш да се страхуваш всички онези страшни неща, които са се случили на другите да не те сполетят и теб.
Според мен основният ни проблем като народ е, че трудно приемаме щастието на останалите като нещо заслужено и нещо, на което хората имат право. И да приемем, че няма да бъдем наказани, защото сме били прекалено щастливи.

Ето аз например си давам сметка, че за един от основните проблеми, с които се боря, съм имала някаква предварителна нагласа, че ще е точно така. Явно съм чула някакво изказване навремето, което е дало повод да се замисля, че нещо такова ще има в живота ми и така съм го прегърнала като идея, че то с времето малко по малко наистина стана точно така. Та колкото и напоследък да се плюе по позитивното мислене, аз истински се възхищавам на хората, които го умеят, защото няма как нещо позитивно да не ти донесе позитиви.

# 140
Аз да ви споделя не се вглеждам съсредоточено в другите, за да оценя това, което имам. Оценявам го, като си помисля, че може и да го нямам, дори проста така си го оценявам, радвам си се на нещата ми. Но не е лошо, понякога, човек и да се отрезвява и наистина да не се самонавива за дреболии, които да му отравят ежедневието, защото колкото и да не искам да сравнявам си казвам  - все пак хората се борят с много трудно неща, ти къде така униваш? Но това за себе си. Иначе да го приложа към други - не ми се струва коректно. Е, понякога към близки, които знам, че няма да ги заболи съм казвала - виж хората /но най-общо/, всичко е възможно.
А що се отнася до позитивното мислене - нещата май се бъркат. Има някакви книжки, които общо взето те карат да си едва ли не идиот, зомбиран и ти внушават, че едва ли не като мислиш позитивно и всичко ще ти се нареди с вълшебна пръчка. Мисля, че даже са вредни. Ако не се получат нещата, човек може да се депресира съвсем.
Но! мисля също, че човек трябва да се опитва да е позитивен, да си преглътне киселец и малко да е над нещата. Не може всяка една дреболия да те кара да си негативен.

# 141
  • Sf
Скоро търсих едни статистики и попаднах, че България всъщност е на последните места в Европа по прием на антидепресанти. Така че оплакванията на българина вероятно се дължат на някакво суеверие, отколкото да са реален проблем. С две думи, добре сме.

# 142
Препоръчвам "География на блаженството" на Ерик Уайнър.
Там е описал много добре манталитета на хората в едни от най-щастливите държави, и в една от най-нещастните.

# 143
Българина не взема антидепресанти, защото да си депресиран в Бг е равносилно да си луд и хората се срамуват да кажат, че имат психични проблеми.
А случайно да попадна на статистиката, че българина е най нещастния в Европа?  Mr. Green
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2147602

# 144
  • Sf
А случайно да попадна на статистиката, че българина е най нещастния в Европа?  Mr. Green
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2147602

То нали цялата тема е за това. Ако питаш българина, кой знае какво ще си помислиш.  Mr. Green

# 145
Нормално е всички да са изнервени и да се чувстват болни в страна с такава атмосфера на несигурност, 25 годишен преход и постоянно чувство за безпомощност и обърканост. Война да беше - щеше да е свършило, а усещането като цяло е на застой и дори регрес. Такива са моите впечатления. Стресът разяжда. Постоянният стрес бавно убива.
Е, добре де, то човек все има за нещо да е несигурен. То са световни кризи и не знам още какво.
 И за мен е въпрос на манталитет, но не мисля, че е българска черта. За немците също се говори, че много се оплакват и са черногледи. Даже си имат и термин - немски ангст. При тях е от перфекционизъм.

По темата, според мен е навик на мозъка и на биохимия, а не непременно на обективната реалност. За себе си се опитвам да си създам навика да мисля положително и да си вдъхвам сама кураж и сила във всяка ситуация. Понякога мрънкам и ме стягат бързо бързо, да не мрънкам, а да действам.
На мен често ми "мрънкат" близките хора и гледам да ги вдигам на крака и да им вдъхвам сили и на тях.

Когато обаче ми е било много тежко, не съм се оплаквала, обикновено съм изключвала от ситуацията и от реалността и съм гледала някакви дребни неща, които да ме крепят. Не знам това дали е здравословно.
Изобщо, хората подценяват състоянието на душата и емоциите на човека.

# 146
Не познавам особено немския ангст, ама ония пък са перманентно гещрест.
Демек стресирани. Тази дума "стрес" за нищо я нямат: на работа щрес, на улицата щрес, а се оказва примерно, че просто им се е наложило да работят, а не да си клатят краката.
Жените им еманци, мъжете - фрустрирани...
Не им е лесно и на тях  Laughing

# 147
бутински аз като почнах първата си работа много четох как да се впиша в колектива в някакви форуми за чужденци в германия. та един съвсем сериозен съвет беше ако е понеделник да започна да говоря за таторт, ако не е понеделник да подхвана тема, за която биха могли да се оплакват ---например за детските градини, или за цените на бензина, да им дам тон и да ги изслушвам с разбиране Simple Smile))
Също така, когато отиват на ваканция, след това много обичат да се оплачат от разни дезорганизираности или безредици Grinning

но най най най задължителното е оплакване на тема времето. разговорите за времето са ежедневни и продължителни. Направо не знам немците за 30 години как така не успяват да свикнат с климата си. Обикновено все вали, а ако грейне слънце пък им е горещо.

мъжете наистина са леко фрустрирани и плахи...имат нежни и крехки души Simple Smile))

# 148
Току що отворих тва от друга тема, не знам верно ли е. http://www.obekti.bg/chovek/9905-6-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B0,-%D0 … D0%B2%D1%8F%D1%82Може да отговаряш на тези точици и пак да не цъфтиш от щастие. Мен лично ми е зле заради страданието на животните, често ми е зле, ама в точките тва го нема... Tired
А в по глобален план, като цяло за хората, мисля, че ни е зле, щото като деца ни зомбират, програмират ни кво трябва да имаме, за да се чувстваме добре.
А иначе е въпрос на възглед, като всичко. Лекарят би казал, че ни липсва едикъв си хормон, философът-че ни липсва усещане за смисъл...

# 149
бутински аз като почнах първата си работа много четох как да се впиша в колектива в някакви форуми за чужденци в германия. та един съвсем сериозен съвет беше ако е понеделник да започна да говоря за таторт, ако не е понеделник да подхвана тема, за която биха могли да се оплакват ---например за детските градини, или за цените на бензина, да им дам тон и да ги изслушвам с разбиране Simple Smile))
Също така, когато отиват на ваканция, след това много обичат да се оплачат от разни дезорганизираности или безредици Grinning

но най най най задължителното е оплакване на тема времето. разговорите за времето са ежедневни и продължителни. Направо не знам немците за 30 години как така не успяват да свикнат с климата си. Обикновено все вали, а ако грейне слънце пък им е горещо.

мъжете наистина са леко фрустрирани и плахи...имат нежни и крехки души Simple Smile))

Те и англичаните мрънкат за времето, за опашките, мрънкат ако не дойде буса до 2 минути, но това няма нищо общо с нашето мрънкане. Ако англичанина го попиташ  ''как си'', обикновено ти казва ''Ок благодаря'' и с това се изчерпва всичко. Докато ако питаш някой българин как си , ще ти разкаже/ оплаче за всичко възможно за което се сетиш  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт