Здравеопазването в чужбина - какво покрива държавата?

• 25 099
  • 281
  •   1
Отговори
# 60
Ами то какво излиза сега Simple Smile че човек трябва да има мастърс дигри за да разбере как ви работи системата Simple SmileТака че хич не я хвалете моля ви са  Mr. Green Joy

# 61
Частните застраховки в ЕС - са си почти същите като тези в щатите. Могат да ти откажат да те застраховат при при-екзистинг, и бременност и т.н.
Следя дискусията и не мога да се въздържа да не се намеся. Не съм съгласна с твърдението, че в Европа могат да откажат здравна застраховка по някаква причина. Мога да говоря за Швейцария, макар, че не е в ЕС, защото познавам нейната здравна система. Здравните каси са задължени по закон да застраховат всички. Нещо повече - тук всеки без изключение е длъжен да бъде здравно осигурен. Не може да има здравно неосигурени граждани. И само този факт като начало е достатъчен, за да се види каква е принципната разлика между европейската и щатската здравна система.
Тук здравните каси са само частни. Това обаче не ги прави неприкосновени и не ги превръща в частни губернии, защото има силен държавен контрол върху тях - следващата разлика.
Има и други.

# 62
  • The QC to be!!!
Това не е вярно. Груповите застраховки също имат процедура по одобряване и може да не те одобрят при бременност или хронични заболявания.
нопе, вярно е, но трябва да се запишеш в първите 30/Х дни след като започнеш емолоймънт. Иначе след това, да, имат таква процедура. За това и се казва груп иншуранс-предлагат се еднакви бенефици за цялата група, а не се делят хората. Но, ако знаеш за груп иншурънс през работодателя (а не към някаква организация) където това не е така, и има инфо за комп. и плана, моля сподели да се образовам.

hellymod за Швейцария, нямам никакво понятие. За Германия, още не съм на 100% наясно какво правят с тези които вече не получават бенефици за безработни, но са задължени да са застраховани... щото и тук си задължен да плащаш застраховки, имаш или нямаш работа, но ми е мътна вода. Дано някоя от мамите се появи да сподели.

Последна редакция: сб, 26 окт 2013, 00:55 от Baby*

# 63
Подобно е като в Германия, с тази разлика, че няма държавни здравни каси.

# 64
Ами то какво излиза сега Simple Smile че човек трябва да има мастърс дигри за да разбере как ви работи системата Simple Smile

Веднъж и аз да се съглася с тебе. Непрозрачна и много трудна за разбиране е системата и дори не е на пазарен принцип, защото свободният пазар функционира с информация за цените, а в САЩ такава няма.

# 65
Ами то какво излиза сега Simple Smile че човек трябва да има мастърс дигри за да разбере как ви работи системата Simple Smile

Веднъж и аз да се съглася с тебе. Непрозрачна и много трудна за разбиране е системата и дори не е на пазарен принцип, защото свободният пазар функционира с информация за цените, а в САЩ такава няма.

За мен такава система не е добра Wink а има ли кой да те ориентира в нея или на слуки ?

# 66
Няма кой да те ориентира (с изключение на Бейби, очевидно).

Току-що започнах единайстата си година в тази страна, дотук не съм видяла нито една обществена информационна кампания по въпросите на здравните застраховки. Всичко се свежда до "всеки застраховател сам коли и беси". Самите застрахователи нямат особен интерес да те информират добре какви права имаш. На болниците пък не им е това работата.

Някой ако има по-добър поглед да сподели, ще ми е полезно.

Последна редакция: сб, 26 окт 2013, 01:43 от ianajar

# 67
Каквото знам, съм го научила с проба-грешка, разговори с други пациенти и четене в пресата.

В Ню Йорк Таймс върви серия за здравеопазването в САЩ и авторката й активно набира информация от читателите. Можеш да попълниш формуляр с въпроси и някой от екипа й ти се обажда да те интервюира за това какво си преживял като пациент. Тоест и журналята няма откъде да черпят информация, освен директно от масите.

# 68
Не ми я хвалете тогава, независимо какви доктори имате Simple Smile Лично мен такава хамалогия би ме отказала не само от системата им, но и от самата държава  Mr. Green

# 69
  • The QC to be!!!
Яна (моля, без сърказъм... ), за да може да райтва полица една застрахователна компания (без значние дали е здравна или лайф, или кредит комп.) тя трябва първо да файлва към съответният щат-иншуранс депт. и да бъде одобрен договора който трябва да вкл. минимум точки, правила и т.н. Но това е минимума, от там на горе нещата се променят в зависимост от работодателя. А там как се решават - хъм... то е цяла програма, на колко години са работниците, какви са клеимовете за последните Х години, пол на болшинството, occupational risk for certain disease/injuries, и т.н. Най лесният начин е като почнеш работа, питаш ХР да ти даде дъ полиси ковъридж информацията. Ако те я нямат, те са длъжни да я изискат и да ти я дадат преди да си взела решение към коя от всичките (обикновенно 2-3 плана макс) да се запишеш. Аз съм шопвала за прайвет здр. застраховка в щатите 2 пъти в различни щати. Знам какъв е пейн да получиш инфото което искаш и се ровиш да намериш-какво покриват при какви условия, колко и т.н. Но ботом лайн, най важното е, има ли уейтин период за еди какво си, колко е мънтли прмиума, колко е ко-пай за ин пейшън/оут, дедактъбъл, макс аут ъф покет, макс лайф тайм покритие (в повечето случай 1млн.).

The insurance policy съдържа инфото какво покриват при какви условия и т.н. До сега никога не съм чула за груп здр. застраховка към работодател която да е откаже кавъридж заради определен кондишън. Знам лично за няколко случая където жени биват буквално намърдвани от половинките си за 4 месеца работа за да им бъде покрито раждането щото частната застраховка ще иска уейтинг 1 година преди да покрие бременност и раждане. След раждането и след като изтече шорт търм дизабилито не се връщат на работа, до тогава биват прехвърлени към половинката. Преди време, в щатите нямаше начин да вкл. партньора си към твойта застраховка. Но добре, че това се промени, вкл. и за гей двойки. Нещо което не съществува във всички държави от ЕС.

Аз питах за групова застраховка към работодател. Като студент, университета не ти се води работодател, или греша и тук?!?!!

Последна редакция: сб, 26 окт 2013, 01:16 от Baby*

# 70
Бейби, какъв е смисълът на това последното?  Thinking В целия ти пост няма абсолютно нищо, което да противоречи на казаното от мен или изобщо да е свързано с казаното от мен. Когато си студент в университет, нямаш избор между три полици. Всъщност аз на три различни работни места и два университета дотук никога не съм имала избор между полици. Имала съм избор - застраховка чрез работодателя, на която зъбите не се броят, защото е най-евтин вариант, или индивидуална застраховка, която винаги ще е по-скъпа.

На мен ми е ясно какво да гледам като си избирам, благодаря, и ние четем английски, само че никой не ми е предлагал избор.

И да, грешиш, като студент университетът ти се води работодател за целите на застраховката.

# 71
  • The QC to be!!!
Яна, има много голяма разлика как е написана полицата - дали е към организация, или е към работодател. Аз също съм имала застраховка към университета (при нас беше задължителна), но полицата не е написана по същият начин както би била написана когато е за работодател. Между другото, взимам си думите на зад и подчертавам, че не във всички университети е било като в твоят... но понеже ме засърбяха ръцете, та реших да ударя един сърч на гугъл за Student Health Insurance Plan  да видя дали само при мен е било, че да не се водя като работник заради иншурънс пърпъс. Явно не съм била изключение, това е един от първите линкове, имаше и други.
Ето и линка за басик плана към Аетна за този университет: https://www.aetnastudenthealth.com/schools/towson/Towson_Univers … 18_1314_FINAL.pdf
(бременност не се счита за при-екзистинг даже в полицата на този университет) https://www.aetnastudenthealth.com/schools/towson/brochure1314.pdf Браво за което.

(много интересно, и за много привентатив са уейвъли дедактъбъл... полезно за мамите в МД:
In compliance with Maryland State Mandate(s) the Annual Deductible is waived for Mammogram Expenses.
In addition to state and federal requirements for waiver of the Annual Deductible, this plan will waive the Annual
Deductible for Preventive Child Health Care, Second Surgical Opinion Expenses, Mammogram Expense Benefits, PapSmear Screening Expenses, services performed at the University Health Center and X-Rays)

Когато си работник, или поне при нас винаги е било така, е имало минимум 2 плана да избираш. Едно време бяха основно ППО и ХМО, сега вече има много повече и не се казват само така, а и зависи в кой щат си.

Последна редакция: сб, 26 окт 2013, 02:12 от Baby*

# 72
Ами нямам два плана, Бейби. Работя в голям университет - един план имам. От 2014та ще имаме избор заради здравната реформа. Към момента няма такъв.

Самият факт, че трябва да делим застраховките на едни за студенти, пък други за служители, пък трети за незнамсикво, вече прави нещата сложни и неравноправни. Три страници се опитвам да ти кажа, че това ѝ е лошото на американската система.

Последна редакция: сб, 26 окт 2013, 01:43 от ianajar

# 73
  • The QC to be!!!
Яна, аз много добре знам какво и е лошото, но не е само лошо бре дарлинг. Нали знаеш лафа за тревата на отсрещният тротоар... аз лично изпитах шегата на този лаф. Разбирам всички които се оплакват, и ми е на 100% ясно. Ок, твоят работодател не дава избор. Но други работодатели дават. Имаш 3 варианта: продължаваш да работиш там и ползваш единствената възможна полици; не ползваш тази полица и си правиш индивидуъл (ще ти е скъпо или не, много относително и зависи от мн неща); дириш си работодател дето предлага избор 2 или >2 вида полици.

Та, както и написах вече не зн. колко пъти, системата хич не е идеална, но има и по зле. Но не ми вярвай изобщо, само ти пожелавам никога да не научиш колко по зле може да е тук в ЕС. В щатите, колкото и траги-комично да звучи, винаги можеш да заведеш дело за малпрактис или демеджес... тук в ЕС - до сега не съм чула за такъв случай, освен ако не е тотал грос неглидженс и резултата е смърт.

Те и тук в ЕС се делят застраховките за студенти, служители, или поне в Герм. е така.  Wink Но не ме питай колко и каква е точно разликата, още не знам и тук е много по неясно за мен какво покриват и кога и къде. В щатите не ми се налагало да наема застрахователен брокер да ми разясни нещата, но тук ми се наложи, та си представи. И в моят случай имах инфо на Англ. не само на Немски (от който не отбирам).

Ами нямам два плана, Бейби. Работя в голям университет - един план имам. ...
Яна, университета ти за 2013 година предлага 6 плана, като 1 от плановете има 2- варианта. Пращам ти линка на лични, но ако сгреших името на университета ти, поправи ме, не го запомних добре преди да го промениш.

Последна редакция: сб, 26 окт 2013, 02:24 от Baby*

# 74
  • в едно миланско село
Baby*, обикновено те чета с интерес и те намирам за полезен източник, но в случая, след последните 2 стр., определено смятам, че грешиш.

не се делят застраховките в ЕС, общо погледнато, сама казваш, че и германската система не ти е съвсем ясна и ще ти кажа защо : защото изобщо не ти хрумва явно, че в Европа социалната система предполага, че всички, при необходимост, биват лекувани.

после, с каква скорост, и на кого не са му изпълнили желанията за нам си кви си "необходими" изследвания (щото освен треньори, икономисти, учители, сме и лекари), е друг въпрос.
то, това, и в България не им харесва - че не им предписали кръвни и не им дали антибиотик, зор заман да се тъпчем с лекарства с недоказан ефект, или да си броим червените кръвни телца при всяка настинка.
на мнението на Трой съм, и не ми е за първи път. Мерси ви на специалистите, ако трябва да им плащам доживот, че са ми открили алергията (и не казах "излекували", щото може планът на работодателя да не е включвал лечение). интересно ми е колко лесно се сменя работодател в Щатите според застраховките, които предлага. предполагам, колкото и в Европа - или е речено, че стига желанието и той, работодателят, хоп, те взел  newsm78

пс. и в Европа можеш да заведеш дело срещу нехайство, усложнения и щети. предполагам се доказва точно толкова трудно, колкото и в Щатите, особено от редови данъклопатец  Peace

Общи условия

Активация на акаунт